Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

Cos przebijacego wnetrzem nawet Lichen,anjabardzej chyba rowalajaca psychike jest amfora z typowa ruska geba jak mniemam wlasciela tych wspanialosci http://englishrussia.com/index.php/2010/11/12/a-posh-mansion-near-moscow/

NOWOBOGACCY...........

Zabawnie wygląga w tm kapiącym złotem wnętrzu atlas do ćwiczeń :)

Przynajmniej są konsekwentni w stylu ;) :D

Generalnie to wnętrze zgwałciło moje poczucie estetyki lecz wypatrzyłam tam białe krzesła ludwiczki-fajne są.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=12670 syfilis na maxa ,ale warto poczytac opinie z przed kilku lat,LUDZIE PIEJA Z ZACHWYTU !,a przeciez to cos to pomieszanie stylow do tego nieproporcjonalne i tandetnie wykonczone.Ogolnie wiekszosc wspolczesnego budownicta to kiczowaty syf ,robiony jak najtaniej na zasadzie przekryje sie styropianem i akrylem ,a jak inwestor jest bogatszy to puszcza wodze fantazji i cos robione jak najtaniej ma udawac cos z wyzszej polki .Osobiscie klasyka wspolczesnego kiczowatego niespelniajacego zadnych standardow jest to http://pokazywarka.pl/46a643-2/

Przynajmniej są konsekwentni w stylu ;) :D

Generalnie to wnętrze zgwałciło moje poczucie estetyki lecz wypatrzyłam tam białe krzesła ludwiczki-fajne są.

:):)Ciekawe zestawienie - gwałtu z konsekwencją.

Odrobinę dystansu jednak drodzy Państwo.

To co w naszym kręgu jest kiczem, w Rosji kiczem wcale nie jest. Oni to mają kultywowane od kilkuset lat i chyba niewielu będzie rosyjskich znawców sztuki z tytułami naukowymi , którzy by w tak pogardliwy sposób ocenili wnętrze tego domu.

Można mieć dużo zastrzeżeń do architektury ( tłumaczy ich luka jakiej doznali w okresie po rewolucji), ale wnętrze projektował ktoś, kto ma naprawdę niezłą wiedzę z historii sztuki.

BTW - szacunek dla rzemieślników, którzy to robili ( tych z Włoch również ;))

Po Waszych reakcjach widzę, że rewolucja październikowa z1917, nie miałaby w Polsce najmniejszych szans powodzenia.

A jeśliby już doszło do niej , to nie pozostałby pewnie kamień na kamieniu :)

rozetka masakra. co do rosyjskiego 'pałacu', zgadzam się z wojtkiem, konsekwencji, dbałości o detale i dokładności wykończenia odmówić im nie można. Jest tam także kilka ciekawych rozwiązań, na przykład podświetlany witraż na spodzie schodów. To co do mnie kompletnie nie przemawia i razi (poza stylem, w którym czułabym się fatalnie) to wszechobecne portrety pana włości i jego rodziny. To są bardzo bardzo złe malowidła. A już wrzucone na wazę...jak dla mnie o krok za daleko. Trochę to jednak trąci nowobogactwem.

mnie osobiscie w ruskim palacu oprocz ruskiej geby na wazie ,zadziwil podwiniety dywan .Dywan zwinieto po to by widac bylo ,ze pod nim jest mozaika ,kurcze to albo sie robi droga podlga ,albo kladzie sie na tym dywan ,ale jak widac wlasciel tego cuda musi sie lansowac na sile i misi pokazac ,ze pod dywanem tez jest wypas .To mniej wiecej tak jak ze zlotymi zebami w Rosji,Wyrywano zdrowe zeby ,bo kazdy Rosjanin chcial zadawac szyku zlotymi zebami :-)

ja bym tego za kicz nie uznała. może ładne to to nie jest, ale kicz chyba jednak nie...

zresztą w górach takie wycinanki w drewnie mogłyby się całkiem obronić ;)

ja bym tego za kicz nie uznała. może ładne to to nie jest, ale kicz chyba jednak nie...

zresztą w górach takie wycinanki w drewnie mogłyby się całkiem obronić ;)

oczywiście że tak , ale jeżeli chodzi o styl góralski to , żaden człowiek ,który czuje piękno jakie panuje w tym regionie nie pozwoliłby sobie na taką przepaść

Pozostaje mi dodać, że jest to mój dom.

serio to Twój domek , to zobacz jakie masz Ago szczęście , został również wpisany w Historię Kiczu . więc nie wszystko co pokazujemy może być idealne < w doborze materiałow jak i wykonaniu > , a również moze być to naszą własnością .

To co mnie najbardziej rusza w tym wątku, to pytanie - kto komu daje prawo osądzać, co kiczem jest a co nie. I po co?

1. wiedza - udowodnił to 2112WWojtek w poście o ruskim pałacu.

2. Tzw dobry gust - a skąd ja wiem, czy mam dobry gust? Ciocia mi to powiedziała, czy koleżanka? A czy ta ciocia / koleżanka ma sama dobry gust, żeby mój osądzać?

3. Pisma wnetrzarskie/ branżowe? Przytaczacie ich zdjecia jako przykład kiczu, więc chyba nie.

4. ????? proszę o propozycję

A po co?

1. Żeby kształtować rzeczywistość wokół nas? Fajnie, ale trzeba być pewnym, że się dobrze ksztaltuje. Przypuszczam, ze urbaniści też chcą dobrze a wychodzi różnie. A może my nie dorastamy do ich koncepcji? Nie wiem, jestam zwykłym człowiekiem, nie artystą.

2. Sztuka dla sztuki? Ot, żeby pogadać? Czy żeby podnieść własną wartość we własnych oczach? Bo 3 koleżanki uznały, że mam gust?

A może dlatego, że mnie się coś nie podoba? Ale mnie, nie musi znaczyć innym no i w tym "mnie" nie może być żadnej misji społecznej...

Dlatego czytam wątek, jest czasem zabawny, ale nie piszę komentarzy. Bo uważam, że nie mam prawa. Ani wykształcenia w tym kierunku, ani rzetelnego potwierdzenia mojego gustu (przez kogo?). Za to bardzo sobie cenię wypowiedzi osób, które krytykują konstruktywnie. Nie... bo.... i tu wpisać, co się wie a nie uważa. temu powinien służyć taki wątek.

Ewo dokłądnie jak napisałaś , samo pojecie kiczu zostało przeniesione z płócien na inne wykonania prac przez zwykłych śmiertelników . A To co wielu tu uważa wypisując komentarze ,jest zwykłym dowartościowaniem się i pokazanie innym , jaki on , ona ,jest ideałem i ma wspaniały smak , a w rzeczywistości może być inaczej

Ewo dokłądnie jak napisałaś , samo pojecie kiczu zostało przeniesione z płócien na inne wykonania prac przez zwykłych śmiertelników . A To co wielu tu uważa wypisując komentarze ,jest zwykłym dowartościowaniem się i pokazanie innym , jaki on , ona ,jest ideałem i ma wspaniały smak , a w rzeczywistości może być inaczej

Jesteś akurat ostatnią osobą, któą ktokolwiek podejrzewałby o konstruktywna krytykę.

Mnie zdziwiło tylko to, że ktoś -kto wkleja nieudane połączenie architektury w przestrzeni publicznej, żeby udowodnić jak bardzo ważne jest zachowanie spójności- sam stawia ogrodzenie całkowicie niepasujące do okolicy- bo przeważyły względy praktyczne.

Spoko- jestem jak najbardziej za takim ogrodzeniem bo sama planuje podobne.

Zgrzyt jednak mocno zauważalny- obśmiewać to co samemu bez mrugnięcia okiem się robi.