Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

Pozostaje mi dodać, że jest to mój dom.

Heh wklejanie fotek z forum to jak widać niezbyt dobry pomysł :)

Anse ma prawo do wyrażenia własnej opinii, pytanie czy ma prawo nazywać to kiczem. Skąd on to wie?? W ogóle zastanawia mnie sens tej dyskusji. Pewnie gdyby Aga białystok się nie odezwała to wszyscy pojechaliby równo. Tak jak po tym domku kilka postów wyżej. Pewnie na przedmieściach Barcelony wzbudzałby wasz zachwyt, tu jest dla Was kiczowaty. A może trzeba napisać że taki styl nie przyjmie się u nas bo będzie się wyróżniał spośród reszty budynków, zwyczajnie nie będzie pasował do "standardowego" sąsiedztwa. On musi tworzyć całość z okolicznymi budynkami, budowlami ogólnie otoczeniem, ba może nawet być charakterystycznym elementem dla danej krainy. Ale postawiony sam sobie zwyczajnie psuje efekt.

A może zajrzymy do Waszych dzienników budowy i to co razem z psiepsiułkami i kolegami ustaliliście za hit będziemy nazywać kiczem...jak sie ktos zgłosi i powie że to jego dom to napiszemy :

anse akurat to z kiczem nie ma nic wspólnego, nie wiem gdzie go widzisz?

no bez przesady ja tu żadnego kiczu nie widze

I po sprawie. Dalej będziemy oceniać, nawet nie oceniać, przyklejać łatki kiczu. Ktoś kilka postów wcześniej napisał mądrze i tego się trzymajmy. Bo skąd wiecie że Wasze wymysły czy stylizacje domów, mieszkań dla kogoś nie będą kiczowate, skąd wiecie ze macie tzw gust? no skąd? Macie wykształcenie w tym kierunku? wiecie jak łączyć style aby wszystko miało smak? Pewnie polegacie na własnym wyobrażeniu piękna, stylu czyli intuicja...i okej ale ja bym się tak z tym nie obnosił

Nie jestem tez za tym aby lukrować i zasłaniać się ciągle powiedzeniem że o gustach się nie dyskutuje, bo w końcu przestaniemy odróżniać brzydotę od rzeczy pięknych.

Zwyczajnie wystarczy napisać że wam się to nie podoba i koniec. Mnie się nie podobają te słupy i stylizacja Agi Białystok. Ale kiczem tego nie nazwę, bo zwyczajnie mam inne upodobania, ale tez ktoś może powiedzieć że to właśnie ja nie mam gustu.

Dziękuje to wszystko :)

Edytowane przez photos

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
belki same w sobie niezle sie komponuja jak sie ma jakies wnetrze z jajem ,ale aranzacje ,gdzie belki sa sa umieszonce ok 40-50cm od siebie do tego ladowane na platykowym sidnigu rozwajaja mi psychike ,iIMHO takie aranazcje to kicz na maxa ,za sie dziwie ze producent sam sie do tego pucuje na tubie ,ale coz pewnie ma spory rynek na takie aranzacje,troche niby 'wenge' robionej pasta do butow by tam, wepchac i wies tanczy i spiewa, te tv umieszoce w cenralnym miejscy "kiedy sasiedzi wiedziali ze mnie stac na duza plazme " itp klimaty .Zeby nie bylo ,sam zamierzam pare takich belek upahcac tylko troche inaczej.Pzdr

A może ktoś się skusi na takie uchwyty meblowe? Akurat są w promocji ;)

http://s.akcesoria.meble.pl/gfx/pasaz/sklep_oferta/26334/m300022099.jpg

http://s.akcesoria.meble.pl/gfx/pasaz/sklep_oferta/26332/m950865748.jpg

http://s.akcesoria.meble.pl/gfx/pasaz/sklep_oferta/26333/m1148225706.jpg

http://www.akcesoria.meble.pl/p26334,galka-nos-h053-60-z-kolekcji-body-line-brazowe.html

Łomatko! Dopiero zobaczyłam, że w kolekcji są jeszcze inne części ciała: uszy, dłonie, stopy, usta...

Edytowane przez asizo

• 2 months później...

Dla mnie kiczem - tandetą w polskich domach są:

- na sufitach robione konstrukcje z płyt k-g, będące jakimiś formami oświetlenia,

- płytki podłogowe w całym domu ( z zachytem zachwalane w połączeniu z podłogówką, zwykle układane w kratkę pod kątem 45st. do ścian),

- betonowe ogrodzenia, a czasem nawet "fantazyjnie" malowane,

- drzwiczki w kuchniach okleinowane folią typu mydelniczka,

- plastikowe ozdobniki ogrodów.

firewall nie generalizowałabym. Oczywiście, że to co wymieniłaś/eś zazwyczaj jest mocno kiczowate ale..... wszystko zależy od wykonania i kontekstu. Widziałam kilka podwieszanych sufitów, które nie były kiczowate a służyły jedynie ukryciu pięknych rur czy wentylacji- fakt, że nie były podświetlane. Plytki podłogowe w całym domu nie budzą mojego sprzeciwu- choć nie widziałam sypialni z płytkami. Betonowe ogrodzenia są zazwyczaj paskudne ale widziałam jedno naprawdę ładne i świetnie pasujące do domu (w taki nowoczesnym stylu). Co do drzwiczek to nie wiem o co kaman. A co do ozdób w ogrodach- krasnale Ci się nie podobają?? NIEMOŻLIWE ;)