Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

linoleumowy?;) nieprzywodzący na myśl niczego innego

a w salonie mam dębowe dechy i blat kuchenny z drewna i w nosie mam jak wygląda, że ślady, ze zarysowania - to drewno a nie okleina i ślady są naturalne, właśnie to mi się w drewnie podoba

nie zrobiłabym całego salonu w płytkach bo przywodzi mi to na myśl dworzec kolejowy - ale to już rzecz gustu:)

marmoleum to kalafonia z mączką marmurową, linoleum to mączka drzewna, olej, kalafonia - obydwa nałożone na płótno jutowe. Obydwa materiały są niemal w 100% naturalne.

Dlatego się pytam, czy dla marmoleum wzór kamienia a dla linoleum wzór drewna będzie obcy czy nie?

mam takie wrazenie ze niektorzy w swoich stwierdzeniach mocno sie zapedzaja. Zaraz wyjdzie na to ze jak kogos nie stac tylko na oryginalne ubrania powinien chodzic nago. Jak ktos chce lekko przyoszczedzic przy budowie domu z wiadomych powodow, to nie powinien w ogole zaczynac budowy...bo go nie stac.

Ja parkietow w domu nie zrobie z kilku powodow. Po pierwsze w tej chwili mnie na to nie stac. Wypompowalem sie z kasa na wazniejsze wedlug mnie rzeczy w domu. Doszedlem do wniosku ze jak mam teraz kupic najtanszy parkiet tylko dlatego aby bylo drewno to wole panele, przynajmniej beda takie jakie mi sie podobaja. Po drugie sam czesto chodze w domu w butach i gdzies mam zarysowania paneli. Parkietu byloby szkoda. Przy dzieciakach jest to nieuniknione. Ale to jest moje zdanie. A tu panele w dziale kicz...w glowkach sie chyba przewraca.

a dla mnie wszystko co udaje coś czym nie jest to tandeta i babcia EZS dobrze mawiała, jak CIę nie stać to zrób coś innego:P

i panele to też dla mnie tandeta niestety i skóra "ekologiczna" i okleiny udające granity lub drewno oraz nowe postarzane meble brrrr - nie mam tego w domu - nie stać mnie było na drewno na górze to zrobiłam wykładziny i tyle

a ghost to szuka użytkowa - celowy zamysł artysty, że by plastiku użyć do modelu krzesła funkcjonującego w drewnie - ten plastik nie udaje drewna, to zabwa z formą i konwencją

myślę, że dobre płytki o wzorze drewna to też zabawa formą - pewna idea, koncepcja - nie do pomylenia z drewnem

No nie, tą drogą doszlibyśmy do absurdu :)

Zwykłe wnętrze, z panelami na podłodze, meblami brw i wypoczynkiem w alcantarze (niby zamsz ;)) może nie być kiczowate, a salon z drewnem na podłodze i wystrojem typu Versace, z jedwabiami, kapiącymi od złota ścianami, prawdziwymi kryształami będzie kiczem, że zęby bolą.

To nie od tego zależy kicz. Panele bywają tandetne, owszem, lecz nie kiczowate. To nie to samo.

a ja wcale nie uważam paneli za kicz tylko za tandetny wyrób - użyłam tylko słowa tandeta

rzeczywiście dyskusja rozgorzała w trochę niewłaściwym wątku;)

kiczowate wnętrze można zorobić z dobrych materiałów jak i z tandetnych

może rzeczywiście inaczej rozumiemy słowo kicz:rolleyes:

a jak kogoś nie stać na oryginalną metkę to niech nosi innych producentów a nie sławetne cztery paski albo inaczej pisane versace - chyba photos widzisz różnicę między noszeniem czterech pasków i zwykłego dresu bez pasków który niczego nie udaje ;)

Edytowane przez koga

Modern green kitchen

http://img339.imageshack.us/img339/3646/aranzacjewnetrzkuchniaz.jpg

No właśnie... kicz czy nie???

bo oprócz tego, że mała i zapchana do bólu, to jak ktoś jest fanem zielonego, to się zachwyci. Ja sama lubię ten kolor, choć w takiej ilości chybab bym nie wytrzymała. A może jednak?...