Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

secesja jak najbardziej w mieszczańskim wydaniu ;)

A kiczowatości nadaje mu ten cudny fiolecik!

nawet smoki można zdzierżyć, ale koloryyyyyyyyyy - nie wiem jak wyglądał w oryginale - ale kolory były na pewno inne.

Kicz, to przede wszystkim brak konsekwencji i czasem dość cienka granica - dobrego smaku i wyczucia szczegółu i jak dla mnie materiału.

Slow down a bit ;)

Primo - Co do określenia "prawdziwa secesja" - zdania uczonych są podzielone.

Znajdzie się kilka mocnych autorytetów, które by secesją....a szczególnie czystą tego nie nazwały.

So - nie ma co kopi kruszyć o nazwę.

Secundo - architektura łódzka z tego okresu...jest rezultatem gwałtownego wzbogacenia się inwestorów...i nie nadążającego za nim wyrobienia smaku u tychże. Kto oglądał "Ziemię obiecaną" zapewne pamięta scenę prezentacji pałacu.

Wobec powyższego podtrzymuję pogląd że to nie jest architektura wysokiego lotu.

I choćby projektant się straszliwie starał, to gust Klienta odcisnął piętno na tych realizacjach.

:jawdrop: :lol2:

Odrobinę pokory albo może chociaż wstrzemięźliwości przed wygłoszeniem tak odważnych stwierdzeń.

W szczególności co do wysokości lotów łódzkiej secesji i "podzielonych zdań uczonych".

Tak z ciekawości zapytam . Jaka jest definicja mocnych autorytetów na temat czystej secesji?:)

Zapewnienia innych sponiewieranych, co do nie-wierności kolorów i gwałcie na ich estetyce też zachowałbym głębiej dla siebie.

Za dużo tu do argumentowania tego co napisałem , więc ograniczę się tylko do jednego.

Wszystkie secesyjne kamienice łódzkie ( i nie tylko kamienice tego okresu) zostały odrestaurowane zgodnie z prawem i wiedzą historyczną tamtego okresu. Nawet smoki i "fioleciki".

Jeśli ktoś się czuje jednak mimo wszystko silnie zgwałcony estetycznie , to niech dla równowagi poogląda sobie pomarańczowe, szmaragdowe i inne yellow-bahama czy klinkierowe dworki-chałupki budowane współcześnie a udające na siłę mezalians z tradycją.

:jawdrop: :lol2:

Odrobinę pokory albo może chociaż wstrzemięźliwości

Za dużo tu do argumentowania tego co napisałem , więc ograniczę się tylko do jednego.

Wszystkie secesyjne kamienice łódzkie ( i nie tylko kamienice tego okresu) zostały odrestaurowane zgodnie z prawem i wiedzą historyczną tamtego okresu. Nawet smoki i "fioleciki".

J

.

mam naprawdę wiele szacunku dla sztuki A secesja jest na dobra sprawą jeszcze dość żywą w dekoracji.

A że swego czasu wdarła się na salony mieszczańskie, więc nie wszystkich stać było także na kwiatki ;) Wyspiańskiego czy projekt Gaudiego (no, tak z górnego piętra;) )

Dlatego niektóre dzieła secesji ocierają się o kicz - ja rozumiem, że spatynowany filoecik z początku poprzedniego wieku jest innym filecikiem niż dziś. A ja akurat nie znoszę fioletu, do którego dołączyły jeszcze portreciki wyborcze ;)

Nie każdy zabytek jest kwintesencją dobrego smaku. Uznaję jej zabytkowość i secesyjność - ale nie powoduje mojego zachwytu estetycznego :)

Tak jak Dulska nie będzie wzorcem moralnym, chociaż też "zabytkowa"

Edytowane przez ave!

Po wypowiedziach poprzedniczek pozostało mi chyba tylko…. przeprosić tych którym nieopatrznie podniosłam ciśnienie.

Wojtku :) - architektury wspomnianej…. nie zamierzałam nadmiernie poniewierać (zapewne znasz mniej udane budynki)….ale też nie ma co jej wynosić pod niebiosa (bo zapewne znasz bardziej udane projekty). Kontekst powstawania....cóż...był jaki był.

Trudno jednak nie zauważyć, jak często obiekty pokrewne lądują w tym wątku.

O powracających skojarzeniach z "gargamelami" nie wspominając.

To daje do myślenia.

p.s.

Co do reszty...Jeśli nadal żądasz satysfakcji....zapraszam na priv.

Edytowane przez MarynaM

p.s.

Co do reszty...Jeśli nadal żądasz satysfakcji....zapraszam na priv.

:) Ależ nie, skądże. Wcale mi nie podniosłaś ciśnienia.

Wiem , że często sztukę oceniamy przez pryzmat mocno subiektywnego spojrzenia, chociaż czasem zaledwie kontekst historyczny czyni z pozornie miałkich rzeczy sprawy ciekawe , niepowtarzalne i nowatorskie -warte hołubienia bez względu na własne widzimisię.

Po wielu latach, bez uwzględnienia całości, traktujemy zabytki lekceważąco i nie zawsze mamy dobry ogląd, odnosząc się nonszalancko, wręcz pogardliwie , porównując je do współczesnych kanonów estetycznych, czy, co gorsze, oceniamy z perspektywy własnych niechęci .

A w sztuce to istotne, być obiektywnym bez względu na osobiste preferencje.

Kicz podobnie jak prawdziwą wartość artystyczną trudno precyzyjnie zdefiniować a balans artystów na krawędzi tego co jest a co nie jest sztuką prowadzi do pochopnych i pobieżnych ocen.

Na szczęście polska szkoła konserwacji zabytków jest dosyć rzetelna i można wierzyć odpowiedzialnym za nią ludziom, że nie robią nam przysłowiowej cepeliady.

Secesja łódzka jest unikatem i na szczęście tego co się jeszcze zachowało nie można się wstydzić. Łącznie z feerią trudnych do zaakceptowania barw, złoceń czy szokującego nieraz ornamentu.

To nie format Gaudiego i nie ta bezkompromisowa odwaga, ale Lande , Chełmiński, Seligsohn to nazwiska , których nie trzeba się wstydzić i daleko im było do postawy kelnerskiej wobec inwestora.;)