Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

A w naszym starym domu było sporo różnego badziewia po poprzednikach (ogólnie syf, bo np. przechowali jabłka na podłodze w pokoju, w komórce mnóstwo towaru potrzebnego "na przyda sie" - np. łańcuchy do przypinania krów czy pamiątka pierwszej komunii świętej na tym samym haczyku, przykryte waciakiem). Długo by gadać. W dużym pokoju stała kolorowa gipsowa Madonna (wys. ok 40cm), na czas remontu poszła do naszego mieszkania, bo obawiałam się, że się może stłuc. I tak stoi do dziś, bo domu już nie ma (spalił się). Będziemy budować na nowo, ale zżyłam się ogromnie z tą figurką, stała się jakby częścią rodziny. Oczywiście dla gości szok. Ale nie tłumaczę się nic, a tylko mam ubaw z obserwowania reakcji ludzi. :)

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 5 weeks później...
Dla mnie przynajmniej blisko szczytu są takie klimaty:

(wrzucałem już te zdjęcia kiedyś do wątku "trzeba mieć fantazję")

http://rydze.internetdsl.pl/murator/palac1.jpg

http://rydze.internetdsl.pl/murator/palac2.jpg

http://rydze.internetdsl.pl/murator/palac3.jpg

Poza tym budowle w "stylu romskim" - mają swój rozmach (o ile oczywiście właściciele się sprężyli i je wykończyli)

Pozdrawiam

(wrzucałem już te zdjęcia kiedyś do wątku "trzeba mieć fantazję")

"Trzeba mieć fantazję i pienniądze synku" :lol:

• 3 weeks później...

Ok Panowie i Panie włączamy wyobraźnie.... zdjęć nie posiadam

1. Sypialnia w apartamentowcu - syn doooobrze zarabiających lekarzy - kolega z LO

- czerwone welurowe tapety,

- okrągłe łoże małżeńskie,

- różowe i czerwone poduszeczki w kształcie serca

- okrągłe lustro na suficie

- na ścianie komandor - cały w lustrach

- czarna wykładzina na nich białe skóry baranów

- wydzielona luksferami łazienka ze stalowymi drzwiami takimi jasnymi z bulajemi - hit tego wnętrza - stalowa rura przy łóżku

żadnych mebli poza komandorem ...

padłam trupem, zrozumiałam jak poznałam żonę kolegi ....

2. Gabinet pani docentowej - urządzony w stylu angielskim, pudrowe róże , kanapu w kwiatki, białe boazerie kasetonowe do połowy ściany, pastelowa farba brudny róż - naprawdę miły widok gdyby nie ..... 1 cała ściana zawieszona obrazkami w ramkach - w tych ramkach takie pocztówki metaliczne z delfinkami, kwiatkami, zachodami słońca ....

3. CUDO dla mnie - rozwalający widok choć znam takich którzy uważali to za największy kicz.

atrium w domu, oszklone ściany, powierzchnia ok 10 m2 trawa, drzewka brzozy, ławka, stoliczek mały i na środku

gipsowe popiersie Lenina ok 1 metr wielkości, na cokole, z cygańskim kolczykiem metalowym i chustą w kwiaty... po prostu czad.

4. prześcieradła na skórzanych kanapach u mojej sąsiadki, żeby się nie niszczyło i piloty w plastykowych woreczkach...

5. obrusy przykryte szybą, żeby się nie brudziły... no nie pojmuję

i

A ja Wam powiem że chyba jestem odrobinę kiczowata... może nie w kwestii zwariowanej kolorystyki ani zabawkowych mebli ale podobają mi się pierdółki w stylu kołatka na drzwiach czy żeliwne poidełko dla ptaszków... Oczywiście jako pojedynczy element a nie w grupie. Ale zdaję sobie sprawę że to co dla mnie jest ładne dla innych będzie tandetą , np. moja siostra uważa że szczytem kiczu są fotografie w ramkach na kominkach , ścianach , meblach... moja mama natomiast nie uznaje wogóle kolorowego szkła ( np. szklanek z nadrukami ) musi mieć przezroczyste. A ja lubie i zdjecia i nadruki na naczyniach :)

nie ma sie co smiac, to wroci jak wszystko wraca... w tamtych latach szklano-obrusowych bardzo modne byly szyby na stolikach kawowych czy lawach pod ktorymi kladlo sie pocztowki, zdjecia, kolorowe wycinki gazetowe... a teraz takie szyby ze zdjeciami pod spodem i innymi kolorowymi pierdolami montuje sie w kuchniach zamiast kafli i wszyscy sie zachwycaja :wink: :lol: