MarynaM 24.02.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) ....mamy swojską wersję F. Gehry czy cóś, masakra Podzielam Twoje odczucia....choć z drugiej strony...forma ta IMO znakomicie oddaje charakter, ducha oraz klimat * tej/takich? instytucji jak TV. Wdzięczna jestem autorom za lojalne ostrzeżenie. Sygnał jest tak mocny, że nie mam chęci tam wejść ani kontaktować się z tą firmą. * - jak to się nazywa w języku architektów? Edytowane 24 Lutego 2012 przez MarynaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 24.02.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Zwłaszcza w tym otoczeniu wygląda piknie. Pikanterii dodaje sam autor tego projektu - OMC ostatni prezydent Warszawy. I powiedzcie jeszcze , że o jakości przestrzeni decydują fachowcy Tak grubymi nićmi szyte, że aż boli. Proponuję obejrzeć pozostałe prace tego nadętego aroganta, zwłaszcza dom w okolicach Grzegorzewic. Ale podobno tak jest zawsze , kiedy jakiś nieroztropny bubek, nazwie zarozumiałego pajaca, że jest tknięty "geniuszem". "Czesio" Bielecki, człowiek renesansu , baroku i wszechświata,niedoceniony polityk i mistrz infantylnej dosłowności, jest osobiście moim ulubionym, polskim architektem. Taka teoria się parafrazuje : kto za młodu nie nauczył się dojrzale myśleć, ten na starość niech nie bierze się za bloboarchitekturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.02.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Skojarzenie z latającym spodkiem i kosmitami też mi przyszło na myśl. Osobiście dworzec ten wizytowałam ze 2 razy, i nie zaprzeczę...,byłam cokolwiek zielona na twarzy Może kształt tego dworca wyraża stosunek tubylców do przyjezdnych ? BTW - Czemu wrzuciłaś zdjęcia dworca z lotu ptaka? Czy z tej perspektywy ogląda go większość Kielczan? Nie dlatego. Powód był bardziej prozaiczny. To zdjęcie było na początku strony w wyszukiwarce. Ale przyznaj, że tylko z lotu ptaka można zobaczyć dworzec, a właściwie jego kształt w całej okazałości. Z innej perspektywy sie nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 24.02.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Ale przyznaj, że tylko z lotu ptaka można zobaczyć .....kształt w całej okazałości. Antenaci nasi.....dzieła dające się dojrzeć jeno z niebiosów....dedykowali Bogu i Aniołom Jego. A komu dedykowany jest ten dworzec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.02.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Antenaci nasi.....dzieła dające się dojrzeć jeno z niebiosów....dedykowali Bogu i Aniołom Jego. A komu dedykowany jest ten dworzec? Yyyyyyy, no kurcze nie wiem. Może liczyli, że jacyś kosmici sie zainteresują i wyciągną te nasze Kielcowo z Polski B? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 24.02.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 ...lub że w przyszłości wtopi się znakomicie w otaczającą architekturę?...będąc Primus inter pares? ps. zmykam bo...zaraz mnie zamkną mnie za spamowanie w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 24.02.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Nie wydziwiajcie nadto Panie Może nie jest to dziwo i cud do zachwytu , ale całkiem rozsądnie pomyślana architektura początku lat 80'. Takie "tryndy" panowały w socrealu i wówczas nikogo nie brzydziły. Katowicki Spodek i nie tylko, też z tego nurtu się wywodzi. W Europie takaż panowała moda. Dzisiaj nas śmieszą spodnie w dzwon, włóczkowe blezerki i koszule z gigantycznymi kołnierzami noszone wówczas, całkiem poważnie przez elegantów. Jeśli znam życie, to wrócą kiedyś w podobnej formie. Szpetoty dodaje tandetny materiał z jakiego został obligatoryjnie obiekt zrobiony, ale było to kiedyś jedno z lepiej pomyślanych "dzieł" pod względem komunikacji. Z tego co pamiętam ten dworzec miał obsługiwać kilka , czy kilkanaście nawet tysięcy pasażerów i był do tego zdolny. W Europie naonczas trudno było szukać tak pomyślanego tego typu obiektu-majstersztyku funkcjonalności Niestety czasy współczesne go zabiły a moda była zbyt krótkotrwała by przetrwać, zwłaszcza ,że trafił na schyłek okresu. A za progiem już nowy postmodernizm lał się i kopał z minimalizmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.02.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Absolutnie nie narzekam na ten dworzec. Umieściłam go w szczytach kiczu specjalnie jako wstawkę w sąsiedztwie jednego ze starszych kościołów. Prawdziwym kiczem jest kielecki dworzec PKP. Powiedzenie "Piździ jak w kieleckim na dworcu" dotyczy właśnie tego obiektu, który przed wybudowaniem dworca - UFO pełnił również funkcję dworca autobusowego pozbawionego zadaszenia i poczekalni. Co do UFO, to mam z tym "budynkiem" wiele osobistych wspomnień, dlatego mi sie żal zrobiło, gdy nowy właściciel postanowił z nim skończyć. Nie jestem rodowitą Kielczanką. Mój "korzeń" wzrastał wraz z korzeniami "Bartka", więc najpierw do szkoły, a potem do pracy trzeba było dojechać. Dlatego w UFO bywałam prawie codziennie. Samo wybudowanie tego obiektu to było jak tchnienie wiosny, jak powiew z Zachodu. Buraczana, PRLowska rzeczywistość z odrapanymi kamienicami, dziurami w asfalcie i śmieciami na ulicach..... Nieśmiało pojawia się trochę koloru na ulicach, bo dziewczyny zaczynają nosić farbowane przez siebie pieluchowe spódnice, wielkie plastikowe kolczyki, ostre makijaże i na dodatek....dworzec jak nie z tego świata. Mało tego. Z braku miejsca do spotkań, staje się klubem, kawiarnią, galerią. Tak, tak, galerią, bo na jego terenie pojawiają się pierwsze prywatne sklepy z ciuchami, butami, torebkami i kolorową biżuterią. Ludzie nie mieli samochodów, więc UFO tętnił życiem od rana do późnej nocy. Jego kształt sprawiał, że nikt nie pomylił stanowiska odjazdu. UFO jest wielkim rondem, po którym autobusy poruszały się w jednym kierunku i było bardzo dużo miejsca dla podróżnych. Ależ mi sie sentymentalnie zrobiło. Dopominałam sie o zdjęcia, a teraz sama sie rozpisałam. Przepraszam, ale uderze w sentymentalny ton, to nie wiem kiedy skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 24.02.2012 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Absolutnie nie narzekam na ten dworzec. A ja zazrościłem Wam tego dworca. Może niekoniecznie funcjkonalny, ale forma niesztampowa. Dworca PKP przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 01.03.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Taka perełka architektury: http://img195.imageshack.us/img195/9194/42810233494677320929610.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 01.03.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 O jeżu......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 01.03.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 http://sztukatulka.pl/wp-content/uploads/2012/02/dom.jpg kto tym razem po mistrzowsku lądował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator33 01.03.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Absolutnie nie narzekam na ten dworzec. Umieściłam go w szczytach kiczu specjalnie jako wstawkę w sąsiedztwie jednego ze starszych kościołów. Prawdziwym kiczem jest kielecki dworzec PKP. Powiedzenie "Piździ jak w kieleckim na dworcu" dotyczy właśnie tego obiektu, który przed wybudowaniem dworca - UFO pełnił również funkcję dworca autobusowego pozbawionego zadaszenia i poczekalni. Co do UFO, to mam z tym "budynkiem" wiele osobistych wspomnień, dlatego mi sie żal zrobiło, gdy nowy właściciel postanowił z nim skończyć. Nie jestem rodowitą Kielczanką. Mój "korzeń" wzrastał wraz z korzeniami "Bartka", więc najpierw do szkoły, a potem do pracy trzeba było dojechać. Dlatego w UFO bywałam prawie codziennie. Samo wybudowanie tego obiektu to było jak tchnienie wiosny, jak powiew z Zachodu. Buraczana, PRLowska rzeczywistość z odrapanymi kamienicami, dziurami w asfalcie i śmieciami na ulicach..... Nieśmiało pojawia się trochę koloru na ulicach, bo dziewczyny zaczynają nosić farbowane przez siebie pieluchowe spódnice, wielkie plastikowe kolczyki, ostre makijaże i na dodatek....dworzec jak nie z tego świata. Mało tego. Z braku miejsca do spotkań, staje się klubem, kawiarnią, galerią. Tak, tak, galerią, bo na jego terenie pojawiają się pierwsze prywatne sklepy z ciuchami, butami, torebkami i kolorową biżuterią. Ludzie nie mieli samochodów, więc UFO tętnił życiem od rana do późnej nocy. Jego kształt sprawiał, że nikt nie pomylił stanowiska odjazdu. UFO jest wielkim rondem, po którym autobusy poruszały się w jednym kierunku i było bardzo dużo miejsca dla podróżnych. Ależ mi sie sentymentalnie zrobiło. Dopominałam sie o zdjęcia, a teraz sama sie rozpisałam. Przepraszam, ale uderze w sentymentalny ton, to nie wiem kiedy skończyć. a ja jestem rodowita kielczanką, tez mi żal dworca, byłam tam niedawno, starszna pustka a widoczny w tle kosciól św Krzyża nie jest jednym z najstarszych kościołow, powstał w pierwszej połowie XX wieku, całe dzieciństwo tam drałowałam przez 2 wiadukty...na msze, na religie itd, komunia, bierzmowanie slub.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 01.03.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Witam krajankę. Masz rację. Pomyliło mi sie z "Wojciechem". Na dworcu rzeczywiście pustki i nędza. Nie to co kiedyś. Nie mieszkasz już w Kielcach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 01.03.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 http://sztukatulka.pl/wp-content/uploads/2012/02/dom.jpg kto tym razem po mistrzowsku lądował ? AlKaida? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 01.03.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Taka perełka architektury: http://img195.imageshack.us/img195/9194/42810233494677320929610.jpg Uploaded with ImageShack.us Temu budynkowi nic nie jest w stanie zaszkodzić. Mamy tu do czynienia z odrobiną fantazji w szarej blokowej rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 02.03.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Kuriozum bardziej niż kicz. Bo to i sypialnia i łazienka i salon odnowy i imprezownia i wszystko inne co się chce żeby znajomi padli. Tylko do wc daleko. Ale może jest gdzieś jakaś wysuwana z boku półeczka....? http://www.examiner.com/images/blog/replicate/EXID20412/images/Luxury-Bedroom-Design-4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 02.03.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Kuriozum bardziej niż kicz. Bo to i sypialnia i łazienka i salon odnowy i imprezownia i wszystko inne co się chce żeby znajomi padli. Tylko do wc daleko. Ale może jest gdzieś jakaś wysuwana z boku półeczka....? http://www.examiner.com/images/blog/replicate/EXID20412/images/Luxury-Bedroom-Design-4.jpg Po imprezie to w takiej sypialni można się niechcący utopić... A brak WC pewnie nie przeszkadza - zawsze do wody się można siknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 02.03.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 mnie niepokoi ten tv, w otoczeniu wody, wiem jak się konczy laptop w wannie, więc tu efekt może być bardziej spektakularny Daj boże, niech on sie nie skąpie w trakcie basenowej impry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 02.03.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) Ooooo.... Spełnienie moich marzeń o własnej wyspie. A o palmie zapomnieli ! Żądam palmy !!! Edytowane 2 Marca 2012 przez MarynaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts