OK 27.10.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Finia, ja chcę takiego kunia Jakbym se go w saloniku postawiła, miałabym z głowy resztę mebli A co do zdjęć na kominkach itp. to można lubić, można nie lubić - ale co to ma wspólnego z kiczem, to nie wiem? Chyba że ktoś z ramkami przesadzi A szkło dla mnie też bezbarwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anirac 27.10.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 To ja się może narażę, ale dla mnie kicz to na siłę uleganie modzie. Musi być zebrano, wenge, w kuchni szyba zamiast kafli, w sypialni barokowa tapeta na jednej ścianie, itd. Nie dlatego, że pasuje, ale dlatego, że teraz tak się robi i lansują to magazyny wnętrzarskie, więc to znaczy pewnie, że i ja mam gust. Mogę się uśmiechać na widok krasnali w ogródku, oponek na klombach, śnieżnych kul i innych wynalazków, ale wolę jeśli dom jest z sercem niż tylko z grubym portfelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 27.10.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 To ja się może narażę, ale dla mnie kicz to na siłę uleganie modzie. Musi być zebrano, wenge, w kuchni szyba zamiast kafli, w sypialni barokowa tapeta na jednej ścianie, itd. Nie dlatego, że pasuje, ale dlatego, że teraz tak się robi i lansują to magazyny wnętrzarskie, więc to znaczy pewnie, że i ja mam gust. Mogę się uśmiechać na widok krasnali w ogródku, oponek na klombach, śnieżnych kul i innych wynalazków, ale wolę jeśli dom jest z sercem niż tylko z grubym portfelem. I tu się absolutnie z Tobą zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 27.10.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 A ja nie widzę nic złego w uleganiu modzie. Nigdy nie przepadałam za rzeczami tradycyjnymi. Zawsze szukałam czegoś innego i lubiłam eksperymenty. Nie lubiłam powielać sprawdzonych, powszechnie znanych i stosowanych rozwiązań. Nie upatrywałam też, w takim podejściu upartej pogoni za modą. Moje pomysły często były i chyba są tematem komentarzy, niekoniecznie pochlebnych. Nie czuję sie fanką komerchy. Pamiętam obrazek z domu rodziców. Mieszkali na 3 piętrze. Kiedyś sąsiad z 4 pietra, pijaniuśki że ledwo na oczy widział, wracał do domu. Nie zamykało się tak kiedyś drzwi jak obecnie po każdym wejsciu do domu. Poprostu otworzył nasze drzwi, wszedł i położył się na wersalce w dużym pokoju, sądząc, że jest u siebie. U niego było takie samo ustawienie mebli. Piętro niżej zresztą też Czy ogrodowe krasnale znacie osobiście? Widzieliscie je z bliska? Ja mam tę wątpliwą przyjemność bo parę lat temu moja mama wracając z Ciechocinka nabyła kilka sztuk, sądząc, że nas tym uszczęśliwi Radości nie było bynajmniej. Była nawet lekka kłótnia Jeden krasnal siedzi na świni drugi to listonosz a trzeci leży na grzybku Jak tylko mogę to upycham te krasnale pod krzaki jednak oni upacie je wyciągają z krzaczorów. Żeby było piękniej na drugi rok w drodze powrotnej zostały zakupione sarny, zające, żółw i żaba I co ja mam z tym wszystkim zrobić? Po naszych sprzeciwach rzeczy te okazały się oczkiem w głowie rodziców. Może uschnąć drzewo, może przewracać się ogrodzenie ale... przestawionego krasnala zawsze wypatrzą i wydobędą go na światło dzienne. Machnęłam już na to ręką i mam w nosie. Odwiedzajace nas dzieci znajomych mają wielką z tym radochę i to chyba jedyny plus zamieszania z tymi krasnalami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anirac 27.10.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Niektóre krasnale mają bardzo ciekawe życie i same dostarczają jeszcze więcej radości. Pamiętasz "Amelię"? A z tymi Twoimi ludkami możesz poczuć się jak Królewna Śnieżka - ale nie wiem czy ona też nie jest zbyt kiczowata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość BEATA-BETI 28.10.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 To ja się może narażę, ale dla mnie kicz to na siłę uleganie modzie. Musi być zebrano, wenge, w kuchni szyba zamiast kafli, w sypialni barokowa tapeta na jednej ścianie, itd. Nie dlatego, że pasuje, ale dlatego, że teraz tak się robi i lansują to magazyny wnętrzarskie, więc to znaczy pewnie, że i ja mam gust. Mogę się uśmiechać na widok krasnali w ogródku, oponek na klombach, śnieżnych kul i innych wynalazków, ale wolę jeśli dom jest z sercem niż tylko z grubym portfelem. Wenge wszędzie to wenge to jak jakaś sekta idę wybierać kuchnie , a Pan do mnie może fronty wenge u znajomych w nowym domu też kuchnia wenge i do tego stół i krzesła wiadomo jakie i jeszcze stolik pod telewizor- wenge.Może i fajne to wenge ale nie w takiej ilości.Wydaje mi się ,że z wenge będzie tak jak z boazerią kilkanaście lat temu. Brawo za poruszenie tematu anirac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.10.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 A co to właściwie jest wenge? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 28.10.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 to to ciemne drewno egzotyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 28.10.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 totalne bezguscie to okna plastikowe w kolrze zielonym w domu z bali z drewna ciosanego uszczelnianego sznurem ,widosznie misz masz z nowczesnoscia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżempel 28.10.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 To ja się może narażę, ale dla mnie kicz to na siłę uleganie modzie. Musi być zebrano, wenge, w kuchni szyba zamiast kafli, w sypialni barokowa tapeta na jednej ścianie, itd. Nie dlatego, że pasuje, ale dlatego, że teraz tak się robi i lansują to magazyny wnętrzarskie, więc to znaczy pewnie, że i ja mam gust. Mogę się uśmiechać na widok krasnali w ogródku, oponek na klombach, śnieżnych kul i innych wynalazków, ale wolę jeśli dom jest z sercem niż tylko z grubym portfelem. duzo racji -ale jest fakt ,że to co modne to się nam podoba -chociaż sama wycofuje się z pomysłu czerwonego wypoczynku bo uważam ,że za dużo ludzi go ma ,ładne kafle z liliami mąż odrzucił bo za modne i też kupa ludzi bedzie miała .Ogólnie staram sie podążać za modą ale nie ślepo I też czasami się boje ,że z moich pomysłów wyjdzie kicz .A dla przykładu -te modne żyrandole -z kryształkami -jak dla mnie kicz ale cos mnie do nich kusi mąż odradza -i chyba też odejde od tego .A jak wam sie one podobają ? wygladają jakżyrandol w kościele bywają w kolorach czerwonym czarnym itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżempel 28.10.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość BEATA-BETI 28.10.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Ojej mnie też się podobają żyrandole z kryształkami , a mojemu mężowi tak samo jak twojemu Dżempel niestety nie .Ale znalazłam fajny na allegro kinkiecik i chyba go sobie zafunduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anirac 29.10.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 No i tu chyba dochodzimy do sedna naszej kiczowatej sprawy Nie lubie gdy ktos uwaza, ze ma gust bo odwzorowal najnowsze tredy w modzie. Bo przeciez cala ta dyskucja na kiczem, to tak naprawde dyskusja nad naszym dobrym gustem. Lubie krysztalowe zyrandole, oryginalne tapety, ale wedlug mnie wystoj wnetrza powinien wynikac z glebokiego przekonania, ze moj wybor jest sluszny i potrafie go obronic. A niestety zazwyczaj jest tak, ze mdf lakierowany na wysoki polysk, wenge i inne "dizajnerskie" produkty sa wybierane pod wplywem zalewu tego typu materialow w sklepach, porad wnetrzarskich i przez to - potencjalny nabywca uwaza,ze zakup takieg modnego designu automatycznie predystynuje go klasy ludzi, ktorzy maja gust. Ktos chce miec zebrano? Prosze bardzo, tylko dlaczego w takim razie wysmiewa socjalistyczne mebloscianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anirac 29.10.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 I poza tematem - Beatko-Beti - ta sliczna dziewuszka w avatarku - to Twoja pociecha? Strasznie fajna fotka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 29.10.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Kiedyś koleżanka opowiadała o czyimś-tam bezguściu i jako przykład podała paprotki w plastikowych osłonkach na kominku. Jakoś wtedy nie zrobiło to mnie wrażenia. Jak sama mam kominek to już rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.10.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Nie do końca zgodzę się z Tobą. Moim zdaniem kicz wychodzi wtedy, gdy oglądamy całość i to się kupy nie trzyma. Samo wnętrze w stylu angielskim czy burdelowym (przywoływane kilka postów wyżej) w moim przekonaniu kiczem nie jest jeśli jest zrealizowane konsekwentnie. I nie nazwę tego kiczem choć pewnie sama bym takich wnętrz nie chciała. Dlatego bez zdjęcia ani rusz, bo bez zdjęcia nie da się powiedzieć, czy wyszło coś co ma styl i charakter czy tez wyszedł kicz. Większość przedmiotów same w sobie nie są kiczowate. Nawet plastikowa choinka sie obroni w niektórych sytuacjach, ale na pewno nie wtedy gdy jest zasadzona przed domem (widziałam osobiście). Chociaz można by się chwycić tezy, że kiczowate jest to co udaje coś innego (płytki udające deski, styropian udający belki itp), ale nie mam co do tej tezy przekonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaldum 29.10.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Nie do końca zgodzę się z Tobą. Moim zdaniem kicz wychodzi wtedy, gdy oglądamy całość i to się kupy nie trzyma. Samo wnętrze w stylu angielskim czy burdelowym (przywoływane kilka postów wyżej) w moim przekonaniu kiczem nie jest jeśli jest zrealizowane konsekwentnie. I nie nazwę tego kiczem choć pewnie sama bym takich wnętrz nie chciała. Dlatego bez zdjęcia ani rusz, bo bez zdjęcia nie da się powiedzieć, czy wyszło coś co ma styl i charakter czy tez wyszedł kicz. Sprostowanie - styl angielski jest OK - ale metaliczne obrazki wielkości pocztówek w kolorowych tanich ramkach na całej ścianie ? Ok no to jeszcze linczek do pałacyku .... jeden z uboższych w tej okolicy http://cms.halpress.eu/news_view.php?tpl=167&nid=15233 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.10.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Sprostowanie - styl angielski jest OK - ale metaliczne obrazki wielkości pocztówek w kolorowych tanich ramkach na całej ścianie ? No OK metaliczne pocztówki nie pasują mi do stylu angielskiego. Pewnie jednak do czegoś pasują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 29.10.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Nie wiem czy to do tego wątku mozna zaliczyć, ale spotkałam te hipcie kilka dni temu na swej drodze http://www.tabtab.photosite.com/~photos/tn/2_348.ts1110122070000.jpg kurcze a dla mnie te hipki a urocze a nie kiczowate mi tez sie podobaja Widzialam ten dom kilka dni temu. Uwazam , ze wklejanie takich zdjec jest niegrzeczne. Gdybym byla wlascicielka tego domu to poslalabym wklejajacemu wiazanke. Ciekawe jaki Ty masz dom ? Moze kogos Twoj styl tez smieszy, co bedzie jako go tutaj zobaczysz? Co innego wklejanie zdjec z aukcji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 29.10.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 No właśnie, też mi się podobają Może jak sobie zrobię żabę w ogrodzie też trafię do tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts