Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

wojtku .jezlei znasz kgos kto 10, 15 20 lat temu mial meble wenge to sklonny bylbym sie z Toba zgodzic ,ale jakos ta sie dziwnie sklada ,ze ludzie kupowali wenge nie dlatego ,ze im sie tak podobala ,tylko dlatego ze byla modna ,a ,ze dzis przestala byc modna to zaczyna walic wiocha i dlatego wszyscy coolowi ludzie (do ktorych na szczescie sie nie zaliczam ,bo opinia innych o tym co jest ladne modne ,ql itp wali mnie jak zeszloroczny snieg) wiec posiadacze wenge maj dzis problem ,bo skoro cos jest juz paase to musza to zmienic ,aby nie odstawac od reszty stada, bo po prostu takie sa zasady mody.Coz slepy ped na wenge i upychanie jej gdzie sie tylko da ,szczegolnie w blokowiskach doproawdzil do tego ,iz stala sie ona wyzancznikiem ludzi nie posiadjacych gustu ,tylko kierujacych sie slepo moda ,szczegolnie ,iz wiele ten niby wenge jest robionych z innego drewna i bejcowanych tak aby wygladaly na wenge .Pzdr

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Nie mogłem się powstrzymać - jedna z firm wnętrzarskich i zarazem salon meblowy reklamują się na pewnym serwisie aukcyjnym takim oto zdjęciem swojej realizacji:

faraon.jpg

Niby fajne ma być dla miłośników egipskich klimatów i gipsowych odlewów na ścianę ... ale mnie to jak ulał "Wujka Cześka" przypomina, który jak sobie popije to nie za takie rzeczy potrafi się przebrać ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Niby fajne ma być dla miłośników egipskich klimatów i gipsowych odlewów na ścianę ... ale mnie to jak ulał "Wujka Cześka" przypomina, który jak sobie popije to nie za takie rzeczy potrafi się przebrać ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

rozumiem, że wyrazem twarzy? A może ktoś pozował :)

Kuriozum? Nie.....no zgłaszam stanowczy protest !

Folkowo-psychodeliczny chodniczek trochę hipi flower power.

W odpowiednim kontekście może zagrać cudnie !

Też jestem "za". Wszystko zależy od kontekstu. Taka ścieżka prowadząca na łąkę lub wśród rabatów maku lekarskiego i konopi indyjskich - znakomity pomysł.

Też jestem "za". Wszystko zależy od kontekstu. Taka ścieżka prowadząca na łąkę lub wśród rabatów maku lekarskiego i konopi indyjskich - znakomity pomysł.

Pozwolę sobie na drobny przytyk.... ;). Oceniamy jakiś wycinek, całkiem wyrwany z otoczenia.

Trudno zgadywać np. jak wygląda ciąg dalszy tego chodniczka.

Tak dla przykładu :)

- pierwszy z brzegu (no prawie pierwszy z brzegu)....przykład szerszego kadru:

DSC03637.JPG

IMO można z niego wybrać nie jedno smakowite ;) zbliżenie.

p.s

A co byś powiedział, gdyby się okazało, że ten chodniczek.... to otoczenie domu twórczyni naiwnej?

Edytowane przez MarynaM

Mamy prawie półmetek wakacji, czas rozejrzeć się za szkolna wyprawką....

może plecaczek ?

http://gadzetomania.pl/images/2010/09/gadget-3.jpg

i słowa "mam to w dupie" zmieniają znaczenie

Pozwolę sobie na drobny przytyk.... ;). Oceniamy jakiś wycinek, całkiem wyrwany z otoczenia.

Trudno zgadywać np. jak wygląda ciąg dalszy tego chodniczka.

p.s

A co byś powiedział, gdyby się okazało, że ten chodniczek.... to otoczenie domu twórczyni naiwnej?

Oczywiście!, Stąd, powtórzyłem słowo "kontekst", chociaż zabrakło jeszcze z pewnością określenia "ogląd całości".

Nie można po kawałku oceniać ogółu.

PS Do twórczości naiwnej nic nie mam. Nie jest to co prawda mój ulubiony nurt, ale ma swoje pozytywy, spory ładunek emocjonalny i wcale nie musi być kiczem.

Osobiście bardziej wolę oglądać niedzielną sztukę niewykształconych pasjonatów, niż wydumane pomysły wszystkowiedzących amatorów, naoglądanych Dekoratorni.

Tych ostatnich jest znacznie więcej, niestety. Czasem wystarczy poczytać rady niektórych , takich specjalistów. Na Forum jest tu ich całkiem sporo.

I też całkiem sporo mają szczęśliwych odbiorców.Ale... Kicz jest przecież procesem tworzeniem szczęścia na użytek własnej estetyki, więc zadanie doradcy jest spełnione. :D

Edytowane przez 2112wojtek

No to teraz moje wykopaliska.

Dla każdego coś miłego ;)

Osoby wrażliwe uprzedzam - widok rwie bebechy.... - lepiej nie zaglądać.

Dla miłośników:

- Wnętrz w szarościach

- Ekstremalnej marynistyki

- Antyku

- Malowniczych miasteczek

- Motywów roślinnych

- Soczystej limonki

- Kąpieli na łonie natury

- Secesji

Edytowane przez MarynaM

BTW..... - a Rechowiczów też nie lubisz ?

Dlaczego "też nie lubisz" i skąd takie połączenie Gabra ze sztuką naiwną ?

Należę do pokolenia, które z twórczością Rechowicza musiało się zetknąć, choćby w dzieciństwie, czyli w czasach kiedy się czytało jedynie papierowe i drukowane. Nie pozostało to obojętne na starość.

Tu jest rozrywkowy wewątek subiektywnej oceny sztuki, kiczu bez większej refleksji "co jest co".

Częściej oceny niesprawiedliwej i niezrozumiałej , nie chciałbym więc psuć humoru, szukającym tu głównie zabawy, nazbyt serio i nudną oceną jego sztuki.

Edytowane przez 2112wojtek

Kuriozum? Nie.....no zgłaszam stanowczy protest !

Folkowo-psychodeliczny chodniczek trochę hipi flower power.

W odpowiednim kontekście może zagrać cudnie !

Napisałem kuriozum w sensie "ciekawostka". Jak dla mnie, bardzo daleko od kiczu, jak wystarczy cierpliwości to może kiedyś poeksperymentuję bazując na tym obrazku

ktoś miusi kochać puzzle :)

a ta secesja z postu Maryny to są moje ukochane klimaty i kicz nie kicz ale byłabym szczęśliwa mając taki podeścik, no może pominąwszy kaloryfer :rolleyes: