zielonooka 29.10.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 rrmi - e, az tak bym nie reagowala na post tab - raczej nie odbieralam tego jako wysmiewanie - a ciekawostke - a i pozostale glosy byly takie ze hipciaki sa fajne dodatkowo mysle tez ze jak wlasciciele dali taki element na froncie to niejako swiadomie dziela sie ze spoleczenstwem swoimi hipkami i nie sadze zeby ich oburzaly nawet glosy krytyczne. (ktorych tak naprawde nawet nie bylo) duzo bj. mogli by sie poczuc obrazeni i urazeni wlasciciele innych domow w tym watku a tak konynuujac temat POLECAM OGROMNIE pewien blog z GW zatytuowany "Koszmary architektury" - i pozwole sobie przedstawic pewne "perełki" z tegoz bloga - czasami sa to "kicze" a czasami napraawde "koszmary":):) humorystycznie: http://raider55.blox.pl/resource/budynekkaczka_2.jpg Projekt "typowy" - wg mnie jakis "potwór" architektoniczny (i mam ogromna nadzieje ze nigdy i nigdzie zrealizowany !!!) http://raider55.blox.pl/resource/big_11.jpg domek na Slowacji: http://raider55.blox.pl/resource/2996_obyvacka1_ludvig_pezinek.JPG "domek" w Polsce:) http://raider55.blox.pl/resource/Sieniawy.jpg masakra na mazurach - bedzie to hotel http://raider55.blox.pl/resource/z3583676X.jpg i perełka na koniec : http://raider55.blox.pl/resource/domek.jpg z komentarzem: właścicielom i architektowi tego „dzieła” wszystko się pomieszało. dom jak widać półblizniak na działce trochę wąskiej, ale nie na tyle aby nie można było zaprojektować czegoś sensownego. zamiast zlecić projekt "indywidualny" oczywiście najłatwiej kupić projekt "typowy" bliźniaka i zrealizować tylko połowę ( projekt typowy ok. 1000 zł ) i udawać, że tak miało być. innego scenariusza zdarzeń nie mogę sobie wyopbrazić tylko jakiś projektant musiał zrobić adaptację projektu i przejął na siebie całą odpowiedzialność. ilość połaci dachowych, łuczki , tralki wszystko niegustowny banał – ilość kondygnacji – 4 ( łącznie z piwnicą) – życzę zdrowia. podkresliłam słowo :architekt i projektant - bo Inwestor to jedno ale (krece bicz na wlasna glowe) pamietajmy ze w procenie tym uczestniczy wlasnie projektant i na nim tez spoczywa odpowiedzialnosc za "dzieło" ok... reszta na blogu http://raider55.blox.pl/html (milej lektury i ogladania obrazkow ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 29.10.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 i perełka na koniec : http://raider55.blox.pl/resource/domek.jpg Podobne do tej perełki widuję na starych osiedlach domków jednorodzinnych - takich kostek z czasów, kiedy dom mógł mieć powierzchnię 110 m, a działki mają po 4 ary. Teraz ludzie te kostki pozamieniali w wieżowce po 55 m na kondygnacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 29.10.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 No i tu jak znalazł byłoby zdjątko wiecznie się rozbudowującego w górę "Czarnego Kota", czy jak mu tam, z Warszawskiego Ronda Radosława, d. Babka Zielonooka, nie masz takiego? Bo na pewno wiesz, o czym mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 29.10.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 http://www.hotelczarnykot.pl/zdjecia/hotel.jpg No oni sie na pewno nie obraza bo od wielu lat ten budynek jest uznawany i pokazywany jako szczyt kiczu [ nawet chyba wygral kiedys w rankingu GW na najb. kiczowaty budynek] inna rzecz - ze jest on tak dlugo w warszawie ze sie przyzwyczailam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 29.10.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Też się przyzwyczaiłam, zwłaszcza, że to tuż koło mnie od zawsze Dopiero jak zobaczyłam "półbliźniak" - to momentalnie skojarzyłam, że to chyba ten sam architekt Inna sprawa, że od pierwszej wersji urósł chyba ze trzykrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 29.10.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Oooooj.... zielona, jak możesz..... moja czteroletnia córka Twoje zdjęcia skomentowała jako przępiekne. Szczególnie domek na Słowacji. Brrrrrr.... Mam nadzieję, że guścik jej się zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 29.10.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Oooooj.... zielona, jak możesz..... moja czteroletnia córka Twoje zdjęcia skomentowała jako przępiekne. Szczególnie domek na Słowacji. Brrrrrr.... Mam nadzieję, że guścik jej się zmieni zmieni sie ja w wieku wczesnej mlodosci lat gustowalam np. w plastikowych rozowych torebkach ze skaju (najlepiej ze zlotymi aplikacjami typu motylki ) a... jakby jakims cudem sie nie zmienil - to tez nie szkodzi - kicz tez moze byc ..."piekny" a jesli nawet nie to z pewnoscia (mimo tego ze pyszczymy na niego i rwiemy wlosy z glowy - no przynajmniej ja ) moze byc zabawny i poprawiajacy mocno humor mysle ze świat bez kiczu bylby troszke .... smutny i za bardzo "doskonaly" ps. pomijam oczywiscie twory architektoniczne ktore psuja otoczenie i np. piekny krajobraz... - bo to zupelnie inny temat i wcale nie smieszny W domu to kazdy moze miec i zloty kibelek i "domek ze slowacji" i pomimo tego ze sie podsmiechujemy z tego to tak naprawde "wolnoc tomku w swoim domku" . Pal licho nawet takie domki jak pol blizniaka - ja w sumie sie ciesze ze moglam cos takiego zobaczyc bo wprawil mnie mimo wszystko w dobry nastroj czy nawet to dzielo firmy architektonicznej czyli poddasze bez domu - ma to mala skale i w sumie nie ma co rwac szat i tych wlosow z glowy - jakos strasznie nie szkodzi (najwyzej przyprawia o bol zebow najblizsze sasiedztwo ) Ale takie produkcje jak np. ten hotel na mazurach (czy inne budynki uzytecznosci publicznej - np. koscioly (tez sa w tym blogu) - to cos potwornego (Po)twory nie w klimacie otoczenia (juz nie mowiac o skali ludzkiej) , nie nawiazujacy do niczego, nie majacy jakiegokolwiek punktu zaczepienia z otoczeniem i czegokolwiek z czym moglo by sie w swoim srodowisku identyfikowac , cos co wplywa ogromnie na otoczenie, krajobraz i klimat miejsca w jakim mialo sie nieszczescie zjawic. I za cos takiego mam ochote wyrwac nogi z 4 liter a osobe odpowiedzialna (czytaj: projektant) za ten radosny twor dozywotnio pozbawic uprawnien I moze to bedzie ostre co powiem ale dla mnie takie cos to nawet nie kicz - to po prostu jedna wielka projektowa "kupa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 29.10.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 zgadzam się, że doskonałość męczy Całkiem niedawno widzieliśmy w przydrożnym sklepie ze wszystkim (w drodze na Mazury) obraz...... po pewnym czasie ... eureka! - to Rubens!!!! "porwanie córek Leukippa" - ale to nie istotne - istotne było to, ze po długim czasie dopiero je rozpoznalismy ta... hmmmm kopia? była tak doskonale kiczowata i zabawna, ze wpadliśmy na pomysł, aby to zakupić i powiesić na duzej scianie schodowej Mamy nadzieję, ze nie wykupili go nam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.10.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 W moim odczuciu dużo jest racji w opinii, że kicz to jest to, co nienaturalne. Aczkolwiek - zawsze uważałam też, że nie to ładne, co ładne, tylko to, co mnie się podoba. Jeśli rzecz o moim domu - to ja decyduję, bo ja będę z tym mieszkać. Czasem odrobina podróbek nie zawadzi, tylko niech będą to dobre podróbki. Przyzwoitej jakości reprodukcja dobrego malarstwa na ścianie zupełnie mnie nie razi - dopóki nie udaje oryginału, a jest sobą, czyli reprodukcją. Zachowanie jednolitego stylu, który nie kłóci się z otoczeniem - chyba o to tu chodzi. Może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 29.10.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Nie wiem czy to do tego wątku mozna zaliczyć, ale spotkałam te hipcie kilka dni temu na swej drodze http://www.tabtab.photosite.com/~photos/tn/2_348.ts1110122070000.jpg kurcze a dla mnie te hipki a urocze a nie kiczowate mi tez sie podobaja Widzialam ten dom kilka dni temu. Uwazam , ze wklejanie takich zdjec jest niegrzeczne. Gdybym byla wlascicielka tego domu to poslalabym wklejajacemu wiazanke. Ciekawe jaki Ty masz dom ? Moze kogos Twoj styl tez smieszy, co bedzie jako go tutaj zobaczysz? Co innego wklejanie zdjec z aukcji . Ooo chyba właściciel hipci się znalazł,przecudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kapibara 30.10.2007 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Oj cóż za krytykancki naród! Jak ktoś już tutaj wspomniał o gustach się nie dyskutuje i jeżeli komuś podobają się makatki, paciorkowe żyrandole czy zwoje czosnku w kuchni, to niech tak ma; dzięki temu jest może szczęśliwszy My home is my castle, więc... to mnie musi być w nim wygodnie a nie zwiedzającym A tak btw hipcie są urocze, w moich oczach duuuużo lepsze niż ogrodzenie z segmentów betonowych (cmentarne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.10.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Widzialam ten dom kilka dni temu. Uwazam , ze wklejanie takich zdjec jest niegrzeczne. Gdybym byla wlascicielka tego domu to poslalabym wklejajacemu wiazanke. Ciekawe jaki Ty masz dom ? Moze kogos Twoj styl tez smieszy, co bedzie jako go tutaj zobaczysz? Co innego wklejanie zdjec z aukcji . Ooo chyba właściciel hipci się znalazł,przecudne wow , coz za bystrosc umyslu Nietrafiony niestety. Gdybym szukala takich ozdob to kupilabym lwy , duze lwy . Albo slonia Zielona Masz racje , z tym , ze ja bym sie nie czepiala gdyby nie nie tytul wewontka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.10.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Hipcie są urocze. Szkoda, że nie są u Rrmisi, bo ja bym chętnie je poprzytulała jak do niej pojadę. Mam jednak nadzieję, że mi je pokaże w naturze i poprzytulam sobie. Chyba zapodam sobie takie do ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.10.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Dpsiu Obiecuje , ze podjedziemy i pokaze Ci hipcie Sa z Amber prawie po sasiedzku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.10.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 No to ja się już cieszę. I podtrzymuję swoje zdanie: nie to ładne, co ładne, tylko to, co mnie się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 30.10.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Ojej mnie też się podobają żyrandole z kryształkami , a mojemu mężowi tak samo jak twojemu Dżempel niestety nie .Ale znalazłam fajny na allegro kinkiecik i chyba go sobie zafunduję. no widzisz, piszesz o venge, a z tymi żyrandolami będzie tak samo. A nawet już jest. Gdzie nie wejdę do sklepu to te żyrandole są na głównej wystawce. I też chcesz taki. Nie podoba Ci się ciemny kolor... to nie kupuj, ale nie mów, że każdy idzie za modą. Bo ja mam modę w du... a mam to co mi się podoba. I to mi się podoba. Zresztą.. ostatnio były modne meble w calvadosie, teraz już nigdzie praktycznie nie ma tego koloru a było tego od zatrzęsienia i jak szukałam biurka i komody, czy drzwi wewnętrznych, to nic tylko calvados i calvados.. A o nim nikt nie krzyczał. Teraz jest venge, będą białe kuchnie. Takie życie I wszystkie są ładne, jeśli tylko mają odpowiednie otoczenie. bez urazy, tylko tak mi się napisało.. bo uważam, że kiczem można nazwać nieumiejętność połączenia kilku różnych rzeczy, ale jeśli wnętrze jest dobrze ze sobą zgrane to każde jest piękne i znajdzie swoich wielbicieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 30.10.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 patrząc na te amerykańskie koszmarki definicja kiczu nasuwa się sama http://www.americandesign.pl/gfx/salon/big/bs012.jpg http://www.americandesign.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 30.10.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 nio ale to nie są zwykłe proste meble, które każdy ma w domu tylko, że w różnych kolorkach a mi się nie wydaje, że kolor mebli można zaliczy do kiczu piu, ale powiedz, że Ci się sufit nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.10.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Nie w tym rzecz skąd są potworki, tylko jakie są. Mogę miliony obrazków z potworkami z Polski, Chin czy Honolulu pokazać. Choć fakt - to, co widać, to ewidentnie potworek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 30.10.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 nio ale to nie są zwykłe proste meble, które każdy ma w domu tylko, że w różnych kolorkach a mi się nie wydaje, że kolor mebli można zaliczy do kiczu piu, ale powiedz, że Ci się sufit nie podoba właśnie ze względu na suficik wkleiłam akurat to zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts