Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie jest kicz, to jest głupota i barbarzyństwo.

A to że sygnowane przez Muzeum Narodowe to już kpina.

malka myślę, ze sam darczyńca tej żyrafy nie uśmiercił. Może to ofiara kłusowników? W wielu pałacach i zamkach są wystawy, na ktorych eksponuje się trofea myśliwskie.....Zwidzałam kiedyś Zamek Konopiszte (Franciszka Ferdynanda) pod Pragą, tam na wszystkich korytarzach wisiały takie trofea, nikogo to nie bulwersowało. Łącznie kilka tys. sztuk.

http://i712.photobucket.com/albums/ww128/Aastra28/Astra28/Czechy/Konopiste/Konopiste_13.jpg

Myśliwstwo od wieków wpisywało się w naszą i nie tylko naszą kulturę. Więc nie generalizowałabym i nie nazywała tego barbarzyństwem. Ostatecznie większośc populacji jada mięso i nosi skórzane buty o reszcie galanterii nie wspomnę. ;)

Myśliwstwo od wieków wpisywało się w naszą i nie tylko naszą kulturę. Więc nie generalizowałabym i nie nazywała tego barbarzyństwem. Ostatecznie większośc populacji jada mięso i nosi skórzane buty o reszcie galanterii nie wspomnę. ;)

ale nie musi się tym chwalić.

Zabijanie z potrzeby, dla mięsa, a zabijanie dla przyjemności i zabawy to różne sprawy.

malka myślę, ze sam darczyńca tej żyrafy nie uśmiercił. Może to ofiara kłusowników?

Ale owszem, czym w niejednym wywiadzie się chełpi.

To bestialskie morderstwo niejednokrotnie zagrożonych gatunków.

To nie jest polowanie dla przeżycia.

Myślałam, ze juz wiele w życiu widziałam.....

http://allegro.pl/renata-brzezowska-tryptyk-smolenski-3-obrazy-akryl-i2951936338.html

jednak się myliłam.

Tryptyki są modne i fajne.

Że ta matka katyńska kark skręca ?

Ale pomysłowości ludziom nie brakuje :no:

Szczególnie nad kanapą w salonie

Co się dziwicie? Znalazła sobie kobitka niszę i pieniądze zarabia. :)

Każdy z nas ma rachunki do zapłacenia. Nie oceniam bliźnich w jaki sposób to robią.

jakby nie było popytu -to zmalałaby podaż.

Głupia jestem, ale nie sądzę, że na to będą chętni.. Naiwność to czasami zaleta.

Jakoś nikt się o to "dzieło" nie bije...uffff,

Uf...

To nie kicz ani kuriozum.

To w nawiązaniu do popytu i podaży. Skoro ktoś poświęcił parę godzin z życia na realizację tryptyku, to pewnie wcześniej zrobił analizę tego, co "pójdzie".

Nie milczysz, piszesz na forum : )

:yes:Myślisz, że artysta zanim namaluje obrazek, dokonuje najpierw analizy rynku?

Ciekawe. Rozwiń ten wątek. Pomijam sytuację, że malująca przymiera głodem i przez to maluje z wybitnym obrzydzeniem do samej siebie. :D

PS Wiem ,że w tym przypadku nie warto tego w ogóle robić, ale gdyby ktoś pokusił się tu o chłodną lecz rzeczową ocenę tego dzieła, to przy nawet największej sympatii do twórcy, stworzyłby niezły tekst satyryczny.

Ależ oczywiście, że i kicz i kuriozum.

Nie - masakra z porażką, którą trudno ogarnąć normalnie funkcjonującemu człowiekowi.

:yes:Myślisz, że artysta zanim namaluje obrazek, dokonuje najpierw analizy rynku?

Ciekawe. Rozwiń ten wątek. Pomijam sytuację, że malująca przymiera głodem i przez to maluje z wybitnym obrzydzeniem do samej siebie. :D

PS Wiem ,że w tym przypadku nie warto tego w ogóle robić, ale gdyby ktoś pokusił się tu o chłodną lecz rzeczową ocenę tego dzieła, to przy nawet największej sympatii do twórcy, stworzyłby niezły tekst satyryczny.

Takich malowideł jest więcej, analizowanie dlaczego tak się dzieje mnie przerasta. Satyryczne teksty o tej tematyce również.

http://www.google.pl/search?hl=pl&gs_rn=2&gs_ri=serp&pq=smole%C5%84sk&cp=14&gs_id=o&xhr=t&q=smole%C5%84sk+obraz&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1276&bih=864&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=zzUVUdSEBeSo4AS-q4CICA