Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir ja nigdy nie miałam problemów z witaminami, a nie jem mięsa od 20 lat więc myślę że organizm ludzki umie się przystosować.

Oczywiście,że się przyzwyczai. Ewolucja nie tylko takie zna przypadki.

Antropolodzy nie pozostawiają jednak złudzeń, że rozwój umysłowy ludzkości jest silnie związany głównie z mięsożerstwem.

Ciekawe czy to też działa w drugą stronę ?

Słysząc niektóre wypowiedzi rewolucyjnych wegetarian ma się wrażenie, że taka dieta jednak uwstecznia.

Amalfi

Które z zaprezentowanych przez Ciebie zdjęć jest kiczem, kuriozum i dlaczego?

domanki - skoro jedzenie mięsa nie jest konieczne, to jak uzupełnić witaminę B? Suplementami? Czlowiek nie jest wegetarianinem jako gatunek.

Ale tylko człowiek czerpie satysfakcję z zabijania.

Z witaminą absolutna racja. Co do ostatniego zdania - nie masz racji. Dla przykładu - kot domowy, spozywa tylko o k. 40% upolowanej zwierzyny.

Amalfi

Które z zaprezentowanych przez Ciebie zdjęć jest kiczem, kuriozum i dlaczego?

Wojtku, jeśli kuriozum zdefiniujemy jako rzecz wyjątkowo osobliwą, to chyba żadne ze zdjęć. Ale jeśli złagodzimy definicję i sprowadzimy do etymologii słowa kuriozum i potraktujemy jako rzecz ciekawą, to wszystkie, z wyjątkiem lampki z siurkiem, którą uważam za kiczowatą.

Wartościując rzeczy kuriozalne, za najbardziej osobliwą uważam pierwszą półkę z wiszącymi książkami. Stelaz zajmujący dużą część ściany dla powieszenia kilku książek wydaje mi się kuriozalny dlatego, że po pierwsze książka jest dla mnie przedmiotem codziennego użytku, a z tego wieszaka chyba trudno ją wyszarpnąć. Po drugie jak ten wieszak będzie wyglądał, gdy wszystkie książki będą "w użyciu"?

Mam nadzieję, że moja odpowiedź Cię satysfakcjonuje. ;)

Mam nadzieję, że moja odpowiedź Cię satysfakcjonuje. ;)

Niestety nie. To nie są przedmioty (półki) mające mieć charakter użytkowy.Są to obiekty plastyczne ( unikaty, dzieła plastyczne, nazwij jak chcesz) , w dodatku niezwykle wymowne.

Myślę, że tego nie sprzedają w sklepie meblowym i ich celem nie jest zagospodarowanie biblioteki.

Dwa cytaty przytoczę. Pierwszy dotyczy lampki i wykałaczek.

Przedmioty użytkowe nie muszą schlebiać naszym przyzwyczajeniom i być takie do jakich się przyzwyczailiśmy.

Mogą być nawet "brzydkie", jednak dobre muszą wywoływać emocje.

To Ph.Starck, który jak widać sporo lat temu przewidział i Twoją reakcję.

Drugi natury ogólnej, także dotyczący sztuki.

Nikt na świecie nie musi wysłuchiwać tak wielu głupich uwag, jak obrazy w muzeum.de Goncourt.:D

Rondo dla pieszych. W Chinach.

http://www.abload.de/img/0vltr5nbozzap7773pljhidkgy.jpg

nam takie "cuś" wzorowane na tym ze zdjęcia niedawno postawili w mieście - tylko mniejsze:sick:. Panu prezydentowi spodobało się takie rozwiązanie jak był w delegacji i postanowił takie samo cudo wybudować aby uszczęśliwić mieszkańców - czyli wniosek : podróże nie zawsze kształcą ;)

Edytowane przez mrówka75

Rondo dla pieszych. W Chinach.

http://www.abload.de/img/0vltr5nbozzap7773pljhidkgy.jpg

A mnie się to podoba. Ruchome schody też się zmieściły i działają. Ciekawszy pomysł niż wykopywanie tuneli pod drogą, które potem mogą być zalane wodą deszczową, bo ktoś źle zrobił odwodnienie.

poprzednie zostały zbanowane.

To troll pałający miłością do Starbucka - ich logo jest na każdym zdjęciu :)

W kwestii kiczu - cała twórczość pani projektant wnętrz (chorująca na nieuleczalną miłość do podświetlanych wnęka z k-g)

http://www.kuchnie-vena.pl/projekty/projekty.html

I w stylu tej pani, ale koncepcja własna:

http://sd3.dom.pl/wp-content/uploads/2010/05/mieszkanie-w-bloku.jpg

Niestety skłonność do tych fal mają też co poniektórzy forumowicze...