Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piu no proszę cię, myślisz , że wyżej przedstawione panie reprezentują coś, co mogłoby ciebie zainteresować? Obawiam się, ze raczej nie.

czasem rozmowa z nimi mogłaby być ciekawsza od spotkania ze zblazowanym snobem, który do garnituru na przyjęcie założy trampki, bo tak jest trendy.

Ulice by były smutne, gdyby wszyscy nosili się wg jednego wzorca. Nikt zresztą nigdy takiego wzorca nie opracował i nie opracuje. Można to zrobić pod kątem pracy, owszem, dress code, lecz nie na ulicy.

Kocham ulice Amsterdamu za to, jak ludzie się tam noszą. U nas by zaraz były doklejane etykietki.

Niech się każdy ubiera jak lubi.

piu, tolerancyjna mogę być dla ludzi innego wyznania, dla osób o odmiennej orientacji ale nie dla kiczu.......

żona_m

Wg ciebie np. kiczem są podwieszane sufity i telewizyjne "ołtarze". Kiedyś to było bardzo modne i uznawane za trendy.

Teraz 90% forumowiczów ma inne modne rozwiązania ( nie będę ich wymieniać, aby nie wywoływać burzy) i one także za parę lat będą uważane za totalny kicz i obciach.

Ja nie pochwalam kiczu, nie chcę go mieć u siebie, ale żeby szufladkować ludzi przez takie kryterium to już gruba przesada. To brak tolerancji i sory - kultury.

żona_m

Wg ciebie np. kiczem są podwieszane sufity i telewizyjne "ołtarze". Kiedyś to było bardzo modne i uznawane za trendy.

Teraz 90% forumowiczów ma inne modne rozwiązania ( nie będę ich wymieniać, aby nie wywoływać burzy) i one także za parę lat będą uważane za totalny kicz i obciach.

Ja nie pochwalam kiczu, nie chcę go mieć u siebie, ale żeby szufladkować ludzi przez takie kryterium to już gruba przesada. To brak tolerancji i sory - kultury.

Zgadzam się z Tobą w 100 %!!! Nie należy oceniać ludzi po wyglądzie, a to, że jest to powszechne, nie znaczy, że jest właściwe. Skoro jest się tolerancyjnym dla jakichś wynaturzonych zachowań ("odmienna" orientacja), to dlaczego nie toleruje się takich białych kozaczków? Mam kolegę, który potrafi ubrać się jak ostatni "wieśniak, a jest po prostu geniuszem matematycznym. Takie szufladkowanie ludzi po wyglądzie jest bardzo krzywdzące i przez to NIEDOPUSZCZALNE!

piu cała dyskusja toczy się na temat białych kozaków i opalenizny z solarium, więc tego się trzymajmy. Ty nagle odwracasz kota ogonem i schodzisz na temat wnętrz. Zupełnie tak, jakby brakło Tobie argumentów.

skoro uważasz, ze brakuje mi kultury tylko dlatego, ze mam inne poczucie stylu niz prezentowane na fotkach panie, to ok. spadam z tego wątku. Wygląda na to, ze większośc piszących tu osób to niekulturalne snoby.

gryf pc ale kolega chyba nie śmiga w białych kozaczkach na szpilce?

piu cała dyskusja toczy się na temat białych kozaków i opalenizny z solarium, więc tego się trzymajmy. Ty nagle odwracasz kota ogonem i schodzisz na temat wnętrz. Zupełnie tak, jakby brakło Tobie argumentów.

skoro uważasz, ze brakuje mi kultury tylko dlatego, ze mam inne poczucie stylu niz "prezentowane na fotkach panie, to ok. spadam z tego wątku. Wygląda na to, ze większośc piszących tu osób to niekulturalne snoby.

W kozaczkach nie, ale jak bezrobotny claun... Co do stylu - niepotrzebnie się unosisz, bo przecież nawet te "laski" w kozaczkach jakiś tam styl mają, tak jak karki, czy punky, itp. A skoro wzorzec jest powielany, to musi się komuś podobać. Jaki świat byłby nudny, gdyby po ziemi chodziły tylko błękitnookie dziewoje, a tak, każda potwora znajdzie swego adoratora...

Ale to nie o to chodzi!!!

Nie chodzi o ocenianie ludzi, ale o szybką orientację, czy dana osoba nam "podchodzi" czy to strata czasu i energii. My to mamy w genach i nic się z tym nie zrobi. A pracowanie nie jest wskazane, bo to właśnie natura nas tak wyposarzyła dla naszego przeżycia!

te panienki ze zdjęc mogą mieć dobre serduszka i nawet IQ 150 ale ze względu na swoje walory zewnętrzne mogą tracić wiele okazji do pochwalenia się wnetrzem. Bo kod kulturowy, jaki wybrały, mówi wyraźnie - jestem głupią blondynką lubiacą seks. I tyle. Przekaz niewerbalny spowoduje, że pójdą do nich ludzie, którzy lubią głupie blondynki i seks. To jest ich wybór, dlaczego mam tracić energię, czas i siły na weryfikację tego przekazu? I tak muszę weryfikować te, które na pierwzy rzut oka są z "mojego kodu" a okazują się podrabiane. Czysta biologia...

skoro uważasz, ze brakuje mi kultury tylko dlatego, ze mam inne poczucie stylu niz prezentowane na fotkach panie, to ok. spadam z tego wątku. Wygląda na to, ze większośc piszących tu osób to niekulturalne snoby.

to wróć proszę do początków tej dyskusji - zaczęło się od mieszkania, którego właścicielem wg ciebie jest prawdopodobnie jakiś kark i blondynka w białych kozaczkach

To jest szufladkowanie i przypinanie etykiety o pejoratywnym wyrazie.

Gryfpc Ano dlatego, ze te kody kulturowe stosuje się do całości i ocenia pod względem "wyrafinowania", obycia ze sztuką, kulturą. generalnie każdy element powinien pasować do innego (dlatego pisałam, że istnieją podróby - niby ma marynarkę i szpilki a czasem zachowuje się jak baba na straganie ;) ). Widząc jeden element spodziewamy się reszty. I określonej klasy, grupy społecznej, wykształcenia, zachowania. Dla mnie kicz oznacza własnie, jeżeli ktoś bardzo chce pretendować do nieswojej grupy na bazie wybranych elementów. Takie kozaczki dobrej firmy i dobrane do stroju mogą ciekawie wyglądać a mogą z daleka krzyczeć KICZ :)

Kolejna niepotrzebna dyskusja na temat gustu.... Zono to co dla jednych jest kiczem dla drugich wcale nim być nie musi. Skąd wiesz ile skwarek z solarium czyta ten wątek? Nie bierzesz tego pod uwagę, że możesz kogoś obrażać??? W ogóle nie rozumiem wyśmiewania kogokolwiek za to jak wygląda- chyba nie masz już 15 lat???

EZS a po czym wnioskujesz, że te panie lubią seks?? Jakby stała pod latarnią to można się tego domyślać....Ale na pewno nie dlatego, że ona nosi białe kozaczki i miniówkę.

proszę, czytaj ze zrozumieniem :(

to te panie, ubierając się podobnie do pań spod latarni, wysyłają taki sygnał. Ja nie wiem, czy one lubią. Ale też nie mam zamiaru tego sprawdzać.

Duś, o nazwie piszesz? :)