2112wojtek 06.03.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Byłem od soboty (z przerwą w niedzielę) w Poznaniu do wczoraj. Zrezygnowałem z Home Decore ( dzisiaj), ponad moje siły było czekać na wykład do dziś, tylko po to żeby wysłuchać sponsorowanych komunałów.Targi mebli w Poznaniu nie mają nic z targów mediolańskich czy innych włoskich imprez.Nie znajdziemy tu żadnych nowości wzorniczych a asortyment szykowany jest pod wytestowanego klienta i jego gust.Powiedzmy sobie szczerze , tam Kowalski nie decyduje bezpośrednio o tym co pojawi się w sklepie.Tutaj głos ma handlowiec.Piszesz tanie materiały - tak, bo to maja być meble najtańsze, tu cena gra główną rolę i ilość oraz szybkość działania. Dobre jakościowo i materiałowo meble kupuje się w firmach włoskich , francuskich lub nielicznych rzemieślników. Rzadko kto bawi się tu w naturalne okleiny i massive.Wzornictwo jest szykowane i charakterystyczne dla odbiorców już sprawdzonych.Rosjanie szukają taniego sortu w swoim stylu ( prezentowane tu Bodzie, Gawiny), Anglicy maja taki sznyt , że zęby bolą ( meble - biele+ fiolety ozdobione kryształkami a'la glamour ) Niemcy poszukują coś dla gastarbeiterów głównie z Turcji.Targi poznańskie to tania masówka, czytaj "to co się dobrze sprzedaje" i nikt nie będzie sobie w firmie głowy zawracał tworzeniem wzorcowni, pozyskiwaniem projektów.Tu aluminium zastąpione jest tanim plastikiem malowanym na szaro (już standard), drewno i sklejka "wiórem". Okucia są standardowe - masowy Gamet, Nomet .Technologia najszybsza i najtańsza z możliwych. Płyta laminowana "modnymi" strukturami udającymi drewno, obrzeża z PCV, montowanie na zakład bez ukosów bo inaczej się nie da cenowo przeskoczyć progu bólu odbiorcy. Wyoblenia, krągłość to frezowany i foliowany mdf,Nawet grube i modne massivy cięte na ukos, udaje się płytami komórkowymi lub ledwie 14mm wiórami maskującymi . To musi się odbić na jakości i wyglądzie. Wszystkie meble muszą być sprzedawane w paczkach, rozłożone na czynniki pierwsze. Od kilku lat na targach, w konkursach na najlepsze stoisko startują etatowo już ci sami uczestnicy. To już jakaś obsesja, bo forma niektórych stoisk jest tak wyszukana, że jakość towaru i jego poziom jest mocno odstający od reszty. Często forma stoiska jest tak nieczytelna, że zwiedzający się gubi i nie wiadomo co było ważniejsze meble czy ich oprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 06.03.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 W sobotę byłam wyceniać kuchnie u Halupczoka, nieco mnie pani zniesmaczyła sugerując, że "pięknie będzie wyglądała, gdy podświetlimy ją kolorowymi sterowanymi(wedle nastroju) ledami " Kuchnia mega prosta,wręcz ascetyczna :bash: E tam. Zobacz jak może być wesoło http://static.e-mieszkanie.pl/articles/7706f_mieszkanie-zdjecia_1_jpg_oswietlenie-w-kuchni-4_main.jpg http://www.feniks-led.pl/aukcje/kuchnia.jpg http://static.e-mieszkanie.pl/articles/10747_mieszkanie-zdjecia_1_jpg_kolorowe-oswietlenie-led.jpg http://static.e-instalacje.pl/gallery/833/0_e93fea870ccc824d239021e4ae92d902.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 06.03.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 A propos oklein drewnopodobnych w zeszłym roku było tego w Mediolanie sporo, m in. scavolini i fajnie to wyglądało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 06.03.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 a Pottery Barn? czy to nie jest też tania masówka? nie byłoby klientów w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 06.03.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 ten róż byłabym w stanie zdzierżyć jeśli całe mieszkanie byłoby w klimacie fluo. natomiast kolorowe jajco na suficie... a fe (swoją drogą mój znajomy ma takie zimnobiałe-granatowe-fioletowe podświetlenie przy sielsko-angielskich zasłonkach i meblach stylizowanych i to dopiero jest mieszanka wybuchowa...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.03.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 A propos oklein drewnopodobnych w zeszłym roku było tego w Mediolanie sporo, m in. scavolini i fajnie to wyglądało... I kto to mówi ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 06.03.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 E tam. Zobacz jak może być wesoło http://static.e-mieszkanie.pl/articles/7706f_mieszkanie-zdjecia_1_jpg_oswietlenie-w-kuchni-4_main.jpg http://www.feniks-led.pl/aukcje/kuchnia.jpg http://static.e-mieszkanie.pl/articles/10747_mieszkanie-zdjecia_1_jpg_kolorowe-oswietlenie-led.jpg http://static.e-instalacje.pl/gallery/833/0_e93fea870ccc824d239021e4ae92d902.jpg Dzięki ci Boże, ze mnie przed takimi cudami powstrzymałeś!!!!!A tak usilnie mnie namawiano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.03.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 a Pottery Barn? czy to nie jest też tania masówka? nie byłoby klientów w Polsce? Myślę, że na takie zapotrzebowanie Polacy masowo nie cierpią. A ci, którzy je robią lub handlują zaspokajają rynek. Większość mebli produkowanych jest na potrzeby statystycznego klienta, a ten nie ma własnego domku w stylu country czy wiktoriańskim. Poszukiwane są więc meble tanie, głównie "lekkie" i jednorazowe do bloków gdzie Pottery, nawet za tanie pieniądze ( a tani nie jest), pasowałby raczej średnio. Inna sprawa ,że z płyty wiórowej nie wykonasz takiego mebla jak ten z sieci Barnów.Będzie wyglądał śmiesznie. Europa nie gustuje raczej w amerykańskim gemutlichkeit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 06.03.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) szkoda...pamiętam, jak Darcy pisała, że gdyby musiała wybrać tylko jeden jedyny sklep meblowy, to byłby to Pottery Barn. a jej gust jest raczej chyba bardzo europejski. http://www.decoratorium.pl/?s=pottery+barn oj ja połakomiłabym sie na wiele z tych mebelków...szczególnie te stoliki drewniano albo szklano-kute, albo te łazienkowe... Edytowane 6 Marca 2013 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.03.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 E http://static.e-mieszkanie.pl/articles/10747_mieszkanie-zdjecia_1_jpg_kolorowe-oswietlenie-led.jpg http://static.e-instalacje.pl/gallery/833/0_e93fea870ccc824d239021e4ae92d902.jpg A co sie wam w tym UFO nie podoba? Że jajko, że led, czy oba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 06.03.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 oba. i kolor też nie huhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 06.03.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 A co sie wam w tym UFO nie podoba? Że jajko, że led, czy oba? wg mnie - okropny martwy kolor. Że led też - ogólnie wygląda jak reklama, jak dyskoteka (nieciekawa), ludzka twarz źle wygląda w takim oświetleniu, jest nieprzytulnie i martwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Piszesz tanie materiały - tak, bo to maja być meble najtańsze, tu cena gra główną rolę i ilość oraz szybkość działania. Dobre jakościowo i materiałowo meble kupuje się w firmach włoskich , francuskich lub nielicznych rzemieślników. Rzadko kto bawi się tu w naturalne okleiny i massive. Mam stół. Kupowany jakieś 10 lat w zwyczajnym sklepie meblarskim. Tani, bo meblowałam na dorobku, ale jest z pełnego drewna, lakierowany. Drewno to może nie dąb (chyba olcha?), ale wyglada o wiele lepiej niż całkiem drogi (zerkałam na ceny hurtowe, "drogi" - w sensie segmentu cenowego) stół bodajże Szynaki, gdzie ewidentnie brzydko zamaskowano łączenie okleiny na krawędziach. Czyli albo 10 lat temu drewno było tańsze od okleiny, albo dziś wychodzą z zalożenia, ze g*** nawet drogie ale "na bogato" się sprzeda, więc nawet nie warto męczyć się z drewnem. Zauważyłam jeszcze meble z (chyba) drewna, które wyglądały jak z klejonych blatów kuchennych (takie deszczułki sklejone razem)albo z podłogowej deski barlinieckiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 06.03.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 I kto to mówi ?! mało tego, ostatnio niektóre panele podłogowe też mi nie śmierdzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.03.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 wg mnie - okropny martwy kolor. Że led też - ogólnie wygląda jak reklama, jak dyskoteka (nieciekawa), ludzka twarz źle wygląda w takim oświetleniu, jest nieprzytulnie i martwo. A ja to na forum zauważyłem że panuje moda na podświetlane sufity z karton gipsu. A co do kolorów pewnie to są diody RGB i można ustawiać "dowolny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Moim zdaniem podświetlanie sufitu nie jest złe, o ile robione jest z głową. Czasem ludzie robią konstrukcje z g-k tylko po to, by wcisnąc tam ledy. Na małej połaci sufitu takie konstrukcje wyglądają źle. LED mogą mieć ciepły odcień, nie tylko zimny biały lub "dyskotekowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 07.03.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Mam stół. Kupowany jakieś 10 lat w zwyczajnym sklepie meblarskim. Tani, bo meblowałam na dorobku, ale jest z pełnego drewna, lakierowany. Drewno to może nie dąb (chyba olcha?), ale wyglada o wiele lepiej niż całkiem drogi (zerkałam na ceny hurtowe, "drogi" - w sensie segmentu cenowego) stół bodajże Szynaki, gdzie ewidentnie brzydko zamaskowano łączenie okleiny na krawędziach. Czyli albo 10 lat temu drewno było tańsze od okleiny, albo dziś wychodzą z zalożenia, ze g*** nawet drogie ale "na bogato" się sprzeda, więc nawet nie warto męczyć się z drewnem. Zauważyłam jeszcze meble z (chyba) drewna, które wyglądały jak z klejonych blatów kuchennych (takie deszczułki sklejone razem)albo z podłogowej deski barlinieckiej. Lite drewno zawsze było droższe od naturalnej, papierowej czy laminatowej-plastikowej okleiny z tym ,że to technologia obróbki płyt i produkcja takich mebli mocno poszła do przodu. Technologia produkcji mebli drewnianych jest czasochłonna. Płyty okleinowane są już gotowym półproduktem.Odpada więc suszenie, heblowanie, cięcie, szlifowanie, klejenie, lakierowanie. A i płyty laminowane nie dosyć, że przypominają do złudzenia prawdziwą okleinę, to mogą być użyte do zautomatyzowanych ciągów produkcyjnych tam gdzie deska się w ogóle nie nadaje.Są tanie i pewniejsze w obróbce, chociaż znacznie mniej trwałe , co jest również niestety ich zaletą. Blaty i meble z nich, które widziałaś mogą być nawet strukturalną okleiną laminatową. Złudzenie jest wyjątkowe i laik nie jest w stanie ich odróżnić od tradycyjnej "klejonki", "przemysłówki" czy nawet bambusa, traw i sztorcowych parkietów. I powiedzmy sobie szczerze. W dzisiejszych fabrykach mebli nie ma już stolarzy, bo drewno jest tam używane szczątkowo, tylko w drobnych elementach konstrukcyjnych w postaci listew, klocków. Masz rację,z punktu widzenia ekonomicznego nie ma co się męczyć z drewnem,gdyż jest zbyt pracochłonne, drogie i wyjątkowo niewydajne w produkcji. Na świecie pozostało już niewiele firm produkujących całe meble z litego drewna .Dużych jest zaledwie kilka, reszta to drobne manufaktury , rzemieślnicy i podwykonawcy. Wspomniany tu Pottery B ma umowy z setkami manufaktur wytwarzającymi mebelki z drewna. To są krótkie serie, niemogące konkurować ze średniej wielkości fabrykami, nawet gdyby ci wytwórcy zwiększyli zatrudnienie 100krotnie. Szafka w PB kosztuje ok 2-4 tys pln. Podobna( no, umówmy się, że podobna) z płyty kosztować będzie w detalu góra 300złotych. Nikt jeszcze nie wymyślił materiału imitującego używany rustyk czy wszystkie cechy drewna obrabianego ręcznie i pół mechanicznie, które jest wciąż modne. Chociaż i nad tym już pracują od wielu lat i wkrótce ...kto wie? Różnica pomiędzy PB a masową produkcją będzie tylko taka jak między futrem prawdziwym a sztucznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 07.03.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Nikt jeszcze nie wymyślił materiału imitującego używany rustyk i dlatego właśnie nie akceptuję imitacji - zawsze widać różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 07.03.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 i dlatego właśnie nie akceptuję imitacji - zawsze widać różnicę. Dlatego musisz być przygotowana na dużo większe koszty. Imitacje nas otaczają. Gresy, laminaty, kamień, drewno, reprodukcje - przyzwyczailiśmy się do wielu z nich i nawet nie rażą. Często mają lepsze właściwości. Cóż , taka czeka nas przyszłość a oryginały pozostaną dla najbogatszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 07.03.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 http://www.feniks-led.pl/aukcje/kuchnia.jpg Zawsze się zastanawiałam, widząc takie podświetlane podłogi, ile razy dziennie musiałabym je odkurzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts