2112wojtek 16.12.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 U jednego/ pełnoletniego/ jest np.gipsowa figura gołej panienki. Wygląda jak z brązu. Dostaliśmy ją od teściów na gwiazdkę Wcale nie musi to byc kicz. Patynowanie gipsu to zabieg stary jak rzeżbiarstwo, wszystko zależy od tego, jak to jest zrobione i jaki jest kontekst do całości. Czasami dobrze "zadrażnić" wszechobecne "beżyki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 16.12.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Zielonooka: Projekt "typowy" - wg mnie jakis "potwór" architektoniczny (i mam ogromna nadzieje ze nigdy i nigdzie zrealizowany !!!) http://raider55.blox.pl/resource/big_11.jpg Uśmiałam się, a tak na poważnie to wersja dla bardzo ubogich z mieszkankiem na poddaszu zaraz przy ziemi. Najważniejsze, że taras jest i okna dachowe równocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 16.12.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Ej ludzie, Wy chyba nie bierzecie tego na serio ze taki projekt w ogole powstał. Studenci zrobili sobie jaja. Nie ma to bytu ani ekonomicznego ani funcjonalnego a o tym ze jest to zart niech swiadczy chocby fakt ze jetki tego dachu przebiegały by na wysokosci 50 cm nad poziomem zero. KOmin o wysokosci 3 m przy zalozeniu ze trojnik do komina jest na wysokosci 1,5-2 m nad poziomem zero nie ma celu bycia. Przypuszczalnie kazdy student architektury poda z 10 przepisow jakie powyzszy projektn nie spelnia wiec jego realizacja jest rownie mozliwa jak budowa 3 mln mieszkan czy 5000 km autostrad w 4 lata - niezaleznie kto rzadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 17.12.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 można zrobić domek cccammmpingowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 17.12.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Ej ludzie, Wy chyba nie bierzecie tego na serio ze taki projekt w ogole powstał. Studenci zrobili sobie jaja. Nie ma to bytu ani ekonomicznego ani funcjonalnego a o tym ze jest to zart niech swiadczy chocby fakt ze jetki tego dachu przebiegały by na wysokosci 50 cm nad poziomem zero. KOmin o wysokosci 3 m przy zalozeniu ze trojnik do komina jest na wysokosci 1,5-2 m nad poziomem zero nie ma celu bycia. Przypuszczalnie kazdy student architektury poda z 10 przepisow jakie powyzszy projektn nie spelnia wiec jego realizacja jest rownie mozliwa jak budowa 3 mln mieszkan czy 5000 km autostrad w 4 lata - niezaleznie kto rzadzi.[/quote Ej kolego,wyluzuj troche,czemu w Tobie tyle nienawiści,domek super,jak tylko będę miała możliwość to taki sobie postawię jako letniskowy,więcej uśmiechu na twarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 17.12.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 a o tym ze jest to zart niech swiadczy chocby fakt ze jetki tego dachu przebiegały by na wysokosci 50 cm nad poziomem zero. KOmin o wysokosci 3 m przy zalozeniu ze trojnik do komina jest na wysokosci 1,5-2 m nad poziomem zero nie ma celu bycia. . Pomijając egzotyczną urodę budowli zastanawiające jest bardziej skąd Ci sie biorą te fachowe uwagi? Znanych ludzkości jest wiele a stosowanych wspolcześnie ustrojów dachowych jest conajmniej kilka i nie ma obowiązku stosowania wyłacznie więzby jętkowej nawet przy takiej wielkości i rozpietości dachu. A tak swoja droga, rysunek sugeruje raczej , ze jest to konstrukcja płatwiowo-kleszczowa z wiązarem dwustolcowym /wrazliwych przepraszam za wyrazenie /. Filozofie o trojniku komina na podstawie wizualizacji pozostawiam już kominiarzom, bo przywodzony jako przyklad, student architektury uśmiałby sie z takiego argumentu. Wiecej wstrzemięźliwości, zwlaszcza przy "niewypałach" architektonicznych, ktore mimo niedostatkow urody najczesciej calkiem przyzwoicie sobie funkcjonują. PS ten domek wbrew obawom zielonej doczekal sie niestety realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 17.12.2007 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 a o tym ze jest to zart niech swiadczy chocby fakt ze jetki tego dachu przebiegały by na wysokosci 50 cm nad poziomem zero. KOmin o wysokosci 3 m przy zalozeniu ze trojnik do komina jest na wysokosci 1,5-2 m nad poziomem zero nie ma celu bycia. . Pomijając egzotyczną urodę budowli zastanawiające jest bardziej skąd Ci sie biorą te fachowe uwagi? Znanych ludzkości jest wiele a stosowanych wspolcześnie ustrojów dachowych jest conajmniej kilka i nie ma obowiązku stosowania wyłacznie więzby jętkowej nawet przy takiej wielkości i rozpietości dachu. A tak swoja droga, rysunek sugeruje raczej , ze jest to konstrukcja płatwiowo-kleszczowa z wiązarem dwustolcowym /wrazliwych przepraszam za wyrazenie /. [...] Ojej 2112wojtek, a fu, kto to widział takie słownictwo Wstydziłbyś się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 18.12.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 18.12.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Luzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 21.12.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Złote lwy przy schodach lub bramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcvey 21.12.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Głowny problem to nie wnętrza, ponieważ o gustach ludzkich nie należy mówić .....tego nie widzimy. Co innego budynek od zewnątrz. Mnie dobijają takie rzeczy: Okienka jak w mieszkaniu..najlepiej wymiary typowe ...Potem to wygląda jak dziupla , podniesienie ścianki kolankowej ....czyli inwencja twórcza inwestora , wychodzi wielki mur nad oknami , a szczególnie nad bramą garażową. Złote szprosy w oknach białych PVC - tandeta. A do tego brązowe drzwi i brązowa brama garażowa.Lub odwrotnie. Brązowe okna i biała bram garazowa. Ogrodzenia z betonowych murków gotowych- jak fabrykaKolumienki, lewki itp. Tarasy o wielkości balkonów 5-8 mkw. No i oczywiście balkony na piętrach! Kto z nich potem korzysta , a wylać strop trzeba. barierki zrobić trzeba, gres położyć trzeba........nigdy nie widziałem aby ktoś z balkonów korzystał , wszyscy i tak siedzą na dole.No i garaż na dwa auta- ale z dwiema bramami i słupem po środku ! Wszystkiego dobrego ! Fajnie się wyjeżdza z takiego garażu. Lub też domy bez garażu......ale to kwestia wielkości działki No i często brak ogrodzeń. Wszystko rozumiem ale po co mi dom jak nie mam ogrodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 21.12.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 No to kolega Piotr pojechał, jak dla mnie trochę bez sensu. Nie rozumiem co masz do garażu z dwoma bramami poza wygodą wyjazdu? Jak ktoś jest pierdołą a nie kierowcą to może niech nauczy się jeździć i problem z głowy. Czy dom bez garażu wygląda kiczowato? Chyba jestem innego zdania chociaż u mnie garaż w bryle. Brak ogrodzeń to chyba bardziej wynika z braku kasy. Z drugiej strony lepiej się obudować szczelnym murem? Większość ludzi buduje takie ogrodzenia jakby mieszkali w pałacach pełnych skarbów, wywalają ostatnie pieniądze a w domu często wiekszość niewykończona. Co do 2-kolorowej stolarki i cmentarnych murów w pełni się z tobą zgadzam. Mój przyszły sąsiad ma taki piękny murek. Z chęcią bym mu mały granacik podrzuciła. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 21.12.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 No i często brak ogrodzeń. Wszystko rozumiem ale po co mi dom jak nie mam ogrodzenia? Jest to system amerykański. Bez ogrodzenia i z dobrze przestrzeloną flintą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 21.12.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 mcveyNo i oczywiście balkony na piętrach! Kto z nich potem korzysta , a wylać strop trzeba. barierki zrobić trzeba, gres położyć trzeba........nigdy nie widziałem aby ktoś z balkonów korzystał , wszyscy i tak siedzą na dole. To chyba jeszcze mało widziałeś a jak jeszcze będziesz miał dzieci to zobaczysz jak bardzo się przydają a i wynoszenie pościeli na ogród aby się wywietrzyła też sobie nie wyobrażam,każdy +wybiera projekt pod siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 21.12.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 mi się balkon wydaje jak najbardziej wskazane (wietrzenie pościeli, dzieci, a dla naszego psa balkon to najlepszy telewizor i potrafi godiznami siedzieć na balkonie i patrzeć "z góry" na swoje terytorium:) ) też nei lubię gdy nie ma ogrodzenia kwestia garażu to kwestia gustu;) co do kolorowej stolarki i betonowych murków - zgadzam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.12.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Kwestia garażu, jego braku lub tego, że jest z dwiema bramami to nie kwestia gusty. Owszem niektóre projekty z doklejonym garażem wyglądają brzydko, ale tak generalizować to spora przesada. A czy się wygodnie z tego korzysta to już kwestia umiejętności użytkownika. W każdym razie z kiczem to nie ma nic wspólnego. Kolega chyba nie do końca pojął o czym my tu rozmawiamy, albo pomylił się i chciał napisać to w wątku "czego nie zrobiłbym w swoim domu". Tak samo balkon czy kolumny nie muszą być kiczowate. Jeśli chodzi o kolor stolarki i podnoszenie ściany kolankowej to mam pogląd absolutnie zbieżny. Dodam jeszcze, że czasem głupio wychodzi jak inwestor chce typowy rozmiar drzwi i mu belka nadprogowa nad drzwiami wychodzi znacznie niżej niż nad oknami. W niektórych projektach to wygląda paskudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcvey 21.12.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Racja trochę się rozpędziłem ..........kwestia garaży i balkonów nie jest wątkiem do kiczu ale też różnie bywa. Widziałam dość sporo różnych wynalazków budolwanych ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domil2 21.12.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Witajcie. Nie chciałabym nikogo urazić... ale niech tam... napiszę co mi sie nie podoba Nie lubię podwieszanych sufitów, które upstrzone są niezliczona ilością halogeników (fale, iksy półkola... itd.). Byłam u znajomej, która miała takie cuda wszędzie i jak wrociłam do domu to ..ufff, myslałam, że ucałuję moją lampę Druga rzecz to szprosy... jak w więzieniu. I to by było na tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 21.12.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 natknelam sie na to przegladajac wystawione na sprzedaz domy w Niemczech.. szczegolnie zloty kran w ksztalcie labadka przykul moja uwage http://img144.imageshack.us/img144/9823/2abf5.jpg http://img516.imageshack.us/img516/5928/3acp6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 22.12.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 W tym wątku zaciera się słowo kicz. Czy kiczem jest balkon na piętrze albo podniesienie ściany kolankowej ? Dla mnie nie. To nie to określenie. Jeśli dom nie ma dobrych proporcji czy jest kiczowaty? Jest moim zdaniem domem bez proporcji . Czy wszystko co jest nieproporcjonalne i niefunkcjonalne jest kiczowate. Synem kiczu jest obciach a córką tandeta. Ja bardzo nie lubię rzeczy oklepanych w domu. Obecnie podłogi egzotyczne prawie w każdym domu, gresy polerowane, karton gipsy itp. Za kilka lat ludzie będą tak samo krytykowali takie rozwiązania jak meblościanki z lat 70. Nie lubię domów w których jest widoczny rok budowy zarówno w bryle jaki we wnętrzach. Jednak czy to o czym pisałam jest kiczem? Raczej nie, jest przejawem obecności marketingu w życiu codziennym, ulegania trendom i modom. Moda to kochanka na jedną noc i niekoniecznie to co modne jest gustowne, a gust to pojęcie względne . Gdyśmy przebywali na bezludnej wyspie przez około 2 lata to po powrocie wiele osób nie wiedziałoby czy dana rzecz im się podoba czy nie. Ja tylko widzę jak w domach rządzi komercja a odchodzi wyobraźnia ,upodobania, zainteresowania , pasje itp. Ja osobiście nie wyobrażam sobie architekta wnętrz u siebie w domu, fakt miałabym ładnie ale czy prawdziwie? Tak każdy wchodząc do domu, nie musi pytać co lubię, czym się interesuje, ma to jak na dłoni. Nie udaje kogoś kim nie jestem, i dobrze mi z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts