Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

Ostatnio oglądałam niewielką kuchnię i znajomych - piękny fornir na frontach, wszystko lakierowane na połysk - i pewnie byłabym zachwycona całokształtem gdyby nie fakt,że wszystko- począwszy od cokołu, poprzez rzędy szuflad, pod blatem, nad blatem , nad górnymi szafkami - LEDY , kilometry ledów ( led ?) :(

Bałam się otworzyć szufladę, bo w środku też by się pewnie świeciło. Są bardzo dumni z tych światełek - a kuchnia mogłaby być tak piękna ...

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

żona m napisał:
ale co w tym fajnego? dla mnie to niestety nie gadzet, tylko kuriozum.

Gdybyś pewnie 100 lat temu zobaczyła pierwszy raz żarówkę też byłoby to kuriozum ;)

Dla mnie taki led w wylewce to gadżet, pokazujący temperaturę wody- jakie to kuriozum?

Z "Kopalińskiego":

[TABLE]

[TR]

[TD]Kuriozum- osobliwość, dziwoląg, fenomen, rzecz niezwykła, ekscentryczna, cudaczna.

Etym. - łac. curiosum - rzecz ciekawa.

Czy może to ostatnie miałaś na myśli? ;)

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

gahan napisał:
Ostatnio oglądałam niewielką kuchnię i znajomych - piękny fornir na frontach, wszystko lakierowane na połysk - i pewnie byłabym zachwycona całokształtem gdyby nie fakt,że wszystko- począwszy od cokołu, poprzez rzędy szuflad, pod blatem, nad blatem , nad górnymi szafkami - LEDY , kilometry ledów ( led ?) :(

Bałam się otworzyć szufladę, bo w środku też by się pewnie świeciło. Są bardzo dumni z tych światełek - a kuchnia mogłaby być tak piękna ...

Na szczęście można przecież... wyłączyć.

A ja o czym innym: jadąc ostatnio przez nasz kraj zaobserwowałam pozostałości chyba z lat 80-90' - kolorowe bloki i wieżowce - było już o tym? Niegdyś było to normą, na szczęście teraz jakoś rzadko widuję takie 'śliczności', już chyba się nie odnawia bloków w takie wzorki, mam nadzieję....

Przykładowe zdjęcia z internetu

http://bi.gazeta.pl/im/5/8751/z8751115Q,24-11-2010---BIELSKO---BIALA---KOLOROWE-BLOKI-MIESZKALNE.jpg

http://raider55.blox.pl/resource/PC240050.jpg

http://www.mmkielce.eu/sites/igc3/files/imagecache/600x360/images/wwwmmkielceeu/288f31cc-adc3-102e-8bd5-00163e7e8a65/kolorowy.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/3/3012/z3012763N,Blok-przy-ul--Cyryla-i-Metodego.jpg

images?q=tbn:ANd9GcSLNt8KT7x0CTEhuMP2jKXRN7XH8oFAtyc5vzWEq4PR_wVx8J-4

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/small/66696138.jpg

PS. Szukając zdjęć doczytałam, że część tu pokazanych okazów była odnawiana nawet i w 2010 roku! Niektóre dosłownie gwałcą me poczucie estetyki, choć jest ono niewykształcone i intuicyjne. No jak można!?...Czy nikt z urzędów lub wspólnot nie pyta o zdanie dobrych architektów? Czy kolory z palety ral wybiera się losowo? Jestem zdruzgotana :D

Blok 3. od góry przypomina mi pomalowanie bloków w Sosnowcu.

Parę lat temu miasto zmieniało swój wizerunek pod hasłem "Sosnowiec - tęczowe miasto". Zaczęli malować wysokie bloki z motywem tęczy. Dumni z pomysłu wrzucili na swą stronę internetową. Odzew ze świata przerósł ich oczekiwania. Ze wszystkich stron świata zaczęły napływać podziękowania za tolerancję i przychylny klimat w mieście dla gejów. Organizacje gejowskie zachwyciły się pomysłem otwartego sprzyjania gejom w kraju o tak ciasnych poglądach. Władze miasta zdębiały. Szybko zweryfikowano kampanię reklamową. Ale pieniędzy już nie było na zamalowanie bloków. Na szczęście dla władz powietrze jest niesłychanie brudne i agresywne, a farby marnej jakości i teraz już fasady niewiele przypominają dumnie prężące się, w świetle słonecznym, tęcze.

firewall napisał:

Parę lat temu miasto zmieniało swój wizerunek pod hasłem "Sosnowiec - tęczowe miasto". Zaczęli malować wysokie bloki z motywem tęczy. Dumni z pomysłu wrzucili na swą stronę internetową. Odzew ze świata przerósł ich oczekiwania. Ze wszystkich stron świata zaczęły napływać podziękowania za tolerancję i przychylny klimat w mieście dla gejów. Organizacje gejowskie zachwyciły się pomysłem otwartego sprzyjania gejom w kraju o tak ciasnych poglądach. Władze miasta zdębiały. Szybko zweryfikowano kampanię reklamową. Ale pieniędzy już nie było na zamalowanie bloków. Na szczęście dla władz powietrze jest niesłychanie brudne i agresywne, a farby marnej jakości i teraz już fasady niewiele przypominają dumnie prężące się, w świetle słonecznym, tęcze.

ha, ha :) dobre ; Sosnowiec zrobił "pra kampanię" dla aktualnych działań gejów ;)

tak na marginesie - z której strony rzeki mieszkasz ;) ?

to muszę powiedzieć, że w takim razie odnawianie u mnie w generalnie paskudnym podpoznańskim Swarzędzu bloczki nie są aż takie straszne - chociaż na pewno znalazłbym lepszą alternatywę dla barwy jaką marny poeta określiłby jako "blady łosoś AKA sprane damskie gacie"

a i ślaczków brak, jedynie jakieś tam nierzucające się figury gieometryczne - słowem, nie jest źle

ale i tak Swarzędz jest paskudny jak krowia kupa :( sporo tu cygańskich zameczków, z czego duża część w stanie totalnie zdemolowanym, ale sporo również powstaje osiedli małych szeregowców, obowiązkowo w szarościach i o niby nowoczesnych bryłach - szkoda tylko, że tam nie ma ani m2 trawy czy zieleni, praktycznie wszystko pod kostką albo betonem, przed każdym maleńkim domkiem 2 auta, oczywiście garaży nie ma... aż żal się robi... tym bardziej, jak się pomyśli ile te klitki kosztują, zgroza

firewall napisał:

a wszystko zaczęło się od tego bloku w tle :lol2:

http://4.bp.blogspot.com/_Bpecp2i35ik/TUsWnyIzUwI/AAAAAAAAABA/XsFIPppBzhg/s1600/sosnowiec1_kopia.jpg

http://sosnowiecfoto.blox.pl/resource/SosnowiecPatelnia266_.jpg

DEZET napisał:
Gdybyś pewnie 100 lat temu zobaczyła pierwszy raz żarówkę też byłoby to kuriozum ;)

Dla mnie taki led w wylewce to gadżet, pokazujący temperaturę wody- jakie to kuriozum?

Z "Kopalińskiego":

[TABLE]

[TR]

[TD]Kuriozum- osobliwość, dziwoląg, fenomen, rzecz niezwykła, ekscentryczna, cudaczna.

Etym. - łac. curiosum - rzecz ciekawa.

Czy może to ostatnie miałaś na myśli? ;)

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

raczej cudaczna. Potrafie sobie umyć rece w ciepłej wodzie bez świecących ledów na czerwono, ktore maja sygnalizować, ze woda ciepła.