fajna kobieta 19.08.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Nie kupilabym nawet za 100 zł. Dla mnie wyglada masakrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 19.08.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Dla mnie jest to kwintesencja smutku, a nie kiczu, bo geneza lalek reborn jest prosta - były robione na zamówienie kobiet, które straciły swoje nowonarodzone dzieci, dokładnie według ich wyglądu. Więc widząc taką lalkę, widzę czyjś dramat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.08.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Dla mnie jest to kwintesencja smutku, a nie kiczu, bo geneza lalek reborn jest prosta - były robione na zamówienie kobiet, które straciły swoje nowonarodzone dzieci, dokładnie według ich wyglądu. Więc widząc taką lalkę, widzę czyjś dramat Serio przecież to chore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 19.08.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Dla mnie jest to kwintesencja smutku, a nie kiczu, bo geneza lalek reborn jest prosta - były robione na zamówienie kobiet, które straciły swoje nowonarodzone dzieci, dokładnie według ich wyglądu. Więc widząc taką lalkę, widzę czyjś dramat Podasz źródło? Z tego co wiem, zachowanie o którym piszesz, to skutek a nie przyczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 19.08.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) nie słuchałem nigdy ojca - choć przestrzegał "Zgnoją Cię".......to jest chyba źródło.....dla mnie jest od lat.... http://www.youtube.com/watch?v=9rr5Z7kpCTo Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez bobiczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 20.08.2013 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Podasz źródło? Z tego co wiem, zachowanie o którym piszesz, to skutek a nie przyczyna Nie podam, bo nie pamiętam tytułu, ale oglądałam kiedyś w tv film dokumentalny o tym, produkcji chyba brytyjskiej. No, kawałek, bo mnie to przerosło. Edit - dopiszę tylko, że kobiety, na których zamówienie powstawały lalki, traktowały je jak normalne niemowlaki - były przebierane, wożone na spacery itd. Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez bury_kocur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 20.08.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 też o tym słyszałam. gdzieś mi się obił o uszy komentarz, że takie lale również w terapii się stosuje, np. w sytuacjach, gdy ze względu na jakąś traumę kobieta nie chce zajść w ciążę czy obawia się małych dzieci. wykorzystanie tego do leczenia jestem jeszcze w stanie zrozumieć, ale wszelkie inne zastosowania (poza kinem, teatrem hehe) - chyba jednak mam upiorne skojarzenia. dziecku bym tego jednak nie kupiła (pomijając cenę). chyba bym się obawiała, że kilkulatek nie do końca ogarnie różnicę pomiędzy żywym a nieżywym ludkiem i na prawdziwym dziecku mógłby próbować typowych dziecięcych zabaw - ciągnięcia za nóżkę, rączkę, czasem uderzania jakimiś klockami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 20.08.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Dla mnie jest to kwintesencja smutku, a nie kiczu, bo geneza lalek reborn jest prosta - były robione na zamówienie kobiet, które straciły swoje nowonarodzone dzieci, dokładnie według ich wyglądu. Więc widząc taką lalkę, widzę czyjś dramat To nie jest prawdziwa geneza reborn, to o czym piszesz jest zaledwie tylko jednym z jej późniejszych aspektów. Pochodzenie tego fenomenu jest bardziej złożone.Dotyczy sztuki , kultury a także obyczajowości na przestrzeni wieków i fenomenu samej lalki jako obiektu. Zaczęło się od hiperrealizmu na początku lat 70' i bardzo długo by tu pisać czemu i jak do tego doszło? Dla ciekawych proponuję obejrzeć prace rzeźbiarskie Hansona a szczególnie Mueck'a (natomiast w opisywanym przez Ciebie konkretnym przypadku skorelować to także z angielską i amerykańską fotografię pośmiertną - to jest dopiero horror i pomysłowość). Hiperrealizm miał wpływ na inne dziedziny sztuki, dotknął także tradycyjnego lalkarstwa. Amerykanie na początku lat 90' wymyślili sobie, że można na tym nieźle zarobić a argumentację mieli dosyć szczególną. Reborn dolls miały służyć i nawet służą jako pomoc w szkoleniu personelu medycznego, zastępując sugestywnie znacznie mniej realistyczne fantomy służące do tego celu. Oprócz osób wykorzystujących je a dotkniętych jakąś tragedią lub niemocą, traktowane są jako specyficzna "sztuka" lalkarstwa ale także niestety jako gadżet seksualny czy wspomniany wyżej fantom. Reborn doll w częściach można sobie kupić w sklepach i samemu do woli malować, ubierać lub nabyć gotowca wraz z wyprawką dziecięcą a nawet załączoną do kompletu sztuczną pępowiną za stosunkowo niewielkie pieniądze lub... wręcz zamówić konkretny wzór, o czym traktował wspomniany tu film. Wartość terapeutyczna reborna jest podobno dosyć dyskusyjna i wątpliwa, ale na tym się zupełnie nie znam, jedynie słyszałem wypowiedź w jakimś programie o tym nie związanym ze sztuką. Nikt reborn dolls nie traktuje jako zabawki dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 20.08.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 też widziałam ten dokument i pamietam, że jedna z pań chodziłą z tą lalka na spacery, bo wtedy ludzie się nią interesowali, zaglądali do wózka itpDokument był smutny i dla mnie przerażający, gdy patrzyłam jak ludzie traktuję te lalki jak prawdziwe dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.08.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 jako gadżet seksualny to mnie przeraża najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panna Z. 21.08.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Lalek reborn nie uważam za kicz, ale ta konkretna jest imho zwyczajnie brzydka... Włoski namalowane, dłonie i stopy jakies nienaturalne... Widywałam duzo ładniejsze, bardziej realistyczne lale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 to mnie przeraża najbardziej W pewnym sensie - lepiej na lalce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.08.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Osoby kupujące takie lalki powinny mieć obowiązkowo robione rozbudowane testy psychologiczne, bo nie wiadomo co kłębi im się pod czaszką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panna Z. 22.08.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 firewall - nie uważasz, że przesadzasz? Każdemu ma prawo podobać się co innego, a idąc Twoim tokiem rozumowania, możemy w ogóle wszystkich odstających od normy pozamykać prewencyjnie w zakładach zamkniętych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 22.08.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Ale,że filatelistów też mamy badać ? Dla mnie mega zabawne jest zbieranie strzępków papierków -a dla innych to pasja życia. Jak ktoś chce mieć plastikowe "dziecko" niech sobie ma -krzywdy tym nikomu nie robi - noooo ewentualnie sobie. Ja to bym przebadała, tych co mają krasnale w ogrodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 22.08.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Wc dla panów:http://img825.imageshack.us/img825/1435/8olq.jpgi coś dla dwojgahttp://img838.imageshack.us/img838/3218/e6lb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.08.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Kobieta/mężczyzna/ kupująca taką lalę, ubierająca ją, chodząca na spacery, przelewająca swe uczucia na ten fantom musi mieć problemy z psychiką.Sądzę że u takich ludzi występuje potężny bagaż cierpienia i problemów z którymi nie potrafią sobie poradzić.Brak pomocy takim osobom będzie raczej pogłębiał ich problemy. Myślę że raczej nikt nie kupuje takiej lalki aby posadzić ją na fotelu, żeby zrobić psikusa swoim znajomym.A ci od krasnali to mają jedynie "wysublimowane" poczucie estetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 22.08.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Wc dla panów: http://img825.imageshack.us/img825/1435/8olq.jpg i coś dla dwojga http://img838.imageshack.us/img838/3218/e6lb.jpg Dobre!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 22.08.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Jak ktoś chce mieć plastikowe "dziecko" niech sobie ma -krzywdy tym nikomu nie robi - noooo ewentualnie sobie. W kontekście zboczeń seksualnych?????? Apetyt rośnie w miarę jedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 22.08.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 w kontekście pseudo terapii. A to chyba też jakieś zboczenie a czy to jest normalne ? http://kobieta.interia.pl/z-zycia/news-zrobia-wszystko-zeby-wygladac-jak-lalki,nId,639441 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts