Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Suknia taka drapieżna... Gotyk taki niepokojący...

Ja mam swoją nieulubioną trójcę chały w domu, mianowicie firanki-boazeria-meblościanka. Każde z osobna może być, ale jak się spotkają trzy do kupy, najlepiej jeszcze z wystawką kryształów, to ja wymiękam.

hahahaha coś w tym jest, ostatnio zrywałem u kumpla jak kupił mieszkanie :D

Takie to są "hity" różnych dekad. Pewnie za 30 lat moje dzieci i ewentualnie wnuki będą się dziwić, że babcia miała kominek obłożony sztucznym kamieniem, a inne dzieci i wnuki będą ręce łamać nad całymi ścianami tak wykończonymi. :D

http://stegu.hu/media/igallery/a/3/a3tm7gtopyusoieqza_paln1.jpg

Takie to są "hity" różnych dekad. Pewnie za 30 lat moje dzieci i ewentualnie wnuki będą się dziwić, że babcia miała kominek obłożony sztucznym kamieniem, a inne dzieci i wnuki będą ręce łamać nad całymi ścianami tak wykończonymi. :D

http://stegu.hu/media/igallery/a/3/a3tm7gtopyusoieqza_paln1.jpg

mi sie to nie podoba... wole bardziej tradycyjne wnetrza... a gips? gips to faktycznie "szczyt wszystkiego"...

mi sie to nie podoba... wole bardziej tradycyjne wnetrza... a gips? gips to faktycznie "szczyt wszystkiego"...

a dlaczego? Czy mi się wydaje, czy dawne stiuki też z gipsu robili? Moda była na rozety i inne wykończenia, gipsowe były o ile pamiętam i wcale nie rzeźbione ręcznie, odlewy gipsowe leciały z formy ;) . No, teraz szczytem jest styropian, choć w sumie, jak ładnie go wykończyć, to nikt nie wie, że styropian :D

Dlaczego dopiero za 30 lat? Znacznie wcześniej. Jeszcze nie tak dawno "obowiązkowa" była ściana w salonie ze starej/postarzanej cegły. Dzisiaj taka ściana jest passé. Teraz króluje sztuczny kamień. Teraz trochę zmniejsza się ilość kartonogipsoplastyki na sufitach w połączeniu z ledami.

Połączenie wygibasów z kg na suficie i ledów,ściany z gipsu udającego kamień i dużych płytek gresowych w salonie daje nam Polakom złudzenie luksusu, rodem z all inclusive z Egiptu czy Tunezji.

nie gips tylko gips udający kamienie.

Dlaczego? bo udaje niestety nieładnie, widać wyraźnie, że to konstrukcja z gotowych elementów.

Dobra, jeśli chodzi o gips udający kamienie, to się zgadzam. :)

Jeszcze nie tak dawno "obowiązkowa" była ściana w salonie ze starej/postarzanej cegły. Dzisiaj taka ściana jest passé..

Wyraźnie zmiany trendów wyglądają jak jazda na karuzeli.

Pytanie tylko czy inwestorzy nadążą :)

A swoją drogą wydaje mi się, że kolejność panowania na forum była odwrotna, najpierw kamienie, a potem cegła. Karton gips jeszcze wcześniej.

Jak dla mnie, to praktycznie wszystkie materiały służące ozdabianiu, czynieniu "ekstra" są potencjalnie niebezpieczne jeżeli chodzi o przekraczanie granicy kiczu czy inaczej mówiąc przedekorowania. :)

Pozostając na chwilę przy kamieniu (obojętnie - gipsowym, czy tym cięższym elewacyjnym) - oglądając różne zdjęcia i aranżacje na żywo, odbieram wiele jako atrakcyjne, przyjemne, tworzące klimat i są to zwykle te, gdzie użyto jakiegoś w miarę spokojnego wzoru, koloru, wykończono fragment ściany będący jakąś mniejszą czy trochę większą całością. I nawet o takich myślę, że choć dziś są ok, to może za dziesiąt, a może tak, jak pisze firewall - znacznie wcześniej, ale jednak wyjdą z mody, zostaną wyparte przez nowe materiały. Jest też wiele pomysłów, które od razu są dla mnie jakoś tak za mocne, choć ciągle mają pewną spójność, zachowaną konsekwencję. No i trzecia kategoria, czyli od razu jest dramat - wtedy, kiedy sam fakt ozdobności kamienia to za mało i jeszcze z niego lub dla niego buduje się dodatkowe ozdoby. A to wije się ten kamień jakimiś falami po ścianach, przełazi gdzieś schodkowo, jest podświetlony kolorkami, jakiś twór regipsowy zaznacza "patrz - tu mam kamień!". :)

Kategoria trzecia. :)

http://płytkiścienne.com.pl/wp-content/uploads/2014/03/72-cok%C3%B3%C5%82-sztuczny-kamie%C5%84-pustynny-br%C4%85zowy-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty.jpg

To nie jest akurat luksus afrykańskiego kurortu, raczej jaskinia Rumcajsa + drzewo bluszczowe.