Irma 09.02.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 100% amelii fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 W jednej z ksiązek o projektowaniu ogrodów , któregos ze słynnych brytyjskich projektantow, było zdjęcie stojących w zakręconej kolejce krasnali na bluszczowym dywaniku. Pokazywaly czym rozni sie kicz od zabawy konwencja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 09.02.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Rzecz nie w tym ,ze krasnal jest synonimem kiczu. We Wrocławiu w obrębie Starego Miasta '' mieszka'' spore grono małych krasnali ,zrobionych z metalu .Są umieszczone w różnych miejscach ,szuka się ich z mapą w ręku lub na czuja,jest wśród nich krasnal gołębiarz ,słupnik, chrapek,więzień a nad odrą siedzi pracz .Nawet w zwykłym zabieganym życiu wywołuja uśmiech na twarzy i sporo sympatii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 09.02.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Rzecz nie w tym ,ze krasnal jest synonimem kiczu. We Wrocławiu w obrębie Starego Miasta '' mieszka'' spore grono małych krasnali ,zrobionych z metalu .Są umieszczone w różnych miejscach ,szuka się ich z mapą w ręku lub na czuja,jest wśród nich krasnal gołębiarz ,słupnik, chrapek,więzień a nad odrą siedzi pracz .Nawet w zwykłym zabieganym życiu wywołuja uśmiech na twarzy i sporo sympatii Tu przykład wrocławskiego Krasnala Więziennika http://www.krasnale.pl/_libs/_cache/_thumbs/00165f92807df7a759c660c7608557e2.jpg a tu Pracz http://www.krasnale.pl/_libs/_cache/_thumbs/518c12544304e27171186e5d9851d786.jpg a ten chyba jest najsłynniejszy we Wrocławiu: Życzliwek http://www.krasnale.pl/_libs/_cache/_thumbs/3d32db950e900889adbf1499144331f1.jpg. Krasnale pojawiają się nie tylko na Starym Mieście (np. Ekonomek na terenie Uniwersytetu Ekonomicznego) Każdy z Krasnali ma swoją historię. Raczej tych krasnali nie można uznać za kiczowate, nie wiele mają wspólnego one z tymi w ogródkach. Tak samo jak nie każdy pomnik Jana Pawła II jest kiczem, ale to coś pokazane kilka postów wcześniej na pewno dla większości tym jest. A po lekturze tego forum dowiedziałam się, że mam kiczowate plastikowe okna w okleinie drewnopodobnej. No cóż jakoś muszę z tym żyć, względy praktyczne zwyciężyły . A i wyszło, że moje ulubione dzieło malarskie KRZYK może uchodzić za kicz, ale z tym też jakoś się pogodzę a i tak zawieszę sobie reprodukcję w sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.02.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 .... A i wyszło, że moje ulubione dzieło malarskie KRZYK może uchodzić za kicz, ale z tym też jakoś się pogodzę a i tak zawieszę sobie reprodukcję w sypialni Aj, aj ...... Kamilo! Źle odebrałaś mój post. Nigdy nie odważałbym się określić dzieła Edwarda Muncha mianem kiczu. Broń Cię Panie. Przedstawiłem obok siebie dwie reprodukcje Krzyk Edwarda Muncha oraz Giocondę Leonardo Da Vinci Jako komentarz napisałem : Jakże różne. Lecz zarówno obraz Muncha jak i da Vinci są arcydziełami. Niestety, prawdopodobnie ton wypowiedzi był zbyt wysoki jak na dyskusję o krasnalach ogrodowych z przygranicznych targowisk oraz "trumiennych" meblach kuchennych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 09.02.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Kamila79 napisał: A po lekturze tego forum dowiedziałam się, że mam kiczowate plastikowe okna w okleinie drewnopodobnej Kamila -to nie jest zdanie kapituły d\s kiczu tylko opinia jednego z piszacych. A opinia jest jak d--a,kazdy ma własną.Jeśli ktoś napisał ,że tuje są kiczowate to jutro może się okazać ,że trawa jest kiczowata i co nam biednym pozostanie?-zalać wszystko betonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.02.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Kamila79 napisał: A po lekturze tego forum dowiedziałam się, że mam kiczowate plastikowe okna w okleinie drewnopodobnej Kamila -to nie jest zdanie kapituły d\s kiczu tylko opinia jednego z piszacych. A opinia jest jak d--a,kazdy ma własną.Jeśli ktoś napisał ,że tuje są kiczowate to jutro może się okazać ,że trawa jest kiczowata i co nam biednym pozostanie?-zalać wszystko betonem? Ja też mam takie i bardzo jestem z nich zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 09.02.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 o rany udało mi się uciec od kiczu - ja w tym nie widziałem kiczu Te Wrocławskie krasnale są wspaniałe :), mają w sobie swój urok i nadają klimatu :):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.02.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 .... jutro może się okazać ,że trawa jest kiczowata i co nam biednym pozostanie?-zalać wszystko betonem? Kiczowata jest tylko trawa wysiewana do gruntu. Trawa z trawnika "z metra" ze względu na ustalony design jest OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiutek 09.02.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dorka-dziękuje Odezwałam się - a co to znaczy? ,że nie zamilkłam na wieki i nie obraziłam się,jedynie postanowiłam poprawę-nigdy więcej takich błędów A te krasnale coraz bardziej mi się podobają Mam 20 arów do zagospodarowania - w tym 20 wierzb , po których widać upływający czas-i może znajdzie się dla tych krasnali gdzieś miejsce na drzewku (mam na myśli zdjęcie co wstawiła Dorka) Psssssttttt- Dooorkaaa -a gdzie można takie drzewne krasnalki kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 09.02.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A ja nieszczęsna trawę mam wysiewaną biada mi i wstyd sromotny... tylko patrzeć jak życzliwy zrobi zdjątko i wstawi... przyjdzie mi popełnić sekupę przepraszam; sepuku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.02.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A ja nieszczęsna trawę mam wysiewaną biada mi i wstyd sromotny... tylko patrzeć jak życzliwy zrobi zdjątko i wstawi... przyjdzie mi popełnić sekupę przepraszam; sepuku Taką co to się w niej zapodzieje i mlecz i rumianek, że o babce nie wspomnę? No wiesz? Jak mogłas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.02.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A ja nieszczęsna trawę mam wysiewaną biada mi i wstyd sromotny... tylko patrzeć jak życzliwy zrobi zdjątko i wstawi... przyjdzie mi popełnić sekupę przepraszam; sepuku Taką co to się w niej zapodzieje i mlecz i rumianek, że o babce nie wspomnę? No wiesz? Jak mogłas? No i co ja biedna teraz zrobię Nie dość, że mam te kiczowate okna, to na dodatek mam zamiar siać na wiosnę trawę koło domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 09.02.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A ja nieszczęsna trawę mam wysiewaną biada mi i wstyd sromotny... tylko patrzeć jak życzliwy zrobi zdjątko i wstawi... przyjdzie mi popełnić sekupę przepraszam; sepuku Taką co to się w niej zapodzieje i mlecz i rumianek, że o babce nie wspomnę? No wiesz? Jak mogłas? Dobij mnie dobij już nie wiem jak ludziom w oczy spojrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 09.02.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dorka-dziękuje Odezwałam się - a co to znaczy? ,że nie zamilkłam na wieki i nie obraziłam się,jedynie postanowiłam poprawę-nigdy więcej takich błędów A te krasnale coraz bardziej mi się podobają Mam 20 arów do zagospodarowania - w tym 20 wierzb , po których widać upływający czas-i może znajdzie się dla tych krasnali gdzieś miejsce na drzewku (mam na myśli zdjęcie co wstawiła Dorka) Psssssttttt- Dooorkaaa -a gdzie można takie drzewne krasnalki kupić? No i bardzo dobrze. A drzewne krasnale mozna nabyc na niemieckim ebayu, np. tutaj: http://tinylink.pl/eixn Trzeba wpisac na http://www.ebay.de w wyszukiwarce słowo zwerg, zrobic sobie kawe ... i nie wklejac wszystkich oglądniętych zdjęć do tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 09.02.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Rzecz nie w tym ,ze krasnal jest synonimem kiczu. We Wrocławiu w obrębie Starego Miasta '' mieszka'' spore grono małych krasnali ,zrobionych z metalu .Są umieszczone w różnych miejscach ,szuka się ich z mapą w ręku lub na czuja,jest wśród nich krasnal gołębiarz ,słupnik, chrapek,więzień a nad odrą siedzi pracz .Nawet w zwykłym zabieganym życiu wywołuja uśmiech na twarzy i sporo sympatii Tu przykład wrocławskiego Krasnala Więziennika http://www.krasnale.pl/_libs/_cache/_thumbs/00165f92807df7a759c660c7608557e2.jpg a tu Pracz http://www.krasnale.pl/_libs/_cache/_thumbs/518c12544304e27171186e5d9851d786.jpg a ten chyba jest najsłynniejszy we Wrocławiu: Życzliwek http://www.krasnale.pl/_libs/_cache/_thumbs/3d32db950e900889adbf1499144331f1.jpg. Krasnale pojawiają się nie tylko na Starym Mieście (np. Ekonomek na terenie Uniwersytetu Wrocławskiego) Każdy z Krasnali ma swoją historię. Raczej tych krasnali nie można uznać za kiczowate, nie wiele mają wspólnego one z tymi w ogródkach. Tak samo jak nie każdy pomnik Jana Pawła II jest kiczem, ale to coś pokazane kilka postów wcześniej na pewno dla większości tym jest. O kurcze, ale piękne. Niniejszym posypuję głowę popiołem za generalizowanie: krasnal = kicz. Czy mogę prosić o więcej zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 10.02.2009 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Nie znam dokładnie adresu(może Kamila 79) ale jak wrzucisz Wrocław i krasnale będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 10.02.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Nie znam dokładnie adresu(może Kamila 79) ale jak wrzucisz Wrocław i krasnale będzie ok Podaję adres do krasnali http://www.krasnale.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 W podpoznańskim Zalasewie można spotkać takie cudo: Kurhanik z tarasem na szczycie. Górka dośc wysoka, tak więc osoby ewentualnie wypoczywające na tarasiku są widoczne z całego osiedla. Poszczególne poziomy obsadzone są iglaczkami w rzedach. pewnie w przyszłości mają osłonić siedzących. Najgorsze jest to, ze jakiś idiota to zaprojektował i wziął za to pieniądze. A potem czytam na forum, ze nie warto zlecać robienia projektów ogrodów profesjonalniscie bo zrobi...coś takiego: http://img10.imageshack.us/img10/1200/kurhanikhx0.jpg Ta sama posesja i jej reprezentacyjna brama wjazdowa:http://img240.imageshack.us/img240/8389/bramapf4.jpg Prosze zwrócić uwagę na cudownie pasujące betonowe "gazony" wokół domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 10.02.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 a mnie zastanawia co to jest pod tabliczką scecurity? Czyżby wielka klawiatura do wyłączenia alarmu? Skrzynka na listy (ale jak przejść za bramę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts