Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty kiczu i kuriozum

zone

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może nie jest to szczyt designu, ale kiczami (lub szczytami kiczu) w sumie też tego bym nie nazwała - myślę o tej Bawarii z Prowansją. Ot, zwykła przeciętność blokowa.

Ale kiczowate będą dla mnie styropianowe kasetony na suficie :)

Elfir - ja nie będę mogła przez Ciebie spać! Przeżyłam poważny wstrząs po wizycie na stronie z "inspiracjami" LM!

Np. to - to nie jest bynajmniej dom publiczny w Szanghaju, to jest "salon" ;)

http://inspiracje.leroymerlin.pl/medium/6308_DSC_0275.jpg

To sa zrealizowane czyjes marzenia :) Cudze marzenia moga zaskakiwac;)

Dla mnie fortepian sam w sobie też oczywiście nie jest kiczem i to nie dlatego, że jest kosztowny, tylko dlatego, że jest po prostu piękny, ale jeżeli ktoś absolutnie nie umie grać na tym instrumencie i wstawia go do salonu właśnie po to, żeby na nim poustawiać bibeloty to może moim zdaniem zakrawać na kicz.

Uważam również, że nie tylko rzeczy tanie mogą być kiczowate, można wydać mnóstwo kasy i urządzić upiorne wnętrze. Chociażby to drugie zdjęcie Elfir z "fantazyjnie" upiętymi firankami - to nie są tanie meble, a te firanki nie są z Jyska ( jak moje :wink: ), a wyszedł potworek :wink:

dlaczego ...

...najlepiej jak link się kończy na img , jpg .JPG itd.

czyli : http://lh5.ggpht.com/_KUhTR1lui4M/S3c2Fp4_y-I/AAAAAAAACcs/3AB1W_Na_hI/624259716_c9a5d03a6a.jpg

http://lh5.ggpht.com/_KUhTR1lui4M/S3c2Fp4_y-I/AAAAAAAACcs/3AB1W_Na_hI/624259716_c9a5d03a6a.jpg

ps. komóra za pasem ,na stole browce & paluchy ,na ścianie pies :o

noorrrmalnie bajka :lol:

Pozdr

nie znalazłam zdjątka z fortepianem, które pasowałoby do tego tematu :) a różnicy między pianinem a fortepianem chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć

bo fortepianów naogół się nie trzyma w bloku - zajęłyby cały pokój. No chyba, ze gabinetowy, ale ten optycznie przypomina bardziej pianino.

Nawiasem mówiąc mam pianino (fortepian za duży :lol: ) i co w tym dziwnego? Stoi sobie, czaem ktoś pogra w przypływie natchnienia. Czy to źle?

Powiem więcej, nawet dla tego pianina zrobiliśmy gabinet w stylu... no trochę angielskim.- tapeta udająca matriał łączona z ciemnym drewnem... barek i stare pianino. Hm, pewnie niejeden by wybrzydzał... Na wszeli wypadek nie wklejam zdjęcia :lol:

Dobra , dobra ...

Zdejmuj psa ze ściany i cykaj foty :lol: :lol:

Czekamy :wink:

Pozdrawiam

to musiałabym zdjąc z niego wszystkie bibeloty i przydasie, które pcha tam mój mąż, często -bo nie ma na nie miejsca gdzieś indziej a pianino to taki dobry stojak na wszystko :lol:

uczyniwszy sobie w tym roku spacer po osiedlu bożonarodzeniową porą doszłam do wniosku, że to wcale nie amerykanie mają na tym punkcie najbardziej ... .

Racja. Niemcy maja na tym punkcie jeszcze bardziej ... . A Polacy strasznie lubia ich naśladować. Wiadomo, że co niemieckie to dobre.

zapomniałam dodać dobrze zaopatrzony gazetnik obok szczotki do wc.

nie wiem tylko czy to kicz czy....... nie wiem nawet jak to nazwać - brak słów

Ooo przepraszam. To jest normalne wyposażenie łazienki.

Jeszcze dodałabym jeden szczyt bezguścia w polskim wykonaniu - obrazy (albo co gorsza reprodukcje obrazów) oprawione z złocone (bądź w kolorze złota) ciężkie ramy - które mogą być piękne - obiektywnie (jeśli są powieszone z Zamku Królewskim lub innym pałacu) ale w mieszkaniach/domach są jakby "z innej parafii".

Znaczy się kiczem są reprodukcje w ramach czy reprodukcje w ogóle? Jeśli to drugie to nie rozumiem dlaczego.