Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hejka, może nie całkiem na biało ale wchodzę a raczej wracam  ;)

Po 12 latach od zamieszkania w domu, powiedzmy wysoce energooszczędnym a nie pasywnym bo wynik OZC kształtował się na poziomie 43kWh/m2/rok czyli niby 43*125=5375kWh

Dom 125m2 parterówka,na płycie fundamentowej z 20cm styro pod spodem, na ścianach 25 styro 0,030 a na stropie aż 50cm izolacji. 5300kWh przy dzisiejszych cenach daje ok.5300zl za same ogrzewanie, co uważam za sporą kwotę przy takiej "dodatkowej" inwestycji za nie standardową izolację,w tamtych latach.

Za rządów Tuska prąd był tani,może dlatego dużo osób poniosła fantazja by pakować kable do domów ale po Tusku nastąpiła DROŻYZNA PIS, gdzie cena prądu wyjebała w kosmos  ;)

Całe szczęście, nie posłuchałem "guru" na forum i nie mam kabli a wodną podłogówkę i od 13 lat pompę ciepła ją napędza  :D

Efekt, z 5300kWh za samo ogrzewanie wg OZC,robię ok.3300kWh rocznie i to z CWU  :D

https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/

Ciekawe wnioski:

Ponieważ energia podrożała to budowanie bardziej energooszczędnego domu jest nieopłacalne...

Akurat wzrost cen energii to argument za budowaniem energooszczędnym.

Argumentem przeciw są ceny materiałów i usług.

Dopiero jedno połączone z drugim pozwala odpowiedzieć na pytanie czy warto.

W moim przypadku: inwestowanie kilkudziesięciu tysięcy w przebudowę dachu, by zaoszczędzić 350 PLN rocznie mija się z celem.

Takoż wymiana okien na 3 szybowe dla 600 PLN oszczędności rocznie (koszt wymiany 36 tys.)

To ekstremalny przypadek, bo to termomodernizacja.

Przy budowie domu różnica w cenie dodatkowych cm styropianu zwróci się dużo szybciej.

Pozostaje trzeci.czynnik - przepisy.

https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9155696

W dniu 21.04.2025 o 11:43, Zoltyyy napisał:

Ciekawe wnioski:

Ponieważ energia podrożała to budowanie bardziej energooszczędnego domu jest nieopłacalne...

Akurat wzrost cen energii to argument za budowaniem energooszczędnym.

Argumentem przeciw są ceny materiałów i usług.

Dopiero jedno połączone z drugim pozwala odpowiedzieć na pytanie czy warto.

W moim przypadku: inwestowanie kilkudziesięciu tysięcy w przebudowę dachu, by zaoszczędzić 350 PLN rocznie mija się z celem.

Takoż wymiana okien na 3 szybowe dla 600 PLN oszczędności rocznie (koszt wymiany 36 tys.)

To ekstremalny przypadek, bo to termomodernizacja.

Przy budowie domu różnica w cenie dodatkowych cm styropianu zwróci się dużo szybciej.

Pozostaje trzeci.czynnik - przepisy.

Za Tuska 1m3 grafitu kosztowal mnie 130zl ;) Okna z dopłatą, podobne grosze, pompa ciepła, podobne grosze. 

Ale mówimy o nowym domu za Tuska, za DROŻYZNY PIS, współczuję  :)

https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9155870

Ja się na polityce znam o tyle, że uważam że politycy nie kłamią tylko kiedy mają zamknięte usta i nie mają w dłoni nic do pisania - niezależnie od opcji politycznej, więc raczej podejdę matematycznie:

Jeśli koszt termomodernizacji (materiały+robocizna) wzrósł proporcjonalnie do kosztów energii, to opłacalność się nie zmieniła.

Co najwyżej przestało nas być stać na wyłożenie kasy, bo zarobki nie wzrosły proporcjonalnie.

Nie liczyłem tego dokładnie, ale dałem 280 PLN/M2 elewacji , 150 M2, oszczędzam raptem 2800 pln rocznie.

Czyli po 15 latach (nie licząc wzrostu cen energii) wychodzę na zero.

Wymieniając okna za 36 tys., oszczędziłbym dodatkowo jakieś 600-700 PLN rocznie, czyli ponad 50 lat zwrotu...

Ile kosztował M3 gazu w czasach o których piszesz?

Dawno temu liczyłem i okres "zwrotu" był podobny, jeśli nie dłuższy.

Edytowane przez Zoltyyy
  • Thanks 1
https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9155891

9 godzin temu, Arturo3 napisał:

Za DROŻYZNY PIS,musisz mieć jakiś 1mln.zl by budować lub przebudować się na azymut energooszczędności  :)

Za Tuska vel rudego vel Niemca, było to jakieś 300% mniej. Zatem "DONALD TRUMP, DONALD TRUMP"🤣

Coś mi podpowiada że nie za długo na tym forum pobędziesz.

https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9155893

Opłaca się budować nowy energooszczędny dom. Czy termomodernizacja starego domu jest opłacalna czy nie jest zależy od wielu czynników. M.in. od całościowych kosztów modernizacji, od kosztów energii, do numeru pesel... :)

https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9155905

• 1 month później...
  • 2 months później...

ciekawy temat.
W sumie już nie widzę sensu w wypowiedziach tutaj... ale być może coś komuś to pomoże.

Dom pasywny... istnieje pewna granica. A nawet kilka.
Granica opłacalności
Granica komfortu.
One nie są od siebie zależne, są na różnych poziomach. Obie są jednak subiektywne.

Mam dom pasywny i ma on wady.
Najpoważniejsza w tym jest to, że zyski bytowe przebijają straty po wielokroć. 
Tak więc bardzo często w listopadzie czy nawet w grudniu zdarza się, że uruchomi się klimatyzator na chłodzenie. 

To jest jakiś dyskomfort, bo aktywne chłodzenie w domu pasywnym to konieczność, system roletowy aby chronić się przed zabójczymi promieniami.
Tu pewne rozwiązania, być może rolety/lameklowe będą kompromisem jeśli chodzi o świetlenie, albo przemyślany układ okien.
Nie to co Wam zaprojektuje jakiś tam architekt który ma pojecie o mieszkaniu w takim domu... żadne.
Okna poza znanymi aspektami, trzeba usytuować aby mogło zamykać się i otwierać i dawać jakieś  światło. Trzeba mieć okapy... duże, bardzo. Więc i niska kolankówka. 

To wszystko mam... działa to, wymaga jednak wielu przemyśleń. Nie znajdziesz ich na forum... nie w jednym miejscu. Nikt nie pomoże i nie doradzi. Jak nie masz łba na karku NIE buduj domu pasywnego.
Poprzestań na mocno energooszczędnym.

Czym dom pasywny się odwdzięcza?

Hmm... koszty tego aktywnego chłodzenia i tak są niższe niż ogrzewania. A ogrzewanie to śmieszny żart. CWU kosztuje więcej.

Pompa ciepła? No fajnie.. tylko po co :) Ja zadowolony jestem. Ale tylko dzięki temu, że włożyłem w swój domu bardzo wiele godzin i przemyśleń. 

Jak ktoś tego nie ma... niech odpuści pasywności. Skupi się na energooszczędności. Będzie taniej i będzie szczęśliwszy.

Takich kilka wywodów...

Edytowane przez Gik
  • Thanks 1
https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9164892

1 minutę temu, d7d napisał:

Nie można otwierać okien aby wychłodziło się? Chyba pasywny to przegięcie. Lepszy będzie energooszczędny.

wiesz, że masz wentylację mechaniczną. Która tworzy nadciśnienie. Otwarcie okna nie spowoduje wpływu powietrza do środka... marginalny.

Musiał byś zrobić przeciąg.

Dodaj do tego zimno... i robi się to jeszcze głupsze niż jest w rzeczywistości. :) 

https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9164901

Otworzysz dwa okna i będzie przepływ świeżego i chłodnego powietrza. Okapy i żaluzje żeby słońce nie świeciło w okna i nie nagrzewało wnętrza? Nie jest za ciemno w domu? I te wszystkie wspaniałości po to aby zaoszczędzić 3000 zł rocznie? Hmmm... 

https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9164903

10 godzin temu, d7d napisał:

Otworzysz dwa okna i będzie przepływ świeżego i chłodnego powietrza. Okapy i żaluzje żeby słońce nie świeciło w okna i nie nagrzewało wnętrza? Nie jest za ciemno w domu? I te wszystkie wspaniałości po to aby zaoszczędzić 3000 zł rocznie? Hmmm... 

taa.... przeciągi. To jest to czego się w domu oczekuje... no proszę Cię. Świeże powietrze to żaden problem. Bez otwierania okien.
Okapy są potrzebne, aby w domu mogło być światło. Żaluzje lub lamelki żeby regulować ilość energii ze słońca. Wszystko jest kluczowe. Dopiero wszystko razem powoduje, że kompromisy tworzą komfort mieszkania i oszczędności.

Brak któregoś elementu powoduje znaczny wzrost kosztów.

Co do oszczędności 3000zł rocznie... tu też inaczej to liczył bym.

Bo dom pasywny podczas typowej zimowej pogody (-5 ~ 0 ).. ogrzejesz zapraszając rodzinę do siebie. I znajdą się tacy co okno w swoich pokojach uchylą. 

Problemem będzie tylko CWU. Chyba, że to bedą zwolennicy zimnych kąpieli :) 

Edytowane przez Gik
https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9164913

Opisujesz swoje doświadczenia z własnego domu pasywnego?

Przeciągi - jaki wieje to nie otwiera się okien tak aby mogły powstać przeciągi. Okapy aby nie było nasłonecznienia... czy są regulowane i mało słoneczne dni chowają się aby było jaśniej w domu? (żart). Nie widzę jakoś komfortu mieszkania. Widzę oszczędności.  Zaprosisz gości aby przy okazji ogrzali dom to wydatki większe niż koszt ogrzania domu (ironia).

Dom pasywny ma otwierane okna czy raczej ma stałe (fix) bo po co mają być otwierane?

Więcej lub może mniej w zależności od CWU nie jest problemem. Na rodzinę 4 osobową to ok. 1200 zł rocznie. 100 zł miesięcznie to chyba nie jest problem? Trochę więcej lub mniej w zależności od systemu ogrzewania. Mogą być solary i wtedy będzie bardzo tanio.

https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9164924

2 godziny temu, d7d napisał:

1. Opisujesz swoje doświadczenia z własnego domu pasywnego?

2. Przeciągi - jaki wieje to nie otwiera się okien tak aby mogły powstać przeciągi. Okapy aby nie było nasłonecznienia... czy są regulowane i mało słoneczne dni chowają się aby było jaśniej w domu? (żart). Nie widzę jakoś komfortu mieszkania. Widzę oszczędności.  Zaprosisz gości aby przy okazji ogrzali dom to wydatki większe niż koszt ogrzania domu (ironia).

3. Dom pasywny ma otwierane okna czy raczej ma stałe (fix) bo po co mają być otwierane?

4. Więcej lub może mniej w zależności od CWU nie jest problemem. Na rodzinę 4 osobową to ok. 1200 zł rocznie. 100 zł miesięcznie to chyba nie jest problem? Trochę więcej lub mniej w zależności od systemu ogrzewania. Mogą być solary i wtedy będzie bardzo tanio.

ad 1. Wójka szfagra pociotki... oczywiście, że swoje. Tak zastanawiam się czy warto w ogóle tracić tu czas... pewnie właśnie go marnuję, bo ludzie i tak nie uczą się na cudzich rozwiązaniach. Dom pasywny to nie tylko "proszę o dom pasywny - zbuduj mi pan." To szereg rozwiązań które muszą współdziałać aby mógł być komfortowy.

ad 3. Dlaczego nie otwierane? Nikt nie zabrania otwierać okien... po prostu uchylenie 1 okna nie powoduje większych wymian powietrza, ale czuć np. po burzy przyjemne powietrze. 

Ad 2. Okapy... po to są aby latem było światło, zimą było słońce. Są jednak okresy przejsciowe w których okap jest zbyt krótki. Tu trzeba rolety do kontroli.  

Komort? Nie widzisz? No cóż, zależy na co zwracasz uwagę. Jak wszystko jest przemyślane symbioza tworzy się sama.

Możesz otwierać okna, nie musisz. Masz okapy, możesz zacieniać. Nie musisz. Niestety okapy jak już pisałem. Tak one działają. Możesz ogrzewać i nie przejmować się kosztem. 
Dyskomfortów nie widzę, wyrzeczeń tymbardziej. Ale trzeba kwestię różnych systemó rozwiązać mądrze.

ad 4. 1200zł No proszę Pana... to więcej niż moje pozostałe koszty związane z ogrzewaniem i chłodzeniem, wentylowaniem, sprzętami łącznie nawet gdybym musiał płacić.

W moim domu na CWU idzie 2,5MWh, Na ogrzewanie, chłodzenie, dogrzewanie łazienek i wentylację, wodę, ścieki idzie 2MWh. 

Wniosek? CWU jest najdroższe.

Edytowane przez Gik
  • Thanks 1
https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9164935

Dziękuję za informacje. Lubię mieć otwarte okna i drzwi tarasowe (taką miłą mam lokalizację wśród drzew i innej zieleni, cisza i spokój). Szkoda kasy na grzanie gazem ale czymś trzeba grzać stary dom.

Wodę masz z własnego ujęcia i własną oczyszczalnię ścieków? 2,5 MWh na CWU a na resztę 2,0 MWh i prawie wszystko pewnie z PV i magazynu. Ładnie! Dużo masz na c.w.u. , grzejesz elektrycznie?

https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9164940

2 godziny temu, d7d napisał:

Dziękuję za informacje. Lubię mieć otwarte okna i drzwi tarasowe (taką miłą mam lokalizację wśród drzew i innej zieleni, cisza i spokój). Szkoda kasy na grzanie gazem ale czymś trzeba grzać stary dom.

Wodę masz z własnego ujęcia i własną oczyszczalnię ścieków? 2,5 MWh na CWU a na resztę 2,0 MWh i prawie wszystko pewnie z PV i magazynu. Ładnie! Dużo masz na c.w.u. , grzejesz elektrycznie?

tak, grzałeczką grzeje... chciałbym pompę ciepłą... no ale nie widzę sensu ekonomicznego. Gdyby ceny były o połowe mniejsze to pewnie bym już zamontował, a tak... to sobie poczekam. Póki są stare zasady.
Woda swoja... tutaj też nie jest takie fajne, również trzeba temat ugryźć. Ale w tym akurat pomoc na forum jest. Chociaż u mnie nawaliła... jak zwykle sam musiałem się dokształcać. Może pecha miałem. 

Ogrzewanie też głównie grzałeczki, bo małe łazienki z grzałkami robią zużycie calutki rok. Wciąż nie pomontowałem elektrozaworów na rozdzielaczu. Teraz jeszcze dojdą kable grzejne w ogrodzie zimowym. Chociaż to sporadycznie może kilka razy w roku jak będzie większa impreza. 

A ogród zimowy też jest korzyścią dla domów pasywnych, bardziej niż dla zwykłych.
Problem zacienienia latem, dodatkowy bufor zmniejszający straty. Jest od wschodu, a tam okapu brak. 

Jego usytuowanie też nie jest dziełem przypadku. 

W domach nawet bardzo energooszczędnych życie jest "łatwiejsze" :) znaczy mniej przemyśleń to wymaga. Więc dla leniwych. Odpuście pasywność i zbyt srogie ocieplenia, bo sobie krzywdę porobicie :) Chyba, że i tak jest .... położone. Więc bez różnicy, kto bogatemu zabroni. 

• Thanks 2
https://forum.murator.pl/topic/288869-domy-pasywne-to-bzdura/#findComment-9164950