Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domy pasywne to bzdura ;)

Recommended Posts

Hejka, może nie całkiem na biało ale wchodzę a raczej wracam  ;)

Po 12 latach od zamieszkania w domu, powiedzmy wysoce energooszczędnym a nie pasywnym bo wynik OZC kształtował się na poziomie 43kWh/m2/rok czyli niby 43*125=5375kWh

Dom 125m2 parterówka,na płycie fundamentowej z 20cm styro pod spodem, na ścianach 25 styro 0,030 a na stropie aż 50cm izolacji. 5300kWh przy dzisiejszych cenach daje ok.5300zl za same ogrzewanie, co uważam za sporą kwotę przy takiej "dodatkowej" inwestycji za nie standardową izolację,w tamtych latach.

Za rządów Tuska prąd był tani,może dlatego dużo osób poniosła fantazja by pakować kable do domów ale po Tusku nastąpiła DROŻYZNA PIS, gdzie cena prądu wyjebała w kosmos  ;)

Całe szczęście, nie posłuchałem "guru" na forum i nie mam kabli a wodną podłogówkę i od 13 lat pompę ciepła ją napędza  :D

Efekt, z 5300kWh za samo ogrzewanie wg OZC,robię ok.3300kWh rocznie i to z CWU  :D

Ciekawe wnioski:

Ponieważ energia podrożała to budowanie bardziej energooszczędnego domu jest nieopłacalne...

Akurat wzrost cen energii to argument za budowaniem energooszczędnym.

Argumentem przeciw są ceny materiałów i usług.

Dopiero jedno połączone z drugim pozwala odpowiedzieć na pytanie czy warto.

W moim przypadku: inwestowanie kilkudziesięciu tysięcy w przebudowę dachu, by zaoszczędzić 350 PLN rocznie mija się z celem.

Takoż wymiana okien na 3 szybowe dla 600 PLN oszczędności rocznie (koszt wymiany 36 tys.)

To ekstremalny przypadek, bo to termomodernizacja.

Przy budowie domu różnica w cenie dodatkowych cm styropianu zwróci się dużo szybciej.

Pozostaje trzeci.czynnik - przepisy.

W dniu 21.04.2025 o 11:43, Zoltyyy napisał:

Ciekawe wnioski:

Ponieważ energia podrożała to budowanie bardziej energooszczędnego domu jest nieopłacalne...

Akurat wzrost cen energii to argument za budowaniem energooszczędnym.

Argumentem przeciw są ceny materiałów i usług.

Dopiero jedno połączone z drugim pozwala odpowiedzieć na pytanie czy warto.

W moim przypadku: inwestowanie kilkudziesięciu tysięcy w przebudowę dachu, by zaoszczędzić 350 PLN rocznie mija się z celem.

Takoż wymiana okien na 3 szybowe dla 600 PLN oszczędności rocznie (koszt wymiany 36 tys.)

To ekstremalny przypadek, bo to termomodernizacja.

Przy budowie domu różnica w cenie dodatkowych cm styropianu zwróci się dużo szybciej.

Pozostaje trzeci.czynnik - przepisy.

Za Tuska 1m3 grafitu kosztowal mnie 130zl ;) Okna z dopłatą, podobne grosze, pompa ciepła, podobne grosze. 

Ale mówimy o nowym domu za Tuska, za DROŻYZNY PIS, współczuję  :)

Ja się na polityce znam o tyle, że uważam że politycy nie kłamią tylko kiedy mają zamknięte usta i nie mają w dłoni nic do pisania - niezależnie od opcji politycznej, więc raczej podejdę matematycznie:

Jeśli koszt termomodernizacji (materiały+robocizna) wzrósł proporcjonalnie do kosztów energii, to opłacalność się nie zmieniła.

Co najwyżej przestało nas być stać na wyłożenie kasy, bo zarobki nie wzrosły proporcjonalnie.

Nie liczyłem tego dokładnie, ale dałem 280 PLN/M2 elewacji , 150 M2, oszczędzam raptem 2800 pln rocznie.

Czyli po 15 latach (nie licząc wzrostu cen energii) wychodzę na zero.

Wymieniając okna za 36 tys., oszczędziłbym dodatkowo jakieś 600-700 PLN rocznie, czyli ponad 50 lat zwrotu...

Ile kosztował M3 gazu w czasach o których piszesz?

Dawno temu liczyłem i okres "zwrotu" był podobny, jeśli nie dłuższy.

Edytowane przez Zoltyyy
  • Thanks 1

9 godzin temu, Arturo3 napisał:

Za DROŻYZNY PIS,musisz mieć jakiś 1mln.zl by budować lub przebudować się na azymut energooszczędności  :)

Za Tuska vel rudego vel Niemca, było to jakieś 300% mniej. Zatem "DONALD TRUMP, DONALD TRUMP"🤣

Coś mi podpowiada że nie za długo na tym forum pobędziesz.