roman89 21.04.2025 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia (edytowane) Cześć Wszystkim, mam działkę budowlaną o wymiarach 42 x 21 metrów i od kilku tygodni głowię się nad wyborem idealnego projektu domu dla mojej rodziny (2+2). Z jednej strony kusi mnie prostota parterówki – konkretnie projekt AROSA II, a z drugiej – większa kompaktowość projektu z poddaszem, czyli popularny "Dom w malinówkach". Zrobiłem szybki szkic z konturami obu domów który zamieszczam w załączniku (niebieski – AROSA II, czerwony – Malinówki). Jak widać – oba się mieszczą, ale każdy „siada” trochę inaczej na działce. Zależy mi na: - taniej i nieskomplikowanej budowie (ile będę w stanie tyle będę chciał ogarnąć sam [hydraulikę i elektrykę ogarnę sam, bazując na swoim doświadczeniu] - ale w kluczowych etapach raczej będę korzystał z pomocy ekip) - funkcjonalnym układzie dla 4-osobowej rodziny - możliwie prostym dachu – żeby nie przeinwestować - dobrze byłoby mieć czwartą sypialnię dla gości (w co wpasowują się oba projekty) - która jednocześnie była by ala gabinetem 😛 - dobrym doświetleniu wnętrz i kawałku ogrodu z tyłu domu Może ktoś z Was stał przed podobnym wyborem? Który typ domu bardziej sprawdził się u Was w codziennym życiu? Czy warto iść w parterówkę na takiej działce, czy jednak poddasze to lepszy kompromis? Każda opinia, podpowiedź albo fotka z realizacji będzie na wagę złota. Dzięki z góry! Pozdrawiam serdecznie : ) Edytowane 22 Kwietnia przez roman89 babole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.04.2025 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia Działka jest spora, więc ogrodu masz nadto, jeszcze będziesz żałował, że taki wielki, gdy trzeba będzie pielić Dom parterowy byłby idealnie doświetlony zimą. Na lato trzeba będzie pomyśleć o osłonie przed słońcem. Kiedy buduje się samemu lepiej parterowy, bo do ocieplania i tynkowania ścian nie trzeba wynajmować rusztowań. Starczy jedno przęsło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman89 22.04.2025 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia Dziękuje bardzo za poradę : ) martwi mnie jedynie położenie względem drogi (zaktualizowałem obrazek) 😛 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 22.04.2025 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia Mnie bardziej martwiłoby ze uklad okien wychodzi Polnoc-Poludnie zamiast Wschod-Zachod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.04.2025 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia W dniu 22.04.2025 o 18:20, roman89 napisał: Dziękuje bardzo za poradę : ) martwi mnie jedynie położenie względem drogi (zaktualizowałem obrazek) 😛 A co cię w tym martwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman89 23.04.2025 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia brak możliwości sensownego postawienia garażu w głównej mierze. Oraz dylemat czy okna kuchni i salonu powinny znajdować się od strony drogi, czy od strony podwórza (od zachodniej strony jest także działka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman89 23.04.2025 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Teraz, roman89 napisał: brak możliwości sensownego postawienia garażu w głównej mierze. Oraz dylemat czy okna kuchni i salonu powinny znajdować się od strony drogi (wschód), czy od strony podwórza (od zachodniej strony jest także działka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.04.2025 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Układ okien na elewacji można pozmieniać, by lepiej doświetlać wnętrza przy budynku można dostawić wiatę na samochody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.04.2025 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 3 minuty temu, roman89 napisał: brak możliwości sensownego postawienia garażu w głównej mierze. Oraz dylemat czy okna kuchni i salonu powinny znajdować się od strony drogi, czy od strony podwórza (od zachodniej strony jest także działka). garaż można dostawić w szczycie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman89 23.04.2025 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia (edytowane) @Elfir O kurczaki. Bardzo podoba mi się Twój tok rozumowania 😛 Zaczyna to mieć ręce i nogi. Dziękuje! Edytowane 23 Kwietnia przez roman89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman89 24.04.2025 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Posiedziałem jeszcze troszkę nad tym i wyszło takie coś. Może ktoś znajdzie inspiracje : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts