Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć Wszystkim,

mam działkę budowlaną o wymiarach 42 x 21 metrów i od kilku tygodni głowię się nad wyborem idealnego projektu domu dla mojej rodziny (2+2). Z jednej strony kusi mnie prostota parterówki – konkretnie projekt AROSA II, a z drugiej – większa kompaktowość projektu z poddaszem, czyli popularny "Dom w malinówkach".

Zrobiłem szybki szkic z konturami obu domów który zamieszczam w załączniku (niebieski – AROSA II, czerwony – Malinówki).

Jak widać – oba się mieszczą, ale każdy „siada” trochę inaczej na działce.

Zależy mi na:
- taniej i nieskomplikowanej budowie (ile będę w stanie tyle będę chciał ogarnąć sam [hydraulikę i elektrykę ogarnę sam, bazując na swoim doświadczeniu] - ale w kluczowych etapach raczej będę korzystał z pomocy ekip)
- funkcjonalnym układzie dla 4-osobowej rodziny
- możliwie prostym dachu – żeby nie przeinwestować

- dobrze byłoby mieć czwartą sypialnię dla gości (w co wpasowują się oba projekty) - która jednocześnie była by ala gabinetem 😛
- dobrym doświetleniu wnętrz i kawałku ogrodu z tyłu domu

Może ktoś z Was stał przed podobnym wyborem?
Który typ domu bardziej sprawdził się u Was w codziennym życiu?
Czy warto iść w parterówkę na takiej działce, czy jednak poddasze to lepszy kompromis?

Każda opinia, podpowiedź albo fotka z realizacji będzie na wagę złota. Dzięki z góry!

Pozdrawiam serdecznie  :  )

DZIAŁKA.jpg

Edytowane przez roman89
babole

Działka jest spora, więc ogrodu masz nadto, jeszcze będziesz żałował, że taki wielki, gdy trzeba będzie pielić :D 
Dom parterowy byłby idealnie doświetlony zimą. Na lato trzeba będzie pomyśleć o osłonie przed słońcem. 

Kiedy buduje się samemu lepiej parterowy, bo do ocieplania i tynkowania ścian nie trzeba wynajmować rusztowań.
Starczy jedno przęsło.

W dniu 22.04.2025 o 18:20, roman89 napisał:

Dziękuje bardzo za poradę :  ) martwi mnie jedynie położenie względem drogi (zaktualizowałem obrazek) 😛

A co cię w tym martwi?

brak możliwości sensownego postawienia garażu w głównej mierze. Oraz dylemat czy okna kuchni i salonu powinny znajdować się od strony drogi, czy od strony podwórza (od zachodniej strony jest także działka).

Teraz, roman89 napisał:

brak możliwości sensownego postawienia garażu w głównej mierze. Oraz dylemat czy okna kuchni i salonu powinny znajdować się od strony drogi (wschód), czy od strony podwórza (od zachodniej strony jest także działka).

Układ okien na elewacji można pozmieniać, by lepiej doświetlać wnętrza
przy budynku można dostawić wiatę na samochody.

source.jpg

3 minuty temu, roman89 napisał:

brak możliwości sensownego postawienia garażu w głównej mierze. Oraz dylemat czy okna kuchni i salonu powinny znajdować się od strony drogi, czy od strony podwórza (od zachodniej strony jest także działka).

garaż można dostawić w szczycie budynku.

@Elfir O kurczaki. Bardzo podoba mi się Twój tok rozumowania 😛 Zaczyna to mieć ręce i nogi. Dziękuje!

Edytowane przez roman89