Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat – parterowy AROSA II czy z poddaszem Dom w malinówkach 22? Potrzebuję świeżego spojrzenia!

Recommended Posts

Cześć Wszystkim,

mam działkę budowlaną o wymiarach 42 x 21 metrów i od kilku tygodni głowię się nad wyborem idealnego projektu domu dla mojej rodziny (2+2). Z jednej strony kusi mnie prostota parterówki – konkretnie projekt AROSA II, a z drugiej – większa kompaktowość projektu z poddaszem, czyli popularny "Dom w malinówkach".

Zrobiłem szybki szkic z konturami obu domów który zamieszczam w załączniku (niebieski – AROSA II, czerwony – Malinówki).

Jak widać – oba się mieszczą, ale każdy „siada” trochę inaczej na działce.

Zależy mi na:
- taniej i nieskomplikowanej budowie (ile będę w stanie tyle będę chciał ogarnąć sam [hydraulikę i elektrykę ogarnę sam, bazując na swoim doświadczeniu] - ale w kluczowych etapach raczej będę korzystał z pomocy ekip)
- funkcjonalnym układzie dla 4-osobowej rodziny
- możliwie prostym dachu – żeby nie przeinwestować

- dobrze byłoby mieć czwartą sypialnię dla gości (w co wpasowują się oba projekty) - która jednocześnie była by ala gabinetem 😛
- dobrym doświetleniu wnętrz i kawałku ogrodu z tyłu domu

Może ktoś z Was stał przed podobnym wyborem?
Który typ domu bardziej sprawdził się u Was w codziennym życiu?
Czy warto iść w parterówkę na takiej działce, czy jednak poddasze to lepszy kompromis?

Każda opinia, podpowiedź albo fotka z realizacji będzie na wagę złota. Dzięki z góry!

Pozdrawiam serdecznie  :  )

DZIAŁKA.jpg

Edytowane przez roman89
babole

Działka jest spora, więc ogrodu masz nadto, jeszcze będziesz żałował, że taki wielki, gdy trzeba będzie pielić :D 
Dom parterowy byłby idealnie doświetlony zimą. Na lato trzeba będzie pomyśleć o osłonie przed słońcem. 

Kiedy buduje się samemu lepiej parterowy, bo do ocieplania i tynkowania ścian nie trzeba wynajmować rusztowań.
Starczy jedno przęsło.

3 minuty temu, roman89 napisał:

brak możliwości sensownego postawienia garażu w głównej mierze. Oraz dylemat czy okna kuchni i salonu powinny znajdować się od strony drogi, czy od strony podwórza (od zachodniej strony jest także działka).

garaż można dostawić w szczycie budynku.