Drogba 24.04.2025 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Cześć. Mam problem i to duży. Przy podlewaniu trawnika zauważyłem, usłyszałem hałas/drgania na rurach między studnią a hydroforem. Dzieje się to w momencie gdy jest pobór wody. Pompę mam ustawiona na 3,5 bar włączenie i 2,80 bara włączenie. W momencie gdy ciśnienie wody spada do około 3,00 bar następują drgania całej instalacji do momentu gdy pompa się ponownie załączy. I tak w kółko. Miał ktoś podobny problem i potrafi mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.04.2025 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia (edytowane) Drgania następują chyba w momencie gdy załączona jest pompa lub w momencie jej załączania a nie jak piszesz od 3 bar do momentu jej załączenia. Wiem że tak wynika z ustawień ale sprawdź czy pompa nie załącza się czasem wcześniej już przy 3 bar. Nie wiem gdzie masz umieszczony stycznik ciśnieniowy załączający pompę ale po pierwsze to możliwe że uległ on już zużyciu lub uszkodzeniu więc strefa nieczułości od 2,8 - 3,5 bar uległa zawężeniu więc stycznik drga załączając i wyłączając się kilkukrotnie lub też uszkodzeniu uległa sama pompa której drgania przenoszą się metalową rurą lub zawór zwrotny przepuszcza. Na drugi typ zachowania ratunkiem może być wymiana stalowej rury i zastosowanie rury z tworzywa niebieskiej PE Edytowane 24 Kwietnia przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 25.04.2025 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia Dołączam filmik i zdjęcia . - drgania następują w momencie spadku ciśnienia, po załączeniu pompy ustają - stycznik elektroniczny - metalowej rury nie mam, wszystko na rurze PE VID-20250424-WA0003.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.04.2025 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia (edytowane) Pompa lub nieszczelność po stronie ssącej albo zapowietrzenie instalacji / hydroforu. Sprawdź też poziom lustra wody i zanurzenie pompy Edytowane 25 Kwietnia przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 25.04.2025 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 1 godzinę temu, Mareks77 napisał: Pompa lub nieszczelność po stronie ssącej albo zapowietrzenie instalacji / hydroforu. Sprawdź też poziom lustra wody i zanurzenie pompy Nieszczelności nie stwierdziłem, brak wycieków. Jeżeli chodzi o zapowietrzenie instalacji to powietrze ewentualnie zbyt niskiego lustra wody. Tyle tylko, że ten problem napotykam zawsze przy upuszczaniu wody z węża w ogrodzie przy ciągłym podlewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 30.04.2025 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia Lustro wody sprawdziłem jest w porządku. Po ponownym skręceniu elementów w studni przez około godziny było w porządku. Później problem się pojawił. Objawy jak na filmiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts