Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry. Mam pytanie, mam bednarkę od znajomego elektryka około 100m ale 25mm x 3mm. W projekcie jest żeby dać 90mm2, a z mojej wychodzi 75mm2 i zachodzi pytanie, czy mogę dać podwójnie i pospawać w paru punktach? Nie chce kupować, bo szkoda kasy na to, a myślałem, aby ją wykorzystać podwójnie. Metrów bieżących ław mam 43m Czy można tak to zrobić?

Edytowane przez Audirs4
https://forum.murator.pl/topic/289283-bednarka-do-uziomu-fundamentowego/

• 2 weeks później...

Cześć.

Możesz zastosować bednarkę 25x3 mm, bo zgodnie z normą PN-HD 60364-5-54:2011 taki przekrój (czyli 75 mm²) jest wystarczający dla standardowego uziemienia fundamentowego lub otokowego. Norma nie wymaga 90 mm², chyba że projektant przewidział taki przekrój ze względu na specyfikę obiektu – np. instalację odgromową wyższej klasy, wyższe prądy zwarciowe lub inne względy bezpieczeństwa.

Jeśli w Twoim przypadku projekt przewiduje 90 mm², to formalnie powinieneś się tego trzymać – chyba że projektant wyrazi zgodę na zmianę. W praktyce często stosuje się właśnie 25x3 mm i to jest w pełni zgodne z przepisami, pod warunkiem prawidłowego wykonania.

Jeśli jednak chcesz zastosować podwójną bednarkę, to technicznie jest to jak najbardziej możliwe – uzyskasz wtedy 150 mm² przekroju, więc znacznie więcej niż wymagane. Trzeba tylko pamiętać, żeby obie taśmy były ze sobą trwale połączone (np. spawane lub skręcane co 1–2 metry), tak by zapewnić ciągłość elektryczną.

Podsumowując: 25x3 mm spełnia normę, ale jeśli w projekcie jest 90 mm², to warto to uzgodnić z projektantem lub kierownikiem budowy.

https://forum.murator.pl/topic/289283-bednarka-do-uziomu-fundamentowego/#findComment-9157541