Iwka N. 12.02.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Hej!Ja mam znowu problem , bo co prawda budowę chcę zacząć dopiero na początku kwietnia ale słyszałam różne opinie na temat w/w pustaków.Podobno Poroton jest lepszy i na dodatek tańszy. Tylko nie wiem czy kobieta w hurtowni się nie pomyliła i podała mi cenę Porotonu 25 P+W jako 3,53 netto za sztukę gdy oficjalna cena Porothermu 25 jest 4,40 zl netto.Jak ktoś ma doświadczenia lepsze z Porotonem to niech coś szybko napisze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 12.02.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Poroton 25 cm jest lepszy od Porothermu 25cm. Różnica polega na tym że Poroton ma przegrody powietrzne w poprzek ściany, a porotherm 25 wzdłuż. Lepiej będą trzymać się zdecydowanie kołki ( jak podczas wiercenia trafisz na pustkę to kołek będzie luźny). Poroton ma z tego względu też lepsze parametry cieplne. Porównaj sobie współczynniki obu tych materiałów to zobaczysz jaka jest różnica.Ja osobiście nie wybrałbym ani Porothermu, ani Porotonu. Wolę zdecydowanie mocniejszy pustak Max o porównywalnych parametrach cieplnych ale znacznie cięższy, mocniejszy i tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 12.02.2005 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Wolę zdecydowanie mocniejszy pustak Max o porównywalnych parametrach cieplnych ale znacznie cięższy, mocniejszy i tańszy.a od kiedy Max ma porównywalne paramentry cieplne z ceramiką poryzwaną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 12.02.2005 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Mój Majster ( to nie przypadek duże "M" ) budował i z obu materiałów i zdecydowanie jakościowo jego zdaniem lepiej wypada PH .Na dodatek wiem o jednej wpadce przy szlifowanym Porotonie . Pustaki z różnych dostawach nie pasowały do siebie. !Z tego co się orjentuje to Poroton nie ma pustaków narożnych i 1/2 . A szkoda .Ale uważam , że Poroton 25P+W jet ciekawą propozycją na sciany zewnętrzne bo PH 25 tak naprawdę to ma przeznaczenie na nośne wenętrzne ( dlatego tak kształtowane szczeliny ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 12.02.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Ciekawe dlaczego nikt tu nie wymienia Poromuru firmy Jopek -też ceramika a dużo tańsza, nie znam obecnych cen, ale za ściany na nasz domek 156m2 daliśmy w 2300r. 9000zł (2500 sztuk o wym. 33,8x22x25). I my i nasz sąsiad jesteśmy zadowoleni nie tylko z ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 12.02.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Ciekawe dlaczego nikt tu nie wymienia Poromuru firmy Jopek -też ceramika a dużo tańsza firma Jopek nie ma zbyt dobrej prasy na tym forum, choć ja nic niegatywnego nie mogę powiedzieć, mam klinkier Jopka na kominie i jest O.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 12.02.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Wolę zdecydowanie mocniejszy pustak Max o porównywalnych parametrach cieplnych ale znacznie cięższy, mocniejszy i tańszy.a od kiedy Max ma porównywalne paramentry cieplne z ceramiką poryzwaną ? właśnie tutaj niuansiki między kowalskim a kowalczykiem a potem nowak to to samo )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 12.02.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Wolę zdecydowanie mocniejszy pustak Max o porównywalnych parametrach cieplnych ale znacznie cięższy, mocniejszy i tańszy.a od kiedy Max ma porównywalne paramentry cieplne z ceramiką poryzwaną ? właśnie tutaj niuansiki między kowalskim a kowalczykiem a potem nowak to to samo )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 12.02.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Jeżeli buduje się ścianę warstwową, to warstwa nośna (max, poromur, poroton, porotherm) nie wpływa w sposób zasadniczy na opór cieplny tej ściany, ergo warto wziąc materiał który jest tańszy lub bardziej odpowiada wykonawcy. Oczywiście tego typu stwierdzenie nie stosuje się gdy warstwa nośna ma 25 cm, a ocieplenie 5 cm jak kiedyś drzewiej bywało ...., tzn. mówię o przypadku ocieplenia grubości > 10 cm pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 12.02.2005 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Zgadzam się z Krzyśkiem Marusza . Moim zdaniem jest jeszcze inny aspekt. W wybudowanym domu ( ściana 2W) za kilka lat mogę zmienić dużo , podłogi, instalację CO , okna ( jak mi się spodbają inne ) .Nawet zmienić ocieplenie (styro na wełną lub odwrotnie ) Fundamentów i ścian raczej sie nie da. Przy wyborze ściany (nośnej) biorę również pod uwagę czynniki "pozatechniczne" . ( nie lubie betonu komórkowego więc z niego nie zbuduję swojej ściany 2W ) pozdr. p.s. chyba tak trochę napisałem nie w temacie wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 13.02.2005 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Wolę zdecydowanie mocniejszy pustak Max o porównywalnych parametrach cieplnych ale znacznie cięższy, mocniejszy i tańszy.a od kiedy Max ma porównywalne paramentry cieplne z ceramiką poryzwaną ? Proponuję porównać współczynnik lambda lub K dla maxa np.Kozłowice z PTH 25 I ZOBACZYSZ ŻE JEST BARDZO PODOBNIE. Ogólnie to jasne tak, że ceramika poryzowana jest znacznie cieplejsza ( ale też bardziej krucha i słaba) ,ale akurat w tym przypadku układ spoin w Pth25 powoduje że nie ma różnicy (o ile dobrze pamiętam to PTH30 MA K=0.7 A PTH25 już aż 1.25- po przeliczeniu lambda zmienia się z 0,21 na 0,31) Gdyby Wienerberger zaczął produkować PTH25 ze spoinami w poprzek to różnica w stosunku do maxa byłaby zauważalna. Ja porównywałem pomiędzy PTH25 a Maxem z Krotoszyna i wyszło podobnie z dokładniością do 0.01. Dlatego wybrałem maxa, którego bardzo dobrze ociepliłem. Teraz wieszam szafki kuchenne i mam pełny komfort bo wiem że to się wszystko naprawdę trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 05.03.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Ciekawe dlaczego nikt tu nie wymienia Poromuru firmy Jopek -też ceramika a dużo tańsza firma Jopek nie ma zbyt dobrej prasy na tym forum, choć ja nic niegatywnego nie mogę powiedzieć, mam klinkier Jopka na kominie i jest O.K O? A można wiedzieć dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 05.03.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 O? A można wiedzieć dlaczego? bo często jest to na zasadzie "ktoś cos słyszał", a zapomina się iż to Polska firma i daje prace Polakom. Mam ich klinkier jest chyba najlepszy na świecie, super ps. popierajmy polskich producentów, gdyż oni nam dają prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 05.03.2005 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Ja porównywałem pomiędzy PTH25 a Maxem z Krotoszyna i wyszło podobnie z dokładniością do 0.01. Dlatego wybrałem maxa, którego bardzo dobrze ociepliłem. Teraz wieszam szafki kuchenne i mam pełny komfort bo wiem że to się wszystko naprawdę trzyma. A ty z kolei demonizujesz PH. Jak w ubiegłym roku zdecydowałem się na ten materiał to po przebrnięciu przez kilka dyskusji na ten temat robiłem takie oczy . Przyszła budowa i ani to nie chciało pękać w rękach, ani nie pękało jak spadało... to wogóle ciężko było przypadkowo uszkodzić. Elektryk też jakoś na zadowolonego nie wygląda. Z tą kruchością to kolejny mit dobrze wspomagany przez forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 06.03.2005 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 O? A można wiedzieć dlaczego? bo często jest to na zasadzie "ktoś cos słyszał", a zapomina się iż to Polska firma i daje prace Polakom. Mam ich klinkier jest chyba najlepszy na świecie, super ps. popierajmy polskich producentów, gdyż oni nam dają prace No to czas zmienić to błędne nastawienie! UWAGA: Ja Jestem Zadowolona z Jopka! Modzalewscy też. To już jest nas dwoje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 09.03.2008 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Stoję przed tym samym dylematem. Obecnie Porotherm kosztuje 9,00 brutto a Poroton można kupić za 4,60. Macie jakieś sugestie co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 09.03.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 nie widze problemu, w wyborze, jak chcesz z tańszego materiału to buduj z tańszego jak z droższego to z droższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 09.03.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 To powiedzcie mi, dlaczego tak rzadko wybierany jest Poroton jako materiał budowlany skoro ma lepsze parametry i jest dwukrotnie tańszy? Węszę tu jakiś podstęp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeeF 10.03.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Właśnie zbudowałem ściany parteru z Porotonu. Płaciłem 4,8 za sztukę. Moim zdaniem nie warto przepłacać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coquelicot 21.03.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Ja właśnie zamówiłem porotherm 25 klasa 15 za 7,9 brutto... Przyszłość pokaże, czy to była dobra decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts