Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm a Poroton

Recommended Posts

Hej!

Ja mam znowu problem , bo co prawda budowę chcę zacząć dopiero na początku kwietnia ale słyszałam różne opinie na temat w/w pustaków.

Podobno Poroton jest lepszy i na dodatek tańszy. Tylko nie wiem czy kobieta w hurtowni się nie pomyliła i podała mi cenę Porotonu 25 P+W jako 3,53 netto za sztukę gdy oficjalna cena Porothermu 25 jest 4,40 zl netto.

Jak ktoś ma doświadczenia lepsze z Porotonem to niech coś szybko napisze.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poroton 25 cm jest lepszy od Porothermu 25cm. Różnica polega na tym że Poroton ma przegrody powietrzne w poprzek ściany, a porotherm 25 wzdłuż. Lepiej będą trzymać się zdecydowanie kołki ( jak podczas wiercenia trafisz na pustkę to kołek będzie luźny). Poroton ma z tego względu też lepsze parametry cieplne. Porównaj sobie współczynniki obu tych materiałów to zobaczysz jaka jest różnica.

Ja osobiście nie wybrałbym ani Porothermu, ani Porotonu. Wolę zdecydowanie mocniejszy pustak Max o porównywalnych parametrach cieplnych ale znacznie cięższy, mocniejszy i tańszy.

Mój Majster ( to nie przypadek duże "M" ) budował i z obu materiałów i zdecydowanie jakościowo jego zdaniem lepiej wypada PH .

Na dodatek wiem o jednej wpadce przy szlifowanym Porotonie . Pustaki z różnych dostawach nie pasowały do siebie. !

Z tego co się orjentuje to Poroton nie ma pustaków narożnych i 1/2 . A szkoda .

Ale uważam , że Poroton 25P+W jet ciekawą propozycją na sciany zewnętrzne bo PH 25 tak naprawdę to ma przeznaczenie na nośne wenętrzne ( dlatego tak kształtowane szczeliny ).

Jeżeli buduje się ścianę warstwową, to warstwa nośna (max, poromur, poroton, porotherm) nie wpływa w sposób zasadniczy na opór cieplny tej ściany, ergo warto wziąc materiał który jest tańszy lub bardziej odpowiada wykonawcy. Oczywiście tego typu stwierdzenie nie stosuje się gdy warstwa nośna ma 25 cm, a ocieplenie 5 cm :) jak kiedyś drzewiej bywało ...., tzn. mówię o przypadku ocieplenia grubości > 10 cm

pozdr - Krzysiek

Zgadzam się z Krzyśkiem Marusza .

Moim zdaniem jest jeszcze inny aspekt. W wybudowanym domu ( ściana 2W) za kilka lat mogę zmienić dużo , podłogi, instalację CO , okna ( jak mi się spodbają inne ) .Nawet zmienić ocieplenie (styro na wełną lub odwrotnie ) ;)

Fundamentów i ścian raczej sie nie da. :)

Przy wyborze ściany (nośnej) biorę również pod uwagę czynniki "pozatechniczne" .

( nie lubie betonu komórkowego więc z niego nie zbuduję swojej ściany 2W )

pozdr.

p.s.

chyba tak trochę napisałem nie w temacie wątku :oops:

Wolę zdecydowanie mocniejszy pustak Max o porównywalnych parametrach cieplnych ale znacznie cięższy, mocniejszy i tańszy.
a od kiedy Max ma porównywalne paramentry cieplne z ceramiką poryzwaną ?

Proponuję porównać współczynnik lambda lub K dla maxa np.Kozłowice z PTH 25 I ZOBACZYSZ ŻE JEST BARDZO PODOBNIE.

Ogólnie to jasne tak, że ceramika poryzowana jest znacznie cieplejsza ( ale też bardziej krucha i słaba) ,ale akurat w tym przypadku układ spoin w Pth25 powoduje że nie ma różnicy (o ile dobrze pamiętam to PTH30 MA K=0.7 A PTH25 już aż 1.25- po przeliczeniu lambda zmienia się z 0,21 na 0,31) Gdyby Wienerberger zaczął produkować PTH25 ze spoinami w poprzek to różnica w stosunku do maxa byłaby zauważalna.

Ja porównywałem pomiędzy PTH25 a Maxem z Krotoszyna i wyszło podobnie z dokładniością do 0.01. Dlatego wybrałem maxa, którego bardzo dobrze ociepliłem. Teraz wieszam szafki kuchenne i mam pełny komfort bo wiem że to się wszystko naprawdę trzyma.

• 3 weeks później...
O? :o A można wiedzieć dlaczego? :o
bo często jest to na zasadzie "ktoś cos słyszał", a zapomina się iż to Polska firma i daje prace Polakom. Mam ich klinkier jest chyba najlepszy na świecie, super

ps. popierajmy polskich producentów, gdyż oni nam dają prace

Ja porównywałem pomiędzy PTH25 a Maxem z Krotoszyna i wyszło podobnie z dokładniością do 0.01. Dlatego wybrałem maxa, którego bardzo dobrze ociepliłem. Teraz wieszam szafki kuchenne i mam pełny komfort bo wiem że to się wszystko naprawdę trzyma.

A ty z kolei demonizujesz PH. Jak w ubiegłym roku zdecydowałem się na ten materiał to po przebrnięciu przez kilka dyskusji na ten temat robiłem takie oczy :o . Przyszła budowa i ani to nie chciało pękać w rękach, ani nie pękało jak spadało... to wogóle ciężko było przypadkowo uszkodzić. Elektryk też jakoś na zadowolonego nie wygląda. Z tą kruchością to kolejny mit dobrze wspomagany przez forum...

O? :o A można wiedzieć dlaczego? :o
bo często jest to na zasadzie "ktoś cos słyszał", a zapomina się iż to Polska firma i daje prace Polakom. Mam ich klinkier jest chyba najlepszy na świecie, super

ps. popierajmy polskich producentów, gdyż oni nam dają prace

No to czas zmienić to błędne nastawienie! UWAGA: Ja Jestem Zadowolona z Jopka! Modzalewscy też. To już jest nas dwoje! :D

• 3 years później...
  • 2 weeks później...