Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm a Poroton

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

wcześniej, FREDY napisał iż POROTON ma przegrody w poprzek ściany, a porotherm wzdłóż, przejrzałem zdjęcia w necie i wszędzie widzę że zarówno POROTHERM jak i POROTON mają w tą samą stronę ulożone przegrody tj. długością po stronie wpust-wypust.

No więc czym się różnią. Po co przepłacać za 24porotherm jak można sporo taniej mieć 24Poroton

I drugie pytanie - czy faktycznie porotherm 24 nie powinno się stosować na ściany zewnętrzne 2W (jest potrzebne murowanie z 30)?

• 4 months później...

Witam

jestem poraz pierwszy na forum...

zaczynam budowę w tym roku, długo na to czekałem :-),

i przyznam że nie mam wielkiego doświadczenia,

mam sporo pytań i nie wiem od czego zacząć...

może od tego jaki pustak najlepiej wykorzystać protherm, max czy może inny...

mam dobrego fachowca tzn. polecony ale wiadomo lepiej pytać o wszystko

zdaję sobie sprawę że moje pytanie może być nie precyzyjne,proszę o wyrozumiałość...

Pozdrawiam

Ja właśnie zamówiłem porotherm 25 klasa 15 za 7,9 brutto... Przyszłość pokaże, czy to była dobra decyzja.

Widac dobrze zrobilem czekajac na jesien i spadek z ostatniorocznej gorki cenowej. :)

Poroton w pierwszej juz hurtowni jest po okolo 4,5 a porotherm po 5,5 (oba brutto).

A co do samego problemu to tez sie nad tym zastanawiam, i chyba wybiore poroton ! Jest tanszy i wg danych cieplejszy,. To czemu go nie brac ?

Tu moj watek o tym :

http://forum.muratordom.pl/poroton-czy-porotherm-zaprawa-czy-klej,t140738.htm

Mi z wyliczen wyszlo ze tanszy i cieplejszy. Wezme zrobie go na klej i tyle.

Fantom

• 2 weeks później...
wcześniej, FREDY napisał iż POROTON ma przegrody w poprzek ściany, a porotherm wzdłóż, przejrzałem zdjęcia w necie i wszędzie widzę że zarówno POROTHERM jak i POROTON mają w tą samą stronę ulożone przegrody tj. długością po stronie wpust-wypust.

No więc czym się różnią. Po co przepłacać za 24porotherm jak można sporo taniej mieć 24Poroton

I drugie pytanie - czy faktycznie porotherm 24 nie powinno się stosować na ściany zewnętrzne 2W (jest potrzebne murowanie z 30)?

Ja kupilem Poroton Wienerbergera (Niemiecki) i tam przegrody sa wzdluz sciany - czyli jako przegroda cieplna lepiej. I lepiej cokowleik na tym wieszac bo kolki sie lepiej trzymaja :) Kupilem model 0,8 czyli o mniejszej masie wlasnej. Ma wiecej porow a co za tym idzie jeszcze lepsza izolacyjnosc cieplna. Ale tez ma mniejsza wytrzymalosc na sciskanie. Ale ja stawiam tylko domek a nie wiezowiec :) Do tego 12-15 cm styro i koniec.

Fantom

ps. Co do ceny to 4,9 zl brutto sztuka z transportem. Czyli m2 sciany = 4,9 * 11 = 54 zl .Poroton Robena jest mniejszy i wchodzi 13 szt na m2. A Polski porotherm wienerbergera jest sporo drozszy :) Przypuszczam, ze wynika to z aktualnych kursow euro.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Mam już projekt i zdecydowałam się na ceramikę, a długo to trwało.

Jednak mam mętlik w głowie co do tych różnych producentów i grubości 24 i 25. Znaczy Porotherm to tylko produkcja polska, a Poroton przejeżdża z Niemiec? Jak tak czytam, to nie zawsze się to zgadza.

Cały czas myśleliśmy tylko o Porothermie 25 (zaprawa cementowa)+15 styro, ale... W końcu to tylko ściana nośna, różnice w parametrach niewielkie. Może jeszcze będziemy kombinować, jeśli różnice w cenie będą znaczne.

Czy ktoś może skomentować jakość PH z cegielni Konin? Jak na razie mają najciekawszą ofertę 5,5zł/szt + transport.

Jak to miło , że ceny tak spadły.

a Ty umiesz czytać, o co chodzi Autorowi?

czy bezmyślnie, tak autoamtycznie, walisz na oślep, te swoje linki? :-?

to już podchodzi pod spam

Poczytaj swoje porady i zmień nicka na "Pajac" będzie adekwatne.

Stare porotermy i porotony nie nadają się do dzisiejszych i przyszłych cen ogrzewania, dlatego wyparły je nowe materiały.

wspiąłeś się na wyżyny subtelności i finezji

dla mnie megadzieło, w odróżnieniu od tych moich, prostackich

coś Ci przypomnę

erystyka:

- BEZPOŚREDNI ATAK OSOBISTY:

• Forma prosta- stosowana jest przez osoby prymitywne intelektualnie, lub w przypadku rozstoju nerwowego. Polega ona na obrzucaniu przeciwnika epitetami w stylu: Czy ty nie słyszysz durniu co do ciebie mówię, itp. Jak się przed tym obronić? Wystarczy zachować zimną krew i swoim zachowaniem wyraźnie dać do zrozumienia, że epitety nas nie dotyczą.

• Forma rozwinięta- polega na podważaniu wykształcenia, moralności, pochodzenia, kompetencji

ale co się dziwić, demencja i tyle :-?

• 2 months później...

wracajac do tematu :)

Buduje domek ze sciana dwuwarstwowa (ceramika 25 cm +14 cm styro)Stoje przed wyborem: poroton 5,60 brutto lub porotherm wienenbergera 5,75 netto (0% VAT :)

nosz w morde... sam nie wiem... potrzebne mi bedzie 2600 sztuk wiec roznica moze byc znaczna (w koncu VAT sobie odzyskam).

Podobne dylematy z dzialowkami... poroton (38 cm) za 4 zl brutto lub porotherm wienenbergera(49,5 cm) za 5,5 netto (0% VAT).

Generalnie jestem z tych bardziej "strachliwych" co wola ciut przeplacic niz eksperymentowac, ale troche szkoda mi kasy, bo w sumie roznica paru tysiecy...

Co radzicie???

PS

dla zainteresowanych, ceny Warszawa z dowozem i rozladunkiem, przed negocjacja...

• 1 month później...
Buduje domek ze sciana dwuwarstwowa (ceramika 25 cm +14 cm styro)Stoje przed wyborem: poroton 5,60 brutto lub porotherm wienenbergera 5,75 netto (0% VAT :)

Co radzicie???

pewnie już kupiłeś ale doradzę tak jak zawsze - obejrzyj pustaki, walnij młotkiem,

ja budowałem z jakiegoś termoporu Leiera i to niestety była masakra - winerbergera miałem na działówki jakiegoś czeskiego - to z kolei był cud miód i orzeszki. Ale to podobno zależy jeszcze z której cegielni (czy jak się taka fabryka nazywa) wychodzą pustaki...