Lunetka 21.03.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Ja właśnie zamówiłem porotherm 25 klasa 15 za 7,9 brutto... Przyszłość pokaże, czy to była dobra decyzja. A gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coquelicot 21.03.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Otwock k. Warszawy. Wydaje mi się, że cena niezła. Przynajmniej była najniższa w zestawieniu z ok. 5 innymi hurtowniami z okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 27.04.2008 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 wcześniej, FREDY napisał iż POROTON ma przegrody w poprzek ściany, a porotherm wzdłóż, przejrzałem zdjęcia w necie i wszędzie widzę że zarówno POROTHERM jak i POROTON mają w tą samą stronę ulożone przegrody tj. długością po stronie wpust-wypust. No więc czym się różnią. Po co przepłacać za 24porotherm jak można sporo taniej mieć 24Poroton I drugie pytanie - czy faktycznie porotherm 24 nie powinno się stosować na ściany zewnętrzne 2W (jest potrzebne murowanie z 30)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EBERHART 23.09.2008 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witam jestem poraz pierwszy na forum... zaczynam budowę w tym roku, długo na to czekałem , i przyznam że nie mam wielkiego doświadczenia, mam sporo pytań i nie wiem od czego zacząć... może od tego jaki pustak najlepiej wykorzystać protherm, max czy może inny... mam dobrego fachowca tzn. polecony ale wiadomo lepiej pytać o wszystko zdaję sobie sprawę że moje pytanie może być nie precyzyjne,proszę o wyrozumiałość... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.09.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Ja właśnie zamówiłem porotherm 25 klasa 15 za 7,9 brutto... Przyszłość pokaże, czy to była dobra decyzja. Widac dobrze zrobilem czekajac na jesien i spadek z ostatniorocznej gorki cenowej. Poroton w pierwszej juz hurtowni jest po okolo 4,5 a porotherm po 5,5 (oba brutto). A co do samego problemu to tez sie nad tym zastanawiam, i chyba wybiore poroton ! Jest tanszy i wg danych cieplejszy,. To czemu go nie brac ? Tu moj watek o tym : http://forum.muratordom.pl/poroton-czy-porotherm-zaprawa-czy-klej,t140738.htm Mi z wyliczen wyszlo ze tanszy i cieplejszy. Wezme zrobie go na klej i tyle. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.10.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 wcześniej, FREDY napisał iż POROTON ma przegrody w poprzek ściany, a porotherm wzdłóż, przejrzałem zdjęcia w necie i wszędzie widzę że zarówno POROTHERM jak i POROTON mają w tą samą stronę ulożone przegrody tj. długością po stronie wpust-wypust. No więc czym się różnią. Po co przepłacać za 24porotherm jak można sporo taniej mieć 24Poroton I drugie pytanie - czy faktycznie porotherm 24 nie powinno się stosować na ściany zewnętrzne 2W (jest potrzebne murowanie z 30)? Ja kupilem Poroton Wienerbergera (Niemiecki) i tam przegrody sa wzdluz sciany - czyli jako przegroda cieplna lepiej. I lepiej cokowleik na tym wieszac bo kolki sie lepiej trzymaja Kupilem model 0,8 czyli o mniejszej masie wlasnej. Ma wiecej porow a co za tym idzie jeszcze lepsza izolacyjnosc cieplna. Ale tez ma mniejsza wytrzymalosc na sciskanie. Ale ja stawiam tylko domek a nie wiezowiec Do tego 12-15 cm styro i koniec. Fantom ps. Co do ceny to 4,9 zl brutto sztuka z transportem. Czyli m2 sciany = 4,9 * 11 = 54 zl .Poroton Robena jest mniejszy i wchodzi 13 szt na m2. A Polski porotherm wienerbergera jest sporo drozszy Przypuszczam, ze wynika to z aktualnych kursow euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 08.10.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Szczukot wysłałem wiadomość na priv.Jakbyś mógł odpisać byłbym wdzięczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadzia633 16.10.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Mam pytanko czy POROTON można kleić na zwykły cement czy musi być specjalna zaprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.10.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Mozna robic na zwykla zaprawe (gotowa lub robiona na miejscu). Mozna tez robic spoiny cienkowarstwowe (kleje) ale to lepiej z tzw blokami szlifowanymi - troche drozsze ale rowniejsze Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_i_a 01.12.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Mam już projekt i zdecydowałam się na ceramikę, a długo to trwało.Jednak mam mętlik w głowie co do tych różnych producentów i grubości 24 i 25. Znaczy Porotherm to tylko produkcja polska, a Poroton przejeżdża z Niemiec? Jak tak czytam, to nie zawsze się to zgadza.Cały czas myśleliśmy tylko o Porothermie 25 (zaprawa cementowa)+15 styro, ale... W końcu to tylko ściana nośna, różnice w parametrach niewielkie. Może jeszcze będziemy kombinować, jeśli różnice w cenie będą znaczne.Czy ktoś może skomentować jakość PH z cegielni Konin? Jak na razie mają najciekawszą ofertę 5,5zł/szt + transport. Jak to miło , że ceny tak spadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 01.12.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 raczej porotherm ściana ma 0.14W/m2xK http://www.wienerberger.at/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&c=SR_Product&cid=1172472743556&lpi=1114066827618&sl=wb_at_home_de poroton ma tylko 0.18 W/2 xK TO NA DZIŚ ZA MAŁO http://www.wienerberger.de/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1136996239211&c=SR_Product&sl=wb_de_home_de Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 01.12.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 a jakie to ma znaczenie przy ociepleniu ściany 15cm styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 raczej porotherm ściana ma 0.14W/m2xK http://www.wienerberger.at/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&c=SR_Product&cid=1172472743556&lpi=1114066827618&sl=wb_at_home_de poroton ma tylko 0.18 W/2 xK TO NA DZIŚ ZA MAŁO http://www.wienerberger.de/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1136996239211&c=SR_Product&sl=wb_de_home_de a Ty umiesz czytać, o co chodzi Autorowi? czy bezmyślnie, tak autoamtycznie, walisz na oślep, te swoje linki? to już podchodzi pod spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 01.12.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Poczytaj swoje porady i zmień nicka na "Pajac" będzie adekwatne. Stare porotermy i porotony nie nadają się do dzisiejszych i przyszłych cen ogrzewania, dlatego wyparły je nowe materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Poczytaj swoje porady i zmień nicka na "Pajac" będzie adekwatne. Stare porotermy i porotony nie nadają się do dzisiejszych i przyszłych cen ogrzewania, dlatego wyparły je nowe materiały. wspiąłeś się na wyżyny subtelności i finezji dla mnie megadzieło, w odróżnieniu od tych moich, prostackich coś Ci przypomnę erystyka: - BEZPOŚREDNI ATAK OSOBISTY: • Forma prosta- stosowana jest przez osoby prymitywne intelektualnie, lub w przypadku rozstoju nerwowego. Polega ona na obrzucaniu przeciwnika epitetami w stylu: Czy ty nie słyszysz durniu co do ciebie mówię, itp. Jak się przed tym obronić? Wystarczy zachować zimną krew i swoim zachowaniem wyraźnie dać do zrozumienia, że epitety nas nie dotyczą. • Forma rozwinięta- polega na podważaniu wykształcenia, moralności, pochodzenia, kompetencji ale co się dziwić, demencja i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 01.12.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Widzisz fajnie, że coś do ciebie dotarło, cieszę się, że nie wysyłałem tego na daremnie. Zabieraj teraz głos merytorycznie w dyskusji. Gratuluje zdobywania wiedzy.Co masz przeciwko nowym wyrobom Wienerbergera? pod handlową nazwą porotrm i poroton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 21.02.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 wracajac do tematu Buduje domek ze sciana dwuwarstwowa (ceramika 25 cm +14 cm styro)Stoje przed wyborem: poroton 5,60 brutto lub porotherm wienenbergera 5,75 netto (0% VAT nosz w morde... sam nie wiem... potrzebne mi bedzie 2600 sztuk wiec roznica moze byc znaczna (w koncu VAT sobie odzyskam). Podobne dylematy z dzialowkami... poroton (38 cm) za 4 zl brutto lub porotherm wienenbergera(49,5 cm) za 5,5 netto (0% VAT). Generalnie jestem z tych bardziej "strachliwych" co wola ciut przeplacic niz eksperymentowac, ale troche szkoda mi kasy, bo w sumie roznica paru tysiecy... Co radzicie??? PS dla zainteresowanych, ceny Warszawa z dowozem i rozladunkiem, przed negocjacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 27.03.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 tylko porotherm 44 Si Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.03.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 jeszcze apropos pustaków Jopka. Mój majster sobie stawiał dom z tych pustaków i narzekał że nie trzymały wymiaru i trochę krótkie były przez co na narożniki kupował specjalnie jakieś inne pustaki bo nie dałoby się Jopkiem dobrze przewiązać narożników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.03.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Buduje domek ze sciana dwuwarstwowa (ceramika 25 cm +14 cm styro)Stoje przed wyborem: poroton 5,60 brutto lub porotherm wienenbergera 5,75 netto (0% VAT Co radzicie??? pewnie już kupiłeś ale doradzę tak jak zawsze - obejrzyj pustaki, walnij młotkiem, ja budowałem z jakiegoś termoporu Leiera i to niestety była masakra - winerbergera miałem na działówki jakiegoś czeskiego - to z kolei był cud miód i orzeszki. Ale to podobno zależy jeszcze z której cegielni (czy jak się taka fabryka nazywa) wychodzą pustaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts