Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kotła gazowego 1F - prośba o pomoc

grzesiek.B

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jestem na etapie doboru kotła gazowego do ogrzewania domu (parter 165m2 z garażem), podłogówka w całym domu. Poniżej wyliczenia zapotrzebowania na moc grzewczą z mojecieplo. Czy kocioł o mocy ok 20Kw bęzie dobry? Na oku mam takie kotły:

• DE DIETRICH pakiet MCR4 19
  • Viessmann VITODENS 100-W 19 kW
  • Vaillant VC 20CS/1-5 ecoTEC plus

Który z podanych polecacie? Ewentualnie proszę o inne propozycję, z góry dziękuję!

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Moc grzewcza: 6, 6,1kW Ogrzewanie budynku (C.O. (C.O.+CWU) CWU) 5,7kw maksymalna potrzebna moc grzewcza W "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -20,0℃ średniej temperaturze temperaturze w domu 22,0℃ 2,8kw przeciętna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,6°C średniej temperaturze w domu 22,0°C 33W/m² 3,8kw wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą -moc w temperaturze biwalentnej -6°C”

Jak duży zasobnik planujesz? Nagrzanie np 200 litrów wody 19kW kotłem chwilę zajmuje.

Moc minimalną najniższą ma DeDietrich 2.5 kW czyli do jakichś 2 stopni temp zewnętrznej zejdzie bez taktowania.

Najwyższą ma chyba Viessmann 3.2 kW czyli od -3 stopni na zewnątrz zaczyna taktować.

Jak wygląda sprawa serwisu w twojej okolicy?

Czy poza Viessmannem pozostałe firmy każą sobie płacić za telefon na infolinię? 

Ja po przeczytaniu kilku wpisów użytkowników i po wpisach przedstawiciela Viessmanna tu na forum, po opinii serwisanta Viessmanna skreśliłem tego producenta.

Ale to moja osobista niechęć do bycia traktowanym jak głupek.

A może ktoś ma bardziej pozytywne opinie na temat Vaillanta?

Kocioł 20 kW jest za mocny. Może są kotły o mniejszej mocy. Jest VC 15CS/1-5 o mocy 15 kW ale moc minimalną ma 2,8 kW dla 50/30°C. Viessmann 100-W ma minimalną moc 3,2 kW dla 50/30°C a MCR4 19 ma 2,4 kW dla 80/60°C i 2,5 kW dla 50/30°C.

Czy "taktowanie" kotła gazowego ma jakieś większe znaczenie dla pracy kotła, zużycia gazu i dla komfortu cieplnego?

PS Infolina De Dietrich też ma płatne połączenia 801 080 881 :)

Vaillant ma 801 804 444 ale też ma 22 323 01 50 więc jest lepszy!

11 godzin temu, grzesiek.B napisał:
Witam serdecznie,

Jestem na etapie doboru kotła gazowego do ogrzewania domu (parter 165m2 z garażem), podłogówka w całym domu. Poniżej wyliczenia zapotrzebowania na moc grzewczą z mojecieplo. Czy kocioł o mocy ok 20Kw bęzie dobry? Na oku mam takie kotły:

• DE DIETRICH pakiet MCR4 19
  • Viessmann VITODENS 100-W 19 kW
  • Vaillant VC 20CS/1-5 ecoTEC plus

Który z podanych polecacie? Ewentualnie proszę o inne propozycję, z góry dziękuję!

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Moc grzewcza: 6, 6,1kW Ogrzewanie budynku (C.O. (C.O.+CWU) CWU) 5,7kw maksymalna potrzebna moc grzewcza W "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -20,0℃ średniej temperaturze temperaturze w domu 22,0℃ 2,8kw przeciętna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,6°C średniej temperaturze w domu 22,0°C 33W/m² 3,8kw wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą -moc w temperaturze biwalentnej -6°C”

Wybierz Vaillanta ale wersję VC 15CS/1-5

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Planuję dać zasobnik 120l, maksymalnie 150l. Ogrzewania podłogowego jest 165m2 (w tym 26m2 garażu i kotłowni). 

Pytanie laika: jakie będą różnice w użytkowaniu kotła np. Vaillanta o mocach 15 a 20kW, skoro mają podobną moc minimalną? Koszt zakupu nie jest dużo większy, czy to odbije się jakoś później na kosztach użytkowania? 

Różnice w obu kotłach VC 15 i VC 20CS/1-5 jedynie cena. W kotłach jest identyczny wymiennik i ograniczona moc maksymalna co wpływa na charakterystykę i sprawność.

Dla zasobnika 120 - 150l minimalne różnice w czasach nagrzewania zależne od ustalonej temperatury cwu dopiero powyżej 55*C

150 litrów podgrzane o 40 stopni to 150 l X 1.16 W/l*c X 40 C = 6960 W.

VC15 ma 20 kWh na cwuu czyli będzie grzał 6.96/20 = 21 minut.

VC20 ma 24 kWh na cwu czyli 17 minut.

Raptem o 1/5 dłużej.

Moce minimalne identyczne, zapewne w tym mocniejszym można zredukowaćoc maksymalną c.o..do wymaganej.

Kocioł gazowy nie ma sprawności 100% ale niewiele to zmieni w czasie podgrzewu. Przy sprawności 88% teoretycznie będzie to odpowiednio 24 i 20 minut. W praktyce ogrzanie 150 litrów wody pewnie potrwa dłużej. Różnica w cenie kotłów znikoma.

Wyliczenie teoretyczne - dochodzi kwestia wężownicy i strat.

Co do sprawności samego kotła - jeśli katalogowo ma 24 kW na cwu to ma 24 kW niezależnie od sprawności.

Zużycie gazu będzie większe, przez mniejszą sprawność, ale moc katalogowa.

Edytowane przez Zoltyyy

13 godzin temu, Zoltyyy napisał:

150 litrów podgrzane o 40 stopni to 150 l X 1.16 W/l*c X 40 C = 6960 W.

VC15 ma 20 kWh na cwuu czyli będzie grzał 6.96/20 = 21 minut.

VC20 ma 24 kWh na cwu czyli 17 minut.

Raptem o 1/5 dłużej.

Moce minimalne identyczne, zapewne w tym mocniejszym można zredukować maksymalną c.o..do wymaganej.

Problem w tym że kocioł prawie nigdy nie używa pełnej mocy. Grzejąc wodę dla celów cwu podgrzewa wodę dla wężownicy do temperatur 80-85*C i taką utrzymuje  dlatego po kilku sekundach od jej uzyskania moc palnika spada.

Stała jest tylko temperatura więc po tym kilkusekundowym okresie moc użyta do jej uzyskania w obu kotłach będzie identyczna.

Edytowane przez Mareks77

Czyli ograniczeniem nie jest moc kotła a zdolność przekazania energii do wody.

Brałbym 15 kW wersję (na cwu ma 20 kW) i zredukował moc na CO.

Mam starego Junkersa Modula 16 kW (też ma ok 20 kW na CWU) i od 16 lat, przy 4 osobach w domu dawał radę.

Tyle że zasobnik ma warstwowy 83 litry.

Mam starego Junkersa Modula 16 kW (też ma ok 20 kW na CWU) i od 16 lat, przy 4 osobach w domu dawał radę.

2 godziny temu, Zoltyyy napisał:

Za zdolność przekazywania energii do wody odpowiada wymiennik i wężownica w zasobniku.

Redukcja mocy dla celów CO czasem nie jest możliwa i niczego nie załatwia bowiem maksymalna moc podczas pracy nie jest używana. Jedyne użycie max wysterowania następuje przez 1 - 3 sekundy w czasie rozruchu palnika tak aby zaistniały warunki do 100%-owego zapłonu a następnie moc schodzi w okolice takich wartości które zostały zadane przez sterownik i automatykę kotła a wyliczone z krzywej grzewczej, temperatury zadanej i temperatury zewnętrznej.

Dla 4 osób zasobnik 150l będzie ok. 

Podczas doboru posiłkuj się raczej wydajnością kotła i zasobnika dla celów cwu podawaną w l/min w zależności do stylu życia domu i rodziny.

Edytowane przez Mareks77

W dniu 9.05.2025 o 10:23, Zoltyyy napisał:

Co znaczy zredukował moc na CO? 

Zrobiłem kolejny raz wyliczenia na cieplowlasciwe zaznaczając mniej korzystne rozwiązania i wyszło jak poniżej. 

Dzisiaj zwróciłem jeszcze uwagę na kocioł Buderus. Czy można go porównac jakościowo do Vaillant VC 15CS/1-5 ecoTEC plus?

BUDERUS Logamax GB122i-15TH 15kW + zasobnik c.w.u. S120/5W 120l + RC310 (biay) + czujnik temp. zasobnika AS1.6

image.png