bobi70 12.02.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 witam! oczywiscie moje pytanie moze sie wydac niektorym smieszne, ale swiat sie tak popsul ze trudno sie zdecydowac. forum wydaje sie być wlasciwe bo budujacy mogli sie zetkanac z tematem do rzeczy: chce kupic agregat pradotworczy. firm dostarczajacych agregaty sa dziesiatki na rynku. fakt jest jednak niezaprzeczalny ze agregat firmy einhell, nie ma konkurenta cenowego przy proponowanej mocy.do tego gwarancja na 2 lata.opis urzadzenia nad ktorym sie zastanawiam jest tu> http://www.einhell.pl/oferta.php?prodID=450 oczywiscie nie jest to kryptoreklama, tylko klopot w znalezieniu sie w sytuacji. moze znajdzie sie "dobry człowiek" ktory wyrazi swoja opinie na ten temat?? moze ktos zna wymieniony agregat, jak pracuje jak sie zachowuje. moze ktos jest w stanie wyrazic sie o nim pochlebnie lub krytycznie z gory serdeczne dzieki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 13.02.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Einhell ma z regóły dobre rzeczy ale radze przed takim zakupem zastanowić się nad kupnem agregatu z mienia wojskowego. Ja mam agregat PAB-4-1/230R (jedno fazowy 230V 4.5kW, benzyna) i dałem za niego 1400zł.(Mają od 1.5kW do 400kW) Do tego dostałem 6 skrzyń i 5 worków z osprzętem typu lampy(ok.50szt.), przedłurzacze (prawie 500mb) itp.(wszystko hermetyczne) Poza tym chodzi na wszystko co ma choćby pare oktanów i odpala w każdych warunkach, może pracować bez przerwy (tylko dolewać oleju i paliwa), posiada pełną stabilizacje napięcia więc na budowe idealny no może poza spalaniem bo pali ponad 2l na godz. http://www.amw.com.pl/rsm_product_info.php?cRsmPath=16&rsm_products_id=127 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 13.02.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 poszukaj agregatu na allegro, są wojskowe i inne, ten Einhella jest O.K i ile on kosztuje ? bo na allegro w przedziale 1-1,5tyś można już cos przyzwoitego kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 14.02.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 poszukaj agregatu na allegro, są wojskowe i inne, ten Einhella jest O.K i ile on kosztuje ? bo na allegro w przedziale 1-1,5tyś można już cos przyzwoitego kupić. Najtańszy Einhell małej mocy (650 W mocy ciągłej) można kupić już za niecałe 400 zł - nówka na gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 14.02.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 poszukaj agregatu na allegro, są wojskowe i inne, ten Einhella jest O.K i ile on kosztuje ? bo na allegro w przedziale 1-1,5tyś można już cos przyzwoitego kupić. Najtańszy Einhell małej mocy (650 W mocy ciągłej) można kupić już za niecałe 400 zł - nówka na gwarancji. Tyle że tym to i małej wiertarki nie zasilisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 16.02.2005 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Tyle że tym to i małej wiertarki nie zasilisz Dla ścicłości: typowa wiertarka do użyutku domowego ma 500 W - czyli 150 mniej, niż ciągła moc takiego generatorka. Druga sprawa - mierzmy siły na zamiary. Jedyne, czego ja oczekwiałbym od takiego generatorka, to zasilenie mojego pieca c.o. w razie braku prądu zimą (no i może jeszcze ze 2-3 małe lampy). Sądzę, że te 650 W wystarczyłoby ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.02.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 witam! oczywiscie moje pytanie moze sie wydac niektorym smieszne, ale swiat sie tak popsul ze trudno sie zdecydowac. forum wydaje sie być wlasciwe bo budujacy mogli sie zetkanac z tematem do rzeczy: chce kupic agregat pradotworczy. firm dostarczajacych agregaty sa dziesiatki na rynku. fakt jest jednak niezaprzeczalny ze agregat firmy einhell, nie ma konkurenta cenowego przy proponowanej mocy.do tego gwarancja na 2 lata.opis urzadzenia nad ktorym sie zastanawiam jest tu> http://www.einhell.pl/oferta.php?prodID=450 oczywiscie nie jest to kryptoreklama, tylko klopot w znalezieniu sie w sytuacji. moze znajdzie sie "dobry człowiek" ktory wyrazi swoja opinie na ten temat?? moze ktos zna wymieniony agregat, jak pracuje jak sie zachowuje. moze ktos jest w stanie wyrazic sie o nim pochlebnie lub krytycznie z gory serdeczne dzieki!! Napisz do czego ma być ten generator ?? to podstawowa sprawa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkodniczek 18.02.2005 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 no wlasnie do czego bo ja tez myslalem o mojej pompce CO a i jeszcze chcialem ja zabezpiczyc UPS komputerowym moze ktos cos takiego ma przerobione ??? a ten agregat to gdzies czytalem ze moze chodzic tylko 4-5 godzin hmm nie wiem czy to nie za malo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 19.02.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Tyle że tym to i małej wiertarki nie zasilisz Dla ścicłości: typowa wiertarka do użyutku domowego ma 500 W - czyli 150 mniej, niż ciągła moc takiego generatorka. Druga sprawa - mierzmy siły na zamiary. Jedyne, czego ja oczekwiałbym od takiego generatorka, to zasilenie mojego pieca c.o. w razie braku prądu zimą (no i może jeszcze ze 2-3 małe lampy). Sądzę, że te 650 W wystarczyłoby ?... Tylko co na budowie można zrobić wiertareczką 500W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 19.02.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Ja pytałem mojego serwisanta od Vaillanta (rym-cym-cym) i rzekł, że nie widzi przeciwwskazań do założenia UPSa do zasilania kotłaW zwiazku z tym zamierzam nabyc jakiegoś UPSa niezbyt dużego, bo kocioł ciągnie max. 110 W.pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.02.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Jestem zdecydowany na budowę układu kogeneracyjnego (ciepło + prąd). Długo kiwałem się nad doborem sprzętu. Wydaje mi się, że optymalny będzie niewielki silnik samochodowy z układem zasilania na propan-butan. Generatory prądotwórcze np. http://www.sincro.pl lub podobne. Pełna dostępność części zamiennych. Prosta budowa. Ciągła praca, jeżeli tak będzie trzeba.Dla podtrzymania pracy tylko pieca gazowego CO wystarczy UPS, najlepiej ze sporym akumulatorem. Uruchomiłem już kilka takich zabezpieczeń i sprawują się dobrze.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 21.02.2005 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Tylko co na budowie można zrobić wiertareczką 500W? Nikt tu nie powiedział, że chodzi o agregat do zasilania betoniarki. A dla ścisłości - wiertarką można: 1. Wiercić otwory w ścianacy 2. mieszać farbę 3. mieszać klej do płytek 4. po założeniu stosownych przystawek można ciąć lub szlifować drewno lub metal 5 .... itd. Pozdawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.02.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 U mnie na budowie majstry mieli taki do zasilania betoniarki jednofazowej.Działał 12 godzin na dobe i nic mu nie było.Fakt, że krótko to trwało bo podciagnałem 3 fazy od sąsiada ale działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 21.02.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Ten temat już się kiedyś pojawił na Forum. Połączenie małego UPS-a typu off-line, a więc tego najtańszego rozwiązania z agregatem na 90% nie zda egzaminu. UPS-y tego typu po otrzymaniu napięcia o kształcie odbiegającym nawet niewiele od sinusoidy bądź wyłączają się (np. APC) bądź przechodzą na zasilanie z bateri. Mogą przełączać się w cyklu 50 razy na minutę. Małe UPS-y np. 700VA (ok. 600W) wytrzymują przy obciążeniu nominalnym do 10 min. Jeżeli kocioł pobiera 100W to taki UPS-pociągnie niewiele więcej niż 30-45 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.02.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Samą prawdę piszesz YEYO! To naprawdę trzeba przemyśleć, ale się da. Trochę kombinacji jest też z masami. Nie każdy UPS się nadaje. Bateria powinna być duża, moc nie musi. To są najczęściej dwie sekcje: UPS i Zespół baterii z ładowaniem, ale to trzeba poskładać z głową. Trzeba fachowca, ale się da!Pozdrawiam Adam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkodniczek 23.02.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 no wlasnie ja chcialbym do zwyklego UPSA podlaczyv akumulator od samochodu i jezeli na zwyklym akumulatorze od UPSA bedzie dzialal 30 40 minut to jak zwieksze moc 10 krotnie to powinno chodzic 10 razy wiecej wlasnie jestemw trakcie przerabiania upsa jak mi sie uda to napisze wiecej ..... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 23.02.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 no wlasnie ja chcialbym do zwyklego UPSA podlaczyv akumulator od samochodu i jezeli na zwyklym akumulatorze od UPSA bedzie dzialal 30 40 minut to jak zwieksze moc 10 krotnie to powinno chodzic 10 razy wiecej wlasnie jestemw trakcie przerabiania upsa jak mi sie uda to napisze wiecej ..... pozdrawiam Przerabiasz przetwornicę UPS'a z 600VA na 6000VA ciekawe Napisz koniecznie czy się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts