Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, przygotowuję się do ułożenia odwodnienia liniowego w garażu, nurtuje mnie na jakiej głębokości ułożyć rurę odprowadzającą poza fundamentem, wodę będę chciał odprowadzić do studzienki chłonnej z ewentualnym drenażem. Ogólnie na działce jest piach, chociaż w zeszłym roku utrzymywał się dość wysoki poziom wód gruntowych, około 80cm od góry, później opadł, obecnie jest na poziomie około 1,5-1,8m. Myślałem o wyprowadzeniu rury (pod bramą garażową) około 50cm pod poziomem gruntu, ewentualnie jeszcze ją ocieplić, tylko tyle że bedzie obiążona wjeżdzającym samochodem i ocielenie pewnie nie zda egzaminu. Wiem że powinno być to około 0,8m (centralna Polska) ale uwzględniając jeszcze jakieś spadki, studzienka około 5m od garażu, to studzienka, czy nawet drenaż nie zda egzaminu na głebokości 1,5m.

Piotr

Ja również zastosowałem system odwodnienia liniowego na całej szerokości bramy garażowej wraz z biegnącym w tym kierunku spadkiem podłogi.Moim zdaniem takie rozwiazanie,przy dużej powierzchni garażu, wygląda lepiej niż centralnie umiejscowiony odpływ.Funkcjonalnośc tego rozwiązania też jest dla mnie ok.

• 1 year później...
Witam wszystkich, mam pytanie dotyczace sposobu odwodnienia garazu w waszych domkach. Czy moglibyscie sie podzielic swoimi doswiadczeniami? Jak to wyglada w praktyce? Zastanawiam sie nad zalozeniem odwodnienia liniowego, ale slyszalam rozne opinie na ten temat np. o wydzielajacych sie nieprzyjemnych zapachach i zapychaniu sie kratek. Czy warto w ogole je montowac? Jesli tak to jakie i w jaki sposob. Z gory dzieki i pozdrawiam.

• 2 months później...
Witam wszystkich, mam pytanie dotyczace sposobu odwodnienia garazu w waszych domkach. Czy moglibyscie sie podzielic swoimi doswiadczeniami? Jak to wyglada w praktyce? Zastanawiam sie nad zalozeniem odwodnienia liniowego, ale slyszalam rozne opinie na ten temat np. o wydzielajacych sie nieprzyjemnych zapachach i zapychaniu sie kratek. Czy warto w ogole je montowac? Jesli tak to jakie i w jaki sposob. Z gory dzieki i pozdrawiam.

Witam Pani Agnieszko,

jak kolega wcześniej wspomniał syfon może być zamontowany w rurze lub odwodnienia liniowe mogą posiadać swój własny wyciągany syfon. O tyle to drugie rozwiązanie jest lepsze że zawsze można wyczyścić takie odwodnienie. dodatkowo przy doborze odwodnienia liniowego proszę się zastanowić czy wybierze Pani rozwiązanie betonowe czy plastikowe oraz jaki będzie ruszt przykrywający. Ponieważ jest to garaż więc napewno trzeba ruszt przykrywający dobrać tak żeby był w stanie przenieść obciążenie koła samochodowego. Jest to klasa obciążenia B125 wg PN-En 1433. Dodatkowo dobrze jeżeli odwodnienia liniowe a właściwie ich miejsca odpływu wyposażone są w dodatkowy kosz osadczy lub sitko wyłapujące odpady.

A czy warto montować ? No jeśli odwodnienia liniowe są dobrze zamontowane oraz użytkowane w sposób zgodny z zaleceniami producenta to jak najbardziej tak. Może Pani w garażu myć samochód a woda pośniegowa w zimie zostanie odprowadzona do kanalizacji. Ostatecznie to Pani decyzja zakupu :).

Pozdrawiam

Edytowane przez sunman7

Odwodnienie najlepiej połączyć do deszczówki, brak zapachów.

Można też zastosować rewizję z klapą zwrotną.

pozdrawiam

• 1 year później...

Witajcie

Bez długich wstępów - mam w garażu zrobiony wpust do kanalizacji biegnącej pod chudziakiem. Umiejscowienie tego wpustu wypada gdzieś tak na 1/4-1/3 długości garażu od wjazdu.

Zastanawiam się czy robić odwodnienie liniowe

a) w poprzek garażu

czy może

b) wzdłuż

Wariant b początkowo mi się podobał, ale chodzi mi po głowie, że to tak naprawdę nic nie "polepszy" , a spadki będą musiały być zrobione od boków do środka garażu - i co wtedy ze szczelnością bramy garażowej.

Wariant a jednakże jest trochę ryzykowny bo nie wiadomo czy odpływ nie wypadnie akurat pod kołami samochodu.

Jakie jest wasze zdanie ? Co wy byście wybrali ? Tylko uprzedzam od razu - odpływ chcę robić na 100% i z niego nie zrezygnuję :)

Witaj,

Moim zdaniem w poprzek garazu. Blisko bramy garazowej. Zima woda nie bedzie podchodzila pod brame i tam nie zamarznie.

Woda pod uszczelkami oraz czesta zmiana stanu skupienia (z wody w lod i odwrotnie) po pewnym czasie spowoduja nieszczelnosc owej bramy.

Druga sprawa to osobiscie nigdy nie widzialem odwodnienia poprowadzonego wzdluz garazu.

Pozdrawiam

Andrzej

Witaj,

(...)

Druga sprawa to osobiscie nigdy nie widzialem odwodnienia poprowadzonego wzdluz garazu.

Pozdrawiam

Andrzej

spotyka sie takie rozwiazania i wg mnie nie jest to zle rozwiazanie. Widzialem takie zrbione w osi garazu (czyt. pod samochodem). Spadek podlogi jest wiadomy i topniejacy snieg lud woda splywa pod samochod, dzieki czemu po bokach pojazdu nie pojawia sie woda...

Czytałem, ale głównym tematem jest garaż w bryle domu i jak była mowa o odwodnieniach to głównie w wariancie kratki pod bramą garażową.

Na 99% będę robił wzdłuż garażu bo i dzięki temu spadek można zrobić łagodniejszy (po jakieś 1,5 cm z obu boków garażu, zamiast 5-6 cm różnicy między tyłem a przodem)

• 1 year później...

Mam doprowadzoną rurę fi 110 pod bramę segmentową w garażu. Niedługo będę wylewał posadzkę. Chciałbym wstawić odwodnienie liniowe,przed bramą, na długość 3mb.

Przeglądałem ofertę odwodnień i nie mogę znaleźć takiego zestawu nadającego się do wnętrza, gdzie 1m odcinki odwodnienia będę łączyły się ze sobą na uszczelkę, tak żeby zapewnić szczelność połączenia. Garaż będzie ogrzewany, na chudziak pójdzie styropian. Większość elementów łączy się po prostu na styk...na zewnątrz nie stanowi to problemu, ale w środku woda będzie przedostawała się pod posadzkę, do styro. Nie przewiduje lania wody szlaufem do tego odwodnienia, także nie bedzie jej tam dużo. Chciałbym coś kupić szczelnego. Miał Ktoś z tym do czynienia?

• 3 months później...
Zbigniew100 "Jedno co podpowiem ,że jeżeli możesz to odprowadź odwodnienie nie do kanalizacji ale do deszczówki." kurcze to wlasnie przez takich jak ty idziesz z dzieckiem obok rzeczki gdzie jeszcze były z 15 lat temu raki a teraz płynie ściek ! bo imbecyle myją auta szamponami, woskami, czyszczą z olejów itp i siu do rzeczki ! a potem sie dziwić że rak raka pogania ale w szpitalu !

Zbigniew100 "Jedno co podpowiem ,że jeżeli możesz to odprowadź odwodnienie nie do kanalizacji ale do deszczówki." kurcze to wlasnie przez takich jak ty idziesz z dzieckiem obok rzeczki gdzie jeszcze były z 15 lat temu raki a teraz płynie ściek ! bo imbecyle myją auta szamponami, woskami, czyszczą z olejów itp i siu do rzeczki ! a potem sie dziwić że rak raka pogania ale w szpitalu !

mysle ze po 6 latach juz tu nie zaglada, ale co ja tam wiem :)))

a co do odplywu, wg mnie najlepszy jest odplyw punktowy na srodku garazu, jak wczesniej pisali przy liniowym caly syf leci przez cały garaz i rozlewa sie na boki, a tak robi sie spad kopertowy na srodek, kratka 30x30 i wszystko scieka pod samochod. tak mam zrobione i jestem mega zadowolony. przy liniowym duzo gorzej wyprowadzic spad kopertowy

• 8 months później...