Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

deweloper i dekarz który to budował twierdzą że to jest standardowe wykończenie kominów i nie ma obowiązku aby były zabezpieczone od góry przed opadami.

Nie wiedział bym że to tak jest zrobione gdyby nie to że w kuchni nie mam jeszcze kratki wentylacyjnej i jak padał grad to leciało mi wszystko po szafkach wiszących w kuchni.

Z góry dziękuję za Wasze opinie :) 

kominy 2.png

kominy 1.png

https://forum.murator.pl/topic/289945-wyko%C5%84czenie-komin%C3%B3w-wentylacyjnych-czy-to-jest-standard/

wiem  że tak jest lepiej ale zakładam że norma nie mówi czy wyjście ma być z boku czy od góry?

Deweloper teraz chce dołożyć coś takiego. Zabezpieczy przed opadami, ale trochę boję się o ptaki żeby gniazd nie robiły pod... Więc aby cos wywalczyć sensownego od dewelopera musiałbym operować normami zapewne

image.png

Ptaki (kawki) gniazda robią w głębi kanałów, a nie pod tym "daszkiem".

Dla bezpieczeństwa można dołożyć poziomo siatkę metalową o drobnych oczkach.

Bardziej mnie zastanawia, czy to prawdziwe kanały WG, czy też rury PCV...

Edytowane przez mistalova
  • Thanks 1

Dzięki za podpowiedź. |W środku przy otworach wentylacyjnych widać że jest zrobione z pustaka kominowego. Pomijam już fakt że jeden komin jest przyklejony do ściany zewnętrznej, a drugi wyprowadzony w tej ścianie co jak wyczytałem osłabia sztywność czyli jest niezalecane ale możliwe... Jak wygląda na górze komin czy pociągnęli rurki ponad wysokość dachu to już niestety nie wiem.

To może szczęście w tym wszystkim że wyjście od pieca mamy na bocznej ścianie.

i teraz się zastanawiam czy jak na górze są tylko kominy wentylacyjne i kanaliza to nie potrzeba na dachu żadnego wyjścia albo schodków? Nad garażem nie ma tarasu. Zastanawiam się co mi powie kominiarz jak przyjdzie w październiku na inspekcję.

cały dach domu.png

Edytowane przez marcinekpl
dodanie zdjęcia