Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będę robił opaskę w koło domu i szykuje się osadzanie krawężników jakieś 45 metrów bieżących. Będę potrzebował suchego betonu pewnie jakiś C12/C15 i zastanawiam się ile taki przywieziony suchy beton może leżeć na powietrzu? Wyłożył bym na ziemi jakąś plandekę gdzie był by wysypany żeby nie ciągnął wody z ziemi.

Zastanawiam się czy to kwestia godzin czy z dwa trzy dni by poleżał.

Będę sam układał to robił i po prostu nie wiem czy się wyrobię zanim na powietrzu ten beton nie zacznie wiązać czy czasem nie lepiej kupować w workach na bieżąco po 25kg.

Liczyłem, że będę potrzebował ok. 1.5m3 suchego betonu, jak przyjmę, że 1m3 to 2100kg to daje  co daje jakieś 125 worków po 25kg czyli koło 1800zł

W betoniarni pewnie wyszło by taniej ale pewnie będą chcieli wcisnąć wszystko na raz a ja nie wiem czy to obrobię.

Edytowane przez FundamentalnyBudulec
https://forum.murator.pl/topic/290091-suchy-beton-z-betoniarni-ile-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-na-powietrzu/

Beton nie wysycha, on utwardza się. To reakcja chemiczna zwana hydratacją, w której cząstki cementu (zwykle związki wapnia i krzemionki) wiążą się z cząsteczkami wody i powoli tworzą wiązania krzyżowe, nadając substancji wytrzymałość. Chociaż zazwyczaj „wiąże” w czasie krótszym niż 24 godziny, reakcja hydratacji nie kończy się przez kilka miesięcy (chociaż ogólnie uważa się, że jest w pełni utwardzona po 4 tygodniach). Jeśli podczas początkowego mieszania nie ma wystarczającej ilości wody, cząstki cementu będą niezwiązane. Zbyt duża ilość wody w mieszance zwiększy jednak OBJĘTOŚĆ substancji, a gdy reakcja się zakończy, nadmiar wody odparuje, pozostawiając mikroskopijne pory. Po obciążeniu między cząstkami powstaje przestrzeń, która nie zapewnia podparcia. Prowadzi to do pęknięć i nazywamy to słabą mieszanką.

Brzmi jak info podane przez AI.

Autor pytał:  ile taki przywieziony suchy beton może leżeć na powietrzu? ... czy to kwestia godzin czy z dwa trzy dni by poleżał ?

• Like 1
  • 1 month później...
W dniu 26.05.2025 o 14:58, FundamentalnyBudulec napisał:

Będę robił opaskę w koło domu i szykuje się osadzanie krawężników jakieś 45 metrów bieżących. Będę potrzebował suchego betonu pewnie jakiś C12/C15 i zastanawiam się ile taki przywieziony suchy beton może leżeć na powietrzu? Wyłożył bym na ziemi jakąś plandekę gdzie był by wysypany żeby nie ciągnął wody z ziemi.

Zastanawiam się czy to kwestia godzin czy z dwa trzy dni by poleżał.

Będę sam układał to robił i po prostu nie wiem czy się wyrobię zanim na powietrzu ten beton nie zacznie wiązać czy czasem nie lepiej kupować w workach na bieżąco po 25kg.

Liczyłem, że będę potrzebował ok. 1.5m3 suchego betonu, jak przyjmę, że 1m3 to 2100kg to daje  co daje jakieś 125 worków po 25kg czyli koło 1800zł

W betoniarni pewnie wyszło by taniej ale pewnie będą chcieli wcisnąć wszystko na raz a ja nie wiem czy to obrobię.

Może poleżeć nawet tydzień przy sprzyjających warunkach (niska wilgotność). 

Jeśli będziesz robił partiami , to lepiej samemu ukręcić beton betoniarką. 12 szyp piasku + pół worka cementu. Jeśli piasek  jest wilgotny, to nie dodawaj wody. 

Głupoty gadasz. W zeszłym roku robiłem tarasy to wiem. 3 dni stał i nic mu nie byłom czwartego spadł deszcz i było po ptakach. 

Oprócz tego jeszcze było 4 transportów.