Octans 21.01.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Znalazłam bardzo ciekawy nowy projekt domu piętrowego z pracowni MG PROJEKT projekt NIEDUŻY http://www.mgprojekt.com.pl/domki/nieduzy/images/m-w1.jpgOpisPrezentujemy projekt niedużego piętrowego domu jednorodzinnego, przeznaczonego dla cztero-pięcioosobowej rodziny. Założeniem projektu było połączenie nowoczesnej, ale spokojnej stylistyki, maksymalnej prostoty konstrukcji i funkcjonalności wnętrza. Z uwagi na problemy z pozwoleniami na budowę w naszym kraju na domy z płaskimi dachami zdecydowaliśmy się zwieńczyć bryłę czterospadowym dachem. Jednak bryła na tym nie traci - wręcz zyskuje. Dom od zewnątrz stwarza wrażenie większego niż rzeczywiście jest. Monotonię kostki przerwano dodając do elewacji kubiczne wykusze, podcienie, balkony, duże przeszklenia - szczególnie od strony ogrodu, narożne okna, czy podział ścian na dwa poziome pasy w kontrastującej kolorystyce. Wnętrze podzielono na przestrzeń dzienną na parterze i pokoje sypialne na piętrze. Na dole zaprojektowano połączone wnętrze salonu, jadalni, holu i częściowo otwartej kuchni. Dodatkowo przy wejściu umieszczono garaż, oraz pokój, mogący służyć jako gabinet, biuro lub dodatkowa sypialnia. Kocioł c.o. umieszczono w łazience na parterze. A pod częścią schodów zaplanowano praktyczny schowek porządkowy. Na piętrze miejsce znalazły trzy duże sypialnie - w tym sypialnia rodziców z własną garderobą i balkonem, oraz bardzo przestronna łazienka. Pracownia posiada projektu w odbiciu lustrzanym.Dane techniczne: * Kubatura: 938 m3 * Powierzchnia zabudowy: 118,23 m2 * Powierzchnia całkowita: 212,68 m2 * Powierzchnia netto: 139,91 m2 + garaż * Powierzchnia użytkowa: 139,91 m2 * Wymiary domu: 14,20 m x 10,41 m * Minimalne wymiary działki: 22,20 m x 18,41 m * Wysokość do kalenicy: 8,19 m (8,49 m z podmurówką) * Powierzchnia dachu: 136,21 m2 + płaski dach 23,20 m2 * Kąt nachylenia dachu: 25 i 29 stopni * Wysokość pomieszczeń: 2,65 i 2,5 m Materiały: * Fundamenty - betonowe ławy i ściany fundamentowe z bloczków betonowych * Ściany zewnętrzne - ściany murowane - pustaki porotherm 25 + styropian + tynk cienkowarstwowy * Strop - TERIVA * Pokrycie dachu - dachówka * Elewacje - tynk cienkowarstwowy na styropianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nokodesign 28.01.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Ten projekt domu jest faktycznie bardzo ciekawy. Tak jak piszą autorzy projektu, jest odzewem na utrudnienia związane z powstawaniem domów z płaskimi dachami.Ale jak każdy projekt ma swoje plusy i minusy. Do elewacji raczej nie można się doczepić, nowoczesna bryła, nowoczesne wykończenia. Mam tylko drobną uwagę co do funkcjonalności parteru. Robienie kotłowni w łazience jest dość mało estetyczne, brakuje również pralni.Proponowałabym powiekszyć bryłę garażu i tam umieścić kotłownię i pralnię, bryła na tym nie straci, a raczej zyska .Dodatkowo uzyska Pan miejsce w dolnej łazience na drugi prysznic, co przy 4 osobowej rodzinie, w godzinach porannych jest bardzo istotne. pozdrawiamnokodesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 29.01.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Witam, przymierzam się do projektu zx33 http://www.z500.pl/projekt/zx33,pietrowy,dom,w,stylu,willi,z,garazem,od,frontu.html .Bardzo mi pasuje do działki. Oczywiście chciałbym wykonać kilka niedużych zmian:- likwidacja pustki nad salonem ( na pietrze dodatkowy pokój a na dole okno/witryna ( przy stole )- przeniesienie kominka do środka- trochę mniejsze wysunięcie garażu - kosztem dodatkowego pomieszczenia gospodarczego Co sądzicie o tym projekcie i o takich zmianach ? Ja nie ukrywam że mogę być nieobiektywny bo póki co strasznie się nakręciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octans 18.03.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ten projekt domu jest faktycznie bardzo ciekawy. Tak jak piszą autorzy projektu, jest odzewem na utrudnienia związane z powstawaniem domów z płaskimi dachami. Ale jak każdy projekt ma swoje plusy i minusy. Do elewacji raczej nie można się doczepić, nowoczesna bryła, nowoczesne wykończenia. Mam tylko drobną uwagę co do funkcjonalności parteru. Robienie kotłowni w łazience jest dość mało estetyczne, brakuje również pralni. Proponowałabym powiekszyć bryłę garażu i tam umieścić kotłownię i pralnię, bryła na tym nie straci, a raczej zyska . Dodatkowo uzyska Pan miejsce w dolnej łazience na drugi prysznic, co przy 4 osobowej rodzinie, w godzinach porannych jest bardzo istotne. pozdrawiam nokodesign Łazienka w projekcie Nieduży to rzeczywiście duży problem. Też uważam, że miejsce kotłowni powinno być w innym miejscu np. w garażu ale wiąże się to z przestawieniem komina (temat do przemyślenia i zorientowania się w kosztach takich zmian w projekcie u architekta adaptującego). Prysznic w łazience na parterze to dla mnie sprawa priorytetowa, jeden prysznic na dom to za mało, a dodatkowo jeżeli będą w domu goście to powinni korzystać z tej łazienki, a nie plątać się po piętrze:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 14.06.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam poszukuję projektu domu na planie kwadratu lub prostokąta, piętrowego (bez skosów), na wąską działkę (16 m) czyli szerokość domu 8 lub 9 m (przy jednej ślepej ścianie), wielkość 130-160 m, bez garażu, dla rodziny 2+2. Dach prosty najlepiej jednospadzisty bo ma być ekonomicznie i prosto i chciałabym wygospodarować stryszek na przydasie. Niby nic skomplikowanego a nic nie mogę znaleźć w erze parterówek z użytkowym poddaszem. Na razie najbliższy wyobrażeniom jest ZX24 z Z500, jeśli idzie o układ pomieszczeń. Tyle że wymaga dużych zmian. http://www.z500.pl/projekty/2024/rzuty/z2024_rzut1_0.jpg wyrzucenie garażu z pomieszczeniem technicznym, połączenie wc i spiżarni na łazienkę z CO, a w kuchni wyodrębnienie spiżarni http://www.z500.pl/projekty/2024/rzuty/z2024_rzut2_0.jpg zabudowanie balkonu - powiększenie pokoi, ewentualnie wyodrębnienie z nich garderoby http://www.z500.pl/projekty/2024/wizualizacje/z2024_widok1_0.jpg i największa zmiana: wywalenie garażu, zrobienie drewnianego stropu nad pietrem i stryszku i dachu jednospadzistego , opadającego na tył domu. I nawet pracownia zgadza się na takie zmiany Ale szukam dalej, może jeszcze coś podpowiecie? Wolałabym nie robić indywidualnego projektu bo i tak koncepcję mam już dokładnie przemyślaną, więc brakuje mi tylko rysunków technicznych i opisu, a szkoda mi na to wywalać góry kasy. Poza tym większość osób mających projekt indywidualny narzekała na tempo pracy architekta i brak dopracowania technicznego zwłaszcza. Przejrzałam już większość stron z projektami no i słabo w moim klimacie, więc czekam z utęsknieniem na podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CasaD 07.02.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 To i ja mam nadzieje odswiezyc watek i sie wpisac tutaj. Narazie na etapie poszukiwan, wertowania znanych i nieznanych stron, katalogow itd, Ale juz w kierunku raczej projektu indywidualnego, bo to co sie podoba jest za szerokie na dzialke. Nie wiem sama czy da sie polaczyc dwustanowiskowy garaz, do tego mini gabinet na dole i to wszystko na dzialce 19 m.... Mozliwe ze z czegos trzeba bedzie zrezygnowac, zobaczymy. Jednak licze na pietro i choc skosy mi sie podobaja to raczej u kogos . Nawet za cene tych nieszczesnych schodow ktore trzeba pokonywac kilkanascie razy dziennie. Ale warunki nie pozwalaja na piekny rozlozysty dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HON-AR 08.07.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! Czy możecie mi dopomóc w kwestii wyboru projektu domu piętrowego, z kątem nachylenia dachu od 35 do 45 stopni?Niestety okazało się, że dzięki "wspaniałemu" planowi przestrzennego zagospodarowania, niemożliwym jest usytuowanie na naszej działce typowego domu piętrowego z kątem nachylenia dachu od 20 stopni !!!! Poszukiwany przez nas projekt - powierzchnia domu od 240 do 300 m kw plus garaż dwustanowiskowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) Proszę zapoznać się ze strukturą forum i zakładać wątki we właściwych działach, bo inaczej można nie doczekać się odpowiedzi!Dział "Napiszcie w Muratorze" dotyczy propozycji tematów do papierowego wydania czasopisma "Murator". Przenoszę wątek. A dach można spobie przeprojektować zmieniając mu kąt nachylenia. Tutaj masz pierwszy z brzegu projekty znalezione w google z dachem 35 i więcej stopni:http://www.domstory.pl/projekt/zarzeczehttp://www.domowy.pl/projekty-domow/pietrowe/lkp-lk-608.html?BOTId=126http://www.domowy.pl/projekty-domow/pietrowe/mgp-agat.html?BOTId=126 Są co prawda brzydkie i pozbawione stylu, ale co kto lubi. Przy takiej dużej powierzchni domu (co oznacza, że nie musicie liczyć się z każdą złotówką) zdecydowałabym się na projekt indywidualny. Edytowane 8 Lipca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 08.07.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Ale czy chcesz dwa pełne piętra bez skosów,a na to strych czy przestrzeń pod dachem ma być mieszkalna?Jaką masz dozwoloną wysokość budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieniastus 05.01.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 ja postanowiłam mieć dom piętrowy z poddaszem. będzie dużo miejsca i każdy będzie miał kąt dla siebie. dziec zawsze marzyły o pokoju na poddaszu żeby móc patrzeć na niebo nocą prosto z łózka, mnie również ten pomysł bardzo się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowadama 07.01.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 ja włąśnie buduję dom piętrowy z poddaszem. zawsze było to moim marzeniem. by każdy miał tam swoje miejsce. nie wyobrażam sobie życia na małej przestrzeni więc dom piętrowy to idealny pomysł dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fleges 08.01.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Troszkę przypomina dom moich rodziców nie robiłabym tylko balkonu od strony drogi, takiego balkonu się później nie wykorzystuje. Balkon powinien być od bardziej intymnej strony najlepiej skomunikowany z salonem, wtedy ma sens. W innych przypadkach lepiej jest nawet zaniechać tego elementu. Znalazłam bardzo ciekawy nowy projekt domu piętrowego z pracowni MG PROJEKT projekt NIEDUŻY http://www.mgprojekt.com.pl/domki/nieduzy/images/m-w1.jpg Opis Prezentujemy projekt niedużego piętrowego domu jednorodzinnego, przeznaczonego dla cztero-pięcioosobowej rodziny. Założeniem projektu było połączenie nowoczesnej, ale spokojnej stylistyki, maksymalnej prostoty konstrukcji i funkcjonalności wnętrza. Z uwagi na problemy z pozwoleniami na budowę w naszym kraju na domy z płaskimi dachami zdecydowaliśmy się zwieńczyć bryłę czterospadowym dachem. Jednak bryła na tym nie traci - wręcz zyskuje. Dom od zewnątrz stwarza wrażenie większego niż rzeczywiście jest. Monotonię kostki przerwano dodając do elewacji kubiczne wykusze, podcienie, balkony, duże przeszklenia - szczególnie od strony ogrodu, narożne okna, czy podział ścian na dwa poziome pasy w kontrastującej kolorystyce. Wnętrze podzielono na przestrzeń dzienną na parterze i pokoje sypialne na piętrze. Na dole zaprojektowano połączone wnętrze salonu, jadalni, holu i częściowo otwartej kuchni. Dodatkowo przy wejściu umieszczono garaż, oraz pokój, mogący służyć jako gabinet, biuro lub dodatkowa sypialnia. Kocioł c.o. umieszczono w łazience na parterze. A pod częścią schodów zaplanowano praktyczny schowek porządkowy. Na piętrze miejsce znalazły trzy duże sypialnie - w tym sypialnia rodziców z własną garderobą i balkonem, oraz bardzo przestronna łazienka. Pracownia posiada projektu w odbiciu lustrzanym. Dane techniczne: * Kubatura: 938 m3 * Powierzchnia zabudowy: 118,23 m2 * Powierzchnia całkowita: 212,68 m2 * Powierzchnia netto: 139,91 m2 + garaż * Powierzchnia użytkowa: 139,91 m2 * Wymiary domu: 14,20 m x 10,41 m * Minimalne wymiary działki: 22,20 m x 18,41 m * Wysokość do kalenicy: 8,19 m (8,49 m z podmurówką) * Powierzchnia dachu: 136,21 m2 + płaski dach 23,20 m2 * Kąt nachylenia dachu: 25 i 29 stopni * Wysokość pomieszczeń: 2,65 i 2,5 m Materiały: * Fundamenty - betonowe ławy i ściany fundamentowe z bloczków betonowych * Ściany zewnętrzne - ściany murowane - pustaki porotherm 25 + styropian + tynk cienkowarstwowy * Strop - TERIVA * Pokrycie dachu - dachówka * Elewacje - tynk cienkowarstwowy na styropianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowa 04.02.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Zgadzam się odnośnie balkonów. Ja buduję Salomona z pracowni Domena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowa 04.02.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Zgadzam się odnośnie balkonów.Ja buduję Salomona z pracowni Domena [ATTACH=CONFIG]167706[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowa 04.02.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 wybaczcie. Jakoś średnio wychodzi mi to wklejanie zdjęć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekan1702 12.02.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Skosy na poddaszu to bardzo fajny element dodaje charakteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elkajawo 20.03.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Hej Ja też jestem zwolenniczką domów z poddaszem Projekt który kupiłam to Albatros z Mg projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszek711 18.04.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Znalazłem projekt SALOMON http://www.domenaprojekt.pl/produkty/149/salomon.html z tej pracowni. Wydaje się, ze to dość popularna pracownia. ponieważ zakupiłem ten projekt proszę osoby o podzielenie się*doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo_olo 19.10.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Fakt, mniej jest propozycji projektów domów piętrowych, uważam również, że z powodu ceny samej budowy . Z drugie strony, uważam, że można zleźć fajne projekty piętrowych budynków. Ja w moim odczuciu uważam, że dokonałem słusznego wyboru http://www.e-domy.com.pl/e_125.html?idk=2 i w żadnym wypadku nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts