Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiam się nad materiałem do budowy domu. KB i wykonawca mocno doradzają silkę.

W projekcie mam porotherm na ściany nośne i ytong na ściany działowe. Domyślam się, że zastosowanie ytongu na ścianach działowych wynika z założeń przyjętych przy liczeniu stropu (obciążenie liniowe ścianek działowych 2kn/m). Ścianki z silki 12 cm będą przekraczały to obciążenie 2-3 krotnie.

KB i wykonawca twierdzą, że strop monolityczny więc nic się nie będzie działo - niby racja, ale jednak rozpiętość stropu bez podparcia jest dosyć spora (11m x 4,6 m podparte tylko po bokach). 

Słuchać KB czy zdecydować się na lżejsze ściany?

https://forum.murator.pl/topic/292001-zmiana-%C5%9Bcianek-dzia%C5%82owych-na-pi%C4%99trze-ytong-na-silka/

Powinna być pisemna akceptacja projektanta konstrukcji tego budynku. Wg mnie KB a zwłaszcza wykonawca nie mają wystarczającej wiedzy na ten temat. 

Coś tu nie gra; nawet w konstrukcjach nośnych zawsze występują belki – mogą to być belki stalowe, a nawet drewniane. Ale belki są obowiązkowe. Może architekt ma na myśli belki ukryte, czyli ukryte w płycie?

Strop monolityczny ma dużą nośność na tego typu liniowe obciążenia. W tym stropie mogą występować belki ukryte - lokalne dozbrojenie płyty stropu.

Pytanie do @zbig23jakiej grubości jest ten strop i jakie ma zbrojenie ale chyba już po sprawie.