Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ELEKTROLUX - wątek zbiorczy o sprzęcie kuchennym: opinie, rady, modele, zdjęcia

julcik

Recommended Posts

J

Co do podziału mocy - owszem występuje ale tylko w przypadku kiedy podłączona jest do 230V a nie 400V.

w ogóle nie wyobrazam sobie takiej kuchenki na 230V. Oczywiście, teoretycznie można, ale w praktyce to same problemy. Dlatego jesli nie ma, radzę wczesniej podciągnąć 3 fazy.

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

J

Co do podziału mocy - owszem występuje ale tylko w przypadku kiedy podłączona jest do 230V a nie 400V.

w ogóle nie wyobrazam sobie takiej kuchenki na 230V. Oczywiście, teoretycznie można, ale w praktyce to same problemy. Dlatego jesli nie ma, radzę wczesniej podciągnąć 3 fazy.

Dokładnie tak. Ale żeby było śmieszniej producent dopuszcza podłączenie na 1 fazie (oczywiście nie powoduje to utraty gwarancji, stosowny schemat podłączenia jest załączony, jednak od razu informacja, że moc płyty spadnie chyba do 50% w stosunku do mocy maksymalnej). Szczerze mówiąc - też nie wiem po co... chyba żeby nie ograniczać sobie rynku zbytu :)

• 2 years później...
Dokładnie tak. Ale żeby było śmieszniej producent dopuszcza podłączenie na 1 fazie (oczywiście nie powoduje to utraty gwarancji, stosowny schemat podłączenia jest załączony, jednak od razu informacja, że moc płyty spadnie chyba do 50% w stosunku do mocy maksymalnej). Szczerze mówiąc - też nie wiem po co... chyba żeby nie ograniczać sobie rynku zbytu :)

Oczywiście zgadzam się z przedmówcami, że pełne skrzydła można rozwinąć na instalacji "siłowej", ale ....

Użytkownicy z instalacją 1-fazową nie stoją chyba na straconej pozycji pod warunkiem, że mają instalację o odpowiednim przekroju i odpowiedni przydział mocy w lokalu (zabezpieczenie przedlicznikowe).

Ja sam osobiście zastanawiam się nad zastosowaniem tej płyty w takiej instalacji. Mam ułożony do niej przewód 3x4mm2, zabezpieczenie przedlicznikowe 32A, zabezpieczenie obwodu płyty 25A. Praktycznie bez jego wybicia powinienem wyciągnąć z tej płyty ok.5700W. Jak się popatrzy na tabelę jakie potrawy gotuje się przy jakich nastawach pól, to się okaże, że normalny obiad można spokojnie ugotować przy włączonych 4 polach jednocześnie np.na poziomie 6.

Czy mógłby ktoś potwierdzić tę informację producenta o spadku mocy o 50% przy 1-fazowym zasilaniu?

Pzdr

• 5 months później...

Pytanko do posiadajacych nowe lodowki electoluxa - czy sa glosne ? Chodzi mi glownie o lodowki typu ERN 297xx.

Na stronach podawane sa wielkosci rzedu 35 dB - czyli najnizsze na rynku chyba. Ale znalazlem wiele opisow, ze wlasnie glowna wada tych lodowek jest to, ze sa glosne !! Podobno wydaja caly czas jakies dzwieki "dodatkowe".

Fantom

ps. Od 8 lat mam jeden z modeli electroluxa, 2-agregatowy i kupowalem go z mysla o glosnosci pracy - i jest rewelacyjna. Teraz sie boje .....

Juz chcialem kupic Liebherra, ale jak poczytalem opinie to sie zalamalem. Podobno bardzo duzao pada tak 2-3 lata po zakupie, czyli po gwarancji. I kazda ma ta sama wade - rozszczelnia sie..

Zadko sie zdazaja opinie, mowiace dokladnie to samo : blad projektowy i sposob wykonania, powoduja zawsze to samo uszkodzenie, mniej wiecej w tym samym okresie czasu. To jest lipa, ktora powinna byc juz dawno poprawiona. Przez takie cos dosatje w du.. np Toyota. Ale oni przynajmniej sie przyznaja i naprawiaja.

Fantom

Dzieki za info. Zastanawiam sie nad 29770 i ma ona chyba inny agregat niz 29750 ale taki sam jak 29790 :(

I wlasnie takie opinie slyszalem - ze cos nie tak z glosnoscia. Nawet po zabudowaniu glosno "przelewa" ?

Tylko czy mozna gdzies ja kupic w realu ?? W sklepach internetowych dostepna, ale w MM, czy RTVeuroAGD nie zastalem :(

Fantom

Słychać po zabudowaniu , chyba te starsze modele były lepsze od obecnych. My długo wybieralismy lodówke ze względu na otwartą kuchnie , zdecydowaliśmy się na electroluxa bo poprzedni model był super i ta lodówka to niestety nasz najgorszy wybór wśród wszystkich sprzętów.

Ja mam Electroluxa ERN cośtam... i jest bardzo cicha. Kupowana końcem 2008 roku. Mamy kuchnię otwartą na salon (cały dół otwarty, brak firan i zasłon, więc akustyka jest hmmm, dość spora) i szczerze mówiąc, to nie bardzo wiem kiedy się włącza. Działa bez zarzutu i jestem z niej bardzo zadowolona.

Z tej samej firmy mam zmywarkę i piekarnik i co do nich to mam mieszane odczucia : Tak: