Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Chciałbym opisać swój problem który mnie spotkał, oraz prosić ludzi którzy znają się na rzeczy o ich opinie.

Jestem w trakcie budowy domu, aktualnie budynek jest w stanie surowym zamkniętym.

Jest to dom z poddaszem użytkowym ze stropem monolitycznym i tutaj jest problem. Grubość stropu to 15cm, wielkość płyty to około 7,5mx4,5m. Płyta jednokierunkowo zbrojona (to jest błąd) prętami fi 12 co 12,5cm, pręty rozdzielcze fi8 co 28cm.

Kilka tygodni po rozszałowaniu pojawiło się pęknięcie nad ścianą nośną. Znam się trochę na wytrzymałości materiałów więc od razu przyszło mi do głowy, że jest za mało zbrojenia podporowego górą. Skontrolowałem zdjęcia i okazało się, że nie ma go w ogóle. Ponieważ strop jest bardzo gruby i zbrojenie dołem jest solidne strop się nie ugiął.

Poinformowałem o tym panią konstruktor oraz kierownika budowy, ale zaangażowanie w temat było słabe.

Skontaktowałem się z miejscowym rzeczoznawcą aby się temu przyglądnął. Stwierdził, że zmienił się sposób podparcia stropu (zmiana modelu statycznego), ale przy takim zbrojeniu i grubości nie będzie problemu.

Nie wystarczyły mi suche słowa, chciałem otrzymać obliczenia. Zleciłem ekspertyzę budowlaną gdzie strop został przeliczony z uwzględnieniem podparcia swobodnego nad ścianą nośną. Z wyników obliczeń wyszło, że wymagana wielkość zbrojenia dolnego w przęśle to około 4,5cm2/m. Ekspert się pomylił i uwzględnił zbrojenie dolne prętami fi 12 do 25cm (w rzeczywistości fi12 co 12,5cm) i podał opinię, że wytężenie stropu wynosi 98% przy wykonaniu wylewki typu ciężkiego i zaleca podłogę na legarach. Poinformowałem go, że się pomylił i zbrojenia jest 2x więcej, ale stwierdził, że jego opinia jest taka sama bo nie wie co się będzie działo z pękniętą płytą. Nie wygląda to profesjonalnie więc nie jestem pewien, czy jego opinia jest wiarygodna.

Poprosiłem również Panią konstruktor o jej opinie. Stwierdziła, że zgodnie z obliczeniami nawet tak zmieniony strop będzie wystarczający do przeniesienia wymaganego obciążenia. Zasugerowała jedynie, że można wykonać dozbrojenie górą poprzez bruzdowanie wnęk i osadzeniu prętów na kotwach chemicznych, lub podobnym materiale. Problem w tym, że te pręty będą przenosiły obciążenie ponad ciężar stropu, który jest głównym obciążeniem (12ton).

W załączniku wysyłam opis zdjęć zbrojenia. Chodzi o płytę na zdjęciach 3 i 4.

Ponadto wysyłam wyniki obliczeń statycznych.

Nie oczekuję, że ktoś poświęci temu większą ilość czasu za free, ale może będzie chętny do konsultacji odpłatnej.

Pytanie czy należy cokolwiek z tym robić, czy zalecenia Pani konstruktor są zasadne i dadzą cokolwiek. Dodam, ze mam już ścianki działowe i część bruzd będę wykonywał pod nimi (nie wiem czy kucie jest dobrym pomysłem).

Z góry dziękuję za pomoc!

Opis zdjęć.pdf obliczenia statyczne ekspertyzy uzupełnione.pdf

https://forum.murator.pl/topic/293138-brak-zbrojenia-podporowego-p%C4%99kni%C4%99ty-strop/

Możesz zamieścić rysunki zbrojenia całego tego stropu? Projekt indywidualny? Masz oryginalne obliczenia stropu?

Na zdjęciach 3 i 4 widzę odgięte zbrojenie górne (co drugi pręt) tylko chyba kończy się na ścianie nośnej ale chyba nie jest kotwione w dół w wieńcach.

https://forum.murator.pl/topic/293138-brak-zbrojenia-podporowego-p%C4%99kni%C4%99ty-strop/#findComment-9163089

To jest projekt indywidualny i nie mam oryginalnych obliczeń.

Tak jak zauważyłeś, co trzeci pręt jest odgięty do góry, ale zgodnie z projektem kończy się on na ścianie nośnej. Nie jest wypuszczony na drugą stronę stropu przez co został wyrwany z otuliny.

W załączniku projekt tematowej płyty.

W ramach wyjaśnień do przeprowadzonej ekspertyzy, otrzymałem od Pani konstruktor jej obliczenia. Możliwe że są to te przyjęte przy projektowaniu. Dołączam to w drugim załączniku.

Podsumowanie Pani konstruktor (cytat):

"Reasumując:
Wykonane zbrojenie w płycie jest wystarczające do przeniesienia obciążeń (nawet z ścianką działową).
Dla uniknięcia ewentualnego powiększenia się rys proponuję dodanie zbrojenia w warstwie nadbetonu FI 12 co 37,5 cm w osi pomiędzy istniejącym zbrojeniem poprzez bruzdowanie i wklejenie prętów na kotwie chemicznej."

IMG_20240606_160806.jpg

Obliczenia strop.JPG

https://forum.murator.pl/topic/293138-brak-zbrojenia-podporowego-p%C4%99kni%C4%99ty-strop/#findComment-9163113

1. Grubość stropu to 15 cm czy 16 cm jak w obliczeniach ?

2. rozpiętość w świetle to 4,35 m a rozpiętość obliczeniowa to 4,51 m czyli przypada po 0,08 m na stronę?

3. Pozycja 2.7.9.3 - "przyjęto zbrojenie przęsłowe fi 12 co 25 cm" i "co trzeci odgiąć przy podporze" ??

4. Na drugim zdjęciu, opis rozstawu i średnicy zbrojenia po kierunku x i y dotyczy tego samego fragmentu stropu?

https://forum.murator.pl/topic/293138-brak-zbrojenia-podporowego-p%C4%99kni%C4%99ty-strop/#findComment-9163154

W dniu 31.07.2025 o 07:39, klaptoczb napisał:

......... co trzeci pręt jest odgięty do góry, ale zgodnie z projektem kończy się on na ścianie nośnej. Nie jest wypuszczony na drugą stronę stropu przez co został wyrwany z otuliny.

Po pierwsze to zbrojenie  odgiete do góry moim zdaniem powinny być prętami dodatkowymi

Po drugie to powinny być zakotwione w wieńcu ściany nośnej lub wyprowadzone na drugą stronę jako pręt odgięty

https://forum.murator.pl/topic/293138-brak-zbrojenia-podporowego-p%C4%99kni%C4%99ty-strop/#findComment-9163165