Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, 
Planuję budowę domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym oraz stropem katedralnym. 
Chciałbym skonsultować z Wami projekt. Projekt który tutaj umieszczam to moje rysunki koncepcji którą przygotowałem i podesłałem architektowi. Architekt na ten moment trochę pozmieniał wymiary, ale koncepcja pozostała bez zmian. Chciałbym żebyście skomentowali co myślicie o tym projekcie, chętnie przyjmę uwagi, zwłaszcza pod kątem funkcjonalności, ale też estetyki.
Front domu jest od strony wschodniej, garaż od strony południowo-wschodniej.

Parter:

• garaż dwu stanowiskowy o dachu płaskim zlicowany z domem
  • z garażu jest bezpośrednie wejście do brudnego wiatrołapu/pomieszczenia technicznego na pompę ciepła, bufor, rekuperację, odkurzacz centralny, rozdzielnie.
  • obok jest główne wiatrołap z głównym wejściem do domu.
  • w południowo zachodnim rogu jest biuro/pokój gościnny
  • mała łazienka na parterze
  • dzienna przestrzeń obejmuje jadalnie, salon oraz otwartą kuchnię z wyspą kuchenną. 
  • w części salonowej będą schody półkowe jednobiegowe
  • obok kuchni znajduje się mała spiżarnia

image.png

Piętro:

• od południa znajdują się dwa pokoje dzieci,
  • od zachodu łazienka z wanną i prysznicem walk-in
  • Od północy jest główna sypialnia z garderobą
  • od północnego wschodu znajduje się pralnia
  • W centrum jest antresola
  • image.png

Poglądowe rzuty elewacji:
image.png

Zapraszam do komentowania. 
Każda rada będzie bardzo pomocna i cenna :) 

Edytowane przez miras108
https://forum.murator.pl/topic/293146-projekt-dumu-jednorodzinnego/

Zamieniłabym miejscami pralnię z garderobą. Teraz masz bardzo wąską garderobę - będzie niewygodna do korzystania (60-70 cm przejścia to za mało). Powinno być min 80 cm.
Jeśli chcesz garderobę pozostawić, to zalecam albo jako zwykłą szafę albo z suwanymi drzwiami na całej szerokości

image.png.465a2be80df918d9402ca486ea2936bf.png

https://forum.murator.pl/topic/293146-projekt-dumu-jednorodzinnego/#findComment-9163151

Nie ma nic złego w domach jednorodzinnych. Problem pojawia się, gdy legalna jest TYLKO budowa domów jednorodzinnych, a nielegalne jest budowanie bliźniaków, apartamentowców itp., a także nielegalne jest prowadzenie działalności komercyjnej (sklepy narożne, kawiarnie itp.) na tych terenach mieszkalnych. Dotyczy to większości terenów mieszkalnych w praktycznie każdym amerykańskim (i kanadyjskim) mieście.

https://forum.murator.pl/topic/293146-projekt-dumu-jednorodzinnego/#findComment-9163488

Do mnie chyba nic w tym projekcie nie przemawia, nie podajesz pow pomieszczeń-szkoda. Bryła budynku udziwniona, masz załamań ktore nic nie wnoszą. Okno narożna bo modne, a w domku nie widzialem jeszcze narożnego wykonanego aby było ładne i fukcjonalne. Bo drogo i najcześciej w narożu zamiast szklo-szklo na silikonie ląduje rama okna PCV......... ani ładne ani praktyczne. Garaż na dwa auta z modnymwejściem do domu, a wejdzieszz tego auta po prawe z zakupami? wątpie. Ciasno na oko, a jak kupisz auto 2 więsze o Yariski to jużzakupy chyba głównymi drzwiami zosaje wnosić. Schody w salonie, znowu moda. No co komu się podoba, w mojej ocenie takie schody to fajne na tik toki. Dom ja na swoją wielkośc dośc skomlikowany (konstrukcyjnie).Antresola to taka trochę zmarnowa przestrzeń. Skośne okna, spore przeszklenia, znasz koszty tego typu okien? Bo jakby to mi sie grzyie z tym że sam walaczysz z koncepcją. 

https://forum.murator.pl/topic/293146-projekt-dumu-jednorodzinnego/#findComment-9163511

to co jeszcze mi się rzuciło w oczy - oś widokowa osób wchodzących do domu kończąca się płytą na wyspie. Musiałbyś mieć naprawdę duży reżim porządkowy by wyglądało to dobrze. Bo jak zapraszasz gości, a tu na na głównym widoku gary stoją to słabo będzie się prezentowało.

Może lepiej kuchnię przenieść tam gdzie jadalnia a w osi widokowej ustawić stół z jakąś bajerancką wiszącą lampą i efektowną tapetą na ścianie lub dużym przeszkleniem?

bez sensu jest robić wielkie szklenie kiedy ustawiasz kanapę tyłem do okna. To z jakiego miejsca chcesz podziwiać widok za oknem?

Przestrzeń pod schodami można wykorzystać na wbudowanie szafy dostępnej z wiatrołapu (kolor czerwony)

okna w gabinecie - jesteś pewny ze aż dwa okna mają sens?

image.png.38807a2d9be87d434666593d0199acc5.png

https://forum.murator.pl/topic/293146-projekt-dumu-jednorodzinnego/#findComment-9163530

Projekt domu jest słaby. Elewacje nie mają proporcji. Nie funkcjonalny jest kierunek wchodzenia na piętro (wynika z antresoli). Antresola może ładna ale na papierze. Nieustawny salon z kanapą za którą jest duże okno. Stół w salonie też jest w dziwnym ustawieniu. Wyspa kuchenna też nie pasuje i z pozostałymi meblami zajmuje cały salon. Zmarnowana powierzchnia korytarza przy antresoli.

Ile osób będzie tam mieszkać? 2+2 ?

Ciekawe jaka będzie konstrukcja stropu przy schodach i antresoli i konstrukcja dachu.

https://forum.murator.pl/topic/293146-projekt-dumu-jednorodzinnego/#findComment-9163532

Myślę, że jest tu jeszcze sporo punktów do przepracowania. Powierzchnia budynku jest spora i można ją wykorzystać w bardziej przemyślany sposób. Wejście jest mocno wciśnięte, z zakupami trzeba pokonać drogę przez cały dom do kuchni i spiżarni, na poddaszu nie znamy wysokości ściany kolankowej, a należy wziąć to pod uwagę, bo możliwe że ustawienie mebli i urządzeń w ten sposób nie będzie wygodne itd.... Zwróciłabym również uwagę na sama bryłę, najlepiej sprawdzić jak to będzie wyglądało na modelu 3D. Garaż wydaje się nieco doklejony, wychodzi na pierwszy plan bryły a jest to raczej techniczna część domu niż reprezentacyjna. Dobrze byłoby również przemyśleć dom w kontekście działki i tego co się na niej znajduje. Duże przeszklenie na dwie kondygnacje, od strony salonu mamy w kierunku wjazdu i wejścia - przypuszczam że tam znajduje się dojazd do działki i otwarcie dużymi przeszkleniami w tym kierunku może pozbawić mieszkańców prywatności (jednak ciężko przeanalizować to bez kontekstu). Zakładam że ogród miałby być po drugiej stronie domu, gdzie te przeszklenia i okna są symboliczne.

https://forum.murator.pl/topic/293146-projekt-dumu-jednorodzinnego/#findComment-9163588