Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie, podejrzewam że to samo spotka zakaz grzania gazem.

Idealistyczne pomysły pójdą na dalszy plan skonfrontowane z rzeczywistością.

UE chyba zdała sobie sprawę, że swoimi pomysłami przygniotła gospodarkę i nabiła kieszenie Chińczykom.

Poza tym - wojna RU/UA ma się ku końcowi.... będzie więcej gazu na rynku...😉

Godzinę temu, Zoltyyy napisał:

będzie więcej gazu na rynku...😉

W zagranicznych prasach pisali,że DE chcą reanimacji nord stream 2,więc ets2 nie może być w takiej formie o której pisano wcześniej.

nabiła kieszenie Chińczykom

Trafne spostrzeżenie.Mieszkam poza PL,gdzie raczej jest moda na "eko",czyli pompy ciepła (tendencja spadkowa),auta elektryczne itd.

Bardzo dużo na ulicach elektrycznych chińskich aut i co więcej desing mają o wiele lepszy niż inne "zachodnie" marki-wiem,kwestia gustu😄

Taka kalkulacja częściowo z życia wzięta.
PGNiG - roczna prognoza 2024/2025 - zużycie 1.135 m3 kosztuje 4.588,05 zł czyli 4,0423 zł/m3 gazu brutto, 0,3684 zł/kWh brutto.
1.135 m3 gazu x 10.972 = 12.453 kWh.
Na c.o. idzie 915 m3 gazu czyli zużyto 10.040 kWh (3699 zł) co przy założonej sprawności 94% co daje zapotrzebowanie 9.440 kWh przy sprawności 100 %.
Na c.w.u. idzie 220 m3 gazu czyli zużyto 2.414 kWh (889 zł) co przy założonej sprawności 85% co daje zapotrzebowanie 2.050 kWh przy sprawności 100 %.
Razem zapotrzebowanie na c.o. + c.w.u. wynosi 11.490 kWh przy sprawności 100%.
Zakładając, że dla c.o. i c.w.u. pompa ciepła osiąga SCOP = 3,0 co daje to 11.490 kW|h / 3,0 = 3.830 kWh zużycia prądu przez pompę ciepła.
Koszt 3.830 kWh to jest koszt ok. 3.830 kWh x 0,971 zł/kWh = 3.720 zł bez uwzględnienia opłat stałych bo te i tak są ponoszone bez posiadania PC.
Różnica w kosztach ogrzewania (przy powyższych założeniach) wynosi więc ok. 4.588 zł - 3.720 zł = 870 zł rocznie na korzyść PC.
Przykładowy koszt montażu PC ze zbiornikiem c.w.u. wynosi np. 15.000 zł co daje "zwrot" w okresie 17 lat przy stałych cena i tych samych kosztach serwisowania.

Inwestycja w montaż PC i w rozbudowę instalacji PV na starych zasadach.
PC zużywa ok. 3.830 kWh rocznie a instalacja rozbudowana o 5,4 kWp daje produkcją na poziomie ok. 4.860 kWh (90%) i przy "magazynowaniu w sieci" uzyska się realnie ok. 3.900 kWh. 
Czyli tyle ile potrzebuje PC aby nie płacić za prąd z sieci.
Zakładając, że ta rozbudowa będzie kosztować np. 5,4 kWp x 4.000 zł/kWp = 21.600 zł co da "zwrot" z inwestycji w rozbudowę PV za ok. 5 lat (21.600 zł / 4.588 zł = 4,7)
ale trzeba doliczyć tez koszt instalacji PC więc razem kosztuje to 15.000 zł + 21.600 zł = 36.600 zł.
I wtedy to się "zwraca" w 36.600 zł / 4.588 zł = 8 lat.
Jeżeli PC kosztuje nie 15.000 zł a 25.000 zł to inwestycja w PC i rozbudowę PV "zwraca się" w ok. 10 lat.
Jeżeli PC kosztuje nie 15.000 zł a 35.000 zł to inwestycja w PC i rozbudowę PV "zwraca się" w ok. 12 lat.

5 godzin temu, d7d napisał:

Taka kalkulacja częściowo z życia wzięta

I na tym bym zakończył tak właściwie🤷‍♂️

PGNiG - roczna prognoza

Nie prognozuj tylko wejdź na stronę pgnig,wpisz swój adres,grupę taryfową i wyjdzie Ci koszt-mi z opłatami wychodzi za 1kWh 0.347zł i to się zgadza z rachunkiem.

1.135 m3 gazu x 10.972 = 12.453 kWh

U mnie współczynnik wynosi 11.5kWh...

co przy założonej sprawności 85

Z tego co kojarze 85% sprawności na c.w.u jest w przypadku kotła 2f.

Grzejąc kotłem 1f do 45°C (typowa temp tych co mają pompę ciepła) sprawność wyniesie tyle ile dla ogrzewania.

Przykładowy koszt montażu PC ze zbiornikiem c.w.u. wynosi np. 15.000

To nie przykład tylko fantazje jeśli mówimy o montażu przez osobę wykwalifikowaną by zachować gwarancję.

Sam dostałem wyceny na ~30tys zł.

Chyba,że chcemy zamontować jakiegoś taniego chińczyka-pompa 7tys,bojler 3.5zł,jakieś graty i wyjdzie z 12tys zł+montaż jeśli ktoś się podejmie.

Koszt 3.830 kWh to jest koszt ok. 3.830 kWh x 0,971

Masz bardzo tani prąd.Większość płaci ponad 1zł za kWh.

bez uwzględnienia opłat stałych bo te i tak są ponoszone bez posiadania PC.

Bzdury,pisałem wcześniej,że przy pompie są dodatkowe opłaty-mocowa,przejściowa + akcyza (te co najmniej)

Wynik:

Gaz 0.347zł/kWh×10.600=3.678zł

Prąd 1.10zł/kWh (od września zdaje się,że więcej będzie) liczone bez opłat dodatkowych

10.000÷3×1.10zł=3.666zł

W dniu 22.08.2025 o 06:35, tommmi napisał:

I na tym bym zakończył tak właściwie🤷‍♂️

Nie prognozuj tylko wejdź na stronę pgnig,wpisz swój adres,grupę taryfową i wyjdzie Ci koszt-mi z opłatami wychodzi za 1kWh 0.347zł i to się zgadza z rachunkiem.

U mnie współczynnik wynosi 11.5kWh...

Z tego co kojarze 85% sprawności na c.w.u jest w przypadku kotła 2f.

Grzejąc kotłem 1f do 45°C (typowa temp tych co mają pompę ciepła) sprawność wyniesie tyle ile dla ogrzewania.

To nie przykład tylko fantazje jeśli mówimy o montażu przez osobę wykwalifikowaną by zachować gwarancję.

Sam dostałem wyceny na ~30tys zł.

Chyba,że chcemy zamontować jakiegoś taniego chińczyka-pompa 7tys,bojler 3.5zł,jakieś graty i wyjdzie z 12tys zł+montaż jeśli ktoś się podejmie.

Masz bardzo tani prąd.Większość płaci ponad 1zł za kWh.

Bzdury,pisałem wcześniej,że przy pompie są dodatkowe opłaty-mocowa,przejściowa + akcyza (te co najmniej)

Wynik:

Prąd 1.10zł/kWh (od września zdaje się,że więcej będzie) liczone bez opłat dodatkowych

10.000÷3×1.10zł=3.666zł

1. Byś "zakończył" bo wiele nie rozumiesz. 

2. Nie interesuje mnie twój współczynnik dla jakiegoś gazu. Podałem współczynnik konwersji który mam na fakturze i za to płacę.

3. Nie jest interesujące co kojarzysz tylko to co jest w naprawdę. Dla kotła 2f może być 85%.

4. Grzejąc c.w.u. kotłem 1f jaką masz (lub jaką przyjmujesz) temperaturę zasilania wężownicy, powrotu z zasilania z wężownicy i temperaturę spalin. Jak dowiesz się to daj znać.

5. By zachować gwarancję należy dokonać odbioru wykonanej instalacji i pierwsze uruchomienie przez uprawnionego serwisanta. Serwis nie wykonuje instalacji. Tak. instalacja musi być wykonana zgodnie ze schematami podanymi przez producenta.

6. Przykładowa Beretta HYDRO UNIT M 010 kosztuje 6.645 zł brutto, zasobnik 3.500 zł brutto, jakieś graty 2.155 zł brutto. Razem niech będzie 12.300 zł brutto z 23% VAT czyli 10.000 zł netto i zostaje ok. 3.888 zł netto czyli 4.200 brutto z 8% VAT za montaż. Podany koszt 15.000 zł to z 8% VAT. Beretta to nie jest tani "chińczyk". Da się ?? Twój problem, że dostałeś wyceny na ~30 tys. zł nie wiadomo za co.

7. Mam normalną cenę za prąd w ENEA. Taryfa G11. Energia kosztuje 0,5050 zł/kWh a dystrybucja kosztuje 0,2842 zł/kWh netto. Razem 0,7892 zł/kWh netto czyli 0,9707 zł/kWh brutto z 23% VAT.

8. Fantazjujesz i bzdury wypisujesz. Nie ma dodatkowych opłat mocowych czy dodatkowej akcyzy za prąd do PC. Opłata mocowa zależy od rocznego zużycie energii elektrycznej. Jestem w grupie odbiorców o zużyciu ponad 2800 kWh rocznie. Sprawdź opłaty mocowe.

9. Podaj modele tych kotłów 1f które mają sprawność na poziomie 94-95% przy grzaniu c.w.u.

10. Wynik:
10.000÷3×1.10zł=3.666zł

Koszt gazu 0,347 zł/kWh i obliczenia dla całorocznej sprawności 94% - to jest cena gazu ze zbiornika czy z sieci? Z opłatami abonamentowymi czy bez? Jakie roczne zużycie? 900m3 ?

11. Uważam, że każdy musi sobie przeliczyć jakie źródło ciepła jest dla niego najlepsze, najwygodniejsze w eksploatacji i najbardziej opłacalne. Dla jednego może to być kocioł gazowy, dla drugiego PC a dla kolejnego kocioł na pelet lub podobne. Serwis PC chyba jest najdroższy nie dlatego, że jest taki pracochłonny tylko dlatego, że się tak utarło. :) Podobnie jest z cenami montażu PC. Ceny z sufitu.

21 godzin temu, d7d napisał:

Byś "zakończył" bo wiele nie rozumiesz

Od chęci zrozumienia do zrozumienia jest daleka droga co widać w Twoim przypadku...

A może Ty wcale nie chcesz zrozumieć?

Nie interesuje mnie twój współczynnik dla jakiegoś gazu

I vice versa,mnie nie interesuje Twój i to też błąd😅

Ja za lipcową fakturę wpisałem powyższe dane,które można zweryfikować na stronie-w czym masz problem?

W tym,że w moim przypadku cena energii/gazu może być inna?

4. Grzejąc c.w.u. kotłem 1f jaką masz (lub jaką przyjmujesz) temperaturę zasilania wężownicy, powrotu z zasilania z wężownicy i temperaturę spalin

Odnoszę wrażenie,że Ty nie wiesz jak działa kocioł kondesacyjny,cóż mam poradzić? Widać nie pasuje do Twoich teorii...

Przyznałem Ci rację,że dla kotła 2f sprawność będzie niższa,ale nie dla 1f.

Przykładowa Beretta HYDRO UNIT M 010 kosztuje 6.645 zł brutto, zasobnik 3.500 zł brutto, jakieś graty 2.155 zł brutto. Razem niech będzie 12.300 zł brutto z 23% VAT czyli 10.000 zł netto i zostaje ok. 3.888 zł netto czyli 4.200 brutto z 8% VAT za montaż

To ją kup a nie w wielu tematach narzekasz (słusznie),że dana pompa kosztuje 30 czy 40tys zł🤦‍♂️ Po co,więc wypytujesz o takie pompy a wyliczenia robisz dla super beretty? Kup i już nie pytaj🤣

Pytanie czy dostałeś taką wycenę czy sobie kreatywnie wyliczyłeś kto ile ma zarobić? Szczerze

Fantazjujesz i bzdury wypisujesz. Nie ma dodatkowych opłat mocowych czy dodatkowej akcyzy za prąd do PC

Nie interpretuj pod siebie.

Nie pisałem,że jest dodatkowa opłata dla pompy ciepła tylko,że dodatkowo płacimy za "ekstra" żużyte kWh montując pompę ciepła.

Tak,od każdego kWh pobierania jest akcyza jako koszt dodatkowy (nie liczysz tego do opłat stałych) opłata mocowa wzrasta oraz przejściowa po przekroczeniu 2800kWh

Jestem w grupie odbiorców o zużyciu ponad 2800 kWh rocznie

Ty jesteś a inny nie-dlaczego na starcie zakładasz,że każdy tyle zużywa? Przecież to spore zużycie.

Podaj modele tych kotłów 1f które mają sprawność na poziomie 94-95% przy grzaniu c.w.u

Wytłumacz dlaczego tyle mieć nie mogą? Wiesz jak działa kocioł kondensacyjny? Wiesz jaką ma sprawność,gdy kondensuje?Wiesz,że w przypadku grzaniu c.w.u kocioł nie taktuje,więc osiąga najwyższą sprawność? Znajdź na necie punkt kondensacji dla kotła gazowe.Odpowiedz sobie na te pytania a zrozumiesz,mam nadzieję.

Aha i odpowiedz mi jak to możliwe,że kocioł ma całoroczną sprawność dla c.o na poziomie 94% a dla c.w.u ma mieć 84% w idealnych dla niego warunkach?

Idąc dalej-co montują osoby dla podwyższenia sprawności mając pellet/węgiel/drewno i dlaczego to działa?

Koszt gazu 0,347 zł/kWh i obliczenia dla całorocznej sprawności 94% - to jest cena gazu ze zbiornika czy z sieci? Z opłatami abonamentowymi czy bez? Jakie roczne zużycie? 900m3 ?

To jest cena łącznie z abonamentem i tak zużycie do 1200m3. Tam druga taryfa chyba wchodzi od 300m3

Chociaż na fakturze widzę za kWh 0.315zł

cena gazu ze zbiornika

Z własnego zbiornik gazu wyjdzie 0.285gr (zawyżam) kWh

Uważam, że każdy musi sobie przeliczyć jakie źródło ciepła jest dla niego najlepsze

Tu się zgadzamy👍

Już widzę dlaczego wrzuciłeś pompę beretta hydro unit m 010.

Bo tylko ona aktualnie jest w promocji i jest to wersja 10kW

A teraz podaj cenę dla pompy 6kW lub 8kW z tej serii-prawie 14.000zł,nie pasuje do twoich "kreatywnych" wyliczeń 😅

12 godzin temu, tommmi napisał:

Przyznałem Ci rację,że dla kotła 2f sprawność będzie niższa,ale nie dla 1f.

12 godzin temu, tommmi napisał:

Aha i odpowiedz mi jak to możliwe,że kocioł ma całoroczną sprawność dla c.o na poziomie 94% a dla c.w.u ma mieć 84% w idealnych dla niego warunkach?

Tu się nie zgodzę - i podeprę to linkiem do porównania dwóch kotłów różniących się tylko zasobnikiem: jeden ma 100 litrów i jest warstwowy (czyli kocioł 2f), drugi ma 120 litrów i wężownicę (czyli 1f z zasobnikiem, tyle, że wbudowanym):

https://www.bosch-homecomfort.com/pl/pl/ocs/18584629/product-variant-compare?variantId=1215636

Tu cytat ze strony producenta:

Efektywność energetyczna podgrzewania wody

GC5300iWM 24/100 S V2
85 %
GC5300iWM 24/120 V2
81 %

Ten sam kocioł - jeden ma wbudowany wymiennik celu i zasobnik warstwowy, drugi jest z tradycyjnym zasobnikiem z wężownicą. Jak widać ten z wbudowanym wymiennikiem (zasobnik warstwowy) ma 85%, a ten z zasobnikiem z wężownicą ma 81% sprawności.

Czyli sprawność 2f jest wyższa niż 1f.

Co do "idealnych warunków" - żeby zagrzać wodę do 50C, kocioł musi nagrzać obieg do temperatury dużo wyższych niż 50C, powrót nie jest wychłodzony, bo nie może być niższy niż temperatura CWU którą grzeje... przy 50C na powrocie za bardzo tych spalin nie schłodzi i kondensacja będzie mikra o ile w ogóle

Dlaczego w 1f sprawność jest niższa niż w 2f - może przez lepszy odbiór ciepła w wymienniku cwu przez przepływającą wodę wodociągową i lepsze schłodzenie spalin?

Edytowane przez Zoltyyy
3 minuty temu, Zoltyyy napisał:

Co do "idealnych warunków" - żeby zagrzać wodę do 50C, kocioł musi nagrzać obieg do temperatury dużo wyższych niż 50C, powrót nie jest wychłodzony, bo nie może być niższy niż temperatura CWU którą grzeje... przy 50C na powrocie za bardzo tych spalin nie schłodzi i kondensacja będzie mikra o ile w ogóle

Dlaczego w 1f sprawność jest niższa niż w 2f - może przez lepszy odbiór ciepła w wymienniki cwu przez przepływającą wodę wodociągową i lepsze schłodzenie spalin?

Dla jasności to ten z wężownicą zachowuje się prawie tak jak warstwowy bo w zasobniku wężownica jest prawie na całej wysokości, woda na samej górze ma temperaturę wyższą od zadanych 50*C trochę poniżej tam gdzie jest czujnik ma temp. zadaną a na samym dole tam gdzie dopływa zimna woda z wodociągu będzie najniższa. Podczas poboru wody woda z wodociągów schładza wężownicę więc powrót ma niską temperaturę. Problem róznicy w sprawności tkwi w wymianie ciepła. Kocioł 1f pomijając wymiennik główny z palnikiem ma dwa punkty wymiany ciepła ( płytowy i wężownicę ) natomiast 2f przepływowy ma tylko wymiennik płytowy który oddziela obiegi CO od CWU.

Racja z oddawaniem ciepła w zasobniku - nie pomyślałem.

Czy 1f ma dodatkowy wymiennik płytowy, czy tylko zawór trójdrogowy kierujący zagrzaną wodę CO z głównego wymiennika do wężownicy?

Może mój przykład jest niewłaściwy i ten kocioł z zasobnikiem tradycyjnym nie jest typowym 1f.

Edyta:

Kocioł z przykładu z warstwowym zasobnikiem ma dodatkowy wymiennik płytowy, a kocioł w wersji wężownicowej nie ma. 

Sprawdziłem w instrukcjach montażu.

Edytowane przez Zoltyyy

Czy 1f ma dodatkowy wymiennik płytowy, czy tylko zawór trójdrogowy kierujący zagrzaną wodę CO z głównego wymiennika do wężownicy?

Nie musi bo oddzielenie galwaniczne wody w obiegu jest na wężownicy ale jednak posiada.

Moduł koło pompy z napisem Vaillant w kotle VC 206 lub żebrowany moduł w głębi Viessmann Vitodens 100

Kociol-gazowy-kondensacyjny-jednofunkcyjny Vaillant-ecoTEC-VC-PRO-146-5.jpg

Vitodens.jpg

Edytowane przez Mareks77
9 godzin temu, tommmi napisał:

Już widzę dlaczego wrzuciłeś pompę beretta hydro unit m 010.

Bo tylko ona aktualnie jest w promocji i jest to wersja 10kW

A teraz podaj cenę dla pompy 6kW lub 8kW z tej serii-prawie 14.000zł,nie pasuje do twoich "kreatywnych" wyliczeń 😅

Proszę bardzo - polski marka Heiko (producent Haier) monoblok z zasobnikiem c.w.u.:
HEIKO THERMAL PLUS 6 do c.o. i c.w.u. typu monoblok z modułem hydraulicznym oraz wbudowanym zbiornikiem c.w.u. 250 l
- o mocy 6,5 kW - 7.690,00 PLN z 23% VAT
- o mocy 9,2 kW - 8.000,00 PLN z 23% VAT
- o mocy 11,6 kW - 8.450,00 PLN z 23% VAT
czyli odpowiednio 6.750 PLN, 7.025 PLN i 7.420 PLN z 8% VAT.
Zostaje na dodatkowe materiały i robociznę 7.500 PLN z 8% VAT.

Jesteś taki dumny, że nie kupisz (lub nie policzysz) w promocyjnej cenie bo chcesz na siłę coś udowodnić czego nie da się udowodnić.

W cenach do 8.000,00 PLN z 23% VAT dostępne są jeszcze Gree, Rotenso, Hisense, Kaisai, De Dietrich... Mało?

Możemy się tu sprzeczać ad mortus defecata, czy grzanie gazem/pompą/węglem bardziej się opłaca....

...a wystarczy mała zmiana przepisów/cen i wszystkie kalkulacje biorą w łeb.

Jestem Stary i pamiętam liczenie czy bardziej się opłaca grzać gazem czy olejem opałowym (wtedy opałowy był zwolniony z części podatków)....

Po chwili podniesiono VAT/akcyzę na opałowy i kalkulacje wzięły w łeb...

Panele.... net-metering vs net billing...

jakże inaczej wyglądała kalkulacja paneli i grzania p/c przy 80% magazynie w sieci....

.

Edytowane przez Zoltyyy

Zmiana ogrzewania z kotła gazowego na PC w istniejącym domu, zwłaszcza bez ogrzewani podłogowego, obecnie nie ma ekonomicznego uzasadnienia. Jeżeli ktoś ma duże nadwyżki (5-7 MWh) z produkcji PV w net-meteringu to kalkulacja jest korzystniejsza dla PC.

• Like 1
7 godzin temu, Zoltyyy napisał:

Jak widać ten z wbudowanym wymiennikiem (zasobnik warstwowy) ma 85%, a ten z zasobnikiem z wężownicą ma 81% sprawności.

Ale jakie producent podaje wartości grzania wody c.w.u przy jakiej delcie?Jaki tryb grzania? Komfort,standard ,eco? Między tymi trybami jest kolosalna różnica zużyciu gazu/sprawności.

Może moje założenia były złe a były takie,że dogrzewam bojler tylko wtedy,gdy to potrzebne,czyli gdy temperatura spadnie poniżej zadanej (np 30°C)

7 godzin temu, Zoltyyy napisał:

Co do "idealnych warunków" - żeby zagrzać wodę do 50C, kocioł musi nagrzać obieg do temperatury dużo wyższych niż 50C

Nie,to nie są dużo wyższe wartości,ale niesistotne.Istotne jest to,że wspominałem by brać pod uwagę temperaturę wody w granicach 45°C-tak w wielu wątkach ta i mniejsza wartość się przewijała u tych co mają pompy.

Przy tej wartości i powrocie +30°C kocioł kondensuje.

Przy tych założeniach aż dziwne by sprawność była mniejsza niż dla ogrzewania.

1 godzinę temu, d7d napisał:

polski marka Heiko (producent Haier)

Skoro producent jest chiński to o jakiej "polskości" piszesz😅

Jesteś taki dumny, że nie kupisz (lub nie policzysz) w promocyjnej cenie bo chcesz na siłę coś udowodnić czego nie da się udowodnić

Rozmowa jest o czymś innym a Ty jak zwykle piszesz tak by wyszło na Twoje.

Ja kupić mogę w promocyjnej cenie i nawet mogę sam sobie całą kotłownie zmontować (bez podłączeń z wymaganymi uprawnieniami),ale mowa była o tym by to instalator kupił wszystko od A do Z i zamontował w kwocie 15tys zł-miałeś takie oferty? Pokaż,udowodnij.

Pretensje do mnie,że instalatorzy wolą montować droższe pompy bo nie rozumiem co próbujesz udowodnić?

Bierz w rękę telefon i się sam przekonaj.

Edytowane przez tommmi
31 minut temu, tommmi napisał:

Ale jakie producent podaje wartości grzania wody c.w.u przy jakiej delcie?Jaki tryb grzania? Komfort,standard ,eco? Między tymi trybami jest kolosalna różnica zużyciu gazu/sprawności.

Może moje założenia były złe a były takie,że dogrzewam bojler tylko wtedy,gdy to potrzebne,czyli gdy temperatura spadnie poniżej zadanej (np 30°C)

Nie,to nie są dużo wyższe wartości,ale niesistotne.Istotne jest to,że wspominałem by brać pod uwagę temperaturę wody w granicach 45°C-tak w wielu wątkach ta i mniejsza wartość się przewijała u tych co mają pompy.

Przy tej wartości i powrocie +30°C kocioł kondensuje.

Przy tych założeniach aż dziwne by sprawność była mniejsza niż dla ogrzewania.

Skoro producent jest chiński to o jakiej "polskości" piszesz😅

Rozmowa jest o czymś innym a Ty jak zwykle piszesz tak by wyszło na Twoje.

Ja kupić mogę w promocyjnej cenie,ale mowa była o tym by to instalator kupił wszystko od A do Z i zamontował w kwocie 15tys zł-miałeś takie oferty? Pokaż,udowodnij.

Pretensje do mnie,że instalatorzy wolą montować droższe pompy bo nie rozumiem co próbujesz udowodnić?

Bierz w rękę telefon i się sam przekonaj.

Nie odpowiedziałeś na pytanie dotyczące grzania c.w.u. :
4. Grzejąc c.w.u. kotłem 1f jaką masz (lub jaką przyjmujesz) temperaturę zasilania wężownicy, powrotu z zasilania z wężownicy i temperaturę spalin. Jak dowiesz się to daj znać. 

Każdy może grzać wodę użytkową do dowolnej dopuszczalnej temperatury. Ty grzejesz od +30°C do 45°C ?
Może napisz także jakiej pojemności masz zasobnik, ile osób i jak zużywa c.w.u. .

Powrót z wężownicy ma mieć 30°C ... czyli trochę wychładza ciepłą wodę w zasobniku. Może tak być.

Heiko to polska marka. A nigdzie nie pisałem i Ty także nie pisałeś, że kalkulacja ma być dla PC polskiej produkcji. Są takie?
Znowu coś zmyślasz aby wyszło na Twoje. Podałem innych producentów pomp ciepła nie mających logo Heiko. Też źle?

Może Ty dostałeś swoją kalkulację na PC w cenie 30 tys. zł na chińskich komponentach? Sprawdziłeś co tak naprawdę masz w wycenie?

Zmyślasz. Nie mam do Ciebie pretensji.

Instalator może kupić wszystko od A do Z tylko wtedy promocje zgarnie dla siebie. I słusznie.
A Ty zapłacisz za robociznę i wszystko od A do Z bez promocyjnych cen. Też słusznie.
Są pompy ciepła kosztujące 5 tys. złotych i są takie które kosztują 80 tys. złotych.
Każdy może wybrać co mu pasuje.

Nie mam czego więcej udowadniać.

28 minut temu, d7d napisał:

Może napisz także jakiej pojemności masz zasobnik, ile osób i jak zużywa c.w.u. .

Przecież to nie wpływa na sezonową efektywność🤦‍♂️

29 minut temu, d7d napisał:

Każdy może grzać wodę użytkową do dowolnej dopuszczalnej temperatury

Tak,każdy może,ale jeśli porównujemy pompę z kotłem to założenia muszą być takie same.

31 minut temu, d7d napisał:

Heiko to polska marka

Marka,ale nie produkt🤦‍♂️

33 minuty temu, d7d napisał:

A nigdzie nie pisałem i Ty także nie pisałeś, że kalkulacja ma być dla PC polskiej produkcji. Są takie?

Nigdzie do tej pory nie dałeś wyceny,więc nie fantazjuj...

34 minuty temu, d7d napisał:

Zmyślasz. Nie mam do Ciebie pretensji

Jakoś do tej pory nie byłeś w stanie udowodnić,że dostałeś wycenę na pompę z montażem do 15tys zł całość,więc to Ty zmyślasz 😅

36 minut temu, d7d napisał:

Instalator może kupić wszystko od A do Z tylko wtedy promocje zgarnie dla siebie. I słusznie

Ooo,co za unik🤣

37 minut temu, d7d napisał:

Nie mam czego więcej udowadniać

Bo nic nie udowodniłeś poza swoim uporem i "nieomylnością"-z resztą w każdym wątku Twoja racja jest Twojsza😄

Rozumiem,że licząc scop nie dodałeś zużycia energii przez pompę co i osprzęt?

Bo właśnie dla kotła gazowego sezonowa efektywność uwzględnia również zużycie energii kotła/pompy.

Cytat:

Klasy efektywności energetycznej

Klasy efektywności energetycznej

Porównanie metody starej i nowej

Dotychczasowa metoda opierała się na ocenie sprawności urządzenia, obliczanej jako stosunek ciepła oddanego przez urządzenie (np. do instalacji grzewczej) do energii dostarczonej do urządzenia ze spalonego paliwa, przy określonych parametrach pracy urządzenia (np. 80/60°C) w warunkach znormalizowanych.

Do obliczania energii dostarczonej w paliwie przyjmowano tzw. wartość opałową (bez ciepła zawartego w parze wodnej zawartej w spalinach) a nie ciepło spalania (które uwzględnia ciepło skraplania). Obliczenie sprawności użytecznej nie uwzględniało też zużytej energii elektrycznej potrzebnej do pracy urządzenia (np. wbudowana pompa obiegowa, wentylator nadmuchowy do palnika, energia elektryczna dla automatyki kotła). Przy takiej metodologii, w przypadku np. kotła kondensacyjnego wykorzystującego ciepło skraplania, sprawność urządzenia mogła mieć wartość powyżej 100%.

Definicja „efektywności energetycznej” (nowa metoda liczenia)

Nowe przepisy wprowadzają inne pojęcie sprawności.

Sezonowa efektywność energetyczna ogrzewania pomieszczeń (ɳs) oznacza wyrażany w % stosunek ilości ciepła dostarczonego przez urządzenie w całym sezonie grzewczym
do rocznego zużycia energii przez to urządzenie (z uwzględnieniem korekt obejmujących regulację temperatury, zużycie energii elektrycznej na potrzeby własne, straty ciepła w trybie czuwania oraz straty ciepła palnika).

Przy wyliczaniu sprawności jako ciepło dostarczone w paliwie bierze się pod uwagę ciepło spalania (zawiera w sobie ciepło skraplania pary wodnej zawartej w spalinach). Dodatkowo uwzględniane jest również zużycie energii elektrycznej potrzebnej do pracy urządzenia, pomnożonej przez współczynnik konwersji równy 2,5 (przyjmuje się, że do odbiorcy energii elektrycznej dociera tylko 40% energii z paliwa zużytego w elektrowni), a także straty ciepła w trybie czuwania oraz (jeśli dotyczy) pobór mocy palnika zapłonowego.

Wszystkie te elementy powodują, że wyliczona sezonowa efektywność energetyczna będzie znacznie mniejsza, niż obliczona dotychczas stosowaną metodą i w przypadku np. kotła kondensacyjnego nie osiągnie wartości większej niż 100%.
Zwiększenie efektywności energetycznej powyżej 100% można osiągnąć przez stosownie np. pomp ciepła.

2 godziny temu, tommmi napisał:

Przecież to nie wpływa na sezonową efektywność🤦‍♂️

Tak,każdy może,ale jeśli porównujemy pompę z kotłem to założenia muszą być takie same.

Marka,ale nie produkt🤦‍♂️

Nigdzie do tej pory nie dałeś wyceny,więc nie fantazjuj...

Jakoś do tej pory nie byłeś w stanie udowodnić,że dostałeś wycenę na pompę z montażem do 15tys zł całość,więc to Ty zmyślasz 😅

Ooo,co za unik🤣

Bo nic nie udowodniłeś poza swoim uporem i "nieomylnością"-z resztą w każdym wątku Twoja racja jest Twojsza😄

Rozumiem,że licząc scop nie dodałeś zużycia energii przez pompę co i osprzęt?

Bo właśnie dla kotła gazowego sezonowa efektywność uwzględnia również zużycie energii kotła/pompy.

Cytat:

....

Może nie masz zasobnika c.wu. i dlatego tak uważasz.
Jak często będzie włączał się kocioł grzejąc zasobnik 48 litrów w porównaniu do zasobnika 150 litrów?
Jaką masz nastawioną temperaturę zasilania wężownicy? 
Nie odpowiedziałeś na proste pytania. 
Jesteś teoretykiem a nie użytkownikiem.

Porównujemy koszty użytkowania PC vs. kocioł gazowy kondensacyjny.
Wiesz jakiej pojemności są zasobniki c.w.u. do PC i do kotła gazowego?
Wiesz jak długo grzeje się jeden a jak długo grzeje się drugi i dlaczego są takie różnice?
Czego się znowu czepisz Heiko?? Napisałem polska marka, polska firma jakich jest wiele.
O co jeszcze będzie miał zapytania, pretensje, żale?

Ja Tobie mam dać wycenę? Mam coś Tobie udowodnić? Po co? Pokazałem, że można ale widocznie nadal nie rozumiesz bo nie chcesz i bezsensownie rozciągasz dyskusję jak troll.
Czy ja napisałem, że dostałem taką wycenę? Nie, to Ty ciągle coś zmyślasz.
Ty dałeś swoją wycenę? 

Żaden unik. Prosta kalkulacja. Nie kupisz samemu to nie dostajesz możliwej promocji i tyle.  Nie rozumiesz czy znowu trollujesz i zaśmiecasz temat?

Masz problem ze zrozumieniem prostej kalkulacji. Nie liczyłem SCOP tylko został przyjęty szacunkowo do prostej kalkulacji a Ty się rozwijasz, rozwijasz i rozwijasz....
Mało rozumiesz bo nie liczyłem zużycia energii przez pompę co i pompę cyrkulacyjna w PC i w kotle gazowym.

Cytat - podaj źródło cytatu.
Cytat: Dodatkowo uwzględniane jest również zużycie energii elektrycznej potrzebnej do pracy urządzenia, pomnożonej przez współczynnik konwersji równy 2,5 (przyjmuje się, że do odbiorcy energii elektrycznej dociera tylko 40% energii z paliwa zużytego w elektrowni)
jakie to ma znaczenie dla szacunkowych obliczeń ??

Piszesz o sobie:
"Bo nic nie udowodniłeś poza swoim uporem i "nieomylnością"-z resztą w każdym wątku Twoja racja jest Twojsza"

PS "z resztą" - nie rozumiesz co napisałeś. :)

Godzinę temu, d7d napisał:

Jesteś teoretykiem a nie użytkownikiem

Panie teoretyk,Pan to już od kilku lat wypytujesz w tematach pomp ciepła "a ile to kosztowało" a teraz palisz głupa pisząc,że da się zrobić za 15tys zł biorąc fachowca-czy Ty poważny jesteś? Nie wiesz,że tematy nie giną? Ogarnij się😉

A swoją drogą-zrobiłeś chociaż jedną instalację c.o i c.w.u?

Wiesz jakiej pojemności są zasobniki c.w.u. do PC i do kotła gazowego?

Nie wierzę w to co czytam🤦‍♂️ Rozumiem,że Ty nie wiesz,że tu i tu można kupić np 150l zasobnik? Można.

Wiesz jak długo grzeje się jeden a jak długo grzeje się drugi i dlaczego są takie różnice?

Co za głupie pytanie coś w stylu-czy samochód niebieski będzie szybszy od czarnego?😄

Jeśli ustawisz tą samą moc grzewczą to nie będzie w zasadzie istotnej różnicy.Tyle,że nie masz za dużego wpływu na to jaki aktualnie cop wyjdzie Ci w pompie i jaką moc poda Ci kocioł gazowy.

Napisałem polska marka, polska firma jakich jest wiele.

Ale chiński produkt-nic w tym złego,ale Ty to przedstawiasz tak jakby wszystko było polskie.

Czy ja napisałem, że dostałem taką wycenę? Nie, to Ty ciągle coś zmyślasz.

Czy to ja "ustaliłem" ile fachowiec powinien wziąć za usługę czy może Ty wziełeś z tyłka wyliczenia? Poza tym i z Twojej wyceny wynika,że to fachowiec będzie wszystko kupował skoro przyjęta została 8% stawka VAT.Dlatego pytam na jakiej podstawie piszesz takie bzdury? A bzdurami są skoro jak sam przyznałeś wyceny brak🤦‍♂️

Bez sensu z uporem maniaka piszesz o tym fachowcu-nie bij już o to piany.

Przyznaję Ci rację,że SAMEMU można w 15tys się zmieścić-sam patrzyłem hisensa,ale ostatecznie zrezygnowałem.Pewnie i tak kupię,ale jak sam montuję (mam zamiar) to coś lepszego wybiorę.

Mało rozumiesz bo nie liczyłem zużycia energii przez pompę co i pompę cyrkulacyjna w PC i w kotle gazowym.

Wychodzi jednak,że Ty mało rozumiesz.Policzyłeś mniejszą sprawność dla kotła gazowego a mniejsza jest z tego względu,że uwzględnia zużycie energii oprzyrządowania i co więcej nie policzyłeś dodatkowych opłat,które ponosimy zużywając więcej energii.

Dla pompy ciepła policzyłeś tylko żużycie pompy bez oprzyrządowania.

Z tym kreatywnym liczeniem nadajesz się do jakiejś dużej firmy,gdzie redukują etaty😉

• Like 1