Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

32 minuty temu, tommmi napisał:

Panie teoretyk,Pan to już od kilku lat wypytujesz w tematach pomp ciepła "a ile to kosztowało" a teraz palisz głupa pisząc,że da się zrobić za 15tys zł biorąc fachowca-czy Ty poważny jesteś? Nie wiesz,że tematy nie giną? Ogarnij się😉

A swoją drogą-zrobiłeś chociaż jedną instalację c.o i c.w.u?

Nie wierzę w to co czytam🤦‍♂️ Rozumiem,że Ty nie wiesz,że tu i tu można kupić np 150l zasobnik? Można.

Co za głupie pytanie coś w stylu-czy samochód niebieski będzie szybszy od czarnego?😄

Jeśli ustawisz tą samą moc grzewczą to nie będzie w zasadzie istotnej różnicy.Tyle,że nie masz za dużego wpływu na to jaki aktualnie cop wyjdzie Ci w pompie i jaką moc poda Ci kocioł gazowy.

Ale chiński produkt-nic w tym złego,ale Ty to przedstawiasz tak jakby wszystko było polskie.

Czy to ja "ustaliłem" ile fachowiec powinien wziąć za usługę czy może Ty wziełeś z tyłka wyliczenia? Poza tym i z Twojej wyceny wynika,że to fachowiec będzie wszystko kupował skoro przyjęta została 8% stawka VAT.Dlatego pytam na jakiej podstawie piszesz takie bzdury? A bzdurami są skoro jak sam przyznałeś wyceny brak🤦‍♂️

Bez sensu z uporem maniaka piszesz o tym fachowcu-nie bij już o to piany.

Przyznaję Ci rację,że SAMEMU można w 15tys się zmieścić-sam patrzyłem hisensa,ale ostatecznie zrezygnowałem.Pewnie i tak kupię,ale jak sam montuję (mam zamiar) to coś lepszego wybiorę.

Wychodzi jednak,że Ty mało rozumiesz.Policzyłeś mniejszą sprawność dla kotła gazowego a mniejsza jest z tego względu,że uwzględnia zużycie energii oprzyrządowania i co więcej nie policzyłeś dodatkowych opłat,które ponosimy zużywając więcej energii.

Dla pompy ciepła policzyłeś tylko żużycie pompy bez oprzyrządowania.

Z tym kreatywnym liczeniem nadajesz się do jakiejś dużej firmy,gdzie redukują etaty😉

Nie masz i nie wiesz i nie znasz się. Trollujesz.

@d7d

Widzę,że Ty jesteś jednym z tych którzy na pytanie: "które auto szybsze,niebieskie czy czarne" odpowiadają,że z pewnością czerwone🤣

Już nie zaburzam Twojego świata.

Ps.nie obiecuję😉

6 godzin temu, tommmi napisał:
13 godzin temu, Zoltyyy napisał:

Jak widać ten z wbudowanym wymiennikiem (zasobnik warstwowy) ma 85%, a ten z zasobnikiem z wężownicą ma 81% sprawności.

Ale jakie producent podaje wartości grzania wody c.w.u przy jakiej delcie?Jaki tryb grzania? Komfort,standard ,eco? Między tymi trybami jest kolosalna różnica zużyciu gazu/sprawności.

Niestety nie udało mi się doszukać...

....z tym, że dla obu wersji wspomnianego kotła parametry do obliczenia sprawności są takie same - zapewne regulowane jakąś normą.

6 godzin temu, tommmi napisał:

Nie,to nie są dużo wyższe wartości,ale niesistotne.Istotne jest to,że wspominałem by brać pod uwagę temperaturę wody w granicach 45°C-tak w wielu wątkach ta i mniejsza wartość się przewijała u tych co mają pompy.

Przy tej wartości i powrocie +30°C kocioł kondensuje.

Mój kocioł z zasobnikiem warstwowym przy ustawieniu zadanej temperatury 45C, grzeje obieg CO do 52C..Zwykle jest to różnica 7C między zadaną a temperaturą grzania. 

Co do temperatury zadanej 45C i powrotu rzędu 30C...

Temperatura na powrocie nigdy nie będzie niższa niż temperatura w zasobniku... bo fizyka na to nie pozwala. Kocioł musi grzać obieg wężownicy do temperatury wyższej niż nastawiona i to o tyle żeby powrót z wężownicy miał temperaturę taką jak albo wyższą niż zadana cwu.

W przeciwnym razie bardzo wolno grzałby zasobnik.

7 godzin temu, Zoltyyy napisał:

tym, że dla obu wersji wspomnianego kotła parametry do obliczenia sprawności są takie same - zapewne regulowane jakąś normą.

Tak,to sedno sprawy-norma i profile obciążeń.

Parametry są na pewno takie same,ale np straty postojowe będą inne oraz zapewne inne rzeczy wpływające na klasę-to ta różnica.

Zaintrygowało mnie to co napisałeś i doszedłem do tego,że dla każdego zbiornka jest wystawiana klasa efektywności energetycznej,ale ma się ona nijak do jako takiej sprawności urządzenia grzejącego.

Przykładem niech będzie bojler elektryczny.Z 1 kWh prądu otrzymujemy (prawie) 1kWh energii grzejąc grzałką,więc sprawność powinna wynieść 100% a tymczasem w wielu tych urządzeniach sprawność wynosi 70-80%- w każdym bądź razie bardzo się różni.Dla przepływowego ogrzewacza wody (energią elektryczną) ta sprawność może wynieść 100%

Mała ściąga:

Klasy efektywności energetycznej

Klasy efektywności energetycznej

Klasy efektywności energetycznej dla podgrzewaczy wody

Do oceny efektywności energetycznej podgrzewaczy wody stosowane są tzw. „profile obciążeń”.

„Profil obciążeń” oznacza zdefiniowaną w przepisie określoną kolejność (w czasie doby) czerpania wody o określonej temperaturze i natężeniu przepływu, co mówiąc w uproszczeniu odpowiada wymaganej dobowej wydajności urządzenia. Profile dobowe (jest ich siedem) określa się oznaczeniami od 3XS do XL.

Uproszczone profile obciążeń dla podgrzewaczy c.w.u.

profile_erp_pl_1200x675original.jpg

Na etykiecie energetycznej podgrzewacza ciepłej wody znajduje się zawsze oznaczenie klasy efektywności energetycznej (od A*** do G), oraz oznaczenie deklarowanego profilu obciążeń (od 3XS do XXL) dla tej klasy. W zależności od osiąganej sprawności ɳwh dla deklarowanego profilu obciążeń, urządzenie ma przydzieloną odpowiednią klasę efektywności energetycznej.

Klasy efektywności energetycznej podgrzewania wody dla podgrzewaczy wody z podziałem według deklarowanych profili obciążeń ɳwh w %

2015-02-19_10-40-01_pl_1200x675original.

Edytowane przez tommmi

@Zoltyyy

Jeszcze ciekawiej jest,gdy prześledzisz klasy energetyczne pomp ciepła typu split,ponieważ w strefie "umiarkowanej" osiągają maksymalnie klasę A (dla c.w.u) co daje maks 1.3kWh z 1 kWh jeśli mowa o samym grzaniu.Oczywiście są pompy/zaosobniki z lepszą efektywnością.

W ulotkach producent często podkreśla,że urządzenie jest klasy A+++ a w danych technichny widnieje inaczej lub jest to uwarunkowane strefą klimatyczną.

Także na podstawie powyższego trudno jest pisać o rzetelnych wyliczeniach porównując jedno urządzenie grzewce (gaz) znając jego straty/zużycie do innego urządzenia (pompa) znając jedynie scop bez uwzględnienia zużycia oprzyrządowania.

W mojej ocenie strata (wychładzanie zasobnika) nie jest stratą jeśli i tak byśmy grzali dane pomieszczenie w której stoi zaizolowany zasobnik.

@prokurator

To jest sedno sprawy.

Pompiarze montują bojlery,bufory nie wiadomo jakiej klasy a później chwalą się scopem 3 bez uwzględnienia zużytej energii prze defrosty czy oprzyrządowanie-bo to mają gratis jak prąd z paneli fotowoltaicznych🤣

Innym potrafią wyliczyć (nie) opłacalność wliczając dosłownie wszystko a licząc swoje żużycie pomijają co tylko się da bo pompa pokazała tyle i koniec tematu🤷‍♂️

12 godzin temu, Zoltyyy napisał:

Mój kocioł z zasobnikiem warstwowym przy ustawieniu zadanej temperatury 45C, grzeje obieg CO do 52C..Zwykle jest to różnica 7C między zadaną a temperaturą grzania. 

Co do temperatury zadanej 45C i powrotu rzędu 30C...

Temperatura na powrocie nigdy nie będzie niższa niż temperatura w zasobniku... bo fizyka na to nie pozwala. Kocioł musi grzać obieg wężownicy do temperatury wyższej niż nastawiona i to o tyle żeby powrót z wężownicy miał temperaturę taką jak albo wyższą niż zadana cwu.

W przeciwnym razie bardzo wolno grzałby zasobnik.

Obieg c.o. grzeje do 52°C w czasie grzania wody w zasobniku warstwowym?

Źle się wyraziłem - temperatura obiegu po stronie kotła wymiennika ciepła CWU to 52C...

Edytowane przez Zoltyyy

Tak - to dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem warstwowym.

W wersji bez sterownika ustawiałbym pokrętłami oddzielnie temp celu i co.

Sterowanie pogodowe (opcja), pozwala programować  czasy pracy i temperatury c.o. i c.w.u.

Co ciekawe podczas grzania cwu, wyświetla mi nie tylko aktualną i nastawioną  temperaturę cwu, ale również coś co nazywa temperaturą co - a co jest temperaturą w obiegu przed wymiennikiem ciepła dla potrzeb cwu.

Stąd wiem, że ten akurat kocioł daje 7 stopni zapasu... czyli podgrzewa wodę w małym obiegu co do nastawionej temp cwu+7C. 

Wymiennik grzeje przepływowo celu i zalewa zasobnik.

W efekcie zwykle przegrzewa cwu w zasobniku o jakieś 2-2.5C.

Edytowane przez Zoltyyy
  • Like 1

Dziękuję za informacje. Możesz podać firmę i model?

Wymiennik do zasobnika warstwowego zasilany jest tym samym czynnikiem co obie c.o. i może dlatego tak to nazywa. Masz też podaną temperaturę wody z wymiennika która w danej chwili wchodzi do zasobnika? Jak masz nastawioną temperaturę w zasobniku np. na 45°C to grzeje ze stałą temperaturą 52°C a zasobnik ma wodę o temperaturze 47°C w miejscu czujnika temperatury. Wyżej ma wyższą a niżej ma niższą. 

Jest tak jak piszesz - zawór trójdrożny kieruje przepływ wody CO w mały obieg na wymiennik ciepła CWU, który podgrzewa przepływającą wodę użytkową i kieruje ją do zasobnika warstwowego.

Model to Junkers ZBS 16/83 S2.

Sterownik pogodowy to TA270.

Kocioł od dawna nie produkowany, teraz odpowiednikiem byłby Bosch Condens GC5300iWM 24/100 S V2.

Wracając do tych temperatur:

Odczytu temperatury wody wychodzącej z wymiennika cwu nie mam.

Temperatura "grzania" jest o 7 stopni wyższa niż zadana temperatura CWU... Przy nastawie celu 45C, pokazuje mi 52 na co , przy nastawie 37 pokazuje 45. 

Ta różnica może zależeć od np zdolności odbioru ciepła przez wymiennik cwu - kiedyś po przeglądzie był zapowietrzony i temperaturą co była dużo wyższa niż zadana....

Nie obserwowałem niestety czy zależy to od różnicy temperatury między tą w zasobniku a zadaną - nie wiem czy gdybym wyłączył kocioł i zalał zasobnik zimną wodą to czy ta różnica byłaby większa niż 7 stopni?

Rozkład temperatur w zasobniku pewnie taki jak piszesz - ciepłej na górze, chłodniej na dole.

Widzę, że kocioł zaczyna dogrzewać wodę w zasobniku kiedy temperatura spadnie o 2.5C poniżej zadanej - zaczyna cyrkulować z zasobnika przez wymiennik i grzać.

Co biorąc pod uwagę te 2-2.5C "przegrzewania" daje sensowną histerezę 5C... 

Przegląd kotła robię co roku i przez 19 lat wymieniłem kilka razy anodę i raz świece zapłonowe.... wymienniki nadal oryginalne.

Cykl wygląda tak:

1.Nastawiona temp. 45C

2.Temp w zasobniku spada do 42.5C

3. Rusza palnik grzeje wodę co do 52

4. Temperatura w zasobniku rośnie. Kiedy osiągnie 47C, kocioł przestaje grzać.

Nie wiem czy sygnałem do uruchomienia palnika jest tylko temperatura w zasobniku, czy w przypadku poboru wody wystarczy jej przepływ.

Właśnie udało mi się mocno obniżyć temperaturę w zasobniku (do 24C, przy nastawione 37C), temp też Co pokazuje 45C czyli 8C ponad nastawioną a nie 7C....

Nie znam logiki działania tego systemu - np.czy przy dużym poborze grzeje przepływowo bezpośrednio "na krany", a zalewa zasobnik zimną (stąd spadek temperatury w zasobniku), czy przelewa przez zasobnik i tylko spadek poziomu poniżej czujnika daje fałszywie niski odczyt temperatury w zasobniku?

Obstawiam to pierwsze, bo nagrzanie wody w zadobniku po zaprzestaniu poboru chwilę trwa. 

Edytowane przez Zoltyyy
  • Thanks 1

Odpowiem pod własnym postem - niby nieładnie, ale redakcja i moderacja śpią od miesięcy.... więc:

Znalazłem takie coś: https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/porady-i-wiedza/poradnik/inne/zasobnik-warstwowy-cieplej-wody-uzytkowej/

Wychodzi na to, że zasobnik warstwowy napełniany jest zimną wodą, ta woda jest pobierana z zasobnika i przepuszczana przez wymiennik ciepła.

Wg linku - warstwowy zasobnik pozwala uzyskać wyższą sprawność, bo wymiennik ma większą powierzchnię oddania ciepła niż tradycyjna wężownica, dzięki czemu bardziej wychładza powrót, ergo lepsza kondensacja...

Może stąd ta różnica 81% a 85%?

Godzinę temu, Zoltyyy napisał:

Może stąd ta różnica 81% a 85%?

A raczej stąd co wynika z karty produktów:

"""Dodatkowe informacje dotyczące ogrzewaczy wielofunkcyjnych: Dzienne zużycie energii elektrycznej (warunki klimatu umiarkowanego) dla mniejszego 150W (85%) i większego przeszło 200W (81%)"""

A przypominam,że do efektywności energetycznej wliczane jest również zużycie energii.

4 godziny temu, tommmi napisał:

"""Dodatkowe informacje dotyczące ogrzewaczy wielofunkcyjnych: Dzienne zużycie energii elektrycznej (warunki klimatu umiarkowanego) dla mniejszego 150W (85%) i większego przeszło 200W (81%)"""

A przypominam,że do efektywności energetycznej wliczane jest również zużycie energii.

A to ciekawostka fizyczna :D  Coś się komuś pomieszało ...

7 godzin temu, d7d napisał:

A to ciekawostka fizyczna :D  Coś się komuś pomieszało ...

Albo zwyczajnie nie czyta się ze zrozumieniem co nie jest nowością🤷‍♂️

Ok,jak dziecku:

Dzienne zużycię prądu dla przygotowania odpowiedniej ilości ciepłej wody jest dla kotła ze 120l zasobnikiem (ponad 200W) przez co jego sprawność jest gorsza od zasobnika 100l (około 150W)

Dzidzia rozumie?😅

Nieodmiennie do liczenia kosztów i opłacalności (można podstawić ceny nie tylko prądu, ale też gazu czy innych mediów w przeliczeniu na kWh) polecam 

UWAGA adres arkusza trzeba skopiować i wkleić do przeglądarki ręcznie - klikanie Murator skopał przy migracji na nowy silnik (jak wiele innych rzeczy)

W dniu 29.08.2025 o 06:28, tommmi napisał:

Z 1 kWh prądu otrzymujemy (prawie) 1kWh energii grzejąc grzałką,więc sprawność powinna wynieść 100% a tymczasem w wielu tych urządzeniach sprawność wynosi 70-80%- w każdym bądź razie bardzo się różni.

Nie mylisz sprawności (czysta fizyka) z wydajnością energetyczną (zbliżone do EP - przez skomplikowane przeliczanie fizyki przez wydumane wskaźniki)? Różnica jest drastyczna.

Metodologię wyznaczania efektywności zawiera rozporządzenie UE nr 814/2013

WzórEfektywnośćEnergetycznaBojlerCWU.jpg

Qref to zużycie energii cieplnej z pokręconej tabeli.

CC - „współczynnik konwersji” (CC) oznacza współczynnik, który wyraża oszacowaną na 40 % przeciętną efektywność produkcji energii w UE, o której mowa w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/27/UE (1); wartość współczynnika konwersji CC = 2,5.

Czyli z samego fragmentu z mianownika CC*Qelec wyszłoby w mianowniku 2,5 i ze sprawność 100% wychodzi 100/2,5=40% efektywności energetycznej a kolejne pokręcone współczynniki w mianowniku jeszcze to obniżają.

Efektywność energetyczna nic nie mówi o kosztach grzania i nie ma co na to patrzeć. Trzeba patrzeć na sprawność (z uwzględnieniem całego osprzętu) i straty.

Dodajmy do tego cyrkulację i straty lub zyski na niej.

17 godzin temu, tommmi napisał:

5 godzin temu, tommmi napisał:

Albo zwyczajnie nie czyta się ze zrozumieniem co nie jest nowością🤷‍♂️

Ok,jak dziecku:

Dzienne zużycię prądu dla przygotowania odpowiedniej ilości ciepłej wody jest dla kotła ze 120l zasobnikiem (ponad 200W) przez co jego sprawność jest gorsza od zasobnika 100l (około 150W)

Dzidzia rozumie?😅

Określenie "Dzidzia rozumie?😅" z emotikonem wskazuje na złośliwy i niski poziom prowadzonej przez ciebie dyskusji.

Nie znasz się na podstawowej fizyce. Z gramatyką też jest kiepsko.

Dzienne zużycie energii elektrycznej nie wynosi 150 W lub 200 W. Mylisz pojęcie jednostki mocy z pojęciem jednostki energii elektrycznej. W - wat jest jednostką mocy. Wh jest jednostką mocy. Dzienne zużycie energii elektrycznej może wynosić 150 Wh lub 200 Wh a nie 150 W lub 200 W.

PS Poprawny zapis to 150 Wh a nie 150Wh. 

25 minut temu, d7d napisał:

Nie znasz się na podstawowej fizyce. Z gramatyką też jest kiepsko.

I teraz dzidzia,która od początku przeinacza fakty (by wyszło,że ma rację) niech weźmie chusteczkę bo zaraz się rozpłacze 😅

A nie,wybacz.Teraz ma powód do dumy bo znalazł "byka" w tym co napisałem🤣 No cóż,nie mam zamiaru wycofywać się rakiem tak jak Ty to robisz od początku jałowej dyskusji.

Zaiste poziom dorosłego,poważnego człowieka,który napierw wbija szpile a potem się żali... a te PS😅

Godzinę temu, Kaizen napisał:

Efektywność energetyczna nic nie mówi o kosztach grzania i nie ma co na to patrzeć

No tak,ale w tym temacie jak sam możesz dostrzeć,każdy podpiera się efektywnością energetyczną dla kotła gazowego porównując to do pomy ciepła,gdzie mowa o sprawności urządzenia-scop.

Dlatego też pisałem,że

Godzinę temu, Kaizen napisał:

Trzeba patrzeć na sprawność (z uwzględnieniem całego osprzętu) i straty

By wynik wyszedł "bardziej" wiarygodny.

@tommmi ad. "dzidzia..." Masz jakiś problem z emocjami? Nie potrafisz przyznać się do błędów i usiłujesz udowodnić że masz rację. Twoje teorie o zależności sprawności od dziennego zużycia energii też są z czapy wzięte. 

Nie odróżnisz mocy od energii i w dalszym ciągu wypisujesz kolejne swoje głupawe i nic nie warte przemyślenia.