d7d 28.08.2025 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2025 32 minuty temu, tommmi napisał: Panie teoretyk,Pan to już od kilku lat wypytujesz w tematach pomp ciepła "a ile to kosztowało" a teraz palisz głupa pisząc,że da się zrobić za 15tys zł biorąc fachowca-czy Ty poważny jesteś? Nie wiesz,że tematy nie giną? Ogarnij się😉 A swoją drogą-zrobiłeś chociaż jedną instalację c.o i c.w.u? Nie wierzę w to co czytam🤦♂️ Rozumiem,że Ty nie wiesz,że tu i tu można kupić np 150l zasobnik? Można. Co za głupie pytanie coś w stylu-czy samochód niebieski będzie szybszy od czarnego?😄 Jeśli ustawisz tą samą moc grzewczą to nie będzie w zasadzie istotnej różnicy.Tyle,że nie masz za dużego wpływu na to jaki aktualnie cop wyjdzie Ci w pompie i jaką moc poda Ci kocioł gazowy. Ale chiński produkt-nic w tym złego,ale Ty to przedstawiasz tak jakby wszystko było polskie. Czy to ja "ustaliłem" ile fachowiec powinien wziąć za usługę czy może Ty wziełeś z tyłka wyliczenia? Poza tym i z Twojej wyceny wynika,że to fachowiec będzie wszystko kupował skoro przyjęta została 8% stawka VAT.Dlatego pytam na jakiej podstawie piszesz takie bzdury? A bzdurami są skoro jak sam przyznałeś wyceny brak🤦♂️ Bez sensu z uporem maniaka piszesz o tym fachowcu-nie bij już o to piany. Przyznaję Ci rację,że SAMEMU można w 15tys się zmieścić-sam patrzyłem hisensa,ale ostatecznie zrezygnowałem.Pewnie i tak kupię,ale jak sam montuję (mam zamiar) to coś lepszego wybiorę. Wychodzi jednak,że Ty mało rozumiesz.Policzyłeś mniejszą sprawność dla kotła gazowego a mniejsza jest z tego względu,że uwzględnia zużycie energii oprzyrządowania i co więcej nie policzyłeś dodatkowych opłat,które ponosimy zużywając więcej energii. Dla pompy ciepła policzyłeś tylko żużycie pompy bez oprzyrządowania. Z tym kreatywnym liczeniem nadajesz się do jakiejś dużej firmy,gdzie redukują etaty😉 Nie masz i nie wiesz i nie znasz się. Trollujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 28.08.2025 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2025 @d7d Widzę,że Ty jesteś jednym z tych którzy na pytanie: "które auto szybsze,niebieskie czy czarne" odpowiadają,że z pewnością czerwone🤣 Już nie zaburzam Twojego świata. Ps.nie obiecuję😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 28.08.2025 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2025 6 godzin temu, tommmi napisał: 13 godzin temu, Zoltyyy napisał: Jak widać ten z wbudowanym wymiennikiem (zasobnik warstwowy) ma 85%, a ten z zasobnikiem z wężownicą ma 81% sprawności. Ale jakie producent podaje wartości grzania wody c.w.u przy jakiej delcie?Jaki tryb grzania? Komfort,standard ,eco? Między tymi trybami jest kolosalna różnica zużyciu gazu/sprawności. Niestety nie udało mi się doszukać... ....z tym, że dla obu wersji wspomnianego kotła parametry do obliczenia sprawności są takie same - zapewne regulowane jakąś normą. 6 godzin temu, tommmi napisał: Nie,to nie są dużo wyższe wartości,ale niesistotne.Istotne jest to,że wspominałem by brać pod uwagę temperaturę wody w granicach 45°C-tak w wielu wątkach ta i mniejsza wartość się przewijała u tych co mają pompy. Przy tej wartości i powrocie +30°C kocioł kondensuje. Mój kocioł z zasobnikiem warstwowym przy ustawieniu zadanej temperatury 45C, grzeje obieg CO do 52C..Zwykle jest to różnica 7C między zadaną a temperaturą grzania. Co do temperatury zadanej 45C i powrotu rzędu 30C... Temperatura na powrocie nigdy nie będzie niższa niż temperatura w zasobniku... bo fizyka na to nie pozwala. Kocioł musi grzać obieg wężownicy do temperatury wyższej niż nastawiona i to o tyle żeby powrót z wężownicy miał temperaturę taką jak albo wyższą niż zadana cwu. W przeciwnym razie bardzo wolno grzałby zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 29.08.2025 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2025 (edytowane) 7 godzin temu, Zoltyyy napisał: tym, że dla obu wersji wspomnianego kotła parametry do obliczenia sprawności są takie same - zapewne regulowane jakąś normą. Tak,to sedno sprawy-norma i profile obciążeń. Parametry są na pewno takie same,ale np straty postojowe będą inne oraz zapewne inne rzeczy wpływające na klasę-to ta różnica. Zaintrygowało mnie to co napisałeś i doszedłem do tego,że dla każdego zbiornka jest wystawiana klasa efektywności energetycznej,ale ma się ona nijak do jako takiej sprawności urządzenia grzejącego. Przykładem niech będzie bojler elektryczny.Z 1 kWh prądu otrzymujemy (prawie) 1kWh energii grzejąc grzałką,więc sprawność powinna wynieść 100% a tymczasem w wielu tych urządzeniach sprawność wynosi 70-80%- w każdym bądź razie bardzo się różni.Dla przepływowego ogrzewacza wody (energią elektryczną) ta sprawność może wynieść 100% Mała ściąga: Klasy efektywności energetycznej Klasy efektywności energetycznej dla podgrzewaczy wody Do oceny efektywności energetycznej podgrzewaczy wody stosowane są tzw. „profile obciążeń”. „Profil obciążeń” oznacza zdefiniowaną w przepisie określoną kolejność (w czasie doby) czerpania wody o określonej temperaturze i natężeniu przepływu, co mówiąc w uproszczeniu odpowiada wymaganej dobowej wydajności urządzenia. Profile dobowe (jest ich siedem) określa się oznaczeniami od 3XS do XL. Uproszczone profile obciążeń dla podgrzewaczy c.w.u. Na etykiecie energetycznej podgrzewacza ciepłej wody znajduje się zawsze oznaczenie klasy efektywności energetycznej (od A*** do G), oraz oznaczenie deklarowanego profilu obciążeń (od 3XS do XXL) dla tej klasy. W zależności od osiąganej sprawności ɳwh dla deklarowanego profilu obciążeń, urządzenie ma przydzieloną odpowiednią klasę efektywności energetycznej. Klasy efektywności energetycznej podgrzewania wody dla podgrzewaczy wody z podziałem według deklarowanych profili obciążeń ɳwh w % Edytowane 29 Sierpnia 2025 przez tommmi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 29.08.2025 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2025 @Zoltyyy Jeszcze ciekawiej jest,gdy prześledzisz klasy energetyczne pomp ciepła typu split,ponieważ w strefie "umiarkowanej" osiągają maksymalnie klasę A (dla c.w.u) co daje maks 1.3kWh z 1 kWh jeśli mowa o samym grzaniu.Oczywiście są pompy/zaosobniki z lepszą efektywnością. W ulotkach producent często podkreśla,że urządzenie jest klasy A+++ a w danych technichny widnieje inaczej lub jest to uwarunkowane strefą klimatyczną. Także na podstawie powyższego trudno jest pisać o rzetelnych wyliczeniach porównując jedno urządzenie grzewce (gaz) znając jego straty/zużycie do innego urządzenia (pompa) znając jedynie scop bez uwzględnienia zużycia oprzyrządowania. W mojej ocenie strata (wychładzanie zasobnika) nie jest stratą jeśli i tak byśmy grzali dane pomieszczenie w której stoi zaizolowany zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 29.08.2025 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2025 @prokurator To jest sedno sprawy. Pompiarze montują bojlery,bufory nie wiadomo jakiej klasy a później chwalą się scopem 3 bez uwzględnienia zużytej energii prze defrosty czy oprzyrządowanie-bo to mają gratis jak prąd z paneli fotowoltaicznych🤣 Innym potrafią wyliczyć (nie) opłacalność wliczając dosłownie wszystko a licząc swoje żużycie pomijają co tylko się da bo pompa pokazała tyle i koniec tematu🤷♂️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.08.2025 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2025 12 godzin temu, Zoltyyy napisał: Mój kocioł z zasobnikiem warstwowym przy ustawieniu zadanej temperatury 45C, grzeje obieg CO do 52C..Zwykle jest to różnica 7C między zadaną a temperaturą grzania. Co do temperatury zadanej 45C i powrotu rzędu 30C... Temperatura na powrocie nigdy nie będzie niższa niż temperatura w zasobniku... bo fizyka na to nie pozwala. Kocioł musi grzać obieg wężownicy do temperatury wyższej niż nastawiona i to o tyle żeby powrót z wężownicy miał temperaturę taką jak albo wyższą niż zadana cwu. W przeciwnym razie bardzo wolno grzałby zasobnik. Obieg c.o. grzeje do 52°C w czasie grzania wody w zasobniku warstwowym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 29.08.2025 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2025 (edytowane) Źle się wyraziłem - temperatura obiegu po stronie kotła wymiennika ciepła CWU to 52C... Edytowane 29 Sierpnia 2025 przez Zoltyyy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.08.2025 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2025 Możesz w swoim kotle oddzielnie ustawić temperaturę zasilania dla c.o. i oddzielnie dla c.w.u. ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 29.08.2025 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2025 (edytowane) Tak - to dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem warstwowym. W wersji bez sterownika ustawiałbym pokrętłami oddzielnie temp celu i co. Sterowanie pogodowe (opcja), pozwala programować czasy pracy i temperatury c.o. i c.w.u. Co ciekawe podczas grzania cwu, wyświetla mi nie tylko aktualną i nastawioną temperaturę cwu, ale również coś co nazywa temperaturą co - a co jest temperaturą w obiegu przed wymiennikiem ciepła dla potrzeb cwu. Stąd wiem, że ten akurat kocioł daje 7 stopni zapasu... czyli podgrzewa wodę w małym obiegu co do nastawionej temp cwu+7C. Wymiennik grzeje przepływowo celu i zalewa zasobnik. W efekcie zwykle przegrzewa cwu w zasobniku o jakieś 2-2.5C. Edytowane 29 Sierpnia 2025 przez Zoltyyy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.08.2025 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2025 Dziękuję za informacje. Możesz podać firmę i model? Wymiennik do zasobnika warstwowego zasilany jest tym samym czynnikiem co obie c.o. i może dlatego tak to nazywa. Masz też podaną temperaturę wody z wymiennika która w danej chwili wchodzi do zasobnika? Jak masz nastawioną temperaturę w zasobniku np. na 45°C to grzeje ze stałą temperaturą 52°C a zasobnik ma wodę o temperaturze 47°C w miejscu czujnika temperatury. Wyżej ma wyższą a niżej ma niższą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 30.08.2025 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2025 (edytowane) Jest tak jak piszesz - zawór trójdrożny kieruje przepływ wody CO w mały obieg na wymiennik ciepła CWU, który podgrzewa przepływającą wodę użytkową i kieruje ją do zasobnika warstwowego. Model to Junkers ZBS 16/83 S2. Sterownik pogodowy to TA270. Kocioł od dawna nie produkowany, teraz odpowiednikiem byłby Bosch Condens GC5300iWM 24/100 S V2. Wracając do tych temperatur: Odczytu temperatury wody wychodzącej z wymiennika cwu nie mam. Temperatura "grzania" jest o 7 stopni wyższa niż zadana temperatura CWU... Przy nastawie celu 45C, pokazuje mi 52 na co , przy nastawie 37 pokazuje 45. Ta różnica może zależeć od np zdolności odbioru ciepła przez wymiennik cwu - kiedyś po przeglądzie był zapowietrzony i temperaturą co była dużo wyższa niż zadana.... Nie obserwowałem niestety czy zależy to od różnicy temperatury między tą w zasobniku a zadaną - nie wiem czy gdybym wyłączył kocioł i zalał zasobnik zimną wodą to czy ta różnica byłaby większa niż 7 stopni? Rozkład temperatur w zasobniku pewnie taki jak piszesz - ciepłej na górze, chłodniej na dole. Widzę, że kocioł zaczyna dogrzewać wodę w zasobniku kiedy temperatura spadnie o 2.5C poniżej zadanej - zaczyna cyrkulować z zasobnika przez wymiennik i grzać. Co biorąc pod uwagę te 2-2.5C "przegrzewania" daje sensowną histerezę 5C... Przegląd kotła robię co roku i przez 19 lat wymieniłem kilka razy anodę i raz świece zapłonowe.... wymienniki nadal oryginalne. Cykl wygląda tak: 1.Nastawiona temp. 45C 2.Temp w zasobniku spada do 42.5C 3. Rusza palnik grzeje wodę co do 52 4. Temperatura w zasobniku rośnie. Kiedy osiągnie 47C, kocioł przestaje grzać. Nie wiem czy sygnałem do uruchomienia palnika jest tylko temperatura w zasobniku, czy w przypadku poboru wody wystarczy jej przepływ. Właśnie udało mi się mocno obniżyć temperaturę w zasobniku (do 24C, przy nastawione 37C), temp też Co pokazuje 45C czyli 8C ponad nastawioną a nie 7C.... Nie znam logiki działania tego systemu - np.czy przy dużym poborze grzeje przepływowo bezpośrednio "na krany", a zalewa zasobnik zimną (stąd spadek temperatury w zasobniku), czy przelewa przez zasobnik i tylko spadek poziomu poniżej czujnika daje fałszywie niski odczyt temperatury w zasobniku? Obstawiam to pierwsze, bo nagrzanie wody w zadobniku po zaprzestaniu poboru chwilę trwa. Edytowane 30 Sierpnia 2025 przez Zoltyyy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 02.09.2025 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2025 Odpowiem pod własnym postem - niby nieładnie, ale redakcja i moderacja śpią od miesięcy.... więc: Znalazłem takie coś: https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/porady-i-wiedza/poradnik/inne/zasobnik-warstwowy-cieplej-wody-uzytkowej/ Wychodzi na to, że zasobnik warstwowy napełniany jest zimną wodą, ta woda jest pobierana z zasobnika i przepuszczana przez wymiennik ciepła. Wg linku - warstwowy zasobnik pozwala uzyskać wyższą sprawność, bo wymiennik ma większą powierzchnię oddania ciepła niż tradycyjna wężownica, dzięki czemu bardziej wychładza powrót, ergo lepsza kondensacja... Może stąd ta różnica 81% a 85%? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 02.09.2025 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2025 Godzinę temu, Zoltyyy napisał: Może stąd ta różnica 81% a 85%? A raczej stąd co wynika z karty produktów: """Dodatkowe informacje dotyczące ogrzewaczy wielofunkcyjnych: Dzienne zużycie energii elektrycznej (warunki klimatu umiarkowanego) dla mniejszego 150W (85%) i większego przeszło 200W (81%)""" A przypominam,że do efektywności energetycznej wliczane jest również zużycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.09.2025 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2025 4 godziny temu, tommmi napisał: A raczej stąd co wynika z karty produktów: """Dodatkowe informacje dotyczące ogrzewaczy wielofunkcyjnych: Dzienne zużycie energii elektrycznej (warunki klimatu umiarkowanego) dla mniejszego 150W (85%) i większego przeszło 200W (81%)""" A przypominam,że do efektywności energetycznej wliczane jest również zużycie energii. A to ciekawostka fizyczna Coś się komuś pomieszało ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 03.09.2025 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2025 7 godzin temu, d7d napisał: A to ciekawostka fizyczna Coś się komuś pomieszało ... Albo zwyczajnie nie czyta się ze zrozumieniem co nie jest nowością🤷♂️ Ok,jak dziecku: Dzienne zużycię prądu dla przygotowania odpowiedniej ilości ciepłej wody jest dla kotła ze 120l zasobnikiem (ponad 200W) przez co jego sprawność jest gorsza od zasobnika 100l (około 150W) Dzidzia rozumie?😅 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.09.2025 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2025 Nieodmiennie do liczenia kosztów i opłacalności (można podstawić ceny nie tylko prądu, ale też gazu czy innych mediów w przeliczeniu na kWh) polecam UWAGA adres arkusza trzeba skopiować i wkleić do przeglądarki ręcznie - klikanie Murator skopał przy migracji na nowy silnik (jak wiele innych rzeczy) W dniu 29.08.2025 o 06:28, tommmi napisał: Z 1 kWh prądu otrzymujemy (prawie) 1kWh energii grzejąc grzałką,więc sprawność powinna wynieść 100% a tymczasem w wielu tych urządzeniach sprawność wynosi 70-80%- w każdym bądź razie bardzo się różni. Nie mylisz sprawności (czysta fizyka) z wydajnością energetyczną (zbliżone do EP - przez skomplikowane przeliczanie fizyki przez wydumane wskaźniki)? Różnica jest drastyczna. Metodologię wyznaczania efektywności zawiera rozporządzenie UE nr 814/2013 Qref to zużycie energii cieplnej z pokręconej tabeli. CC - „współczynnik konwersji” (CC) oznacza współczynnik, który wyraża oszacowaną na 40 % przeciętną efektywność produkcji energii w UE, o której mowa w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/27/UE (1); wartość współczynnika konwersji CC = 2,5. Czyli z samego fragmentu z mianownika CC*Qelec wyszłoby w mianowniku 2,5 i ze sprawność 100% wychodzi 100/2,5=40% efektywności energetycznej a kolejne pokręcone współczynniki w mianowniku jeszcze to obniżają. Efektywność energetyczna nic nie mówi o kosztach grzania i nie ma co na to patrzeć. Trzeba patrzeć na sprawność (z uwzględnieniem całego osprzętu) i straty. Dodajmy do tego cyrkulację i straty lub zyski na niej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.09.2025 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2025 17 godzin temu, tommmi napisał: A raczej stąd co wynika z karty produktów: """Dodatkowe informacje dotyczące ogrzewaczy wielofunkcyjnych: Dzienne zużycie energii elektrycznej (warunki klimatu umiarkowanego) dla mniejszego 150W (85%) i większego przeszło 200W (81%)""" A przypominam,że do efektywności energetycznej wliczane jest również zużycie energii. 5 godzin temu, tommmi napisał: Albo zwyczajnie nie czyta się ze zrozumieniem co nie jest nowością🤷♂️ Ok,jak dziecku: Dzienne zużycię prądu dla przygotowania odpowiedniej ilości ciepłej wody jest dla kotła ze 120l zasobnikiem (ponad 200W) przez co jego sprawność jest gorsza od zasobnika 100l (około 150W) Dzidzia rozumie?😅 Określenie "Dzidzia rozumie?😅 " z emotikonem wskazuje na złośliwy i niski poziom prowadzonej przez ciebie dyskusji. Nie znasz się na podstawowej fizyce. Z gramatyką też jest kiepsko. Dzienne zużycie energii elektrycznej nie wynosi 150 W lub 200 W. Mylisz pojęcie jednostki mocy z pojęciem jednostki energii elektrycznej. W - wat jest jednostką mocy. Wh jest jednostką mocy. Dzienne zużycie energii elektrycznej może wynosić 150 Wh lub 200 Wh a nie 150 W lub 200 W. PS Poprawny zapis to 150 Wh a nie 150Wh. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 03.09.2025 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2025 25 minut temu, d7d napisał: Nie znasz się na podstawowej fizyce. Z gramatyką też jest kiepsko. I teraz dzidzia,która od początku przeinacza fakty (by wyszło,że ma rację) niech weźmie chusteczkę bo zaraz się rozpłacze 😅 A nie,wybacz.Teraz ma powód do dumy bo znalazł "byka" w tym co napisałem🤣 No cóż,nie mam zamiaru wycofywać się rakiem tak jak Ty to robisz od początku jałowej dyskusji. Zaiste poziom dorosłego,poważnego człowieka,który napierw wbija szpile a potem się żali... a te PS😅 Godzinę temu, Kaizen napisał: Efektywność energetyczna nic nie mówi o kosztach grzania i nie ma co na to patrzeć No tak,ale w tym temacie jak sam możesz dostrzeć,każdy podpiera się efektywnością energetyczną dla kotła gazowego porównując to do pomy ciepła,gdzie mowa o sprawności urządzenia-scop. Dlatego też pisałem,że Godzinę temu, Kaizen napisał: Trzeba patrzeć na sprawność (z uwzględnieniem całego osprzętu) i straty By wynik wyszedł "bardziej" wiarygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.09.2025 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2025 @tommmi ad. "dzidzia..." Masz jakiś problem z emocjami? Nie potrafisz przyznać się do błędów i usiłujesz udowodnić że masz rację. Twoje teorie o zależności sprawności od dziennego zużycia energii też są z czapy wzięte. Nie odróżnisz mocy od energii i w dalszym ciągu wypisujesz kolejne swoje głupawe i nic nie warte przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293359-koszt-ogrzewania-domu-w-2025-%E2%80%93-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-ciep%C5%82a-wybra%C4%87/page/3/#findComment-9164509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts