Audirs4 22.08.2025 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 07:03 Witam, mam takie pytanie, ponieważ nie mam betoniarki, piachu ani żwiru, a sam fundament wymurowałem z gotowych zapraw murarskich z worków, chciałbym się zapytać Was czy trzpienie można również zalać gotową zaprawą betonową z worków? Możecie polecić jakąś firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293377-zalewanie-trzpieni-w-fundamentach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.08.2025 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 07:58 (edytowane) A w czym chcesz rozrabiać tą gotową zaprawę? ....... w taczce mieszając łopatą czy kaście z ręcznym mieszadłem. Zamów sobie człowieku gotową mieszankę z miejscowej betoniarni. Dowiozą Ci jedną tonę powieziesz sobie taczką lub ze szwagrem wiaderkami. Gotowce są trochę drobnoziarniste więc bez betoniarki rozrabiając ręcznie przy dnie może trafić się suche niewymieszane miejsca.......ale Ok.....problem w tym że zanim rozrobisz i zalejesz ostatnie wiadreko to to pierwsze na dnie trzpienia zacznie już pomału wiązać. Tak to mozna zalewać pustaki na małą podmurówkę ogrodzenia a nie elementy konstrukcyjne domu. Czy na tej budowie jest jakiś kierownik.......może jego się o to spytaj. Firmę polecić do czego............ do zapraw betonowych w workach to np Baumit. Kupisz w markecie jaki tylko będziesz chciał B20 - B25 - B30 Edytowane Piątek o 08:01 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293377-zalewanie-trzpieni-w-fundamentach/#findComment-9163936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Audirs4 22.08.2025 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 08:59 57 minut temu, Mareks77 napisał: A w czym chcesz rozrabiać tą gotową zaprawę? ....... w taczce mieszając łopatą czy kaście z ręcznym mieszadłem. Zamów sobie człowieku gotową mieszankę z miejscowej betoniarni. Dowiozą Ci jedną tonę powieziesz sobie taczką lub ze szwagrem wiaderkami. Gotowce są trochę drobnoziarniste więc bez betoniarki rozrabiając ręcznie przy dnie może trafić się suche niewymieszane miejsca.......ale Ok.....problem w tym że zanim rozrobisz i zalejesz ostatnie wiadreko to to pierwsze na dnie trzpienia zacznie już pomału wiązać. Tak to mozna zalewać pustaki na małą podmurówkę ogrodzenia a nie elementy konstrukcyjne domu. Czy na tej budowie jest jakiś kierownik.......może jego się o to spytaj. Firmę polecić do czego............ do zapraw betonowych w workach to np Baumit. Kupisz w markecie jaki tylko będziesz chciał B20 - B25 - B30 Dzięki za odpowiedź. Mam zamiar mieszać mieszadłem jak to robiłem w przypadku bloczków fundamentowych i wyszło ok. Mam tylko cztery trzpienie o wysokości 62cm x24 x24, więc na taki jeden trzpień wyjdzie z 1,5 taczki, myślę, że szkoda wzywać gruchę na taką małą ilość. Problem jest też taki, że nie ma mi Kto pomóc i robię wszystko sam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293377-zalewanie-trzpieni-w-fundamentach/#findComment-9163939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts