Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. W ubiegłym roku dołożyłem podłogówkę w jednym pomieszczeniu 22m2 (2 pętle 70m i 76m). Reszta piętra to grzejniki. Jednocześnie wymieniłem stary rozdzielacz na nowy o większym przekroju i z rotametrami. I tu pojawił się problem z przepływami. Przy otwartych wszystkich biegach na każdą linię podłogówki idzie max 1,2l i w ostatnią zimę było czuć że nie mogę dogrzać pomieszczenia. Chciałem teraz dołożyć podłogówkę do kolejnego pomieszczenia jednak obawiam się że przepływy jeszcze spadną.
Mam pompę ciepła, w niej pompkę obiegową Wilo Para 25/6-43. Z obiegówki wychodzi rurka miedziana 22mm, która następnie jest połączona z rurą PP32mm (ścianka 4mm), dalej znów łączy się z rurą 22mm i biegnie do rozdzielacza na 1 piętrze.

Moje pytanie, to czy jeśli rurkę 22mm wychodzącą z pompki obiegowej połączę z rurką miedzianą 28mm i będzie ona biegła aż do rozdzielacza i powrót też 28mm to czy przepływy na rotametrach zwiększą się zauważalnie?
Dodam że powrót do zbiornika chyba buforowego to też rurka 22mm.
Tak to wygląda https://ik.pl/produkty/grupa-pompowa-hsbc-3-hkm~p3048240

Może przed przeróbką z dołożeniem pętli to był już  max pompy.

1.2l/min na każdą linię podłogówki to i tak całkiem dobry wynik, pytanie ile jest tych pętli podłogówki, ile grzejników i czy te drugie są kryzowane.

Pompa ma gwint 6/4 cala więc rura 22 na pewno wnosi swoje opory.

Skoro wspominasz o grzejnikach to z racji układu mieszanego czy podłogówka ma jakiś swój układ mieszajacy?

Przed przeróbką w PC była jedna pompa obiegowa zasilająca parter 100m2, 50/50 podłogówka i grzejniki oraz piętro 100m2 wszystko w grzejnikach poza kuchnią 12m2 z podłogówką. I fajnie to grzało. Jako że zamierzałem dokładać podłogówkę na piętrze, postanowiłem dołożyć do PC drugi obieg z osobną pompką obiegową.

Byłem przekonany że osobna pompka oraz rozdzielacz o wyraźnie większym przekroju bez problemu zasilą ogrzewanie na całym piętrze. A tu zonk i nie wiem czy brać się za dalsze dokładanie ogrzewania. 

Pętli podłogówki są na razie 3 (70m,76m i w kuchni 12m2 nie wiem ile ale myślę że max 80m). 

Grzejniki: 1x50x60, 1x160x60, 1x40x60(3 płytowy), 1x60x60 i drabinka w łazience chyba 160x50. Poza jednym wszystkie dwupłytowe. 

Nie mam żadnego układu mieszającego. Co wychodzi z obiegówki to idzie bezpośrednio do rozdzielacza i dalej. 

Jak zamknę wszystkie obwody poza jedną linią podłogówki przepływ wynosi max 2,5l. Jeśli zostawię otwartą tylko linię na grzejnik to przepływ wynosi 3l ale jak otworzę jeszcze na drugi grzejnik to przepływ na obu rotametrach wynosi ok 2,5l.

Dodam że na parterze są takie same przyłącza tylko stary rozdzielacz z mniejszym przekrojem i bez rotameteówi podłogówka grzeje bardzo dobrze. Trzeba ją przymykać na ok 20-30% otwarcia bo jest za ciepło. 

Nie zauważyłem w kotłowni żadnych zaworów zwrotnych, nie ma też filtrów na wodzie obiegowej co mnie dziwi. 

Godzinę temu, michniak napisał:

Jako że zamierzałem dokładać podłogówkę na piętrze, postanowiłem dołożyć do PC drugi obieg z osobną pompką obiegową.

Gdzie konkretnie dołożyłeś tą pompę. Tam jest jakiś bufor. Zamieść nawet odręczny szkic schematu instalacji.

W poprzednim wpisie zamieściłeś link do grupy pompowej....... gdzie ona jest.........tam jest mieszacz

Edytowane przez Mareks77

Tak to u mnie wygląda. Jest to tzw wieża. Zdjęcie instalacji dodam później bo teraz jestem w pracy. Ale nie ma tam nic szczególnego. Do rurki 22mm od pompki obiegowej dołączona jest ok 3m ruru PP32mm a ta dalej łączy się znów z rurką 22mm która biegnie do rozdzielacza. Rozdzielacz ma wejście 1". Droga powrotna taka sama. 

Pompka obiegowa o której mówię to ta na środku, ta z lewej to obiegowa do rozdzielacza na parterze, a pompka z prawej biegnie do jednostki zewnętrznej. 

20240429_113115.jpg

Pompa na środku posiada zawór trójdrogowy a do niego wchodzą 2 rurki. Tam jest mieszacz.

Pompa Wilo posiada regulację zarówno wydajności 3 biegi jak i charakterystyki tzn stałe ciśnienie, stała prędkość lub inną.

Max przepływ pompy Wilo bez obciążenia to ok 2m3/h więc proponuję tam próbować zmienić nastawy o ile nie jest ona sterowana elektronicznie przez automatykę samej pompy ciepła.

To że pompy na obwód grzejników i podłogówki są osobne nie oznacza wpływu grzejników na podłogówkę i odwrotnie bo całość jest zainstalowana w jednej pompie ciepła więc liczy się wydajność wymiennika i przepływy maksymalne które mozemy uzyskać.

Pompki nie są osobno jedna na podłogówkę, druga na grzejniki tylko jedna zasila grzejniki i podłogówkę na parterze a druga zasila grzejniki i podłogówkę na piętrze. 

Przy włączonej pompie obiegowej poprzez załączenie przekaźnika zmieniałem te charakterystyki pracy pompy oraz prędkości i sprawdzałem efekty na rotametrach. Niestety różnice były minimalne. 

Przepływy które podałem wcześniej uzyskane były kiedy pompka obiegowa była na 3 najwyższym biegu, na 2 i 1 biegu przepływ spadał. 

Prosiłbym o odpowiedź czy wstawienie miedzi 28mm od pompki obiegowej do rozdzielacza i spowrotem poprawiło by przepływy. Pamiętając że przyłącza pompy obiegowej to miedź 22mm.

Myślę jeszcze czy może przy zaprasowywaniu rur Pp32 instalator nie ścisnął za mocno gdzieś na łączeniu i zmniejszył średnicę wewnętrzną rury. Dziwi mnie że jedna pompka potrafiła nagrzać parter i piętro a taka sama dołożona pompka nie może nagrzać samego piętra. 

21 minut temu, michniak napisał:

Prosiłbym o odpowiedź czy wstawienie miedzi 28mm od pompki obiegowej do rozdzielacza i spowrotem poprawiło by przepływy. Pamiętając że przyłącza pompy obiegowej to miedź 22mm.

Myślę jeszcze czy może przy zaprasowywaniu rur Pp32 instalator nie ścisnął za mocno gdzieś na łączeniu i zmniejszył średnicę wewnętrzną rury. Dziwi mnie że jedna pompka potrafiła nagrzać parter i piętro a taka sama dołożona pompka nie może nagrzać samego piętra. 

Puść pompki osobno jeśli się nie polepszy to coś ewidentnie jest nie tak. Przez forum nie uzyskasz miarodajnej informacji czy zmiana przekroju cokolwiek zmieni. Zaproś inalatatora, hydraulika do domu........

Jedna pompa powinna zasilać same grzejniki a druga tylko podłogówkę.Innymi słowy jedna pompa powinna zasilać rozdzielacze grzejników parteru i piętra a druga rozdzielacze podłogówki  parteru i piętra 

Edytowane przez Kondensat

Rozumiem tylko czy zmieni to coś jeśli na górnym rozdzielaczu mimo zakręcenia wszystkich linii grzejników a po zostawieniu otwartych 3 linii podłogówki po ok 75m - to przepływ a rotametrach jest słaby tzn ok 1.2l/min? Przecież to tak jakby była sama podłogówka na 3 obiegach. W związku z tym wydaje mi się że problem leży gdzie indziej. Poza tym docelowo na piętrze ma być sama podłogówka plus jeden grzejnik drabinkowy w łazience więc wolałbym nie łączyć w tym momencie góry i dołu pod jedną pompkę.