RAS 23.02.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Drodzy forumowicze,mam serdeczną prosbę odnośnie przyłącza energii elektrycznej do budunku. Moje pytanie dotyczy czy klient ma prawo wyboru rodzaju przyłącza czy też nie. Zakład energetyczny chce mnie uraczyć przyłączem napowietrznym, przysłął też odpowiednią umowę której nie podpisałem, lecz wysłałem do nich pismo z prośbą o zamianę z powietrznego na kablowe i oto co dostałem w odpowiedzi:".... zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 20 XII 2004 przed. energetyczne zajmujące się przesyłaniem i dystrybucją energii określa warunki przyłączenia podmiotów. Jednocześnie przypominamy, że przyłącze wykonywane jest kosztem i staraniem ZEWT i pozostaje na jego majątku. W związku z powyższym nie widzimy konieczności wykonania droższego, technicznie i ekonomicznie nieuzasadnionego przyłącza kablowego............" I teraz drodzy pytanie jak to jest z tymi przyłączami ? Mam się odwołać do URE czy zaakceptować kształt obecny umowy.Sliczne dzięki za pomoc.RAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAS 04.03.2005 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Naprawdę nikt nie potrafi mi pomóc ?pozdr.RAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 10.04.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 No nie! Twój zakład energetyczny jest bezczelny! Oczywiście, że masz prawo wyboru rodzaju przyłącza, a odmowa wykonania kablowego nie może być podyktowana tylko opłacalnością inwestycji.Kilka dni temu widziałam orzeczenie w tej sprawie - jeśli znajdę to je wkleję.Oczywiście, że się odwołuj do URE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 10.04.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 http://66.102.9.104/search?q=cache:l-BebMUk43kJ:www.ure.gov.pl/taryfa/zalozenia_2003_04_04.doc Tutaj, w założeniach do taryf masz to napisane w rozdz. 11. pkt 8.9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 10.04.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Mam nieszczęście mieć do czynienia z zakładem w Wołominie.Termin przyłączenia dano mi za ... 3 lata. Ja całe szczęcie mam ich w nosie, bo prą poprowadziłem od sąsiada i 2 lata mam za sobą. Całe szczęście nie jestem w sytuacji przymusowej. Przyczyna - brak projektu. Ale oczywiście dało by się coś zrobić, gdybym był gotów finansować część tego projektu. na wszelki wypadek nie pytałem się kto miałby ten projekt robić... I czy z rachunkiem, czy bez. Oczywiście również grozi mi znowu linia napowietrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SPQR 11.04.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 moja propozycja:- znajdz wykowawce instalacji i przylacza ktory ma doswiadczenie we wspolpracy z tym Rejonem- napisz wraz z nim odwolanie, uzasadniajac dlaczego nie chcesz slupa (np postawienie slupa na waskiej dzialce spowoduje zmnijszenie powierzchni uzytkowej dzialki, lub zabudowania sasiadow w poblizu granicy dzialki)- zobowiaz sie do wykonania projektu przylacza (bedzie to cie kosztowalo dodatkowo 1,5-2kPLN) ale chyba bedzie warto- zlec wykonwcy przylacza zalatwienie sprawy w Rejonie (a wlasciwie od razu bezposrednio w centrali)- powinno zadzialac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmel 16.04.2005 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Ja bedę budować w Gm. Dąbrówka termin na przyłącze dostałam marzec 2007 rNiestety musiałam napisać pismo do ZE Wołomin z prośbą o szybszą realizację w zamian za zrobienie projektu. Mineło już 3 tygodnie i nadal czekam na odpowiedz.powód tak dalekiego terminu: brak przyłącza najbliższy słup 120 m od mojej działki. Wyliczyli że ze srodków własnych postawią słup w 2007r. koniec kropkaczyli zmuszaja ludzi do tego aby sami robili projekty jak im na prądzie zalezy. Od sąsiada nie można wiecznie prądu brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały.majster 16.04.2005 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 daj znać jak to załatwisz , ja własnie załatwiam w Wołominie prąd budowalny i też nie podoba mi się ich wizja podłączenia napowietrznego apropo może ktoś mi powie czy 2500pln za take podłączenie za słup ze skrzynką ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.04.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Drodzy forumowicze, mam serdeczną prosbę odnośnie przyłącza energii elektrycznej do budunku. Moje pytanie dotyczy czy klient ma prawo wyboru rodzaju przyłącza czy też nie. Zakład energetyczny chce mnie uraczyć przyłączem napowietrznym, przysłął też odpowiednią umowę której nie podpisałem, lecz wysłałem do nich pismo z prośbą o zamianę z powietrznego na kablowe i oto co dostałem w odpowiedzi: ".... zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 20 XII 2004 przed. energetyczne zajmujące się przesyłaniem i dystrybucją energii określa warunki przyłączenia podmiotów. Jednocześnie przypominamy, że przyłącze wykonywane jest kosztem i staraniem ZEWT i pozostaje na jego majątku. W związku z powyższym nie widzimy konieczności wykonania droższego, technicznie i ekonomicznie nieuzasadnionego przyłącza kablowego............" I teraz drodzy pytanie jak to jest z tymi przyłączami ? Mam się odwołać do URE czy zaakceptować kształt obecny umowy. Sliczne dzięki za pomoc. RAS Jeśli zobowiążesz się że na własny koszt zrobisz przyłacze kablowe to powinni się zgodzić bez problemu. To dostawca określa techniczne warunki na jakich będzie dostarczał energię do odbiorców. Tak było jest i będzie. Odwołanie do URE absolutnie nic ci nie da bo to ZE ma rację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmel 20.04.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 dostałam odpowiedz negatywna cytuję wykonanie przyłącza zaplanowano na rok 2007. w związku z powyższym podtrzymujemy termin określony w par. 6 umowy o przyłącze czyli 07/02/2007r Przeczytałam w majnowszym muratorze o przyłączu tymczsowym. Może z tym powalczę ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAS 16.05.2005 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Witam Was,jednak się udało zamienić przyłącze napowietrzne na kablowe, trzy odwołania i jest, niestety termin jest nie do ruszenia, więc prąd budowlany będę miał w tym roku a prąd docelowy w przyszłym, dziwne ale ZE rządzi sie swoimi prawami. pozdr.RAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreti 01.03.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 A ma ktos doświadczenia, jak to wygląda w lutym 2007??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 01.03.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 U mnie wołomin naciągnął mnie na ponad 3k za projekty itp Dodatkowo przyłacze docelowe dostanę 2 lata po budowlanym Ale to już podobno na koniec tego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 03.04.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 a jak to wyglada teraz-czy ktos wie.Ja czekam juz 3 miesiac na warunki a pierd..lnik tam maja taki ze szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 03.04.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Ja wiem jedno: jeśli do Waszej działki prowadzi droga prywatna to macie przekichane. Oczywiście w kontekście ZEW-t, rejon Wołomin.Właśnie ćwiczę temat i nie wiem, czy mam się śmiać, czy płakać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreti 04.04.2008 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 OK, ale cwiczysz na etapie PNB czy juz docelowego wykonania przylacza? ja wpisalem ZEWT na sluzebnosci w akcie wszystko i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 04.04.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Niestety też jesteśmy uzależnieni od ZEW-T Wołomin Kilka dni temu dostałam warunki...."ZEW-T Dystrybucja Sp. z o.o. zobowiązuje się do przyłączenia instalacji o mocy przyłączeniowej 13,0kW do budynku mieszkalnego, jeżeli zostaną spełnione warunki przyłączenia określone w załączniku 1" A głównym warunkiem w załączniku 1 jest - wybudowanie nowej stacjii transformatorowej.....Hi,hi "i tu mnie mają", ciekawe kiedy ją wybudują? Termin przyłączenia ustalają na wrzesień 2009 z zastrzeżeniem, że termin przyłączenia może ulec przedłużeniu .......Właściwie nie wiem, czy mam płakać, czy się śmiać Oczywiście oferują nam linie napowietrzną Aha!....obowiązkowo musimy w terminie 14 -nasto dniowym zapłacić około 1.500 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 04.04.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Witam Ja też musze męczyć się z ZEWT w Wołominie.Mi sie udało miec łącze kablowe potocznie nazywane "ziemią'juz i mam skrzynkę w ogrodzeniu, zrobione WLZ(łacze miedzy skrzynką a budynkiem) i powiem wam że czekam teraz na zainstalowanie licznika.W tym tygodniu łaskawi panowie z ZEWT uraczyli mnie sowją wizytą w celu sporządzenia protokołu odbiory instalacji w budynku.Myslałem że będa montowac licznki juz a ci z tekstem wyskoczyli że gdzie za 1,5 tygondia mam się zgłosić w celu umówienia się na montaz licznika.Burdel taki maja że tylko nadaje sie to do telewizji.Ja np. nikomu żadnej łapówy nie dałem a słyszałem że jest tam kilku takich co mają długie łapki, z budową całego podłączenia bujam sie prawie rok tylko sytuacja u mnie jest bardzo prosta bo słup od którego idzie kabel jest niecałe 35 metrów od działki.Zapewne mieliście styczność z tymi ludkami z BOK w Wołominie ja wielokrotnie aż mnie jednego razu tak wkurzyli ze zadzwoniłem do centrali na marsa w celu złozenia skargi i powiem wam że pomogło moment zadziałali.Koresponduje mailowo z BOK gdzie maile wysyłam do wiadomości dyrektora owego ZEWT bo inaczej nie da rady.Teraz bede pisał w celu wydania protokołu odbioru oraz instalacji licznika.Współczuje wam walki z ZEWT bo wiem jak trzeba z tymi darmozjadami sie namęczyć by ci dali prąd ale jak chodzi o płatności to krzyczą pierwsi prosze zapłacić i nie interesuje ich że dają ci odległy termin 2/3 lat podłączenia kase chcą odrazu.Szkoda gadać trzeba iść i robic im za każdym razem rozrube by się nauczyli ludzi szanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 04.04.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 OK, ale cwiczysz na etapie PNB czy juz docelowego wykonania przylacza? ja wpisalem ZEWT na sluzebnosci w akcie wszystko i tyle. Obecnie jestem na etapie umowy przyłączeniowej. Piszesz, że wpisałeś ZEWT na służebność. Czyli masz to przyłącze czy jeszcze nie masz? Rozumiem, że do Twojej działki prowadzi droga prywatna. Czy tak? Upewnij się na jaką dokładnie firmę pożądana jest służebność gruntowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 05.04.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Bez sluzebnosci na ZEWT nawet nie chciali nam przyjac papierow o warunki. Tak wiec mamy droge prywatna ktora dojezdzamy do naszej dzialki i na tej drodze mamy sluzebnosc dla gazu, pradu i wod-kan. Służebność mamy na dobre firmy bo to musielismy poprawiac . Pozdrawiam prad to niezly orzech do zgryzienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts