Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

W mieszkaniu chciałbym przenieść ściany działowe. Dla uproszczenia niech będzie to tylko jedna ściana działowa, dołączyłem grafikę. Prace chciałbym komuś zlecić, bo się na tym nie znam, ale samemu najpierw chciałbym zrozumieć problemy. Proszę o pomoc.

image.png

W standardzie deweloperskim wykonano:
- ściany działowe z bloczków gipsowych (multigips) 8 cm. Są one już oszpachlowane (do poprawy). Nie trzeba było ich tynkować.
- jastrych cementowy zatarty na gładko. Jeden poziom w całym mieszkaniu. Zapewne są dylatacje obwodowe w każdym pomieszczeniu i inne dylatacje techniczne (np. salon jest długi więc pewnie będzie przecięty w połowie itp.).
- tynki gipsowe maszynowe na żelbetowych ścianach zewnętrznych mieszkania oraz na suficie.

Z tego co rozumiem, po usunięciu ściany działowej, powstaną pasy:
- Bez jastrychu pod ścianą,
- Bez tynku nad,
- Bez tynku na zewnętrznej ścianie żelbetowej.

Oprócz tych pasów, jeszcze może się okazać, że pomieszczenia A i B mają różne głębokości tynków na ścianach/stropie. Posadzka powinna być niby taka sama.

Tynki:
Jak sobie poradzić z uzupełnieniem tynku na suficie i ścianach?
Jak się postępuje w przypadku wyrównania grubości tynków pomiędzy pomieszczeniami?
Może lepiej wyjdzie ten sufit zabudować płytami GM (nie robię obniżanego sufitu)?

Jastrych:
Czym uzupełnić pas pod ścianą działową? Czy ta łata powinna mieć dylatacje obwodową? Czy jak jastrych już wyschnie, to może go zszyć razem z posadzką pomieszczenia A? A może trzeba skuć całą posadzkę i na nowo zrobić? Docelowo planuję klejoną deskę.

Nowa ściana multigips lub GK:
Nie mogę jej stawiać bezpośrednio na jastrychu, bo akustyka będzie kiepska i się drgania będą przenosiły pomiędzy pomieszczeniami. Trzeba skuć pas pod ścianę, postawić ścianę, a później poprawić posadzkę?

Dzięki za zerknięcie na to!

Edytowane przez Amelinium
https://forum.murator.pl/topic/293670-przeniesienie-%C5%9Bcian-dzia%C5%82owych-jak-to-ugry%C5%BA%C4%87/

Mniej więcej wyjaśniłeś jak to powinno od strony technicznej wyglądać. Dodać można tyle że ściana działowa powinna być przewiązana czyli umocowana lub ustabilizowana poprzez kotwienie w ścianie nośnej.

Po drugie to jeśli to jest mieszkanie oraz ze względu na możliwe zbrojenie dodatkowe stropu należało by się raczej skontaktować z zarządą budynku czy takowe zmiany mogą być wykonane.

Po trzecie to przy skuwaniu jastrychu pod nową ścianę  a także podczas likwidacji starej ściany w zależności od rozwiązań technicznych możliwe że pojawią się tam instalacje np. elektryczne Twoje bądź od oświetlenia sąsiada.

Dlatego także i z tego powodu przed podjęciem prac wykonawca lub zleceniodawca powinien uzyskać i zaznajomić się z projektem budowlanym budynku lub mieszkania.

• Thanks 1

Jeśli chodzi o zgodę dewelopera, to taką otrzymałem już, ale potwierdzę dwukrotnie jak już będzie projekt wykonawczy. Dzięki za uwagi.

Cytat

ściana działowa powinna być [...] ustabilizowana poprzez kotwienie w ścianie nośnej.

Mogę kotwić bezpośrednio do tynku?

7 minut temu, Mareks77 napisał:

przy skuwaniu jastrychu pod nową ścianę

Czyli dobrze zrozumiałem, że trzeba tam skuć taki pas pod nową ścianę, postawić ścianę, a później uzupełnić jastrych? A od strony technicznej jak z uzupełnieniem tego jastrychu? Martwi mnie czy to sobie mogę tak po prostu wylać obok istniejącego jastrychu czy wtedy to się dobrze zwiąże z istniejącym jastrychem. Bo wydaje mi się że zacznie schnąć i istniejący jastrych będzie pękał.

Jeżeli na planie nie ma tam instalacji to i tak radzę ostrożność.

Uzupełnienie jastrychu to poprostu rozrobienie mieszanki i zasypanie półsuchym materiałem z zagęszczeniem i wyrównaniem.

Powierzchnię starego jastrychu mającą kontakt z nowym  należało by dobrze odkurzyć a jeżeli ma tendencję do kruszenia to wzmocnić gruntem.

Są gotowe masy naprawcze które nie powinny pękać.

Odnośnie kotwienia to nie do tynku tylko do ściany poprzez nawiercenie i stalowe pręty umieszczone na kotwę chemiczną w miejscach klejenia kolejnych bloczków lub poprzez nawiercenie i wsunięcie w wystający pręt klejąc chemią.

Tynk lub lekką zacierkę gipsową na ścianie tak czy inaczej będziesz robił więc połączysz nową z ścianą nośną do której będziesz kotwił.

Jeżeli sam tego nie będziesz robił to sprawy techniczne pozostaw wykonawcy

• Like 1
Cytat

Odnośnie kotwienia to nie do tynku tylko do ściany poprzez nawiercenie i stalowe pręty umieszczone na kotwę chemiczną w miejscach klejenia kolejnych bloczków lub poprzez nawiercenie i wsunięcie w wystający pręt klejąc chemią.

To rozumiem gdybym chciał dorobić bloczki gipsowe. A jeśli byłyby to profile GK, to wystarczą zwykłe kołki do betonu, przechodzące przez tynk?

Na marginesie to takie montowanie profili GK do ściany/sufitu które są już otynkowane to jest akceptowalne mam nadzieje? :) Czasu nie cofnę, deweloper te ściany już otynkował.

Edytowane przez Amelinium

Zrozum że możliwe że tynku jest tam ok 0.5cm bo materiał budowlany zapewnia równość.

To nie są czasy cegieł lub pustaków żużlowych gdzie tynku było ok 1,5cm.

Możesz nową ścianę zrobić w formie stelaża przykręcając go do ściany sufitu i jastrychu, wypełniajac wełną a następnie kryjąc płytami GK.

Przy takiej technologii odpada kucie jastrychu a także ewentualne tynkowanie gdyż płyty są równe a łączenia i otwory na śruby są szpachlowane.

Montaż na kołki rozporowe.

• Like 1

Ok, a może lepiej wyciąć płaty z jastrychu i montować profile UW pod GK bezpośrednio w stropie? Miałoby to zapewnić lepszą akustykę pomiędzy pomieszczeniami, nie będą się przenosić tak drgania.

Ścianka działowa z jakiego materiału by nie była jest na tyle cienka że wieczorem jak jest cicho tak czy inaczej słyszysz co się dzieje w drugim pomieszczeniu.

Faktem jest że konstrukcje szkieletowe z wypełnieniem wełną pod względem dzwiękoszczelności nie grzeszą ale nie faszyzując mamy do czynienia z mieszkaniem a nie domem gdzie dobrze by było aby pomiędzy poddaszem a parterem było cicho.

Cały zysk że jest ona lekka więc nie trzeba kuć.

Można też na czas remontu wyprowadzić się i wyciąć jastrych piłą do betonu .

Będzie ładnie bez łatania obawy przed pękaniem tylko trochę pyłu do posprzątania.

Edytowane przez Mareks77