Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z xylamitem

anza

Recommended Posts

Ksylamit jest środek do impregnacji drewna (b. stara technologia) do zabezpieczenia powierzchni drewna przed działaniem grzybów, pleśni, bakterii. Prawdopodobnie zabezpieczono tym środkiem stosowane do izolacji płyty pilśniowe pod podłogą. W przypadku ksylamitu nie chodzi tylko o sam zapach. Jest to środek trujący i w wielu budynkach wymienia się posadzki skażonych ksylamitem zgodnie z zaleceniem różnych Wojewódzkich Inspektorów Sanitarnych w oparciu o instrukcję ITB (nie pamiętam numeru). Uważam, że posadzkę należy wymienić. Szkoda zdrowia. W mniej groźnych przypadkach znajdziesz odpowiedź na stronie http://www.farby.brcs.pl/porady.html.

(dotyczy malowania).

• 3 years później...

Witam.

Mam xylamit czarny (ten od podkładów kolejowych) i żeglarski (mniej śmierdzący) w ilościach po ok 150 litrów.

Ojciec upiera się, żeby zaimpregnować żeglarskim więźbę, która jest nad poddaszem nieużytkowym. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś zna mniej więcej skład chemiczny tego i czym się on różni od tego czarnego?

Wiem że to trucizna i omijać to z daleka, ale nie mam co z tym zrobić.

Jaki to ma wpływ na folię wstępnego krycia?

strop będzie przykryty folią, na to 20cm wełny i więźba o nachyleniu 14 stopni. poddasze będzie wentylowane kratkami w ścianach szczytowych, więc szkodliwość będzie ograniczona.

Postaram się przekonać ojca do Boramonu C 30 zamiast tego, ale będę wdzięczny za odpowiedzi na w.w. pytania.

Witam.

Mam xylamit czarny (ten od podkładów kolejowych) i żeglarski (mniej śmierdzący) w ilościach po ok 150 litrów.

Ojciec upiera się, żeby zaimpregnować żeglarskim więźbę, która jest nad poddaszem nieużytkowym. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś zna mniej więcej skład chemiczny tego i czym się on różni od tego czarnego?

Wiem że to trucizna i omijać to z daleka, ale nie mam co z tym zrobić.

Jaki to ma wpływ na folię wstępnego krycia?

strop będzie przykryty folią, na to 20cm wełny i więźba o nachyleniu 14 stopni. poddasze będzie wentylowane kratkami w ścianach szczytowych, więc szkodliwość będzie ograniczona.

Postaram się przekonać ojca do Boramonu C 30 zamiast tego, ale będę wdzięczny za odpowiedzi na w.w. pytania.

Z tego co pamiętam nie stosuje się ich w zamkniętcy przestrzeniach i chyba znam przypadek kiedy ktoś jeszcze pod koniec lat 80 zaimpregnował więźbę budynku wielorodzinnego - po kilku latach musiano przeprowadzać mieszkańców....

http://www.sce.most.org.pl/dio.htm

http://www.forumquovadis.pl/sanepid_domyzdr.html

Pełno tego....

• 7 years później...

Ja miałem podobny problem. Użyłem zestawu do neutralizowania ksylamitu złożonego z takiego impregnatu, specjalnego lakieru i farby, po malowaniu którą można nakładać wszelkie inne. Zapach ustąpił całkowicie, dopiero po zastosowaniu tego systemu. Wcześniej stosowałem preparaty właśnie polecane przez ITB i niestety zapach nadal wracał.

Zestaw, o którym pisze dostaniesz w Zakładzie Doświadczalnym Farb i Lakierów Spektrochem - tel. 15 822 45 22, reszta danych na http://www.spektrochem.republika.pl

Porozmawiaj o swoim przypadku, bo ze stosowaniem tych preparatów było kilka obostrzeń (nie na wszystkie podłoża)

Pozdrowienia,

'Tobi