plisiecka 23.09.2025 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Dzień dobry. Ponad miesiąc temu ociepliłam od wewnątrz sypialnię - wełna mineralna Isover + ścianka g-k Rigips, na to gips + malowanie farbą Tikkurila Optiva Mat 5. Do tej pory w pokoju wciąż czuć "poremontowy" zapach - z początku octowy, teraz słodkawo-stęchly (trudno go opisać, nigdy wcześniej nie spotkałam się z niczym podobnym). Prace trwały dwa dni, przeprowadziła je profesjonalna ekipa. Pokój był porządnie wietrzony od razu po remoncie, przez cały miesiąc okno otwierane było regularnie; był przeciąg i dogrzewanie pomieszczenia czyli teoretycznie warunki optymalne, żeby wszystko wyschło jak należy. Niestety - efektów brak. Zapach wciąż wraca, jest nieco słabszy, ale nadal wyczuwalny, szczególnie gdy stanie się tuż przy nowej ściance. Czuć go też - paradoksalnie - podczas wietrzenia w ciepłe dni lub gdy słońce nagrzeje pokój. Podejrzewam, że coś jest nie tak z wełną lub płytą, malowania raczej bym nie podejrzewała - tę samą farbę Tikurilla stosowałam w całym mieszkaniu i nigdzie zapach nie trzymał się dłużej niż dobę. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z podobną sytuacją, mimo licznych prac w mieszkaniu wszelkie poremontowe zapachy znikały w ciągu góra paru dni. Czy ktoś z Państwa spotkał się z podobnym problemem i może cokolwiek podpowiedzieć? Od miesiąca nie korzystam z sypialni, zapach irytuje i drażni i mimo, że bardzo na tym ociepleniu mi zależało (chłodny, narożny pokój) rozważam demontaż. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294010-ocieplenie-%C5%9Bciany-od-wewn%C4%85trz-i-utrzymuj%C4%85cy-si%C4%99-poremontowy-zapach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.09.2025 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Pomiędzy wełną a starą ścianą powinna być przerwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294010-ocieplenie-%C5%9Bciany-od-wewn%C4%85trz-i-utrzymuj%C4%85cy-si%C4%99-poremontowy-zapach/#findComment-9165508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 23.09.2025 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2 godziny temu, plisiecka napisał: Dzień dobry. Ponad miesiąc temu ociepliłam od wewnątrz sypialnię - wełna mineralna Isover + ścianka g-k Rigips, na to gips + malowanie farbą Tikkurila Optiva Mat 5. Do tej pory w pokoju wciąż czuć "poremontowy" zapach - z początku octowy, teraz słodkawo-stęchly (trudno go opisać, nigdy wcześniej nie spotkałam się z niczym podobnym). Prace trwały dwa dni, przeprowadziła je profesjonalna ekipa. Pokój był porządnie wietrzony od razu po remoncie, przez cały miesiąc okno otwierane było regularnie; był przeciąg i dogrzewanie pomieszczenia czyli teoretycznie warunki optymalne, żeby wszystko wyschło jak należy. Niestety - efektów brak. Zapach wciąż wraca, jest nieco słabszy, ale nadal wyczuwalny, szczególnie gdy stanie się tuż przy nowej ściance. Czuć go też - paradoksalnie - podczas wietrzenia w ciepłe dni lub gdy słońce nagrzeje pokój. Podejrzewam, że coś jest nie tak z wełną lub płytą, malowania raczej bym nie podejrzewała - tę samą farbę Tikurilla stosowałam w całym mieszkaniu i nigdzie zapach nie trzymał się dłużej niż dobę. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z podobną sytuacją, mimo licznych prac w mieszkaniu wszelkie poremontowe zapachy znikały w ciągu góra paru dni. Czy ktoś z Państwa spotkał się z podobnym problemem i może cokolwiek podpowiedzieć? Od miesiąca nie korzystam z sypialni, zapach irytuje i drażni i mimo, że bardzo na tym ociepleniu mi zależało (chłodny, narożny pokój) rozważam demontaż. Od wewnątrz nie dociepla się wełną , to się dociepla takim materiałem jak multipor bezpośrenio na ścianę ściśle na kleju tak aby nie było żadnych pustek a potem normalnie wykańczasz ,masz dobrze i ciepło a ty grzyba zaprosiłeś do domu miast iść do lasu po podgrzybki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294010-ocieplenie-%C5%9Bciany-od-wewn%C4%85trz-i-utrzymuj%C4%85cy-si%C4%99-poremontowy-zapach/#findComment-9165512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.09.2025 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Może to zapach ze starej ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294010-ocieplenie-%C5%9Bciany-od-wewn%C4%85trz-i-utrzymuj%C4%85cy-si%C4%99-poremontowy-zapach/#findComment-9165526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 29.09.2025 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:27 W dniu 23.09.2025 o 20:44, d7d napisał: Może to zapach ze starej ściany? Tak, ze starej, tylko teraz dodatkowo zawilgoconej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294010-ocieplenie-%C5%9Bciany-od-wewn%C4%85trz-i-utrzymuj%C4%85cy-si%C4%99-poremontowy-zapach/#findComment-9165852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts