Adam_Ma 24.09.2025 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 godzin temu Dzień dobry wszystkim. Planuję samodzielny montaż kominka w nowym domu i mam kilka pytań i wątpliwości. Najpierw nieco o domu. 175 m2 wraz z poddaszem użytkowym, dom nowy zgodny z WT2021. Kominek położony centralnie, tak jak na załączonym obrazku. główne źródło ciepła to pompa ciepła monoblock Galmet 10kw. Podłogówka w całym domu. Założenia. Kominek ma być awaryjnym źródłem ciepła nie zależnym od prądu. Palony będzie 2-3 razy w tygodniu. W okresie przejściowym możliwe, że częściej (jeśli będzie w stanie zapewnić komfortową temperaturę w większej części domu) Myślałem takie dwa wkłady: Defro Home Intra SM Defro Home Impuls SM Nie wiem który nadaje się lepiej do ciepłej zabudowy. Jeżeli chodzi o ciepłą zabudowę to chciałem użyć płyt akumulacyjnych 3 cm lud 5 cm nie wiem czy jest sens pakować 5 cm. Dodatkowo chciałem w środek wrzucić dodatkową akumulacje THERMOBLOCK (jeśli to faktycznie coś da) Ktoś gdzieś ma podobne rozwiązanie? Jeśli tak to jak to się sprawdza? Dodatkowe pytanie. Czy przy ciepłej zabudowie robi się komorę dekompresyjną i kratki nawiewowe? Czy należy dawać płytę izolacyjną na ścianę jeśli ściana jest wewnętrzna? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294046-kt%C3%B3ry-wk%C5%82ad-wybra%C4%87-do-ciep%C5%82ej-obudowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.09.2025 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 godzin temu Izolacja na ścianie jest konieczna. Jest ona wewnętrzna ale z jej grubości wynika że jest ścianą nośną. Odnośnie lokalizacji i przyszłej zabudowy rozważ zastosowanie kominka narożnego z boczną szybą na korytarz lub salon. Komora dekompresyjna jest zazwyczaj przy suficie i służy do odizolowania gorącej komory kominka i rury kominka od stropu. Co do kratek do oprócz tych do wentylacji komory dekompresyjnej zazwyczaj są stosowane dwie kratki jedna pod kominkiem ( paleniskiem) a druga nad nim zaraz pod przegrodą komory dekompresyjnej które służą do ogrzewania salonu nie tylko poprzez promieniowanie ciepła przez szybę ale i poprzez wymuszony obieg powietrza gdy ciepłe ogrzane przez obudowę kominka unosi się do góry i wylatuje przez górną kratkę to powoduje napływ chłodnego powietrza dolną kratką. Odnośnie ogrzewania awaryjnego i poddasza użytkowego to rozważ zastosowanie wymuszonej dystrybucji gorącego powietrza tak aby kominek ogrzewał także pokoje na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294046-kt%C3%B3ry-wk%C5%82ad-wybra%C4%87-do-ciep%C5%82ej-obudowy/#findComment-9165588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts