Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam stary dach i chcę go zrobić na nowo, ale jest taki płaski — ma tylko 12 stopni nachylenia.

1. Czy ja muszę ten dach podnosić i robić całą nową konstrukcję?

2. Czy na takie małe nachylenie można w ogóle dać blachodachówkę? Podoba mi się, ale boję się, że będzie ciekło!

3. Jeśli blachodachówka nie, to co z blachy mogę położyć na te 12 stopni, żeby było szczelnie?

4. Czy pod spodem trzeba zrobić coś specjalnego (jakaś folia?), żeby woda nie narobiła mi szkód?

https://forum.murator.pl/topic/294452-dach-i-niskim-spadku-jaki-produkt/

5 godzin temu, marysiamaria napisał:

Mam stary dach i chcę go zrobić na nowo, ale jest taki płaski — ma tylko 12 stopni nachylenia.

1. Czy ja muszę ten dach podnosić i robić całą nową konstrukcję?

2. Czy na takie małe nachylenie można w ogóle dać blachodachówkę? Podoba mi się, ale boję się, że będzie ciekło!

3. Jeśli blachodachówka nie, to co z blachy mogę położyć na te 12 stopni, żeby było szczelnie?

4. Czy pod spodem trzeba zrobić coś specjalnego (jakaś folia?), żeby woda nie narobiła mi szkód?

Teoretycznie dla niektorych blachodachowek kat jest ok. Sprawdź dla konkretnej blachy swój kąt. Blachy trapezowe maja mniejsze kąty.  Co do pozostałych warstw kwestia co tam masz poniżej. Folia wstępnego krycia powinna byc.

https://forum.murator.pl/topic/294452-dach-i-niskim-spadku-jaki-produkt/#findComment-9166272