PavelS 12.10.2025 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2025 Cześć, od 2 lat mam zainstalowany w kuchni na działce przepływowy podgrzewacz Kospel EPO 2-5 5,5KW Amicus podłączony do standardowego gniazdka wtyczką nieco grubszym kablem niż standardowy (chyba 4 mm kw.). Przypadkowo uświadomiłem sobie, że podgrzewacz pobiera 23,9A, a maksymalny pobór dla wtyczki to 16A. Dotychczas podgrzewacz funkcjonował bez problemu, nie nagrzewał się, nie nagrzewała się wtyczka, nie wywalało też bezpieczników. Użytkowanie jest charakterystyczne dla kuchni, czyli praktycznie nie zdarzają się okresy używania dłuższe niż 10 minut. Na ile realne jest ryzyko pożaru w takim przypadku? Czy w pierwszej kolejności może ulec awarii sam podgrzewacz czy inny element obiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294681-pod%C5%82%C4%85czenie-podgrzewacza-przep%C5%82ywowego-niedostosowane-do-poboru-mocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 13.10.2025 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2025 (edytowane) A czym zabezpieczony jest obwód tego gniazdka (jaki konkretnie bezpiecznik) i jaki przewód idzie do niego z rozdzielnicy? Jakie jest zabezpieczanie główne i przekrój WLZ (przewód zasilający dom z sieci energetycznej)? Jeżeli przewody na całej linii nie są właścieiwe dobrane do zabezpieczeń to poza pożarem ryzykujesz że pewnego dnia zostaniesz bez prądu. Mój sąsiad miał podgrzewacz o tej samej mocy ale podłączony bezpośrednio z rozdzielnicy i upalenie WLZ zajęło 15 lat, tak więc to że nic się nie dzieje po 2 latach nic nie znaczy. Jeżeli przewody i zabezpieczenia są ok to najlepiej wymienić to gniazdo na mini rozdzielnicę natynkową a w niej dać rozłącznik typu FR. Edytowane 13 Października 2025 przez Zoe81 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294681-pod%C5%82%C4%85czenie-podgrzewacza-przep%C5%82ywowego-niedostosowane-do-poboru-mocy/#findComment-9166625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavelS 13.10.2025 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2025 (edytowane) Wiem, że bezpiecznik ma 25A (ls 5sx21) i rozdzielnica jest bardzo blisko kontaktu, ok. 2m. Przewód główny mam określone jako YKY 54x16mm 2. Załączam też zdjęcie gniazdka. Zmiana na podgrzewacz 4,4 kw coś istotnie zmieni pod kątem ryzyka pożaru/przepalenia? Zakładam, że to może być prostsze niż modyfikacja instalacji, a jednocześnie 4,4 kw chyba da radę jeszcze ogrzać wodę w zimie Edytowane 13 Października 2025 przez PavelS Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294681-pod%C5%82%C4%85czenie-podgrzewacza-przep%C5%82ywowego-niedostosowane-do-poboru-mocy/#findComment-9166638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 14.10.2025 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2025 (edytowane) Nadal będzie powyżej 16A wiec nic nie zmieni. Zakładając że nic więcej z tego bezpiecznika nie jest zasilane a przewód pomiędzy bezpiecznikiem a gniazdem jest prawidłowy zostaje kwestia wymiany samego gniazda i wtyczki co nie powinno być chyba dużym problemem. Sama instrukcja nakazuje podłączenie elektryczne urządzenia na stałe. Dziwne że elektryk wykonał to w ten sposób. Najłatwiej i najtaniej bedzie wymienic gniazdko na puszke natynkowa ip44 lub wyzej i w niej polaczyc przewod podgrzewacza z instalacja na stale a wylaczac bezpiecznikiem w rozdzielnicy. Edytowane 14 Października 2025 przez Zoe81 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294681-pod%C5%82%C4%85czenie-podgrzewacza-przep%C5%82ywowego-niedostosowane-do-poboru-mocy/#findComment-9166678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.10.2025 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2025 W dniu 12.10.2025 o 21:36, PavelS napisał: uświadomiłem sobie, że podgrzewacz pobiera 23,9A, Tak sobie wyobraziłeś, czy tak zmierzyłeś? Skoro nie wywalało zabezpieczenia, to jakie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294681-pod%C5%82%C4%85czenie-podgrzewacza-przep%C5%82ywowego-niedostosowane-do-poboru-mocy/#findComment-9166714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 14.10.2025 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2025 No napisal ze 25A, dlatego nie wywala. 23.9A jest napisane w instrukcji i moze nawet gdzie na obudowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294681-pod%C5%82%C4%85czenie-podgrzewacza-przep%C5%82ywowego-niedostosowane-do-poboru-mocy/#findComment-9166718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OnOff 19.10.2025 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2025 W dniu 13.10.2025 o 21:42, PavelS napisał: Wiem, że bezpiecznik ma 25A (ls 5sx21) i rozdzielnica jest bardzo blisko kontaktu, ok. 2m. Przewód główny mam określone jako YKY 54x16mm 2. Załączam też zdjęcie gniazdka. Zmiana na podgrzewacz 4,4 kw coś istotnie zmieni pod kątem ryzyka pożaru/przepalenia? Zakładam, że to może być prostsze niż modyfikacja instalacji, a jednocześnie 4,4 kw chyba da radę jeszcze ogrzać wodę w zimie Jeśli wtyczka (ta "16A") nie robi się gorąca, gdy leci ciepła woda to znaczy, że elektryk solidnie podłączył do niej kabelek od podgrzewacza i nie ma się czym przejmować. Proponuję organoleptycznie sprawdzić, czy nie grzeje się gniazdko i/lub wtyczka (tj. czy nie są gorące w dotyku). Jeśli nie, używać dalej i nie przejmować się. Ponadto, podgrzewacz sam się nie załącza, prawda? Gdy nie pracuje, nie pobiera żadnego prądu i jest 100% bezpiecznie, a gdyby miało się coś upalić (bolce wtyczki i/lub blaszki w gniazdku), to tylko pod obciążeniem (czyli podczas grzania wody), czyli "pod nadzorem użytkownika", więc zussamen do kupy uważam to rozwiązanie za bezpieczne. Tak, wiem - ortodoksyjni elektrycy rwą sobie włosy z głowy, Proponuję tylko nie włączać czegoś, co jest podłączone do tego drugiego kontaktu (gniazdko wygląda na podwójne) w czasie korzystania z podgrzewacza, bo wówczas rzeczywiście mogłoby popłynąć dużo za dużo prądu. Jeśli jest to lodówka, to zero problemu (pobiera nie więcej, niż 2-3A, gdy pracuje kompresor, czyli co jakiś czas), ale już pralka/zmywarka, szczególnie w trybie podgrzewania wody ciągną nawet 10-15A. Przy okazji pytanie. Jaki jest minimalny przepływ, przy którym załącza się grzałka. Czy grzeje już, gdy woda leci "ciurkiem"? Innymi słowy, czy daje się z niego uzyskać b.gorącą wodę przy minimalnym przepływie? Pytam, bo mam też podgrzewacz przepływowy Kospel, tylko większy PPE.2 15/18kW z elektroniczną regulacją temperatury. Jego wadą wg mnie jest to, że minimalny przepływ to ponad 3l/min., a bardzo często tyle nie potrzebuję, a muszę odkręcić mocniej zawór, żeby mieć ciepłą wodę => marnotrawstwo wody/energii. Poza tą drobną wadą PPE.2 jest rewelacyjny i działa już 9 lat. Polecam posiadaczom 3 faz. Dynamicznie dopasowuje moc grzania do przepływu wody, limit na dip-switchu na 15kW i można być spokojnym, że nie wywali głównego bezpiecznika na przyłączu. 15kW z zupełności wystarcza do komfortowego prysznica przy 42C z wody z własnej studni nawet pod koniec zimy, gdy woda ma ok. 7C. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294681-pod%C5%82%C4%85czenie-podgrzewacza-przep%C5%82ywowego-niedostosowane-do-poboru-mocy/#findComment-9166967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavelS 27.10.2025 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2025 Dzięki. Zatem spróbuję pozostawić jak jest i kontrolować sytuację. Moje doświadczenia są takie, że wystarcza bardzo małe ciśnienie, żeby załączało grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/294681-pod%C5%82%C4%85czenie-podgrzewacza-przep%C5%82ywowego-niedostosowane-do-poboru-mocy/#findComment-9167558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts