Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile ocieplenie styropian + tynk

kogut23

Recommended Posts

Dostałem ofertę wykonania ocieplenia w wysokosci 40zł z metra + 12zł za metr rusztowania, czyli 52zł. Do tego osobno liczone 75zł za mb parapetu z klinkieru. Mimo, że ekipa z polecenia cena wydaje mi się przesadzona.

Inni biorą różnie, od 25 do 30 (z rusztowaniami i z parapetami).

Witam.

Ludzie, trochę więcej intuicji.

Cena wykonania usługi nie ma nic wspólnego z jakością....

Nieistotne czy tanią czy drogą ofertę przedstawia potencjalny wykonawca.

Ważne kim jest ta firma/osoba i jakie ma referencje..........

Swego czasu byłem prezesem wspólnoty mieszkaniowej i trochę przetestowałem różnych firm....

Nie chcę się chwalić, ale zawsze znalazłem dobrego wykonawcę, który generalnie nigdy nie był drogi.

Zasada I. Poczytaj, poucz się trochę abyś wiedział o czym będziesz rozmawiać z wykonawcą, jeżeli jesteś 'ciemny' to dobry mówca wciśnie Tobie wszystko :)

Zasada II: Wykonaj 10 telefonów do firm, zapytaj o wachlarz usług, terminowość, referencje. Dobry wykonawca chętnie poda referencje.

Zasada III. Poproś o oferty, ale wybierz 3 firmy, z którymi się spotkasz na miejscu, abyś sam mógł ocenić wykonawcę. Już ze sposobu rozmowy i treści prezentowanych przez potencjalnego wykonawcę można wyczytać aż za wiele.

Wykreśl tego który za dużo marudzi, próbując naciągnąć cenę oraz tego, który nadgorliwie będzie zachwalał swoje umiejętności.

Został ten trzeci, którego możesz zatrudnić.

Nie gwarantuję 100% procentowego zadowolenia, ale zmiejszasz w ten sposób prawdopodobiestwo do minimum.

Sposób trochę czasochłonny....

Ale albo szybko albo dobrze :)

Pozdrawiam.

Spotkałem się już z czterema wykonawcami ocieplenia. Wszyscy fajnie gadaja ale żaden nie przekonał mnie do siebie na 100%

Ci za 52zł chcą mi ocieplić dom w 4-5 tygodni. Ci za 25zł obiecali opędzlować w 2-3tygodni (bo jak powiedzieli otrzaskani są w temacie :lol:).

Wniosek nasuwa się taki, że Ci za 52zł będą sobie robili wymagane przerwy technologiczne. Tylko ta cena... :(

Płacić "im" za rusztowanie ? - to zas...y obowiązek ekipy rusztowania i narzędzia mają mieć swoje ! Co do przerw technologicznych to przy ociepleniach [jeżeli robią po kolei i systematycznie ] nie ma ,a przy tynkowaniu przerwa to tragedia .

Częstym przypadkie jest tzw. " łapanie roboty" zaczynają w paru miejscach - i dlatego podaja takie terminy - a potem kończą miesiącami .

Właśnie....pierwsze słyszę, żeby takiej ekipie trzeba było płacić za rusztowanie. Naciągnąć chcą i tyle...

Co do przerw technologicznych to większość mówi że nie są potrzebne przy ociepleniu i tynkach zewnętrznych a tutaj czytam że są potrzebne....więc jak to w końcu jest?

Z całym szacunkiem dla wszytkich ludzi pracy... Podejrzewam, że Ci fachowcy z pożyczanym rusztowaniem to "biali" ludzie są. Przypuszczam, że pracuja 8h dziennie, nie musza przestawiać rusztowań przez co jest mniej czynności towarzyszących, mogą w razie potrzeby powiesić plandeki.. Poza tym przy zaproponowanej stawce stać ich na trzymanie się wytycznych producenta, mają czas.. Nie sądzę, żeby mieli w planie robienie czegoś innego na boku. Niestety prawdopodobnie nie zdecyduję się ze względu na cenę... :(

• 3 months później...

Jeżeli jesteś zainteresowany dokonaniem własnoręcznej kalkulacji on-line, według polskich norm wykonawczych, zapraszam na Kosztorysy budowlane on-line, http://www.informatorbudowlany.pl/13kosztorysy

Po wprowadzeniu obmiaru system automatycznie poda kwoty robocizny oraz materiałów, poczym będziesz mógł wygenerować:

- Zestawienie nakładów pracy

- Szczegółowe zestawienie materiałowe

- Zbiorcze zestawienie materiałowe

- Tabele elementów scalonych

- Przedmiary

Po czym zachowac wszytskie dane w pliku PDF.

Konto testowe:

login: user

haslo: user323

• 1 month później...
  • 5 months później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 7 years później...
  • 4 weeks później...