Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

wykonawca wykonał ogrodzenie panelowe, zostało wykonane za nisko (słupki niżej o około 20cm), a część słupków została wyżej. Wykonawca od 2 miesięcy jedzie to poprawić, więc muszę już rozglądać się za sposobem naprawy tego na własną rękę, żeby przed zimą założyć bramę i furtkę. 

Głównym problemem są 2 za niskie słupki przy rolkach bramy przesuwnej (powiedzmy że przy tych słupkach będzie klamka bramy), oraz 1 słupek do furki z miejscem na zawiasy.

Czy te 2 słupki od bramy przesuwnej mogę uciąć przy betonie, i w to miejsce wstawić nowy słupek z flanszą dookoła słupka i przykręcić je do betonu? Z tego co pytałem paru osób, te słupki nie przenoszą żadnych obciążeń, jedynie stabilizują bramę (czy łapią po zamknięciu, nie pamiętam).

Słupek do furtki, mogę kupić nowy gładki słupek i zastosować zawiasy przykręcane, tylko jak go wymienić skoro jest zabetonowany w zbrojonym betonie? 

Mozna ewentualnie dorabiać w górę, ale nie wiem czy wyjdzie ładnie, łatwiej chyba jest uciąć przy ziemi i tam mieć łączenie,które będzie niewidoczne. Cały podjazd jest już obłożony kostką, więc kucie betonu i wylewanie od nowa nie wchodzi w grę. Będę wdzięczny za jakieś rady, pozdro

https://forum.murator.pl/topic/295829-jak-poprawi%C4%87-ogrodzenie-za-nisko-s%C5%82upki-do-bramy-i-furtki/

Pierwsze co powinno być oprócz w miarę szczegółowego opisu to zdjęcie ogrodzenia i feralnego rozwiązania.

Ucięcie słupka oraz mocowanie nowego za pomocą słupka wsuniętego w środek starego i nowego oraz przykręcenie go kotwami do betonu rozwiąże sprawę.

Taki montaż zapewni stabilizację wymaganą przy słupkach leżących bezpośrednio przy bramach, furtkach itp. które mogą pełnić rolę nośną dla w/wym.

Godzinę temu, Mareks77 napisał:

Pierwsze co powinno być oprócz w miarę szczegółowego opisu to zdjęcie ogrodzenia i feralnego rozwiązania.

Ucięcie słupka oraz mocowanie nowego za pomocą słupka wsuniętego w środek starego i nowego oraz przykręcenie go kotwami do betonu rozwiąże sprawę.

Taki montaż zapewni stabilizację wymaganą przy słupkach leżących bezpośrednio przy bramach, furtkach itp. które mogą pełnić rolę nośną dla w/wym.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Moje słupki to 80x80x3mm, czy są gotowe profile które wejdą wewnątrz w miarę ciasno, czy trzeba taki profil do wsunięcia zrobić? 

Pozdrawiam

Gotowych 74x74 nie ma ale są 75x75 więc po  lekkim wgięciu 4 ścianek  w ich środku na całej długości profilu np. 0,25 - 0,3m ich narożniki zejdą się do 74mm .

https://allegro.pl/oferta/profil-stalowy-zamkniety-75x75x5-dlugosc-75-cm-17283598129?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_przemysl_pla_ss_sc&ev_adgr=_dio_przemysl_sc&ev_campaign_id=22376334921&gad_source=1&gad_campaignid=22376334921&gbraid=0AAAAAD24kbPQ82V5mLQ5A6FIhkIS3160K&gclid=Cj0KCQiAq7HIBhDoARIsAOATDxCB7QDkabAFfMBOO01tjOkjt7cn0Wqv5AQieOd82ylalBWuxG4JzL0aAt53EALw_wcB

To wystarczy aby osadzić 15cm w obu słupkach

To umożliwi osadzenie na wcisk w obu profilach.

Dodatkowo w nowym przedłużonym górnym słupku można nawiercić i nagwintować otwory aby skręcić obie ścianki.

Jedynym utrudnieniem po odcięciu wbetonowanego słupka może okazać się zawartość betonu w jego wnętrzu ale na długości 15cm skruszenie i wydłubanie nie będzie to niemożliwe

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1