Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skąd piszecie?

Redakcja

Recommended Posts

A ja pozdrawiam z Liverpool.Miłe miasto .Tęsknie jednak za moimi Bieszczadami.Do Anglii przygnały a właściwie wygnały mnie problemy finansowe.Teraz juz sie przyzwyczailiśmy.Dzieci polubiły tutejszą szkołe,w pracy sie wszystko ustabilizowało.Nie szukam tu nowych przyjaciół,nie chodzimy po pubach.Ale w każdy weekend robimy sobie wycieczki,do Walii bo tam dziko,do Cumbrii bo tam prawie jak u nas,do Szkocjii jak jest więcej wolnego czasu-bo tam najpiekniej .Zostawilismy w Polsce wszystko,spaliliśmy mosty ,ale wiem ze na starośc kupie chałupke na strasznym bieszczadzkim zadupiu i dopiero wtedy bede szczęśliwa gdy dwa koty zamruczą,kawa będzie mi pachniec a za oknem będzie .......Polska.

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam serdecznie!!!!!!

Kiedys planowalem i snilem o Wielkiej Ameryce......i chociaz mam tam pol swojej rodziny, moje wedrowki emigracyjne /koniec lat osiemdziesiatych/

skonczyly sie w Hamburgu. I tak naprawde tego nie zaluje. do Polski blisko,a ze mieszkam w Zachodnio Pomorskim wlasnie tam rozpaczalem swoja budowe domu jednorodzinnego,ktory jak mysle przy znacznej pomocy Muratora i jego czytelnikow bedzie wygladaljak z bajki.

Z rodzina z za Oceanu ..rozmawiam przez SKYPE..... wiem ze tesknia ....za Polska , tak jak kazdy bedacy na obczyznie ............ja jednak kiedys powroce i to na stale moze .........juz za 25 lat. :wink: :wink: :wink:

Pozdrawiam wszystkich

Andrzej z Hamburga

• 2 weeks później...

Witam ze slonecznej Irlandii :wink:

Od kilku dni jestem szczesliwa posiadaczka wlasnych 4 scian lasnie tu. Z ogroma ciekawoscia i podziem wsiaklam w to forum, znajduje tu mase ciekawych informacji. Wielkie brawa dla pomyslodawcow forum!

pozdrawiam

A.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam - Najpierw mieszkalem w Italy potem w Austrii a obecnie w Canadzie od 20-tu lat i nie narzekam. Jestesmy na etapie kupna ziemi w Polsce,w przyszlosci myslimy sie budowac , pochodzimy z Wroclawia. Moja corka urodzila sie tutaj mowi, pisze i czyta po Polsku - ma 12-cie lat , moj syn 6-sc lat, radzi sobie nie naj gorzej. Obydwoje chcieli by pojechac na stale do Polski i my tez. Ale wiem gdyby do tego doszlo to ????????????????????????????. Czesc...

• 3 weeks później...

Pisze z Irlandii, gzie obecnie mieszkam i pracuje /50 km i jestem nad brzegiem wielkiej sadzawki. Dom buduje w Rakowie niedaleko Czerniejewa w WLKP. Mam zamiar w tym roku zadaszyc domek ale jakos marnie to widze. pozyjemy zobaczymy

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam na zielona wyspe nie koniecznie do pracy ale na zwiedzanie tej badz co badz :lol: dziwnej krainy

• 2 weeks później...

pare lat temu jakby mi ktos powiedzial gdzie bede zabil bym smiechem:D

teraz sie blakam po Itali i szukam tych slawnych budowniczych :) albo wygineli albo ich niema :) dobra robote odwalaja cudzoziemcy

pozatym jest ciekawie i leje

pozdrawiam

• 4 weeks później...
A ja od prawie siedmiu lat w Berlinie, ale jeszcze TYLKO DWA MIESIACE! A potem wracam z cala rodzina do Polski, gdzie wlasnie wykanczamy nasz wlasny wymarzony domek. A ze bez kredytu, to tylko dzieki temu ze tutaj mielismy wieksze mozliwosci niz w Polsce. Teraz, gdy domek juz gotowy, nie trzeba nam bedzie tego-wybieramy ojczyzne, rodzine, przyjaciol, swoj kraj ktory kochamy mimo wszystkich politycznych jaj! Z pewnoscia bedzie nam troche smutno stad wyjezdzac, ale taki byl cel:pojechac-nazbierac na dom-wracac i tego sie trzymamy! Mirka

quote]aneta s

Mirko, gratuluję!Można by powiedzieć,że osiągnęliście cel :D

Chyba mozna tak powiedziec!Na dodatek, wraz z bagazem wieziemy ze soba dwoje dzieci (wlasnych, nikomu nie podwedzilismy) :D zeby w domku nie bylo nam zbyt cicho. Teraz czeka nas mile ale odpowiedzialne zadanie-szybko wykonczyc nasza chatke, ale na tyle ladnie, by nam sie przez najblizsze lata nie znudzila. A potem ruszamy szukac pracy!!! :)

Wioska o nazwie East Knoyle na południu Wielkiej Brytanii. Razem z moim Towarzyszem Życiowym pracujemy w stajni wyścigowej i zarabiamy pieniążki na zbudowanie własnego domu i otworzenie końskiego interesu w Polsce. Pracę mamy bardzo fajną, mieszkanie też, a w styczniu udało nam się, na dodatek, przywieźć psy z kraju. W Polsce mamy już zaczątek własnego miejsca, czyli kupiliśmy gospodarsto w woj. kuj-pomorskim, na pojezierzu pałuckim. Z czasem zrobimy z tego piękny dom z pokojami gościnnymi i stajnię rekreacyjną.

Witam wszystkich :)

Razem z moim narzeczonym mieszkam w Wielkiej Brytanii. Od stycznia miastem naszego pobytu jest Manchester. Jesli chodzi o Polske, pochodze ze Stargardu Szczecinskiego. Moj narzeczony z Katowic :) W tym roku rozpoczynamy budowe naszego domu. Budujemy sie 8 km od mojego rodzinnego miasta...

Pozdrowionka dla wszystkich budujacych...i planujacych budowe ;)

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Od 2 lat w małym Wielkim Księstwie (Luksemburg). Jest miło, choć klimat trochę podły. Zaczynamy na wiosnę budować dom (stary sie spalił), okolice Mińska Mazowieckiego. Jak się uda, to za gotówkę, chociaż życie jest tu droooogie. Czy powrót niebawem, to się okaże, ale fakt, że nigdzie nie czujemy się tak swojsko jak na naszej polskiej wsi.